Interviu cu Eusebiu Burcas, fondatorul Burcash, program independent de educatie financiara: "Cel mai mare defect al romanilor este lipsa de integritate"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Eusebiu Burcas, fondatorul Burcash, program independent de educatie financiara: Cel mai mare defect al romanilor este lipsa de integritate Interviu cu Eusebiu Burcas, fondatorul Burcash, program independent de educatie financiara: "Cel mai mare defect al romanilor este lipsa de integritate"
de Manager.ro la 02 Mar. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
eusebiu burcasburcasheducatie financiaraafaceriromania

Prietenii ii zic Sebi. Nu l-am vazut niciodata fara teancul de "burcash dolari" cu care te atrage la cursul sau de educatie financiara. Un curs care, marturisesc, rivalizeaza cu ceea ce se face in SUA. A-l vedea pe Eusebiu in actiune, vorbind in fata oamenilor, este o lectie in sine. Pur si simplu te electrizeaza, iar la final te simti... mai destept. Ardelean adevarat, educator desavarsit, antreprenor de succes, tata mandru de comoara lui. Rezultatul? Un interviu de citit pe nerasuflate.

Manager.ro: Daca ar fi sa te descrii intr-un singur cuvant, care ar fi acela?
Eusebiu Burcas: Dedicat.
 
Manager.ro: Unde te-ai nascut, unde ai crescut, unde ai mers la liceu/facultate? Ce moment ti-a marcat cel mai mult copilaria si adolescenta?
Eusebiu Burcas: M-am nascut intr-un catun din judetul Salaj, se numeste Maladia. Imi amintesc cu nostalgie libertatea de acolo si bucuria de a alerga descult prin iarba din livada cu pruni si meri. De pe la 8 ani ne-am mutat in centrul de comuna, la sosea, cum se spune. Am stat acolo pana la 14 ani cand a fost nevoie sa merg la liceu, in Simleul Silvaniei, apoi in 1990 la Cluj la Facultate. Tineretea mea a fost marcata de mutari, legate in special de scoala. Am fost premiant, din clasa I pana la terminarea liceului, pentru ca nu prea aveam altceva mai bun de facut, citeam si invatam. 
 
Cred ca cel mai important lucru care m-a marcat a fost grija cu care parintii meu au incercat sa-mi slefuiasca personalitatea. Fara cursuri de parenting sau traininguri sofisticate de comunicare au stiut sa-mi dea cele mai bune sfaturi si buna crestere cu dragoste crestineasca.  
 
Manager.ro: Cand te-ai angajat prima data? Unde si, mai ales, de ce?
Eusebiu Burcas: Hmm, interesanta intrebare. Am lucrat prima data pentru mine, adica mi-am facut o firma inca din facultate, pentru ca mi-am descoperit aceasta vocatie de rebel, a antreprenorului. Spre deosebire de ceea ce se intampla atunci pe piata noi am inceput sa facem productie de jucarii. Am produs si comercializat primul joc darts facut in Romania, la scara de productie. Revenind la statutul de angajat am fost angajat dupa facultate timp de aproape 6 ani, dupa care am revenit definitiv in zona de proprietar de afaceri. 
 
Manager.ro: Esti deja un... veteran in afaceri, ai pornit de foarte, foarte tanar. Care sunt, din punctul tau de vedere, cele mai importante 3 reguli pentru a reusi in business?
Eusebiu Burcas: Nu stiu daca exista reguli universale, pentru reusita in afaceri, cred insa ca sunt cateva lucruri pe care le-am observat la intreprinzatorii care au succes pe termen lung. Le voi explica:

1. Munca – in calitate de intreprinzator trebuie sa renunti la confort, nu mai ai un job de la 09-17 pentru ca esti de acum in slujba clientilor. Pe de alta parte trebuie sa fii mereu conectat la piata, sa intelegi ce vor dori clientii tai maine si peste 2 ani. Focusul constant al intreprinzatorului trebuie sa fie spre sistematizarea afacerii, spre automatizarea proceselor si crestererea oamenilor cheie din afacere pentru a-si asigura un business sustenabil.
 
2. Vanzarea – toti intreprinzatorii de succes sunt foarte buni vanzatori, altfel nu ar putea atrage langa ei oameni valorosi -parteneri, investitori,  si angajati competenti cu ajutorul carora sa-si creasca afacerea. Dar mai intai, vanzarea îi va ajuta sa-si promoveze si sa-și valorifice eficient serviciile si produsele.  Fara vanzare nu exista clienti si fara clienti nu exista afacere.
 
3. Adaptabilitatea – sa faci afaceri intr-o tara ca Romania, este similar cu supravietuirea in jungla. Daca nu te adaptezi continuu, daca nu intelegi regulile pietei, concurentei neloiale, fiscului si intentiile partenerilor esti o victima sigura. Trebuie sa te reinventezi constant si sa improvizezi eficient. 
 
Manager.ro: Ce are si ce nu are mediul de afaceri romanesc?
Eusebiu Burcas: In mod cert are oportunitati, posibilitati de a crește in ritm alert pentru a recupera decalajul fata de pietele mature din vest. Pe de alta parte nu are manageri si angajati pregatiti, in majoritatea domeniilor fluctuatia de personal si salariile scazute nu permit oamenilor sa acumuleze experienta si sa o fructifice eficient in companii. Pe de alta parte nu are predictibilitate, fiind extrem de instabil si comandat de interese politice. Nu exista grupuri de lobby si nici asociatii suficient de puternice sa apere interesele reale ale mediului de afaceri si ale intreprinzatorilor autohtoni.
 
Manager.ro: Ce urasti cel mai mult ca om de afaceri in Romania? Ce-ti place cel mai mult?
Eusebiu Burcas: Urasc in primul rand faptul ca nu avem o infrastructura logistica pe masura pietei care o reprezinta Romania. Calatoresc foarte mult si pierd enorm de mult timp datorita drumurilor proaste sau lipsei de conexiuni intre orase. 
 
Manager.ro: Ce iubesc? Iubesc in primul rand entuziasmul, de multe ori nejustificat, al intreprinzatorilor romani. Prinsi apoi in joc, se adapteaza si invata foarte repede pentru a supravietui. 
 
Manager.ro: Ce planuri ai pentru business-ul tau? Pe termen mediu, 3-5 ani si pe termen lung.
Eusebiu Burcas: Business-urile mele sunt in zone diverse, de la educatie la consultanta si de la servicii la productie. Planurile noastre sunt de stabilizare si de crestere a profitabilitatii iar pentru unele de internationalizare. Am lansat anul trecut o platforma de educatie financiara pentru romani, Wealth Academy si vrem sa o exportam si in alte piete. Lucram la doua francize și le vom pune pe piata in anii urmatori. Pe termen lung mizam pe potentialul nostru creativ si pe resursele locale pentru a dezvolta noi afaceri.
 
Manager.ro: De ce nu ai emigrat?
Eusebiu Burcas: Cred ca in primul rand din confort :)
Am gasit intotdeauna resurse sa traiesc in bunastare aici, nu mi-au lipsit oportunitatile si le-am fructificat. De asemenea cred ca traim intr-o tara binecuvantata si avem dreptul sa fim fericiti aici fara sa ne dezrădăcinăm.
 
Manager.ro: Ai calatorit mult. Care sunt cele mai frumoase 3 locuri in care ai fost? Dar cele mai urate 3 locuri?
Eusebiu Burcas: Frumoasa intrebare. Cele mai frumoase locuri, dupa mine sunt cele naturale, create de mana divinitatii. Asa ca voi pune pe primul loc Mont Blanc-ul apoi Delta Dunarii si Elvetia. Nu cred ca exista locuri urate, pentru ca Dumnezeu a facut doar lucruri frumoase. Am fost insa in locuri care au devenit urate dupa ce oamenii si-au batut joc de natura sau de alti oameni. Aici aș enumera Copsa Mica, iazul de la Valea Sesii ( langa Rosia Montana) sau codrii seculari exterminati de pe muntii nostri.
 
Manager.ro: Unde ai fi vrut sa mergi si inca nu ai ajuns? De ce? 
Eusebiu Burcas: Mai am de vizitat cateva locuri, dar inca nu le-a venit randul, cum spunem noi ardelenii. Ma refer aici la fiordurile din Scandinavia, Grand Canion, Tibet-ul si Țara Sfantă.
 
Manager.ro: Daca te trezeste cineva noaptea si te intreaba "Ce carte ti-a placut cel mai mult?" care este raspunsul? La fel pentru film si pentru o melodie.
Eusebiu Burcas: 7 habits of highly effective people 
Achile
Simfonia a 9-a de L.V.Beethoween
 
Manager.ro: Comenteaza: "Eu nu am cerut sa fiu nascut in Romania. Am avut noroc".
Eusebiu Burcas: Am avut noroc sa ma nasc aici, desi personal nu cred in noroc... 
Pentru mine a fost o binecuvantare, sa vin in familia unor oameni care m-au crescut în spiritul moralei ortodoxe în locuri binecuvantate de Dumnezeu si ferite de razboaie. Putem aici sa traim in tinha folosind terenurile fertile si respirand aer curat, sa calatorim (inca) prin paduri seculare si sa vedem peisaje care iti taie respiratia. 
 
Manager.ro: Ce inseamna pentru tine Facebook?
Eusebiu Burcas: Modul simplu si eficient pentru a ajunge la prieteni vechi si un instrument pentru a comunica cu clientii mei.
 
Manager.ro: Alege intre:
 
Lamborghini sau Land Rover
Lamborghini
 
Rusia sau Statele Unite ale Americii   
Statele Unite ale Americii
 
Bucuresti sau Marginimea Sibiului 
Marginimea Sibiului
 
Paris sau Londra 
Londra
 
Euro sau Dolar
Dolar
 
Aur sau Actiuni
Actiuni
 
Apple sau Samsung
Apple
 
Mamaia sau Delta Dunarii
Delta Dunarii
 
Google sau Yahoo 
Google
 
Coldplay sau Mirabela Dauer 
Coldplay
 
Mamaliga sau Sushi 
Mamaliga
 
Face sens sau Are sens
Are sens
 
Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul marii 
Singur pe malul marii
 
Ziarul financiar sau Cancan 
Ziarul financiar
 
Manager.ro: Ai copii? Daca da, cum ai vrea sa te caracterizeze, intr-un singur cuvant, copiii tai atunci cand vor implini varsta de 18 ani?
Eusebiu Burcas: Da, am o fetita de 2 ani si jumatate. Nu ma pot rezuma la un cuvant, dar as vrea sa spuna asa : 
Acest om este TATAL MEU!
 
Manager.ro: Care este cel mai mare defect al romanilor? Dar cea mai importanta calitate?
Eusebiu Burcas: Defect - Lipsa de integritate. Calitate – Creativitatea.
 
Manager.ro: La ce te gandesti cand esti singur?
Eusebiu Burcas: La relatia mea cu Dumnezeu si cu oamenii din viata mea si multumesc pentru tot. La cum pot sa devin un om mai bun si să impactez pozitiv viata a cât mai multi semeni de-ai mei.
 
Manager.ro: Crezi ca Romania este in criza (economica)? Daca da, cand se va termina?
Eusebiu Burcas: Nu. Romania este intr-o criza a propriei identitati dublate de un jaf politic de proportii, demn de sintagma ”atentat la siguranta nationala”. Se va termina atunci cand integritatea va deveni valoarea autentica a clasei politice si a mediului de afaceri. Pana atunci ne furam singuri caciula si ne jucam de-a hotii si vardistii.
 
Manager.ro: Esti invitat la o receptie de inalta clasa. Poti aduce cu tine 3 politicieni, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Eusebiu Burcas: Cred ca ar fi asa: Lincoln, Churchill si Maniu.
 
Manager.ro: Esti invitat la un barbecue la poalele muntilor. Poti aduce cu tine 3 lideri, din orice perioada si din orice tara. Pe cine ai lua?
Eusebiu Burcas: Isus, Alexandru cel Mare si Napoleon.
 
Manager.ro: Cum ai descrie, intr-o fraza, succesul?
Eusebiu Burcas: Succesul este bucuria cu care iti traiesti cea mai minunata calatorie - VIATA.

Nota: Fotografiile sunt din arhiva personala a intervievatului.
Mai multe informatii despre Eusebiu Burcas gasiti aici.

Eusebiu Burcas, la Oradea Business Days 2013:



 

Ultimele NOUTATI

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x