Stefana Popa, incubator107: Exista o incompatibilitate intre oferta educationala si cerintele pietei muncii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stefana Popa, incubator107: Exista o incompatibilitate intre oferta educationala si cerintele pietei muncii Stefana Popa, incubator107: Exista o incompatibilitate intre oferta educationala si cerintele pietei muncii
de Manager.ro la 02 Apr. 2014 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
stefana popaincubator107interviuantreprenoriat social

Incompatibilitatile si neconcordantele dintre sistemul de educatie din Romania si piata reala a muncii reprezinta una dintre principalele cauze ale unui somaj ridicat in randul tinerilor.

Astfel, unii tineri nu au acele competente si abilitati necesare integrarii intr-o echipa profesionista, sustine Stefana Popa, membru fondator incubator107, intr-un interviu acordat Manager.ro.

Somajul in randul tinerilor romani sub 25 de ani este de circa 25%. Care sunt cauzele?

Somajul in randul NEET-urilor – tineri cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani, care nu au loc de munca si nici nu urmeaza studii universitare sau postuniversitare – este determinat de mai multi factori. Unul dintre acestia este incompatibilitatea dintre oferta educationala preuniversitara/universitara si cerintele pietei muncii, precum si neconcordanta dintre programa de pregatire a profesorilor si competentele practice care sunt solicitate de catre angajatori. Un alt factor este lipsa unui set de abilitati si competente de tip soft si profesionale care le sunt necesare oricarui tanar pentru a se integra intr-un sistem organizational si intr-o echipa. O parte dintre studenti parasesc timpuriu scoala fara a obtine o calificare din motive economice sau pentru ca nu sunt motivati si indrumati de profesori. De fapt, statul investeste in pregatirea elevilor si studentilor in anumite specializari de care piata muncii nu are cu adevarat nevoie. De asemenea, multe dintre programele active de formare profesionala existente nu sunt suficient de vizibile in randul absolventilor.


Ce solutii propuneti?

Proiectul incubator107, in forma actuala, functioneaza ca un cadru de dezvoltare pentru tineri antreprenori, pentru student si pentru angajati, acestia fiind incurajati sa isi descopere si sa isi dezvolte pasiunile, sa le transforme in proiecte de antreprenoriat si intraprenoriat. In cei trei ani de existenta ai proiectului, peste 320 de freelanceri, dezvoltatori de start-up-uri sau mentori au sustinut ateliere pentru aproximativ 5500 de tineri. Mai mult, anual avem un program vocational de o luna denumit “Da-ti demisia”. Acesta este dedicat persoanelor care au propria idee de afacere sau care au o pasiune pe care doresc sa o transforme intr-un start-up sau intr-un proiect de intraprenoriat. Astfel, tinerii participa la ateliere aplicate cu mentori precum Dragos Nicolaescu (Visionary Business Consultants), Alina Kasprovoschi (Fundatia Comunitara Bucuresti), Ciprian Homm, Tudor Muresanu si la training-uri de identitate professionala si branding personal cu Irina Scarlat si Anna Heljker. Prin intermediul acestui program oferim tinerilor instrumente pentru descoperirea vocatiei, cresterea spiritului antreprenorial, usurarea tranzitiei profesionale dintr-o industrie in alta.

O alta solutie pe care o propunem este formarea a cat mai multi voluntari si trimiterea acestora la cursuri si schimburi de tineri internationale in cadrul carora acestia obtin certificatul Youthpass, prin care li se recunosc abilitatile si competentele dobandite pe parcursul trainingurilor. Pana in acest moment, in proiectul incubator107 au fost implicati circa 300 de voluntari care au avut acces direct la know-how-ul echipei fondatoare in project management, metode non-formale de imbunatatire a abilitatilor personale si profesionale de care au nevoie atat in calitate de viitori angajati, precum si in calitate de freelanceri sau start-uperi. De altfel, la nivel national initiativa legislativa referitoare la activitatea de voluntariat a fost deja adoptata de Senat si urmeaza a fi analizata si de catre Camera deputatilor. Astfel, tinerii vor fi motivati sa se implice in activitati de voluntariat deoarece aceste vor fi considerate experienta profesionala si vor putea primi certificate de competenta profesionala, recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene.

Care este impactul Programului de descoperire a pasiunilor?

De doi ani colaboram cu multinationale, implicand circa 800 de angajati in programul de descoperire a pasiunilor. Impactul pozitiv nu a intarziat sa apara si a fost observat la nivel de reducere a stresului, o atitudine mai detasata, descatusarea creativitatii, lucru in echipa imbunatatit si o acceptare mai usoara a situatiilor noi prin care trec angajatii. Acest tip de program contribuie de altfel si la cresterea brandingului de angajat al companiilor.

Cum poate cineva sa preia franciza, ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Pentru a prelua franciza incubator107 este nevoie de o echipa entuziasta si organizata de 4 coordonatori locali, nefiind necesar sa fie organizati sub forma de ONG. Acestia trebuie sa gaseasca un spatiu privat sau public in care sa desfasoare atelierele zilnice si nocturnele lunare. Echipa trebuie sa treaca testul unui prim eveniment organizat de ei : un maraton de ateliere cu mesteri locali, promovat de parteneri locali si cu sustinerea comunitatii prin donatii. Echipa fondatoare a proiectului va fi invitata la acest eveniment pentru a da un feedback in ceea ce priveste calitatea atelierelor, abordarea comunitatii, organizarea, punctualitatea si creativitatea echipei locale. Daca echipa a realizat un eveniment reusit atunci va primi un training aprofundat pentru a putea prelua valorile si modul de functionare ale proiectului incubator107. In prezent incubator107 are 7 francize in Romania: Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Oradea, Craiova si Sibiu. Pe termen lung strategia este ca incubator107 sa se extinda dincolo de granite, oferind acest exemplu de proiect sustenabil si catre alte tari. Cu ajutorului Programului de finantare Tineret in Actiune, incubator107 a organizat un proiect EVS (European Voluntary Service) prin care 2 voluntare (din Italia si Austria) au analizat si experimentat timp de 8 luni modelul incubator107 si felul in care este implementat in 5 dintre orasele partenere.

Ce inseamna, mai exact “antreprenoriat social”?

Nu am stiut de la inceput ca proiectul incubator107 va imbraca aceasta forma si de-abia dupa un an de la lansare am inteles ca experimentul pornit in mansarda casei mele in care incurajam oamenii sa isi descopere noi pasiuni este de fapt antreprenoriat social. Proiectul presupune mai mult decat a face business pentru profit si dorim ca acesta sa aiba un impact pozitiv asupra comunitatilor in care incubator isi desfasoara activitatile. Vrem sa cream valoare si sa generam noi ecosisteme sociale sustenabile prin schimbarea perceptiei prin care ne raportam la lume, prin crearea unei oferte pentru segmente de piata ale caror cereri sunt insuficient satisfacute sau pentru a genera solutii inovatoare la probleme actuale.

Sistemul pe care l-am implementat inca de la inceput a fost acela bazat pe donatii si nu taxe. Astfel, oamenii au fost direct responsabili de dimensiunea proprie de invatare si de evaluare a mentorilor implicati. Consideram ca tocmai acesta a fost motorul care a generat incredere si care a asigurat proiectului autenticitate, incurajand si sustinand financiar toti “mesterii” incubator107 care erau la inceput de drum si care aveau nevoie de o confirmare a serviciilor sau produselor pe care le puteau oferi. In Romania, antreprenoriatul social este inca in faza incipienta, insa prinde proportii chiar si in lipsa unui cadru legislativ si a unor facilitati specifice acestui tip de antreprenoriat. Insa exista un potential urias pentru organizatile care desfasoara astfel de activitati si va depinde foarte mult si de implicarea companiilor private care ar putea accesa sau investi in astfel de business-uri de antreprenoriat social.

Cum functioneaza, pe larg, incubator107?

incubator107 este locul in care oricine poate invata pe oricine orice, un proiect care incurajeaza comunitatea locala sa isi descopere pasiunile si sa isi urmeze vocatia, ajungand sa traiasca din ea. Oameni pasionati din comunitate isi fac curaj si hotarasc sa isi impartaseasca hobby-urile, skill-urile si talentele. Echipa coordonatoare incubator107 ii asista in organizarea atelierului, indiferent cate intalniri ar presupune si ce subiect abordeaza. In fiecare luna, incubator107 lanseaza o noua serie de 10-12 ateliere diferite, cu intalniri in fiecare zi. Noul set de ateliere este lansat la inceput de luna cu o nocturna de ateliere (eveniment care se desfasoara pe durata noptii) sau o diurna (desfasurata pe durata zilei). La aceste evenimente invitam trupe in concert, spectacole si demonstratii. Atelierele fac parte din 10 bresle : Breasla Fauritorilor (ateliere de creatie manuala, mesterit si construit), Breasla Miscatorilor (ateliere de dans si sport), Breasla Glasuitorilor (ateliere muzicale, de teatru si de comunicare), Breasla Descoperitorilor (ateliere de dezvoltare personala si profesionala), Breasla Calatorilor, Breasla Hedonistilor (ateliere legate de frumusete, masaj si jocuri), Breasla Culinarilor, Breasla Copiilor, Breasla Vrajitorilor (ateliere despre spiritualitate) si Breasla Mentorilor. incubator107 presupune asadar descoperirea potentialului in comunitate si apoi gasirea locurilor si oportunitatilor in care acesti mesteri sa se dezvolte. incubator107 este prezent la cele mai mari festivaluri din tara, colaboreaza cu institutii (ex. British Council), ONG-uri (ex. Fundatia Comunitara Bucuresti) si companii astfel incat talentul descoperit sa fie impartasit in cat mai multe directii. incubator107 vine in sustinerea mesterilor sai si a intregii comunitati pentru a ii ajuta sa isi urmeze vocatia si sa traiasca din ea.

Potrivit mfinante.ro, Asociatia Macaz a avut venituri de peste 175.000 lei in 2012. Cat ati avut in 2013 si cat estimati in 2014?

In dezvoltarea acestui business creative nu am urmarit profitul, ci schimbarea in bine, construirea unei comunitati puternice, concentrandu-ne eforturile pe extinderea proiectului la nivel national si international. In 2013, numarul atelierelor s-a triplat comparativ cu anul 2012, insa o cota semnificativa din fondurile provenite din acest proiect au fost directionate catre mesterii care sustin atelierele, incurajandu-i astfel sa isi transforme pasiunea intr-un business sustenabil si cu o strategie pe termen lung. Astfel, din punct de vedere financiar incubator107 a inregistrat venituri similare celor din anul 2012, investind in extindere si in mesteri. Pentru 2014 ne-am propus sa crestem la nivel international si sa implementam proiectul incubator107 in celelalte tari ale Uniunii Europene, tot in sistem de franciza.

Care sunt sursele de venit?

Proiectul incubator107 este sustinut prin donatiile participantilor la ateliere si la nocturnele lunare, colaborarea cu companiile si institutiile private prin programul de descoperire a pasiunilor, precum si din campanii de crowdfunding. De asemenea, in 2013 am implementat primul curs de formare international prin accesarea granturilor programului Tineret in Actiune, actualul Erasmus+.

Despre incubator107

Asociatia culturala Macaz este initiatorul proiectului incubator107, pornit in mansarda unei case in aprilie 2011. Comunitatea incubator 107 Bucuresti este formata din oameni pasionati si profesionisti care vor sa transmita participantilor cunostintele si pasiunile lor prin intermediul unor ateliere zilnice care se desfasoara in mansarda din strada Traian nr 107. Proiectul de antreprenoriat social s-a extins in sistem de franciza in Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Oradea, Sibiu si Craiova care functioneaza independent sub acelasi nume si in acelasi spirit.

Foto: Stefana Popa, incubator107.

Ultimele NOUTATI

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!
Economie

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!

today29 Mar. 2024
Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x