de Mihaela Pascu
la 20 Mar. 2017

Printre contraventiile care ar putea intra sub incidenta legii preventiei, conform proiectului de lege, se regasesc trei contraventii prevazute de OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare. Este vorba de urmatoarele contraventii, prevazute la art. 10 lit. f), g) si h) din ordonanta:
- emiterea bonului fiscal continand date eronate, altele decat pretul de vanzare a bunului/tariful de prestare a serviciului, sau fara ca acesta sa contina toate datele obligatorii prevazute de OUG 28/1999. Conform OUG 28/1999 aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.
- neinmanarea bonului fiscal clientului de catre operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 1.250 lei, care se aplica persoanelor fizice.
- neindeplinirea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a obligatiei de a afisa anuntul de atentionare a clientilor cu privire la obligatia de a emite bon fiscal si de a-l inmana clientilor. Contraventia se sanctioneaza cu amenda in cuantum de 3.000 lei.
Concret, conform proiectului legii preventiei, in cazul savarsirii uneia dintre aceste contraventii, la prima constatare se aplica sanctiunea avertismentului. Agentul constatator intocmeste un plan de remediere in care stabileste masuri si termene de remediere, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul in care, in cursul derularii controlului, contravenientul isi indeplineste obligatia legala;
b) in cazul in care contraventia savarsita nu este continua;
c) in cazul in care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla in situatia de a constata si sanctiona aceeasi fapta.
Cititi analiza integrala pe Contabilul.ro.
Comentarii