Scutire de impozite pentru cei care lucreaza in domeniul IT din februarie 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scutire de impozite pentru cei care lucreaza in domeniul IT din februarie 2018
Scutire de impozite pentru cei care lucreaza in domeniul IT din februarie 2018
de Ella Maria Mitran la 22 Ian. 2018
Urmareste-ne pe Google News
impozit it 2018reducere impozit it 2018

Anul 2018 aduce vesti bune pentru antreprenorii din domeniul IT, dar si pentru cei care sunt angajati in acest domeniu. De la 1 februarie, angajatii firmelor din domeniul IT vor beneficia de scutire de impozit pe venit, potrivit ordinului nr.1.168 din 14 decembrie 2017, ordin privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.

Pentru a incuraja dezvoltarea industriei IT din Romania, statul a luat aceasta decizie, care se va aplica de la 1 februarie. Toti angajatii care lucreaza in departamentele IT si au o diploma de licenta ( indiferent de profil) sau au o diploma de Bacalaureat si urmeaza o facultate vor beneficia de scutirea de impozit.

   
Cine va mai beneficia de scutirea de impozit?

De la 1 februarie 2018 vor mai beneficia de scutirea de impozite angajatii operatorilor economici care lucreaza in companii care au in codul CAEN crearea de programe pentru calculator: cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209). Mai jos sunt prevederile locale a celor care se vor incadra pentru scutirea de impozit: 


 

ART. 1

    (1) AngajaÅ£ii operatorilor economici care îÅŸi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaÅ£ia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiază de scutirea de impozit pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiÅ£ii:

    a) posturile pe care sunt angajaÅ£i corespund listei cuprinzând ocupaÅ£iile menÅ£ionate în anexă;
    b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenÅ£iat în organigrama angajatorului, cum ar fi: direcÅ£ie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
    c) deÅ£in o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau de scurtă durată sau deÅ£in o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituÅ£ie de învăţământ superior acreditată sau deÅ£in o diplomă de bacalaureat ÅŸi urmează cursurile unei instituÅ£ii de învăţământ superior acreditate ÅŸi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă;
    d) angajatorul a realizat în anul fiscal precedent ÅŸi a înregistrat distinct în balanÅ£ele analitice venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinată comercializării;
    e) veniturile anuale prevăzute la lit. d) au o valoare de cel puÅ£in echivalentul în lei a 10.000 euro (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca NaÅ£ională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

    (2) Societăţile care se înfiinÅ£ează în cursul anului fiscal, în vederea beneficierii de facilitatea fiscală prevăzută la alin. (1), sunt exceptate de la îndeplinirea condiÅ£iei prevăzute la alin. (1) lit. d), pentru anul înfiinţării ÅŸi pentru anul fiscal următor.

    (3) Societăţile care au făcut în cursul anului obiectul unei reorganizări potrivit legii, în vederea beneficierii de facilitatea fiscală prevăzută la alin. (1), sunt exceptate de la îndeplinirea condiÅ£iei prevăzute la alin. (1) lit. d) pentru anul în care s-a produs operaÅ£iunea de reorganizare.

    (4) De prevederile alin. (1) beneficiază cetăţenii români ÅŸi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene ale căror diplome sunt echivalate sau recunoscute, prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, cu diplome de nivel master obÅ£inute ca urmare a absolvirii unui ciclu integrat de studii universitare de licenţă ÅŸi master sau cu diploma acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă.

    (5) De prevederile alin. (1) beneficiază cetăţenii români ÅŸi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene ale căror diplome sunt echivalate sau recunoscute, prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, cu diploma de bacalaureat, ÅŸi care urmează cursurile unei instituÅ£ii de învăţământ superior acreditate.

    ART. 2
    Activitatea de creare de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupaÅ£iilor specifice menÅ£ionate în anexă.

    ART. 3
    (1) Documentele justificative care se au în vedere la încadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, conform ocupaÅ£iilor specifice prevăzute în anexă, sunt:
    a) actul constitutiv, în cazul operatorilor economici;
    b) organigrama angajatorului;
    c) fiÅŸa postului;
    d) copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învăţământul universitar de lungă/scurtă durată, respectiv copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare sau recunoaÅŸtere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene;
    e) adeverinÅ£a de absolvire a studiilor universitare de licenţă, eliberată de instituÅ£ia de învăţământ superior în cauză, în cazul în care diploma de absolvire nu a fost încă eliberată;
    f) copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a diplomei de bacalaureat, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare sau recunoaÅŸtere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, SpaÅ£iului Economic European ÅŸi ConfederaÅ£iei ElveÅ£iene care urmează cursurile unei instituÅ£ii de învăţământ superior acreditate;
    g) adeverinţă care să ateste faptul că persoana urmează o formă de învăţământ superior, în cazul în care angajatul deÅ£ine diplomă de bacalaureat, eventual echivalată/recunoscută, dar nu a absolvit studii universitare de scurtă durată sau studii universitare de lungă durată sau ciclul I al studiilor de licenţă;
    h) copia cu menÅ£iunea „conform cu originalul“ a contractului individual de muncă;
    i) statul de plată întocmit separat pentru angajaÅ£ii care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare;
    j) comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care atestă solicitarea iniÅ£ierii procesului de creare de programe pentru calculator;
    k) balanÅ£a analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.

    (2) Dosarul cuprinzând documentele justificative se va păstra la sediul angajatorului în vederea controlului. În situaÅ£ia în care angajatorul păstrează documentele justificative în format electronic, acestea vor fi semnate cu semnătură electronică calificată, furnizată de un furnizor de servicii acreditat.
    (3) Încadrarea unei persoane în lista de ocupaÅ£ii specifice activităţilor de creare de programe pentru calculator, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului.

    ART. 4
    Scutirea de impozit pe veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, prevăzută la art. 60 pct. 2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, se aplică lunar numai pentru veniturile din salarii ÅŸi asimilate salariilor, obÅ£inute din desfăşurarea unei activităţi de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire, ÅŸi fără a fi condiÅ£ionată de contribuÅ£ia acesteia la realizarea plafonului minim de venit prevăzut la art. 1 alin. (1) lit. e).

    ART. 5
    Anexa face parte integrantă din prezentul ordin ÅŸi se actualizează periodic, în conformitate cu modificările ÅŸi completările Clasificării OcupaÅ£iilor din România.

    ART. 6
    Prevederile prezentului ordin vor fi duse la îndeplinire de Ministerul ComunicaÅ£iilor ÅŸi Societăţii InformaÅ£ionale, Ministerul Muncii ÅŸi JustiÅ£iei Sociale, Ministerul EducaÅ£iei NaÅ£ionale ÅŸi Ministerul FinanÅ£elor Publice.

    ART. 7
    (1) Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, ÅŸi se aplică începând cu veniturile aferente lunii în care intră în vigoare ordinul.
    (2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului ministrului comunicaÅ£iilor ÅŸi societăţii informaÅ£ionale, al ministrului educaÅ£iei naÅ£ionale, al ministrului muncii ÅŸi justiÅ£iei sociale ÅŸi al ministrului finanÅ£elor publice nr. 409/4.020/737/703/2017 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017.

 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x