SPECIAL: Filme despre afaceri mai mult sau mai putin curate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
SPECIAL: Filme despre afaceri mai mult sau mai putin curate SPECIAL: Filme despre afaceri mai mult sau mai putin curate
de Manager.ro la 14 Ian. 2012
Urmareste-ne pe Google News
specialfilmeafaceriistorieaursens

Filmul, in sinea lui, reprezinta o afacere. Totodata, exista in istoria cinematografiei pelicule absolut geniale despre business. Si da, nu le vom putea cuprinde pe toate in lista noastra. In 1941, filmul de aur al lui Orson Welles, "Cetateanul Kane" (foto), a castigat un Premiu Oscar pentru scenariu. Productia antologica urmareste evenimentele survenite dupa moartea unui mogul de presa. Pe masura ce sapa in viata acestuia, reporterii (ca sa vezi!) dau peste o sumedenie de chestiuni senzationale, care reusesc sa dea un sens inevitabilului sau sfarsit. O adevarata perla cinematografica, "Citizen Kane" ramane unul din cele mai tari filme despre media si business din toate vremurile, chiar daca dateaza din anii '40. Este interesant faptul ca "Cetateanul Kane" isi pastreaza si astazi caracterul modern si actual. Asadar, v-am recomandat deja un film pentru o seara linistita, in compania unui castron de popcorn. Sa le vedem si pe celelalte.

1948 - Comoara din Sierra Madre

Cu trei Oscaruri la activ, Comoara din Sierra Madre urmareste traseul denivelat al americanului Fred C. Dobbs, un personaj sarac, aflat in cautarea unui job. Mexicul anilor '25 e o fundatura, astfel incat Dobbs nu ezita sa se asocieze cu un alt amarat, pe nume Bob Curtin.

Cei doi isi unesc eforturile cu fostul prospector in domeniul mineritului aurifer Howard si pornesc sa caute aur in muntii arizi ai Mexicului. Business-ul merge bine. Dupa 10 luni de munca si tensiuni, dupa atacurile unor hoti, cei trei reusesc sa puna deoparte o avere decenta. Intre timp, personalitatile lor scarboase ies la iveala. Dobbs se dovedeste a fi un mare lacom, un paranoic si in genere un psihopat. Deznodamantul este cat se poate de tragic. Humphrey Bogart il interpreteaza monumental pe lacomul Fred C. Dobbs.


1960 - Apartamentul

Apartamentul este o comedie de 5 Oscaruri cu regretatul Jack Lemmon, un angajat care vrea sa "creasca" in ochii sefilor, prin inchirierea locuintei sale pentru directorasii aflati in cautare de senzatii tari. Totul se lasa cu o frumoasa poveste de dragoste. Un film siropos despre business si amor. Recomandat pentru o portie buna de ras.

1972 - Nasul 

Fascinatia maxima a regizorilor pentru afacerile murdare ale mafiei a dat nastere unuia din cele mai bune filme produse vreodata. Aflat in plina neliniste profesionala, Francis Ford Coppola ne ofera o capodopera de cinema. Nasul expune lumea nu foarte subterana a mafiotilor macaronari din New York, aflati in plina ascensiune. Nu luam "de bun" comportamentul violent al criminalilor. Ce putem invata din Nasul? Asocierea cu indivizi dubiosi in afaceri nu poate genera decat probleme. Legaturile unor politicieni si afaceristi cu lumea interlopa nu reprezinta o noutate. Nasul reuseste sa "spuna" aceste lucruri, inclusiv faptul ca "afacerile sunt afaceri", intr-un stil unic in cinematografie, pe intelesul tuturor. Marlon Brando, Al Pacino si Robert Duvall dau lectii de actorie, in acest regal cinematografic. Nota: Productia filmului Nasul a fost indelung supravegheata de adevaratii mafioti din New York. Proba video a lui Marlon Brando pentru rolul lui Don Corleone a ajuns initial la acestia, care si-au dat incuviintarea. Veridicitatea primei parti din Nasul este redata si de faptul ca a avut in distributie cativa mafioti get-beget. De asemenea, se spune ca filmul ar fi fost partial finantat de mafie. 

1974 - Marele Gatsby

The Great Gatsby este rodul "asocierii" fericite intre geniul scriitorului F. Scott Fitzgerald si cel al lui Coppola, in calitate de scenarist. Robert Redford, Mia Farrow, Bruce Dern si Sam Waterston joaca in acest film de Oscar. Nick Carraway, un tip occidental stabilit in Long Island, devine fascinat de trecutul si stilul extravagant de viata al vecinului sau misterios, Jay Gatsby. Nu trece mult timp si Nick e primit in cercul lui Gatsby, devenind martor la tragediile care vor influenta existenta bogatasului. Marele Gatsby a fost filmul preferat al lui Nicolae Ceausescu, care se "identifica" in mare parte cu stilul excentric al personajului. Sa nu uitam insa ca raposatul dictator nu a facut diferenta dintre fictiune si realitate nici in fata plutonului de executie.

1976 - Reteaua 

Un film de nota 8,2 pe imdb.com, o adevarata comoara a cinematografiei. O retea TV exploateaza cu nesabuinta iesirile demente si revelatiile despre televiziune ale unui prezentator de stiri, dorind sa obtina profit de pe urma audientei sale. Dramatic. Regia: Sidney Lumet; Scris de Paddy Chayefsky; Jucat de Faye Dunaway, William Holden si Robert Duvall.

1980 - Masini uzate

Patronul unei firme de vanzari masini second hand este ucis. Angajatul sau de incredere, Rudy Russo, incearca sa salveze compania din ghearele fratelui raposatului, un vanzator diabolic. O incursiune amuzanta in universul vanzarilor de masini uzate. Veti invata cum sa vindeti si cum sa nu vindeti o masina second hand.

1987 - Wall Street 

Cand spui film despre bursa, spui Wall Street. Esti pregatit sa faci orice, pentru a reusi in afaceri? Esti pregatit sa castigi bani? Un tanar broker (Charlie Sheen) ar face orice pentru a ajunge mare, chiar si speculatii ilegale pe bursa, cu ajutorul informatiilor primite de la un broker versat si fara scrupule (Michael Douglas), care l-a luat sub "aripa" sa protectoare. Si inca o intrebare: Esti pregatit sa suporti consecintele? Wall Street prezinta si urmarile incursiunii "sangeroase" a celor doi brokeri pe bursa din Wall Street. Si uite asa, prietenul devine cel mai rau dusman si tot ce ai invatat pana acum trebuie sters cu buretele. Oliver Stone semneaza Wall Street


1988 - O femeie face cariera

O poveste moralista, care te tine conectat de la inceput pana la final. Sa spunem ca ai o idee buna. Intr-o zi, cineva ti-o fura. Ce poti face? O patroana ii fura ideea secretarei sale, care nu se lasa cu una, cu doua. Pentru a-si apara proprietatea intelectuala, Tess McGill (Melanie Griffith), se "da" drept sefa ei (Sigourney Weaver). Un film amuzant, "pe drepturi de autor".



1988 - Tucker: Omul si visul sau

Daca ai un business in zona auto, acest film ar putea fi greu de urmarit. De ce? Ei bine, baietii buni sunt "batuti" de cei rai. E povestea lui Goliath vs. David. Numai ca Goliath iese invingator. Povestea adevarata a constructorului auto Preston Tucker (Jeff Bridges) evoca "luptele" acestuia cu Cei Trei Magnifici (principalii trei constructori auto americani ai acelor vremuri), cat si cu guvernul, in 1948, cand a reusit sa fabrice o masina mai buna decat ei. Filmul arata cum gigantii auto americani nu l-au lasat pe Tucker sa vand nici macar o masina. Productia lui Coppola e antologica. Suntem martorii unor minciuni de zile mari, acuzatii false si "lucraturi" contra unui om care a avut curajul sa promoveze siguranta si inovatia in domeniul auto. Tucker s-a situat, din punct de vedere al viziunii, inaintea timpurilor sale. In ciuda obstacolelor, Preston Tucker ne da o lectie de business si chiar de viata. Fiti optimisti: Ce nu va omoara, va face mai puternici!

1989 - Cum sa reusesti in industria publicitatii 

Dennis Dimbleby Bagley (ce nume!) este un director executiv din domeniul advertisingului, care nu poate scorni un slogan persuasiv, care sa vanda o crema revolutionara impotriva cosurilor. Obsesia sa ii afecteaza nu numai relatia cu sotia, cu amicii si seful, ci si propriul trup - Bagley "se pricopseste" cu un furuncul urias pe umar. Cand acestuia ii apar ochi si gura si incepe sa-i vorbeasca, Bagley se gandeste ca a innebunit. Oare? 

1991 - Banii altor oameni

Esentele tari sunt vandute in sticle mici, spune o vorba batraneasca. Danny DeVito e un afacerist versat, care vrea sa puna mana pe o companie mare, dar ii cade cu tronc fiica patronului. Adevarul iese la suprafata ca uleiul in apa. E o realitate evidenta: faci bani cu banii altora, nu neaparat cu banii tai, in afaceri. "Imi plac mai mult banii, decat lucrurile pe care le pot cumpara cu ei... dar mai mult decat banii imi plac banii altor oameni", subliniaza acid personajul lui DeVito, Lawrence Garfield. Vrei sa vezi o comedie inteligenta? Inchiriaza sau cumpara DVD-ul cu "Other People's Money".


1992 - Glengarry Glen Ross

Unul din cele mai bune filme despre culisele afacerilor. Distributia e formata din titani precum Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Alan Arkin, Ed Harris si Kevin Spacey. Filmul expune masinatiunile din spatele scenei unei agentii imobiliare, in care fiecare vrea sa faca bani cum stie mai bine, si anume prin speculatii. Cel mai prolific personaj este "Shelley Levene", interpretat perfect de Jack Lemmon. Levene e un "dinozaur" in domeniul imobiliar, care cade in disperare, dupa ce afla cu stupoare ca "e lucrat" de unii si de altii. Prin actiunile lor, sabotorii ii transmit lui Levene ca a venit vremea sa se retraga. Dar pentru Levene retragere e echivalenta cu falimentul financiar si sinuciderea morala. Un film de cel putin 5 stele. 

1993 - Firma 

Firma este un thriller de referinta despre afaceri si legaturile intunecate dintr-o firma de avocatura, descoperite de tanarul avocat Mitch McDeere. Firma ramane o lectie de morala, care ne invata ce se poate ascunde in spatele unei afaceri aparent obisnuite si onorabile.



1994 - Clerks

O zi banala din viata a doi angajati ratati, Dante si Randal, care nu fac altceva decat sa-si enerveze clientii, sa discute despre filme si chiar sa joace hochei pe acoperisul cladirii, pana-si pierd pucul. Un scenariu foarte comic, marca Kevin Smith. De retinut personajele "educationale" Jay si Bob Tacutu', care nu au nicio utilitate concreta.


1994 - Hudsucker Proxy

Un individ destept, dar naiv, este instalat in functia de presedinte al unei companii respectabile. Promovarea sa nu se leaga insa de vreo realizare majora, ci de o smecherie bursiera. Filmul se pastreaza ciudat, fiind regizat de eternii frati Ethan si Joel Coen (No Country For Old Men). Tim Robbins il interpreteaza in stilul sau unic pe idiotul Norville Barnes, care crede ca tot ce zboara se mananca. Scenariul se contopeste intr-un final cu fantezia. 


1994 - Concurs de cultura generala

Dick Goodwin descopera ca quiz show-urile de cultura generala de la tv sunt "aranjate". Ramane de vazut ce va face: Accepta situatia sau o denunta? Un film cu Ralph Fiennes.



1995 - Casino 

Lacomia, deziluzia, frustrarea, banii, puterea si intentiile criminale isi fac loc in relatia aparent calma dintre doi prieteni interlopi, care doresc sa puna mana pe un casino. Un film despre afacerile mafiei, cu Robert de Niro, in regia lui Martin Scorsese. Atmosfera din Casino e dura si lipsita de menajamente - nu prea exista "baieti buni" si "rai", asa cum ne-am obisnuit. Avem de-a face doar cu baieti rai, care se "executa" intre ei. 

1996 - Jerry Maquire

Un agent sportiv de prestigiu (Tom Cruise) are o revelatie morala si indrazneste sa o exprime in cadrul firmei. Din pacate, Jerry Maquire e concediat. Aflat la ananghie, decide sa aplice noua sa filosofie de viata si business in calitate de agent liber profesionist. Un singur sportiv ii mai sta alaturi, Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr, care a primit un Oscar pentru acest rol). Jerry Maquire e genul de film pe care-l poti vedea de zeci de ori, chiar si datorita replicilor sale memorabile ("Show me the money!", urla Tidwell in receptorul telefonului). 

1999 - Piratii din Silicon Valley

Un film despre pionierii Apple si Microsoft. Steve Jobs, Steve Wozniak, Bill Gates, Captain Crunch si Paul Allen sunt numele care au marcat definitiv istoria IT. Afacerile din sectorul software, hardware sau cloud aduc bani cu nemiluita. Totusi, piratii din Silicon Valley - in care a devenit o obisnuinta sa detii un McLaren F1 de 1 milion de dolari - nu au fost mereu prieteni "la catarama".

1999 - Scandal in industria tutunului

Dupa ce are curajul sa expuna secretele murdare ale unei companii de tutun in cadrul emisiunii din SUA "60 Minutes", un cercetator chimist incepe sa fie amenintat atat pe plan profesional, cat si personal. The Insider-ul lui Michael Mann cu Al Pacino si Russell Crowe trebuie vazut neaparat.

1999 - Fight Club

Un clerk de birou si un vanzator de sapunuri infiinteaza o organizatie menita sa contribuie la prevenirea violentei in randul barbatilor.
"Naratorul" (Edward Norton) si batausul Tyler Burden (Brad Pitt) inventeaza un joc violent, pentru "baietii mari".
Ei se pot cafti in voie, in cadru organizat, eliberandu-se de frustrari. Fight Club devine o adevarata afacere. 

2000 - Boiler Room 

Afacerile clocotesc in Boiler Room. Un broker crede ca va deveni bogat, dupa ce primeste un loc de munca in cadrul unei mari companii. Totusi, nimic nu e ceea ce pare. Nu trece mult si se vede pus in situatia de a savarsi acte ilegale. Film inteligent cu Ben Affleck si Giovanni Ribisi.



2000 - Erin Brockovich

Erin Brockovich (Julia Roberts), o mama fara loc de munca, devine legal assistant si reuseste, aproape singura, sa aduca in fata tribunalului o companie energetica din California, acuzata ca polueaza reteaua de apa potabila.

 

2002 - Filantropica

Ovidiu (Mircea Diaconu), un profesor de liceu, intra in universul nebulos al mafiei cersetorilor. Unul dintre sefii retelei il instruieste in arta milei. Pepe (Gheorghe Dinica) e in aceeasi masura artist, om de afaceri, textier oficial al cersetorilor din Bucuresti si mare inventator de biografii, replici si comportamente, "in functie de personalitatea milogului sau de publicul-tinta". (sursa: Cinemagia). Ovidiu devine actor principal in afacerea lui Pepe. Profesorul este "insurat" cu Miruna. Cei doi joaca rolul unui cuplu nevoias, dupa scenariul lui Pepe. Ca in povestea Printului si a Cersetorului, Ovidiu incepe sa duca o viata pe muchie de cutit, obositoare si riscanta.

2005 - Va multumim ca fumati!

Comedia satirica de fata urmareste masinatiunile lui Nick Naylor, un purtator de cuvant al unei mari companii de tutun. Acesta promoveaza consumul de tigari si totodata se straduieste sa ramana un model demn de urmat pentru fiul sau de 12 ani. Cele doua activitati "nu prea se pupa", astfel incat Nick Naylor este "nevoit" sa apeleze la moralitate. Cu un scenariu absolut genial, Va multumim ca fumati! reuseste sa aduca in centrul atentiei manipularile eficiente ale marilor giganti din industria tutunului, cu profituri de miliarde de dolari in fiecare an. Cum poate fi promovat un produs nociv pentru sanatate ca fiind benefic? Nick Naylor (Aaron Eckhart) da lectii de marketing, dar nu si de viata. 

2005 - Prietenie absoluta

Un vaduv (Ralph Fiennes) incearca sa elucideze misterul mortii nevestei sale. Pe parcursul cautarilor, scoate la iveala o lume a corporatiilor caracterizata de crima organizata si coruptie la cele mai inalte niveluri. Potrivit scenariului, ajutoarele umanitare trimise in Kenya si alte state africane reprezinta un business profitabil pentru unii intreprinzatori corupti.

2007- Michael Clayton 

O firma de avocatura il cheama la datorie pe "reparatorul" sau de serviciu, pentru a solutiona o situatie incomoda. Avocatul Arthur Edens (Tom Wilkonson) sufera o depresie, in timpul unui proces in care reprezinta o companie de chimicale acuzata de extorcarea a milioane de "verzisori". In tentativa sa de a-l reabilita pe Edens, "reparatorul" Michael Clayton (George Clooney) dezvaluie increngaturile din spatele scenei.

2008 - Citeste si arde

O comedie savuroasa, despre un antrenor banal de fitness, care descopera intamplator CD-ul cu memoriile unui agent CIA. Fiind cuprins de un spirit vadit "antreprenorial", acesta decide sa-l vanda. Numai ca detinatorul il vrea inapoi, deoarece contine detalii jenante despre viata sa personala. Un film cu Brad Pitt si George Clooney.

2009 - Informatorul

Autoritatile americane decid sa actioneze in justitie o mare corporatie agricola, acuzata de masinatiuni privind preturile la unele materii prime, bazandu-se pe dovezile furnizate de martorul lor "cheie", vicepresedintele firmei, devenit intre timp informator, pe nume Mark Whitacre (Matt Damon). Un film inteligent despre lumea afacerilor si stabilirea ilegala a preturilor de catre marile companii internationale.

2010 - Cemetery Junction

Cemetery Junction nu este doar un film despre viata tinerilor din anii '70 in suburbia britanica Reading. Personajul-cheie incearca sa isi cladeasca o cariera ca agent de vanzari in domeniul asigurarilor. Tehnicile sale sincere nu-l ajuta insa sa vanda nicio asigurare, astfel incat e ajutat de un coleg mai experimentat. Daca detineti o afacere cu asigurari, trebuie sa vedeti Cemetery Junction. 

2010 - Reteaua de socializare

Povestea lui Mark Zuckerberg, fondatorul retelei sociale Facebook. In regia lui David Fincher, Reteaua de socializare ne prezinta inceputurile mega-afacerii Facebook, site cu peste 800 milioane de utilizatori din intreaga lume. 

2010 - Wall Street: Banii sunt facuti sa circule

Michael Douglas revine in rolul antologic al lui Gordon Gekko. "Dinozaurul" Gekko tocmai ce a iesit de la puscarie si are meritul de a fi prevestit Marele Crah, intr-o carte despre business. Pentru a dobori un director executiv nemilos, un tanar trader apeleaza la legendarul Gekko. Continuarea seriei Wall Street, semnata tot de Oliver Stone, este bine ancorata in realitatea cruda a ultimilor ani. Vedem cum criza economica a inceput sa sape companiile din intreaga lume. In situatia companiei la care lucreaza tanarul ambitios Jake Moore (Shia LeBoeuf) se afla toti mamutii financiari atacati de recesiune. Teoria conform careia decaderea financiara mondiala a fost iscata de o mana de profitori e cat se poate de valabila. Acesti papusari lacomi au scapat fraiele cailor naravasi si trasura s-a rasturnat in prapastie. Ramane ca urmatorii ani sa vindece ranile. 

2011 - Margin Call

Un thriller care se concentreaza asupra jucatorilor-cheie din cadrul unei banci de investitii, pe o perioada de 24 de ore, in faza incipienta a crizei financiare. Acest film este o urmare fireasca a productiei Inside Job, care descrie imaginea generala si fundalul falimentului financiar din 2008. Margin Call se concentreaza asupra decaderii celor mai mari case de brokeraj. Agonia angajatilor care au muncit din greu se citeste pe chipurile lor. Personalul din companiile respective a fost exploatat si manipulat. Framantarile unei zile sunt surprinse in mod realist de camera regizorului. 

* Nota: In analiza a fost cuprinsa perioada 1941 - 2011

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x