LECTIA DE MANAGEMENT: Ivan Patzaichin si Delta vazuta din canotca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LECTIA DE MANAGEMENT: Ivan Patzaichin si Delta vazuta din canotca LECTIA DE MANAGEMENT: Ivan Patzaichin si Delta vazuta din canotca
de Manager.ro la 07 Mar. 2013 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
ivan patzaichinmanagementdelta dunariilipovenicanotcaturismcampioneco

Ani de zile s-a gandit, mai cu seama dupa 1989, cum sa faca sa intoarca Deltei lui dragi si oamenilor ei, fara de care, spune, nu ar fi devenit niciodata ce a devenit, un mare campion si un om implinit, ceva din dragostea si grija cu care a fost invaluit in lumea simpla a lipovenilor de la Mila 23. Visul lui Ivan Patzaichin a inceput sa prinda aripi!

Ani de zile s-a gandit cum sa puna laolalta experienta sa internationala, prieteniile, relatiile si renumele sau, obsesia pentru lucrul bine facut si dragul pentru natura intr-un proiect care sa-i ajute pe oamenii Deltei. I-a luat ani de zile, dar acum a intrat mai decis ca oricand in prima linie a luptei pentru un turism eco, asezat, care sa tihneasca oaspetilor si care sa aduca un banut in buzunarele celor care inca se mai straduiesc sa pastreze farmecul aparte al Deltei de odinioara.

A gandit, alaturi de partenerii sai din Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, un concept orientat spre oamenii simpli ai Deltei, spre revigorarea traditiilor Deltei copilariei sale, un concept-alternativa la pensiunile de lux pavate cu gresie si la barcile cu motoare de 250 de centimetri cubi. La mai putin de 4 ani de cand a rasarit ideea proiectului, Ivan Patzaichin se poate lauda ca unele lucruri s-au schimbat deja in bine in Delta.

Visul unui antreprenor: Ivan Patzaichin

“M-a socat, dupa 1990, inconstienta celor care agresau Delta Dunarii, ma framantau lucrurile care se intamplau acolo si tot timpul m-am gandit ca voi face o asociatie, o fundatie, care sa ma ajute sa lupt eficient”, isi aminteste Ivan Patzaichin. Abia dupa 20 de ani a gasit, insa, partenerii care sa gandeasca lucrurile intocmai ca el si care sa-i poata sustine viziunea asupra Deltei. “La o actiune la care am fost inviat in Delta, am ajuns sa discut cu actualul meu partener de proiecte, Teodor Frolu, despre cum imi aminteam eu Delta din tinerete, apoi despre pasiunea lui pentru mersul cu canoia pe apa si asa am decis sa facem ceva”.

Asa a luat fiinta Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, prin care cei doi parteneri au ales sa lupte pentru un nou fel a de a face turism: lent, neintruziv, un gen de turism pe care putini il practicau acum cativa ani. “Dorim sa-i incurajam pe cei care vin sa vada Delta pe indelete, pe cei care vin sa o protejeze, pe cei care sunt educati ecologic, care au respect fata de natura si fata de traditiile locului. Practic, ne-am gandit la un gen de turism pentru care ca lumea din Delta nu trebuie sa investeasca in construirea unor ditamai hoteluri si pensiuni placate cu marmura – ca asta m-a innebunit la Mila 23!”, explica Ivan Patzaichin.

In holul de la The Ark, relaxat si sigur pe ideile sale, fostul mare sportiv arata intocmai ca un veritabil antreprenor. Dupa interviu are o intalnire de afaceri, apoi alta, nu sta o clipa locului. Nu a facut asta de cand se stie, nu o sa o faca tocmai acum, cand proiectele asociatiei incet sa se contureze atat de bine...

Cu Ivan prin Delta

“Cele mai frumoase momente in Delta sunt toamna. Sa fie o toamna mai lunga, un octombrie caldut, cand nu te mai bazaie nici tantarii si cand poti sa simti din plin magia naturii. Delta e inca verde, inainte de primele brume, dar cerul tomnatec da tuturor culorilor un farmec, asa, special. Mi-as lua prietenii in canotca dis de dimineata si as merge intins pe canale, pana la vreun loc secret de-al meu, descoperit in trecut, unul dintre acele locuri in care cerul pare mai aproape de pamant ca oriunde altundeva pe lumea asta, atat de aproape ca-ti vine sa-l atingi cu mana, mai ales seara! Am sta cat sa prindem apusul, cand Dunarea parca ia foc, apoi ne-am intoarce spre casa, cu barca plina de peste...”, asa arata, trecut prin filtrul nostalgiilor, o zi in Delta alaturi de Ivan Patzaichin.

“Tin minte ca le-am facut o astfel de tura unor prieteni dragi, acum mai multi ani. I-am luat si i-am dus in mijlocul apelor, am pescuit toata ziua, la o poveste si o bere, apoi a venit adevarata surpriza: ma vorbisem cu un var de-al meu sa vina si sa ne pregateasca acolo, pe balta, o ciorba de peste adevarata! Cand a fost gata si cand aburii ciorbei te innebuneau, si-au dat seama prietenii mei ca nu aveam nici farfurii, nici tacamuri, nimic. La care varul meu a taiat niste stuf, l-a spalat si a intins pestele pe el - caci in Delta pestele se mananca separat, iar ciorba separat -, iar ciorba am baut-o din dozele goale de bere. A fost un moment pe care niciunul dintre ei nu l-a uitat vreodata, si acum ma mai suna si ma intreaba cand mai facem o tura ca aceea si sa mancam cum am mancat atunci, pe vremuri...”, povesteste, amuzat, Ivan Patzaichin. 

Idei de afaceri pentru oamenii Deltei

De la o astfel de poveste a inceput parteneriatul lui Ivan Patzaichin cu Teodor Frolu. Apoi, tot vorbind despre iesiri pe Delta cu lotca, cei doi si-au spus ca barca traditionala e prea greoaie pentru turismul zilelor noastre. Atunci, au inventat o ambarcatiune care sa pastreze din traditia lotcii, dar care sa fie, practic, ceea ce lor le place sa numeasca o “bicicleta a apelor”. Din combinatia dintre canoe si lotca a iesit o “canotca”. Cel mai greu le-a fost, insa, sa gaseasca un mester care sa poata face canotca din materiale traditionale. “Nu voiam sa umplem Delta cu tot felul de plasticuri, facute eventual prin China...”, spune, transant, Ivan Patzaichin. “Acum suntem intr-o faza avansata de a finaliza un atelier-scoala, unde sa deprinda meserie de la maestrul nostru tinerii din zona. Suntem sigur ca va fi cerere mare de astfel de barci pe viitor, astfel ca tinerii chiar se vor putea alege cu o meserie buna”.

Lansarea conceptului de moda Patzaikin, care a asigurat, de altfel, echipamentul de prezentare al sportivilor romani la Olimpiada de la Londra, le-a dat posibilitatea lui Ivan si designerilor din jurul sai sa le instruiasca pe lipovence in realizarea unor impletituri mai speciale din stuf, pe care sa le poata ulterior vinde turistilor.

“Am realizat niste palarii foarte interesante din stuf, cu care am fost recent la o mare prezentare de moda la Berlin. Le-am facut la Chilia, unde femeile acelea nu stiau sa impleteasca initial decat niste cosulete. Am fost acolo cu designerii si am stat doua saptamani sa le invatam sa faca si altceva, sa fie mai atractive. La final, erau atat de incantate ca au reusit sa faca si altceva. Sunt atatea pensiuni si case de vacanta sau restaurante pline de chinezisme, cand acolo ar putea fi lucruri produse artizanal de oamenii locului. Altfel primesti turistul cu ceva facut de tine, acolo, si altfel il primesti cu cosulete cumparate de la supermarket”, crede Patzaichin.

“Ideea noastra e ca acest circuitul pe care il propunem sa promoveze industria locala. Scopul ar fi ca banii sa ramana in Delta, nu cum se intampla cu cei care stau o zi si care platesc motorina sau benzina la Tulcea si tot de acolo isi cumpara si mancarea, de la supermarket. Noi vrem altceva, vrem ca oamenii care vin sa stea in Delta mai multe zile, iar asta inseamna ca produsele locale sa fie puse cat mai bine in valoare”, imi mai spune Ivan Patzaichin inainte sa ne despartim. Ar vorbi o zi intreaga despre ideile pe care le are in legatura cu Delta. Dar agenda de antreprenor nu lasa loc de prea multe povesti...

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x