De la munca in corporatii la o schimbare radicala. Ioana Pasca e cel mai bun exemplu

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la munca in corporatii la o schimbare radicala. Ioana Pasca e cel mai bun exemplu De la munca in corporatii la o schimbare radicala. Ioana Pasca e cel mai bun exemplu
de Redactia Manager la 10 Sep. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
ioana pascahealth trainerafacerireinventare personalafeedbackclienti

"Am lucrat si in companii 100% romanesti, dar si in corporatii 100% straine, m-am adaptat mereu mediului respectiv, imi place sa cred ca mi-am pus si amprenta personala prin locurile prin care am trecut si din toate am invatat lucruri pe care acum le voi pune in practica in dezvoltarea proiectelor personale". Asa suna un inceput de drum al unui om care a stiut exact unde vrea sa ajunga si ce proiecte noi isi doreste sa construiasca. Nu este important sa stim doar ca vrem sa pornim intr-o noua directie, este important sa ne dam seama in timp util si ce ne dorim sa facem odata ajunsi acolo.


Despre parcursul plin de reusite si lectii vorbeste, in randurile urmatoare, Ioana Pasca, health trainer.


1. Care este povestea din spatele acestei schimbari bruste de perspectiva? Ce te-a determinat sa parasesti munca dintr-o companie cunoscuta si cu un program stabil pentru a deveni Health Trainer ?


La un moment dat, cred ca fiecare dintre noi simte ca si-ar dori sa faca "si altceva"… La mine, sentimentul asta a fost mereu in mine, imi plac provocarile si nu cred ca mi-ar fi placut cum era inainte de anii ‘90, cand ieseai la pensie din acelasi loc de munca in care te angajai dupa ce terminai facultatea. inca din studentie, imi placea notiunea asta de "si altceva". Eram studenta la chimie si lucram intr-un post de radio.

Dupa ce am terminat facultatea, m-am angajat la un laborator de chimie, dar microbul cu radioul era in mine, asa ca am abandonat domeniul si am intrat in Mass-Media. Dupa ceva ani, m-am apucat de Marketing si m-am dus iar la facultate ca sa invat mai multe despre target, pozitionare, rating, comunicare si PR… imi place sa cred ca toate acestea m-au ajutat sa ma formez ca om si sa ma dezvolt profesional, iar Comunicarea ramane domeniul meu de suflet si m-am apucat acum si de blogging ? Ce m-a determinat sa-mi schimb perspectiva ? Eu nu o consider o schimbare, ci un parcurs firesc. Cred ca asta e de fapt drumul meu.

 Am lucrat si in companii 100% romanesti, dar si in corporatii 100% straine, m-am adaptat mereu mediului respectiv, imi place sa cred ca mi-am pus si amprenta personala prin locurile prin care am trecut si din toate am invatat lucruri pe care acum le voi pune in practica in dezvoltarea proiectelor personale. M-am hotarat sa devin Health Trainer pentru ca doresc sa impartasesc experienta mea cu oamenii obisnuiti care sunt inca neincrezatori ca pot face o schimbare in stilul lor de viata la orice varsta. Ca te poti apuca de sport si la 40 de ani, chiar daca nu ai fost deloc o persoana activa pana atunci, ca poti sa inveti sa mananci sanatos, ca iti poti modela silueta si sa stergi ceva ani de pe chipul tau in mod natural, fara pastile, bisturiu sau inele miraculoase.

2. Care a fost momentul crucial care te-a facut sa intelegi ca ai nevoie de o schimbare a stilului de viata? Care au fost primii pasi catre noua ta viata?

Matematica ! Un simplu calcul matematic mi-a deschis ochii, as putea spune… Sa explic: cand mama mea avea varsta pe care o am eu acum, eu aveam jumatate din varsta ei si eram in ultimul an de facultate. Eram adult, iar mama considera ca si-a facut datoria, ne-a crescut, ne-a educat, ne-a pus pe o directie, pe mine si pe fratele meu.… si avea doar 46 de ani ! Ei bine, pana cand fetele mele vor ajunge studente mai sunt ceva ani, iar eu trebuie sa le pot fi alaturi, asa cum mi-a fost si imi este si acum mama mea… Tocmai de aceea, acest calcul matematic m-a determinat sa fac ceva cu viata mea, cu sanatatea mea, cu corpul meu. imi doream o schimbare radicala, asa ca un "restart" la computer !

Am fost mereu o persoana supraponderala, nu mi-a placut sa fac sport, dar deloc ! Nici macar in copilarie, asa incat, dupa ani, toate aceste lucruri mi-au afectatat starea de sanatate. Ma simteam mereu obosita, fara chef, aveam dureri mari de spate pentru ca stateam ore in sir la birou si nu faceam niciun pic de miscare, dureri articulare din cauza kilogramelor in plus, dupa orice masa imi era rau, eram balonata, aveam des crize biliare, probleme digestive, iar de silueta mea ce sa mai zic… Nu este deloc placut sa mergi prin magazine si sa tot probezi haine si sa nu iti vina, sa nu iti gasesti masura potrivita din modelul pe care il vezi in vitrina. Am auzit in jurul meu mereu indemnul "slabeste acum, sa nu regreti mai tarziu" sau "fa miscare, du-te la sport"… Dar pana cand nu mi-a zis corpul meu asta, pana cand mintea mea nu a fost pregatita, nu am facut nimic corect si concret !

Am simtit la un moment dat ca sunt pregatita pentru o schimbare si ca mi-o doresc foarte mult. Atat pentru mine, cat si pentru cei din jurul meu. Vreau sa le fiu exemplu fetelor mele, pentru ca acum stiu cat este de importanta o alimentatia echilibrata si sportul, inca din copilarie.


Pentru ca eu sunt omul care trebuie sa inteleaga lucrurile inainte de a le pune in practica, am inceput sa citesc mai mult in legatura cu nutritia si asa am ajuns sa ma inscriu la cursurile de formare profesionala pentru a deveni Tehnician Nutritionist. Si de aici a inceput totul…

Am tot schimbat sali, instructori, stiluri de antrenament, pana cand am reusit sa ma motivez singura si sa ajung sa descopar antrenamentul care nu numai ca imi place, dar a dat si rezultate spectaculoase in cazul meu. Asa incat, dupa ce am terminat cursurile de nutritie, m-am ambitionat si am vrut sa-mi depasesc limitele, asa incat mi-am luat si acreditarea de instructor aerobic – fitness, precum si cea de Personal trainer. Astfel, pot oferi clientilor care doresc sa slabeasca, sa se tonifice, sa isi recapete silueta si pofta de viata o consultanta completa: plan de nutritie cu evaluare periodica, dar si recomandari privind antrenamentele potrivite, in functie de obiectivul ales.


3. Povesteste-ne cateva lucruri despre aceasta titulatura de Health Trainer. Ce faci mai exact si ce vrei sa oferi celor care vor sa isi schimbe stilul de viata?

Din experienta acumulata am observat ca persoanele supraponderale sunt sensibile, sunt vulnerabile, au nevoie de suport si sustinere permanenta pentru a nu renunta la eforturilor lor. Au nevoie de cineva care sa le „invarta cheita" in permanenta, sa le fie si prieten, dar si dusman, sa ii aprobe cand se plang cat este de greu, dar sa le spuna si „verde-n fata" ca nu-i momentul sa fie lasi. Le trebuie un „greieras" ca cel din Pinocchio care sa le stea in coaste, dar sa-i ajute sa aleaga calea cea buna. Cand esti hotarat sa faci o schimabare, ai facut deja primul pas. Al doilea este sa apelezi la un profesionist si al treilea, cel mai important, este sa-ti gasesti motivatia pentru a trece la actiune, apoi a adopta toate schimbarile pe care ti le cere aceasta noua provocare si a te tine de plan. Asta este foarte greu si stii de ce ? Pentru ca noi, oamenii, avem o foarte mare doza de „rezistenta la schimbare". Ne dorim sa fim altfel, dar daca s-ar putea sa reusim asta, fara sa iesim din zona de comfort ! Ori, asta nu se poate. Eu le spun clientilor mei din start: „Esti hotarat? Vrei sa faci o schimbare? Pentru ca totul depinde de tine. Eu nu pot face minuni, fara ca tu sa vrei la fel de mult ca si mine sa ai rezultate!"


4. Cat de importanta este sustinerea familiei in procesul de recalibrare a stilului de viata? Ce influenta a avut familia in procesul tau de reinventare personala inceput de nici 2 ani?

Familia este extrem de importanta. si nu numai familia, ci si prietenii, anturajul, colegii, toti cei cu care interactionam.

Asa cum s-a intamplat in cazul meu, familia a fost foarte aproape de mine, m-au ajutat si nu mi-au reprosat faptul ca imi alocam mai mult timp pentru sport sau pentru scoala.

Am introdus in alimentatie legume sau cereale pe care nu le consumasem pana atunci, am invatat sa gatim foarte mult la cuptor si sa renuntam la prajit, gatim doar cu uleiuri sanatoase, mancam foarte mult peste, am redus consumul de carne rosie si, cel mai important, am redus considerabil consumul de fainoase si de zahar alb rafinat. Mai ales pentru copii, zaharul este extrem de periculos si trebuie scos din sistemul lor incetul cu incetul. Sunt de parere ca intr-o familie in care copiii vad in jurul lor oameni mancand sanatos, vor "copia" aceste obiceiuri si, cand vor deveni adulti, li se va parea ceva firesc sa manance salata de legume la fiecare masa sau sa nu combine carnea cu cartofii si cum sa aiba parte de un dulce sanatos.

5. Iti propun sa facem o paralela intre Ioana de acum 2 ani si Ioana de astazi. Cum arata o zi din viata ta, astazi, fata de trecut?

Interesanta intrebare… Pentru ca da, eu m-am schimbat foarte mult in acesti 2 ani. Si nu ma refer aici doar la aspectul fizic, care este spectaculos. Asa cum v-am spus, am ajuns la masura 34 – 36 (sau S) la haine si mi le pot lua cu ochii inchisi din magazine, nici nu mai probez, pentru ca stiu ca imi vin perfect. Acum am cea mai mica greutate din toata viata mea adulta !

 Acest lucru se datoreaza in mod special nutritiei si a stilului de alimentatie pe care eu il promovez. Daca se respecta aceste reguli pe care eu le-am adoptat si le recomand tuturor, starea de bine va veni imediat ! Evident ca un rol in aceasta stare de bine o are si sportul.

6. Cum definesti reinventarea ta personala? Care a fost, pentru tine, abordarea optima a acestei schimbari – moral, sufleteste, nutritional? – Care este combinatia ideala a acestei reinventari: moral ( poate sustinerea familiei, a prietenilor ), sufleteste ( a partenerului de viata ), nutritional ( asta stim deja). Care sunt proportiile ideale?

Asa cum am spus, la inceput a fost nevoia de a slabi si de a ma echilibra nutritional. Apoi a venit sportul si la pachet, schimbarea interioara fiind cumva ultima pe lista dar care s-a dovedit a fi cea mai importanta. Odata ce am inceput procesul de a dobandi proportiile pe care mi le doream, am inteles si cat de legate sunt toate celelalte aspecte. Moral, mi-am recapatat increderea in mine odata cu pierderea kilogramelor in plus. Mai apoi am inteles si ca celelalte aspecte problematice din viata mea incepeau sa se schimbe. Am inteles ca toate trairile mele negative erau legate de aceasta problema. Nu, nu pot vorbi despre vreuna dintre ele separat. Toate sunt legate intre ele. Combinatia ideala ar trebui, dupa mine, sa urmareasca strict fericirea personala. Odata ce iti concentrezi atentia pe asta, toate celelalte se rezolva de la sine. Abordarea optima este una personala, individualizata. Fiecare dintre noi trebuie sa incepem sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne gasim o motivatie pentru schimbare si sa vrem sa fim fericiti.

7. Esti nutritionist, dar si personal trainer. Care e feedback-ul de la clientele tale? Cat de mult le ajuta acest 2 in 1?

Evident ca este un plus pentru clienti. Cred ca este mult mai comod sa le ai pe toate in acelasi loc. Dar, in acelasi timp, consider ca este foarte important ca antrenamentul fizic sa fie facut impreuna cu un trainer in care ai incredere, dar accentul trebuie pus in primul rand pe nutritie. Aspectul comod, as spune, este ca poti avea ambele servicii intr-un program complet, consiliat de o singura persoana care iti poate coordona si evalua obiectiv evolutia spre targetul propus. si, apropo de obiective, exact ca in management, si in acest domeniu clientii trebuie sa fie constienti ca obiectivele pe care le setam impreuna la intrarea in program sunt SMART! Nu ii voi lasa pe clienti sa isi seteze obiective nerealiste, pentru ca nu le vor putea atinge si frustarile lor vor fi si mai mari.

8. Daca ar fi sa reiei experienta, ce imbunatatiri ai aduce la procesul tau de reinventare personala? Care sunt, din experienta ta, cele mai frecvente greseli facute intr-o experienta de acest gen si ce recomanzi clientilor tai ?

Daca ar fi sa reiau experienta, mi-as acorda si mai multa incredere in mine in acest proces. Sa nu crezi ca nu au existat momente- rare, intr-adevar - in care am vrut sa renunt. De aceea imi ofer acum serviciile de Health Trainer, pentru toti aceia care vor o schimbare, vor o transformare, dar au nevoie de sprijin si suport pentru a nu renunta. Din experienta mea, cele mai frecvente greseli sunt lipsa de rabdare si, poate, asteptarile mult prea mari. Aici ma refer, desigur, la asteptarea ca poti avea un alt corp si implicit un alt tonus, in cateva saptamani. O alta greseala pe care o vad eu este strictetea iesita din comun a unui program de reinventare personala. Lucrurile trebuie sa vina simplu, de la sine. Reprogramarea personala si corporala trebuie sa vina firesc, nu trebuie fortata.

9. Reinventarea ta personala a condus si catre o reinventare profesionala. Ce te-a influentat sa iei decizia de a deveni un Health Trainer?

Imi doresc ca prin experienta mea personala sa ajut cat mai multa lume sa abordeze un stil de viata sanatos si activ. Iar principiile alimentare pe care eu le-am studiat si care au dat rezultate, sa le pot impartasi si altor persoane, sa le arat ca respectand cateva reguli nutritionale de baza, care in scurt timp le vor deveni reguli de viata, isi pot imbunatati starea de sanatate, isi vor imbunatatii digestia, nivelul de energie, aspectul pielii si al parului si, nu in ultimul rand, isi vor remodela silueta. Vreau sa ajut pe cat mai mult lume sa se iubeasca mai mult pe sine. Programele concepute de mine sunt adresate in principal oamenilor ocupati, care simt ca nu isi pot face timp pentru sport, sau mai bine spus, pentru un stil sanatos de viata. Am fost si eu in situatia in care simteam ca nu imi pot elibera cateva ore pentru mine.

10. Esti un exemplu foarte bun de reusita pentru adoptarea unui stil de viata sanatos. Crezi ca stilul de viata sanatos se ia? invatam de la cei din jur sa traim mai sanatos?

De aceea m-am facut Health trainer, pentru ca sunt convinsa ca oamenii pot si trebuie sa fie invatati sa adopte un stil de viata sa natos. Daca ne uitam la televizor, la orice post TV, in orice pauza publicitara o sa vedem reclame la snacks-uri, fast-food, bauturi dulci carbogazoase, la dulciuri etc. Cam toata gama de produse care trebuie evitate si chiar eliminate din dieta unui om care doreste sa slabeasca. De la televizor nu vom invata care sunt alimentele sanatoase si cum trebuie consumate si preparate pentru a ne procura toti nutrientii necesari si de calitate. Eu nu cred in tratamente minune, nu cred in pastille care te slabesc peste noapte sau in panalonii care te arata cu 3 numere mai slaba. Nu… Eu cred in puterea fiecaruia dintre noi si in vointa noastra de a face o schimbare.

11. Un astfel de program de reinventare personala presupune multa disciplina si curaj. Iar, apropo de curaj, ce planuri ai in aceasta noua cariera de Health Trainer? Care sunt urmatorii pasi?

Am planuri foarte mari in acest an, pentru mine si cei dragi mie, si nu doar in calitate de Health Trainer. Anul acesta este nu numai anul transformarii mele, dar si anul provocarilor maxime! Pentru ca sunt parinte (am doua fiice pe care le iubesc enorm) cred ca cea mai buna investitie pentru copiii nostri este educatia, asa incat m-am hotarat sa infiintez un centru de limbi straine exclusiv pentru cursuri de limba germana. "Educatia insemana putere" asta este deviza centrului nostru, singurul centru lingvistic privat din Bucuresti axat exclusiv pe germana. Karisa Akademie este situata in sectorul 1, intr-o zona foarte accesibila (cartierul Domenii) si si-a deschis deja portile.

Karisa Akademie se adreseaza deopotriva copiilor (cu varste incepand de la 5 ani), dar si adultilor care doresc noi oportunitati in cariera. Am inceput inscrierile si sunt deja foarte multi interesati sa invete aceasta limba care devine din ce in ce mai cautata si care le poate oferi o sansa in plus pentru studii de top si pentru cariera lor profesionala, indiferent in ce domeniu vor activa. Ne vom axa pe predarea limbii germane independent de programa scolara, cursurile vor fi predate modular, fiecare modul corespunzand unui nivel de studiu.

Pe de alta parte, in calitate de Health Trainer, doresc sa am ocazia sa ajut cat mai multi oameni, sa le fiu alaturi in demersurile lor de a-si schimba viata, de a capata mai multa energie, de a zambi mai mult si de a Trai pe saturate !


Cei interesati de programele Ioanei o pot contacta fie pe pagina de de Facebook (Ioana Pasca – health trainer) sau pe blog.

Interviu realizat de PRoud PR.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x