Interviu cu Ioan Popa, Director General, Monte Banato: "Urasc impotenta politicienilor care nu reusesc sa creeze mediul propice afacerilor"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Ioan Popa, Director General, Monte Banato: Urasc impotenta politicienilor care nu reusesc sa creeze mediul propice afacerilor Interviu cu Ioan Popa, Director General, Monte Banato: "Urasc impotenta politicienilor care nu reusesc sa creeze mediul propice afacerilor"
de Manager.ro la 04 Feb. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
ioan popamonte banatoponton casa barajafaceriromania

Manager.ro continua seria interviurilor cu oameni de afaceri romani, autentici. Oameni care nu se sfiesc sa spuna adevarul, care ofera locuri de munca la sute, poate mii de conationali. Oamenii care tin in spate, in fapt, economia romaneasca. Astazi: Ioan Popa. Un nume de care se leaga brandul Monte Banato, dar si renasterea Valiugului, o statiune superba la poalele Semeniucului. Un interviu savuros cu un om care nu crede in actuala criza economica.

Manager.ro: Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Ioan Popa: Dinamic.

Manager.ro: Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la liceu/facultate? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
Ioan Popa: Lugoj, copilaria la Nadrag, o localitate de munte in care romanii convietuiau excelent impreuna cu germani si maghiari. Liceul la Nadrag, facultatea la Resita - TCM. Am fost crescut de o familie de nemti (parintii mei fiind separati, tatal meu m-a dat acestei familii in timp ce el lucra..) De la aceasta familie am invatat rigoarea germana si imi amintesc primul solar pe care l-am facut singur, la 14 ani, si mirosul rosiilor, ardeilor in diminetile in care le "irigam" cu galeti de apa.  


Manager.ro: Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Ioan Popa: In afara perioadei de inceput de an universitar, cand ma angajam o luna, doua pentru adeverinta (eram la seral...), nu am lucrat decat la firmele mele... :-)

Manager.ro: Esti deja un... veteran in afaceri, ai pornit de foarte, foarte tanar. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in business?
Ioan Popa: Depinde de bussines, in cel cu pastele Monte Banato au contat in primul rand asumarea riscului (am luat credite bancare), tenacitatea (sa nu cedezi cand totul pare pierdut...) si (fara ipocrizie) credinta in Dumnezeu...
In alte afaceri, de exemplu, Ponton Casa Baraj (vezi Facebook) au contat in ordine: locatia, locatia, locatia :-)

Manager.ro: Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Ioan Popa: Are potential enorm, insa romanii nu sunt nascuti antreprenori (dupa parerea mea...). Cred ca au fost obisnuiti de prea multa vreme ca cineva sa se ocupe de ei, sa le explice ce au de facut. Am descoperit ca anul trecut peste 4 milione de romani au primit ajutoare sociale din UE; de exemplu: paste, faina, ulei, conserve etc. (noi am produs o parte din ele), dezarmant. :-(((

Manager.ro: Ce urasti cel mai mult ca om de afaceri in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Ioan Popa: Impotenta politicienilor care nu reusesc sa creeze mediul propice afacerilor si al caror "retard" ne pune in competite neloiala cu multinationalele, la noi acasa. (exemplu: Kaufland Romania a ajuns pe locul 3 pe tara intr-un clasament facut chiar de voi (Cifra de Afaceri - Profit), in timp ce noi, producatorii, continuam sa fim decimati de aceste multinationale nesatule...
Ce-mi place cel mai mult? NATURA! Cineva spunea ca Romania este "Gradina Maicii Domnului", este descrierea perfecta a acestor meleaguri!

Manager.ro: Ce planuri ai pentru business-ul tau? Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung.
Ioan Popa: Pe termen scurt doresc sa ies din afacerea Monte Banato, cred ca FMCG-ul nu mai aduce "satisfactii" nu neaparat financiare, nu mai exista placerea de a negocia, au disparut clientii amabili, politicosi, care se bucurau cand ii vizitai. Au aparut copiii obraznici ai multinationalelor (care se cheama "buyeri"), care (de cele mai multe ori) cu impertinenta tanarului obraznic "inarmat" cu putere calca in picioare oameni ce tin in spate sute sau mii de angajati, nedandu-si seama ca de mofturile lor depind poate mii de familii... Din pacate, obraznicii astia sunt romani de-ai nostri si pot decide schimbarea unui furnizor roman cu unul polonez intr-o clipita... Polonezii, in schimb, au politicieni, nu slugi!

Manager.ro: De ce nu ai emigrat?
Ioan Popa: Nu as emigra niciodata! Cum sa pleci din Gradina Maicii Domnului? :-)))

Manager.ro: Ai calatorit mult. Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Ioan Popa: Maldive, Nisa, Zermatt sunt preferatele mele... Locuri urate? Nu stiu, fiecare loc din lume are ceva frumos in el, nu-mi place pusta ungara, dar poate fi si o reminiscenta a trecutului nostru comun :-)

Manager.ro: Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce?
Ioan Popa: Tibet, nu am ajuns inca pentru ca, probabil nu i-a venit timpul...

Manager.ro: Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba "Ce carte ti-a placut cel mai mult?" care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Ioan Popa: Ultima..., poate pentru ca sunt setat sa depozitez informatiile in fisiere pe care le duc in "hard diskuri"... Ultima a fost "Studiu China", carte pe care v-o recomand cu placere... I se mai spune si Biblia Nutritionala. Film: Happy Feet (Mumble) si muzica: Joni Mitchell, "Both sides now"

Manager.ro: Comenteaza: "Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc".
Ioan Popa: Haha..., Petre Tutea, un Mare Roman, e una din multele vorbe de duh ale sale... Dumnezeu sa-l odihneasca. Sunt vorbe rostite de un mare patriot.

Manager.ro: Ce inseamna pentru tine Facebook?
Ioan Popa: Marketing ieftin (inca), este un instrument pe care il folosesc si care este extrem de eficient pentru unele afaceri (vezi: "Ponton Casa Baraj"..)

Manager.ro: Alege intre:

Lamborghini sau Land Rover
Land Rover

Rusia sau Statele Unite ale Americii
Niciuna..., sunt imperii care cresc si mor. Sa nu uitam ca Romania nu a dus niciodata un razboi de ocupatie..., restul e cenusa sau va fi cenusa...

Bucuresti sau Marginimea Sibiului
Marginimea Sibiului (chiar Viscri 125, merita incercat :-)))

Paris sau Londra
Paris

Euro sau Dolar
Euro. E al nostru, totusi :-)))

Aur sau Actiuni
Aur

Apple sau Samsung
Apple

Mamaia sau Delta Dunarii
Delta Dunarii

Google sau Yahoo
Google

Coldplay sau Mirabela Dauer
Coldplay

Mamaliga sau Sushi
Sushi

Face sens sau Are sens
Are sens

Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii
Singur pe malul marii

Ziarul financiar sau Cancan
Ziarul Financiar

Manager.ro: Ai copii? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Ioan Popa: Cool.

Manager.ro: Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Ioan Popa: Lipsa de constanta, iar calitatea este capacitatea de a realiza "target-uri" pe care doar ei le pot face (aceasta dovedeste poate chiar defectul anterior...)

Manager.ro: La ce te gandesti cand esti singur?
Ioan Popa: Depinde... Inainte ma gandeam non stop la afaceri, azi ma gandesc la cei doi copii ai mei.

Manager.ro: Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Ioan Popa: Criza pe dracu'..., am pe biroul meu un biletel pe care vi-l voi trimite scanat (fotografia alaturata), pe care se vede inflatia din Romania in perioada 1990-2004, acolo puteti vedea crize adevarate in Romania. In anul 1997, cand am luat credit pentru primele 2 linii de paste, inflatia in Romania a fost de 151,4%!

Manager.ro: Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Ioan Popa: Winston Churchill, Ionel Bratianu, Corneliu Coposu.

Manager.ro: Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Ioan Popa: Dalai Lama, regele Mihai, Indira Gandhi. Meniul trebuie sa fie vegetarian :-)))
 
Manager.ro: Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
Ioan Popa: Un drog greu de controlat :-)

Nota: Fotografiile sunt de pe site-ul 7-zile.com si paginile oficiale Facebook.

Ultimele NOUTATI

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen
Cultura generala

Nichita Stanescu - o noua carte a marelui poet apare dupa 40 de ani de la moartea sa - De dor de sufletul lui Andersen

today18 Apr. 2024
GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat
Ultimele stiri economice

GHID FISCAL. Noi reguli de la ANAF pentru persoanele fizice care inchiriaza sau subinchiriaza bunuri mobile si imobile: cum se calculeaza taxele catre stat

today18 Apr. 2024
Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei de activitati care-ti aduc bani de acasa: iti trebuie doar un calculator, internet si un card bancar pe care sa ti se vireze banii

today18 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x