Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA in unitatile din industria agroalimentara

Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA in unitatile din industria agroalimentara
de la 09 Nov. 2015
Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA in unitatile din industria agroalimentara Tags: ansvaindustria agroalimentaramoraritdepozitareamenzicontroale

In cursul lunii octombrie 2015 Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor precum si a municipiului Bucuresti au desfasurat activitati de control in unitatile din industria agroalimentara.

Unitatile din industria agroalimentara controlate desfasoara activitati pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume fructe.

Controlul unitatilor a vizat in principal aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare a materiilor prime si produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatii.

In unitatile din industria agroalimentara s-au efectuat 6.853 controale, fiind acordate 74 avertismente precum si 56 amenzi in cuantum de 218.300 lei.

In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati cum ar fi:

- neconformitati privind respectarea regulilor de igiena (depozitare, pereti, tavan, spatii, actiuni DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, substante dezinfectie, sursa apa, iluminat, paviment, vestiar, suporti scurgere, infiltratii, vecinatati produse, contracte igienizare auto, navete, sifoane pardoseala, dospitor, instalatii frigorifice);

- neconformitati privind documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, partial HACCP);

- neconformitati legate de produse (etichetare, buletine analiza, ambalare, expirate);

- neconformitati documentare (documente, trasabilitate)

- neconformitati privind personalul (examene medicale, echipament protectie)

- altele (inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializare, refuz primire control, compatibilitati).

Pentru neconformitatile constatate au fost acordate amenzi in urmatoarele judete:

- Arad, 2.000 lei - nerespectarea normelor de igiena in spatiile de productie si depozitare;

- Arges, 600 lei -  la depozitarea  produselor alimentare nu se respecta principiul compatibilitatii produselor;

- Bistrita-Nasaud, 1.200 lei - produsele alimentare erau depozitate in spatii neigienizate corespunzator, fara pastrarea distantelor minime intre stive si perete, echipament de protectie incomplet, lipsa dezinfectanti pentru maini, lazi transport neigienizate corespunzator, folosirea prosoapelor din material textil pentru usacarea mainilor;

- Botosani, 600 lei - neintretinerea spatiilor si a utilajelor;

- Brasov, 2.000 lei - igiena necorespunzatoare, actiuni DDD, depozitare necorespunzatoare,  autocontrol;

- Bucuresti, 12.000 lei - nerespectarea normelor stabilite privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite;

- Cluj, 4.600 lei - usi de la intrare in vestiar murdare, pardosea cu praf, pereti cu paianjeni, pardosea murdara si pereti cu tevi neigienizati;

- Constanta, 600 lei - neintretinerea in conditii corespunzatoare de igiena a spatiilor de prelucrare, depozitare, precum si a utilajelor si ustensilelor de lucru;

- Dambovita, 6.900 lei - depozitare necorespunzatoare materii prime, neintretinere spatii depozitare, productie, instalatii,  lipsa inregistrari sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor;

- Dolj, 2.000 lei - etichetare necorespunzatoare;

- Galati, 4.000 lei - paviment spatiu productie necorespunzator, igienizare tavan spatiu servire clienti;

- Gorj, 16.000 lei - echipament de protectie incomplet angajati,  neintretinerea spatiilor, utilajelor si ustensilelor, chiuvete nefunctionale si fara facilitati, navetele cu produse finite se depoziteaza direct pe paviment, pavimentul prezinta zone cu degradare accentuata, sifoanele de pardoseala nu sunt prevazute cu clopote si site de protectie, acumulari de apa neevacuata in dospitor, panzele panacoadelor sunt necuratate de depunerile acumulate, blatul unei mese este deteriorat, aparatura frigorifica neigienizata, circuitul navetelor este nefunctional, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, neremedierea neconformitatilor constatate anterior (intretinerea spatiilor), depozitarea nesectorizata a produselor alimentare congelate, fara respectarea vecinatatilor, lipsa fise lot/etichete la produsele de cofetarie (nu erau precizate provenienta, data productiei si a expirarii), lipsa inregistrarilor care sa demonstreze asigurarea conditiilor de depozitare;

- Ilfov, 11.000 lei - depozitare necorespunzatoare, nedemonstrarea trasabilitatii;

- Mehedinti, 600 lei - nerespectarea normelor de igiena privind intretinerea spatiilor, nerespectarea normelor privind conditiile de depozitare, lipsa buletin analiza la produs finit privind expertiza micobiologica;

- Mures, 600 lei - igiena necorespunzatoare;

- Neamt, 6.000 lei - lipsa trasabilitate materii prime;

- Olt, 60.000 lei - conditii necorespunzatoare de igiena, conditii de depozitare necorespunzatoare, refuzul de a permite accesul controlului;

- Sibiu, 42.000 lei - depozitare necorespunzatoare, neintretinere spatii, lipsa inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

- Timis, 45.000 lei - arome de ciocolata si rom expirate;

- Vrancea, 600 lei - nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor, instalatiilor;

De asemenea in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.

Sursa: ANSVA
Foto: www.asmag.com

Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant
click pe cuvantul dorit


Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Manager de succes - 6 strategii imbatabile
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Manager de succes - 6 strategii imbatabile".

Consilier Managementul Deseurilor


Descarca Alerter Manager.ro



Cele mai citite stiri




Ultimele comentarii



Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Din fericire, NU scriem despre
cancan, showbiz, lifestyle sau scandal.

Adauga e-mailul tau pentru Stiri din Romania reala, cu informatii zilnice, articole din economie, politic si administrativ.

Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic.
Advertisement