Cum alegi un coach profesionist

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum alegi un coach profesionist Cum alegi un coach profesionist
de Manager.ro la 07 Nov. 2013
Urmareste-ne pe Google News
coachcompanieprofesionist

Exista o serie de repere de care este important sa tinem seama in alegerea unui coach, astfel incat sa ne asiguram ca am ales un profesionist pregatit sa ne insoteasca pe acest drum, si nu un amator care se auto-intituleaza "coach" pentru ca este un termen la moda. Etapa de alegere a coachului este esentiala pentru orice proces de coaching, avand o contributie semnificativa la succesul acestuia.

Cum il alegem pe cel care ne insoteste pe acest drum catre maximizarea performantelor? In unele cazuri avem incredere in recomandarile celor din jur si coach-ul este ales strict pe baza recomandarilor cunoscutilor sau prietenilor care au lucrat cu acesta. Pot fi insa persoane care poate prefera sa lucreze cu un coach care este format intr-o anumita scoala sau metoda de coaching, sau poate criteriul principal ce va sta la baza alegerii acestuia sa fie exclusiv numarul de ani de experienta in coaching.
 
Criteriile in functie de care decidem sa lucram cu un coach sunt, evident, subiective, iar in numeroase situatii, coachul este ales fara a face o evaluare foarte complexa, doar simtind ca ne putem deschide in fata persoanei respective. Asa cum ne selectam relatiile in functie de propriile criterii, tot in acest mod ne vom alege si partenerul de drum in procesul de coaching, bazandu-ne pe propriile criterii- atat de ordin obiectiv, cat si de ordin subiectiv.
 
Exista insa o serie de repere de care este important sa tinem seama in alegerea unui coach, astfel incat sa ne asiguram ca am ales un profesionist pregatit sa ne insoteasca pe acest drum, si nu un amator care se auto-intituleaza "coach" pentru ca este un termen la moda.

 
Iata cateva repere importante care ne pot fi de folos in procesul de selectie a coachului potrivit.   
 
Ce fel de formare/ formari a urmat?
 
Reprezinta una dintre primele intrebari care ar trebui adresate unui coach. Aceasta ne ajuta sa identificam un profesionist si sa ne formam si o prima impresie despre abordarea pe care acesta o va avea in procesul de coaching. Un coach profesionist nu va ezita sa prezinte in mod deschis, transparent si onest formarea sau formarile pe care le-a urmat, numarul de ore de formare precum si perioada si scoala in care le-a urmat.
 
Odata ce avem informatii despre formarea coachului putem accesa informatii despre scoala de coaching respectiva si despre modelele/ metodele utilizate in cadrul formarii.
Numarul minim de ore de formare recomandat de catre Asociatia Romana pentru Coaching, pentru un coach la inceput de drum, este de 144 ore.
 
Este important sa facem diferenta intre o persoana pasionata de dezvoltare personala care a participat la diverse seminarii motivationale cu speakeri, mentori sau coachi de renume si care acum se autodeclara specialist in coaching, si o persoana care a parcurs o formare specifica in coaching si care este pregatita sa insoteasca in mod profesionist alti oameni, respectand atat criterii de calitate si profesionalism cat si standarde etice riguroase.
 
O lista a scolilor de coaching din Romania este disponibila si pe pagina Asociatiei Romane pentru Coaching, iar informatii despre programele de formare in coaching acreditate la nivel international pot fi accesate cu usurinta de oricine este interesat pe paginile IIC, ICF sau ICA, precum si pe paginile altor asociatii profesionale internationale ce ofera certificari in acest domeniu. O formare in coaching profesionist in primul rand si, mergand mai departe, recunoasterea acesteia de catre organizatii profesionale internationale garanteaza de fapt respectarea unor principii si standarde de calitate in activitatea de coaching.
 
“Asociatia Romana pentru Coaching sustine si promoveaza in Romania standarde profesionale de coaching, membrii acesteia fiind fie deja acreditati de asociatii si institutii internationale, fie in curs de acreditare”, spun oficialii asociatiei.
 
Care este experienta sa in domeniul/ problema de interes pentru noi
 
Cand apelam la un specialist (indiferent in ce domeniu, inclusiv atunci cand mergem la un medic, de exemplu) alegem unul cu cat mai multa experienta in problema noastra specifica. Este firesc sa aplicam acelasi principiu si la alegerea unui coach si intr-o prima discutie cu acesta sa il intrebam si ce experienta are in domeniul pe care noi dorim sa il abordam.  
 
Prin experienta ne referim la experienta de coaching  (aceeasi tema sau teme similare lucrate cu clientii) nu la experienta personala de viata a coachului. Acest lucru ne asigura intr-un fel (atat cat este posibil si realist) ca rezultatele pe care le vom obtine vor fi unele pozitive.
 
Cu cati clienti a mai lucrat aceasta tema sau teme similare? Ce rezultate a obtinut in procesul de coaching pe tema care ne intereseaza? Ce referinte poate oferi de la clienti cu care a mai lucrat aceasta tema, sau teme similare? Sunt doar cateva intrebari pe care le putem adresa coachului intr-o prima discutie, inainte de a ne decide daca lucram cu acesta mai departe sau nu. Cu atat mai mult se pune aceasta problema atunci cand este vorba de a angaja un coach pentru business/ executive coaching.
 
Referinte de la clientii platitori
 
Ce spun clientii poate fi relevant pentru a ne forma o parere cu privire la abordarea coachului, la temele lucrate cu acestia si nu in ultimul rand, cu privire la rezultatele obtinute in procesul de coaching. Astfel de referinte pot fi obtinute fie inainte de o prima intalnire cu coachul (o prima sursa putand fi chiar site-ul propriu de prezentare a activitatii sale de coaching), fie cerandu-i acestuia direct.
 
Interactiunea cu coach-ul si propria noastra intuitie
 
O discutie fata in fata cu coachul ne va oferi un ultim criteriu important: cum interactionam cu acesta? Simtim ca ne putem deschide, putem avea incredere si putem fi autentici in fata acestei persoane, astfel incat sa progresam in mod real catre scopul dorit? Pe parcursul programului de coaching pot exista momente de blocaj, momente in care descoperim chiar noi, sau poate coachul ne va oglindi aspecte negative despre noi insine.
 
Cum va decurge procesul in aceste momente? Simtim ca acompaniati de aceasta persoana (coachul) vom reusi sa iesim din zona de confort si vom colabora constructiv astfel incat sa facem un pas inainte? La asta se refera de fapt acea rezonanta dintre client si coach (pe care o putem numi si „chimie”), iar intuitia noastra ne poate arata foarte clar in urma unei discutii cu coachul daca putem continua cu acesta mai departe in procesul de coaching. 
 
“In afara celor trei aspecte mentionate anterior, sigur ca mai pot exista o serie de informatii care ne pot ajuta sa ne decidem care este coachul cu care vom lucra. Iata doar cateva din intrebarile pe care i le mai putem adresa. Cum priveste coachul procesul de coaching? Cate ore de coaching cu clienti platitori are pana acum? Care sunt metodele, tehnicile pe care le utilizeaza acesta in procesul de coaching? Au existat situatii in care clientii au renuntat la programul de coaching? Au existat situatii in care coachul a decis sa nu mai lucreze cu un client? Care au fost motivele? Cum abordeaza coachul astfel de situatii?
Criterii de alegere a unui coach pot fi mult mai multe. Pana la urma, fiecare dintre noi isi stabileste propriile criterii, fie preluand din cele prezentate aici (acestea sunt cateva repere care pot ajuta) si/ sau adaugandu-le pe cele proprii”, mai spus reprezentantii ARC.
 
Cum procedam, asadar, in procesul de alegere a unui coach? In primul rand este important sa ne cunoastem propriile criterii de selectie (care dintre acestea sunt esentiale din punctul nostru de vedere  si care sunt mai putin importante) si apoi sa obtinem informatiile necesare pentru a putea lua o decizie potrivita. Nu ne mai ramane apoi decat sa decidem asupra coachului cu care vom lucra in urmatoarea etapa si sa incepem sesiunile de coaching!



Ultimele NOUTATI

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea
Ultimele stiri economice

Care este cea mai sigura criptomoneda din lume? Am intrebat ChatGPT, iata ce raspuns a putut sa dea

today15 Apr. 2024
Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi
Tehnologie

Nu mai tineti telefoanele in buzunar: cum te poti imbolnavi

today15 Apr. 2024
Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024
Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc
Economie

Soc in Lumea Criptomonedelor: Bitcoin si Ether se Prabusesc

today15 Apr. 2024
Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara
Companii

Mediul privat romanesc, cu un picior in groapa: in doar doua luni am pierdut peste 4.300 de firme in toata tara

today15 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii
Economie

Data la care intra pensiile pe card inainte de Paste: 5 milioane de pensionari asteapta banii

today15 Apr. 2024
Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana
Economie

Cati bani cheltuie statul lunar cu alocatiile pentru copii: banii nu ajung nici macar o saptamana

today15 Apr. 2024
Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti
Economie

Ce inseamna, de fapt, datoria publica uriasa a Romaniei? Care sunt riscurile pentru noi toti

today15 Apr. 2024
Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare
Economie

Salarii compensatorii 2024. In ce conditii primesti gramada 24 de salarii lunare

today15 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x