Analiza: 2013, cel mai bun an al filmului romanesc

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analiza: 2013, cel mai bun an al filmului romanesc Analiza: 2013, cel mai bun an al filmului romanesc
de Manager.ro la 22 Ian. 2014
Urmareste-ne pe Google News
filmanaliza: 2013cel mai bun an al filmului romanescanalizalungmetrajcinematografiefilm romanescdomesticpozitia copiluluibox-officecand se lasa seara peste bucuresti sau metabolismpozitia copiluluila limita de jos a ceruluicainele japonezrockerlupumateicopil minerkilling timedomnisoara christinavictor rebengiucsergiunicolaescuregizornael caranfilmircea eliadeadrian sitarucalin peternetzerpremiere romanestichuang zhuursul de aurfipresccinemagia.ro

Cele 26 de premiere romanesti care au marcat cinematografia romaneasca in 2013 fac din acest an unul dintre cei mai rodnici de dupa 1989.

 
Printre acestea, "Evrei de vanzare" de Radu Gabrea, "Turn Off the Lights" de Ivana Mladenovic, "Afacerea Tanase: Leapsa pe murite" de Ionut Teianu, incadrate in sectiunea documentarelor de lungmetraj. "Scoala de vara", regizat de Mircea Ghinescu, o productie independenta. Spre deosebire de "Sapte opere de milostenie" / "Sette opere di misericordia", in care producatorul este strain. Aflat totusi pe lista noastra,  partea romaneasca avand o participare remarcanta.
 
2013 a venit si cu primul Urs de Aur, acordat peliculei "Pozitia copilului" a lui Calin Netzer. Filmul anului, conform datelor box-office, cu aproape 42% din totalul incasarilor pe 2013. Inclus in categoria celor mai vizionate filme, conform site-ului Cinemagia.ro, avand circa 118.000 de spectatori. Si premiul criticii straine FIPRESC.
 
Clasamentul primelor 10 productii romanesti arata in felul urmator:
 
1. "Domestic" (Romania-Germania). O aparitie putin excentrica in tabloul cinematografic romanesc, al treilea lungmetraj scris si regizat de talentatul Adrian Sitaru. Dupa "Pescuit sportiv" (2008) si "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (2011), premiate la numeroase festivaluri de prestigiu.
Protagonistii necuvantatori, un iepure, o gaina, o pisica, un caine si un porumbel, "merg" pe firul povestii celor trei personaje principale, antrenate intr-o serie de evenimente realiste. Simple, amuzante, emotionante. Un film imprimat cu multa culoare, care dezvaluie adevaruri subtile. Cu transparenta logica.
 
2. "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism" (Romania-Franta), un film curajos al lui Corneliul Porumboiu. Dificil, indraznet, politic. Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului lasa un gust interpretabil, riscand sa imparta spectatorii in doua tabere, antrenandu-le libertatea de gandire.
 
3. "Pozitia copilului", regia Calin Peter Netzer. Amintit mai devreme, acesta este cel mai bun film intr-o limba straina. Cu un scenariu puternic, reusind sa puna in evidenta prestatia unor actori extraordinari cu roluri-manusa. O cronica elogioasa in cotidianul "The Telegraph" si 4 stele din 5 acordate de ziarul britanic pentru un film excelent. Dar cu un titlu ciudat. In acest an, 2014, filmul va fi proiectat si in Statele Unite.
 
4. "La limita de jos a cerului" (Romania-Republica Moldova), regia lui Igor Cobileanski. Un produs al unei Case de film romanesti, care aduce in prim-plan povestea nesteptata a unui traficant de droguri, care traieste o viata aparent insipida intr-un orasel din Republica Moldova. Oameni simpli, locuri reale, cartiere sarace reusesc sa imprime peliculei forta, atragand atentia asupra problemelor sociale - saracia si somajul. 
"Limita de jos a cerului" te trezeste la realitatea incercarii de a schimba o viata pe care o intuiesti, o simti ca nu este cea pe care ti-ai fi dorit-o. Eroii sunt prinsi in capcanele propriilor decizii si indecizii. Multa expresivitate pe ecran. Actori frumosi, dar si urati. Tristi , dar si zambitori. Robotizati sau deraiati nefiresc de pe liniile vietii.      
 
5. "Cainele japonez", un debut al tanarului regizor Tudor Cristian Jurgiu. Un film, bazat pe o poveste simpla, cu un rol memorabil pentru Victor Rebengiuc. Un taran (fara sa vrei gandul te poarta spre „Morometii”) care se lupta sa-si recastige echilibrul interior. Prins intre doua drame: pierderea sotiei si a casei in urma inundatiilor. Emotii. Simplitate. Realitate. Si 70-80% creat prin prestatia inegalabila a lui Victor Rebengiuc.
 
6. "Rocker" (Romania-Franta-Germania), al doilea lungmetraj al lui Marian Crisan, incastreaza estetica noului val in psihologii si aluzii crestine. Filmul contureaza portretul unui rocker zilier, Victor, al carui fiu, Dinte, se drogheaza pentru a uita o viata stearsa. Constiinta si responsabilitatea paterna esueaza insa in frustrarea unui familist a carui existenta duce... nicaieri.

7. "Lupu" (Romania-Germania), debutul regizorului Bogdan Mustata. Si ultima pelicula in care il putem vedea pe Sergiu Nicolaescu, intr-un rol-cheie. Al unui batran care locuieste in acelasi bloc cu un adolescent, Lupu. Granitele incerte dintre imaginar si real sunt sparte de tanarul cu o viata plasmuita de el insusi,  in care o integreaza si pe Clara, iubita despre care nu mai are certitudinea carui plan apartine. Un stil cinematografic aparte pentru un film despre maturizare.
 
8. "Matei, copil miner" (Romania-Germania-Franta) de Alexandra Gulea. O combinatie inedita de elemente documentaristice si poetice pentru lungmetrajul de debut al acesteia.
Blocuri comuniste, un peisaj de iarna deprimant al unui orasel de pe Valea Jiului si... Alexandru Czuli, copilul care, venit pentru un rol episodic, ajunge protagonist in filmul cu nuante puternic reale, in care isi gaseste loc insa si metafora fluturelui lui Chuang Zhu.
 
9. "Killing time", al treilea lungmetraj scris si regizat de Florin Piersic Jr. Considerat drept cel mai bun film al acestuia, pelicula este "o poveste despre viata si moarte intr-un mod complet diferit." Doi asasini platiti, o victima, tensiune, ironie, amenintari si sange.
 
10. "Domnisoara Christina", regia Alexandru Maftei. Cea mai izbutita adaptare cinematografica dupa nuvela cu acelsi titlu a lui Mircea Eliade. Un horror care incearca sa respectele regulile genului: crima misterioasa, sunetele lugubre, intunericul, sangele, fetita diabolica... Realitate si fantastic, mixate intr-o incercare-misiune de a bifa groaza.
 
Ce ne aduce 2014 pe ecranele romanesti? 
 
"Closer to the Moon", al saselea lungmetraj al lui Nae Caranfil. Dialoguri in limba engleza si povestea marelui jaf din 1959. O distributie cu nume importante ale cinematografiei internationale.
 
"Quod erat demonstrandum", al doilea film de lungmetraj regizat de Andrei Gruzsniczki, dar primul alb-negru din ultimul sfert de secol. O optiune inspirata pentru a readuce in imagine ultimii ani marca Ceausescu, saracita de capitalul intelectual al tarii. O aparitie prognozata, cel mai devreme, in primavara acestui an.
 
"Carmen", regia lui Doru Nitescu. O pelicula ce scoate la lumina ranile sistemului sanatatii din Romania, dar si pe ale societatii in general.
 
"Micul spartan", Dragos Iuga. O satira la adresa micul intreprinzator din Romania.
 
"Ultimul zburator", regizat de Ovidiu Georgescu, si o data de lansare semnificativa, 14 februarie 2014. Ziua indragostitilor. Un strop de magie picurata in hiper-realismul actual, dupa declaratiile regizorului. Un fantasy-romance inspirat de mitul Zburatorului.

Asteptate ar mai fi "Pasarea neagra care rade", a lui Deian Carmazan, "2 + 2", comedia satirica a lui Thomas Ciulei, dar si filme semnate de Florin Serban si Nap Toader. Sau Razvan Savescu si Cristina Jacob. Sau alti debutanti... 
 
Se spera ca 2014 sa-l domine pe 2013 nu numai din punct de vedere cantitativ, dar si calitativ. Aceeasi nadejde o avem si noi. Timpul insa va realiza actualizarea datelor.
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x