Companiile romanesti au de recuperat decalajele in raportarea privind responsabilitatea corporativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Companiile romanesti au de recuperat decalajele in raportarea privind responsabilitatea corporativa Companiile romanesti au de recuperat decalajele in raportarea privind responsabilitatea corporativa
de Alexandra Stanescu la 26 Oct. 2017
Urmareste-ne pe Google News
responsabilitate corporativa

Conform Studiului KPMG privind Raportarea in domeniul Responsabilitatii Corporative 2017, 72% dintre companiile mari si mijlocii la nivel mondial nu includ riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele financiare anuale.

Din minoritatea reprezentata de companiile care constientizeaza riscul asociat schimbarilor climatice, 4% pun la dispozitia investitorilor o analiza a potentialei valori comerciale supuse riscului.
 
In cadrul studiului KPMG, au fost analizate rapoartele financiare anuale si rapoartele de responsabilitate corporativa ale primelor 100 de companii in functie de cifra de afaceri din 49 de tari: un total de 4.900 de companii.
 
Rezultatele au evidentiat ca, doar in cinci tari din lume, majoritatea primelor 100 de companii mentioneaza riscurile financiare aferente schimbarilor climatice in rapoartele lor financiare: Taiwan (88%), Franta (76%), Africa de Sud (61%), SUA (53%) si Canada (52%). 
 
In cele mai multe cazuri, declararea riscurilor asociate schimbarilor climatice este fie impusa, fie incurajata in aceste tari de catre guvern, bursa de valori sau autoritatea de reglementare financiara.
 
In ceea ce priveste industriile, companiile din domeniile silvicultura si hartie (44%), produse chimice (43%), industrie extractiva (40%) si petrol si gaze (39%) au cele mai ridicate rate cu privire la includerea riscurilor asociate schimbarilor climatice in rapoartele lor. 
 
Acestea sunt urmate indeaproape de sectoarele auto (38%) si utilitati (38%), sanatate (14%), transport si activitati de recreere (20%) si comert (23%) sunt domeniile de activitate cu cea mai mica probabilitate de a face cunoscute riscurile climatice.
 
Analizand cele mai mari 250 de companii din lume (G250), rezulta ca publicarea de informatii privind riscurile financiare generate de schimbarile climatice are o frecventa mai mare, dar este departe de a fi o practica unanima. 
 
Companiile multinationale franceze conduc, 90% dintre ele constientizand riscurile asociate schimbarilor climatice, urmate de lideri de piata care au sediul central in Germania (61%) si in Marea Britanie (60%). 
 
Aproximativ doua treimi din companiile G250 a caror activitate se incadreaza in sectoarele comert (67%) si petrol si gaze (65%) recunosc acest risc, dar numai o treime (36%) din firmele de servicii financiare au aceasta abordare. 
 
Cu toate acestea, studiul a identificat doar sase companii G250 care si-au informat investitorii cu privire la potentialul impact financiar al schimbarilor climatice, prin cuantificare sau modelare de scenarii.
 
Studiul KPMG a analizat si tendintele generale ale raportarii privind responsabilitatea corporativa, inclusiv aspectele referitoare la Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite (Sustainable Development Goals - SDG), drepturile omului si obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.
 
Principalele concluzii includ: SDG - un set de 17 obiective globale pentru eradicarea saraciei, protejarea planetei si asigurarea prosperitatii pentru toti - au rezonat puternic cu companii din intreaga lume in mai putin de doi ani de la adoptarea lor, la sfarsitul anului 2015. 

39% dintre cele 4.900 de rapoarte analizate in cadrul studiului KPMG coreleaza activitatile de responsabilitate corporativa a companiei cu SDG. Acest procent creste la peste 40% (43% din rapoarte) in cadrul celor mai mari 250 de companii din lume (G250).
 
Aproximativ trei sferturi (73%) din rapoartele companiilor din 49 de tari identifica drepturile omului ca fiind un aspect de responsabilitate corporativa necesar a fi gestionat de catre companie. 
 
In grupul companiilor G250, 9 din 10 rapoarte includ informatii in domeniu. Companiile cu sediul central in India, Marea Britanie si Japonia sunt cele mai predispuse sa abordeze aspecte referitoare la drepturile omului, cum sunt si com,paniile din sectorul Minier (Industria Extractiva).
 
Doua treimi (67%) din rapoartele celor mai mari 250 de companii din lume includ obiective de reducere a emisiilor de carbon ale companiei. Cu toate acestea, majoritatea rapoartelor (69%) nu asociaza tintele companiei cu obiectivele stabilite de guverne, autoritati regionale (precum UE) sau Natiunile Unite.
 
Raportarea privind responsabilitatea corporativa (RC) in Romania
 
Analiza primelor 100 de companii din Romania in functie de cifra de afaceri (N100) evidentiaza o usoara crestere a numarului companiilor ce raporteaza informatii privind dezvoltarea durabila. 
 
Mai exact, 74 companii din N100 publica informatii referitoare la dezvoltarea durabila - fie in cadrul unui raport local, fie prin transmiterea informatiilor catre Grup pentru un raport RC - marcand o crestere de 6 procente in comparatie cu editia din 2015 a studiului.
 
Conform rezultatelor acestui sondaj recent, bazate pe analiza rapoartelor publicate in perioada 2015-2017, din totalul de 74 de companii care publica date privind dezvoltarea durabila, 35 raporteaza exclusiv prin intermediul Grupului informatii cu privire la practicile si performanta RC, 30 de filiale ale companiilor multinationale care isi desfasoara activitatea in Romania publica informatii privind dezvoltarea durabila pe paginile web locale si doar 9 firme cu capital romanesc privat sau de stat comunica in mod public astfel de date.
 
Principalele constatari privind practicile de raportare ale celor 39 de companii ce publica local informatii privind RC evidentiaza urmatoarele aspecte:
 
- Companiile care raporteaza au o preferinta clara pentru rapoartele separate, in detrimentul includerii informatiilor nefinanciare in rapoartele lor financiare anuale, in timp ce raportarea integrata nu este o practica comuna;
 
- 8 rapoarte sunt elaborate conform Ghidului GRI, iar 3 companii listate declara ca au raportat in conformitate cu ghidurile stabilite de bursa de valori, dar nici unul dintre aceste rapoarte nu este asigurat de o terta parte;

- desi 6 companii coreleaza activitatea lor de RC cu SDG-urile, doar 2 dintre acestea identifica SDG-urile relevante pentru afacerea lor;
 
- 3 companii listate la bursa de valori constientizeaza faptul ca schimbarile climatice reprezinta un risc pentru afaceri, cu toate acestea potentialul impact nu este cuantificat;
 
- din cele 12 companii care identifica drepturile omului ca fiind un aspect de RC relevant pentru afacerea lor, 6 au implementat o politica privind drepturile omului iar una dintre acestea face referire la Principiile Directoare ale Natiunilor Unite privind Afacerile si Drepturile Omului;
 
- 23 de companii relateaza ca depun eforturi in scopul imbunatatirii performantei de mediu, sociale si de guvernare (ESG) a furnizorilor, iar 14 dintre acestea au implementat un cod de conduita ESG pentru furnizori sau codul de conduita standard al furnizorilor include aspecte privind ESG;
 
- 7 rapoarte includ obiective de reducere a emisiilor de carbon, din care 4 sunt corelate cu tinte globale sau regionale (Obiective UE, Acordul de la Paris).
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x