Concurenta recomanda mentinerea obligatiei de tranzactionare a gazelor naturale pe pietele centralizate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concurenta recomanda mentinerea obligatiei de tranzactionare a gazelor naturale pe pietele centralizate
Concurenta recomanda mentinerea obligatiei de tranzactionare a gazelor naturale pe pietele centralizate
de Alexandra Stanescu la 19 Apr. 2018
Urmareste-ne pe Google News
tranzactionare gaze naturalereglementari gazerecomandari concurenta

Obligatia de tranzactionare pe pietele centralizate trebuie mentinuta cel putin pe termen scurt si mediu, este una dintre recomandarile Consiliului Concurentei.

Recomandarea a fost facuta in urma anchetei sectoriale privind domeniul gazelor naturale din Romania. Mentinerea obligatiei este necesara pentru cresterea gradului de transparenta pe piata si pentru crearea unor referinte de pret care sa reflecte corect raportul dintre cerere si oferta.

In acest context, Consiliul Concurentei sustine si necesitatea dezvoltarii mecanismelor de tranzactionare, ceea ce va conduce la cresterea lichiditatii pe platformele centralizate prin cresterea numarului de participanti si a tranzactiilor, dar si a volumelor tranzactionate. 


Citeste si: Consiliul Concurentei, cu ochii pe inghetata
 
In conditiile posibilelor modificari ale cadrului legal cu privire la obligatiile de tranzactionare instituite la nivelul producatorilor si furnizorilor, Autoritatea de Concurenta recomanda realizarea unei evaluari privind impactul acestora asupra nivelului investitiilor in sector.
 
In acelasi timp, Consiliul Concurentei considera necesara realizarea unei analize de oportunitate privind stabilirea unui anumit prag de la care micii furnizori de gaze ar putea fi exceptati de la obligatia tranzactionarii, similar micilor producatorilor activi pe piata de energie electrica, in scopul construirii unor piete pe care sa activeze un numar cat mai mare de operatori. 
 
In urma analizei, Consiliul Concurentei a constatat ca concurenta pe piata gazelor naturale din Romania a fost limitata, in ultimii ani, de reglementarile din sector. 
 
Astfel, in perioada 2012-2016, in sectorul gazelor naturale nu a existat nici un segment de piata cu o concurenta reala.
 
Existenta regimului de functionare reglementat corborata cu existenta unor restrictii tehnice de operare a infrastructurilor au condus la obligatii, cum sunt stocul minim obligatoriu (obligatia furnizorilor de gaze, care au consumatori finali in portofoliu, de a constitui un stoc de gaze in depozite, in baza unei metologii ANRE), obligatia de banda (obligatia producatorilor de a pune cu prioritate la dispozitia furnizorilor cantitatile de gaze necesare acoperirii consumului pe piata reglementata, furnizorii avand obligatia de a respecta destinatia acestora) cu impact asupra pietei concurentiale. 
 
Diferenta mare dintre preturile celor doua surse de aprovizionare, productie interna si import, au impus introducerea unor mecanisme care sa echilibreze costurile pentru toti consumatorii, cum este cosul de gaze (structura amestecului de gaze naturale constituit din cantitatile de gaze naturale din productia interna si cele din import, stabilita de ANRE), ceea ce a avut de asemenea o influenta importanta asupra concurentei.
 
Mai exact, chiar si pe pietele unde furnizarea a fost asigurata in regim concurential, au existat restrictii de comercializare rezultate din reglementarile aferente procesului de liberalizare.
 
Analiza a evidentiat faptul ca pe piata furnizarii angro in regim concurential, caracterizata de un grad de concentrare ridicat, principala modalitate de comercializare a fost contractarea bilaterala. Acest lucru a determinat un nivel redus de transparenta si, consecinta directa a fost lipsa oricaror referinte de pret.
 
Daca in perioada 2012 – 2013, piata a functionat exclusiv pe baza de tranzactii bilaterale, incepand cu anul 2014, debuteaza procesul de transparentizare a pietei odata cu introducerea obligatiilor de tranzactionare pe pietele centralizate. Desi principala modalitate de contractare pe piata concurentiala a ramas cea bilaterala, volumele de gaze naturale tranzactionate pe platformele centralizate au crescut semnificativ incepand cu anul 2016 cand au reprezentat aproximativ 12,7% din consumul la nivel national. 


Citeste si: Amenzi de 1,2 milioane de lei pentru 5 centre medicale si doua banci de celule stem

In cadrul procesului de liberalizare, pretul gazelor naturale din productia interna s-a situat pe un trend ascendent pana in anul 2015. In premiera, in 2016, importurile au exercitat o presiune concurentiala asupra productiei interne, cand in contextul international de scadere a preturilor gazelor naturale, importurile au fost realizate la un pret mediu mai mic fata de cel al gazelor din productia interna. 
 
Pe piata furnizarii angro in regim concurential principalii participanti sunt cei doi mari producatori, ce cumuleaza intre 54% si 64% din vanzari. 
 
Totodata, se constata existenta unui numar redus de furnizori (numarul celor activi a variat intre 3 si 5), care deruleaza activitati specifice tradingului (vanzare/cumparare de gaze naturale pe piata angro), ceea ce indica faptul ca piata are un grad incipient de dezvoltare.
 
In ceea ce priveste piata furnizarii cu amanuntul de gaze naturale in regim concurential, aceasta este puternic concentrata, in perioada analizata, fiind dominata de patru operatori care au cumulat circa 90% din vanzarile totale pe aceasta piata.
 
Existenta regimului de furnizare reglementata a permis mentinerea pe piata a unor furnizori care aveau si activitate de distributie, cu toate ca acestia se confruntau cu dificultati financiare impuse de specificul activitatii de furnizare. 
 
Consiliul apreciaza ca pe masura ce se va liberaliza piata pentru consumatorii casnici, va avea loc si o reasezare pe piata furnizarii cu amanuntul in regim concurential, in sensul scaderii numarului de participanti pe piata.
 
Desi odata cu liberalizarea pietei, de la 1 ianuarie 2015, consumatorii non-casnici puteau sa isi aleaga furnizorul, majoritatea acestora au ramas captivi furnizorilor cu care aveau anterior contracte reglementate. 
 
In acest context, cresterea gradului de informare a clientilor in ceea ce priveste posibilitatea schimbarii furnizorului de gaze naturale este esentiala pentru amplificarea presiunii concurentiale la nivelul ofertei.
 
De asemenea, Consiliul considera ca este necesara monitorizarea conditiilor de comecializare pe piata concurentiala angro cel putin pana la momentul liberalizarii integrale a pietei, respectiv anul 2021.
 
In acelasi timp, avand in vedere ca obligatia de stoc minim a avut impact asupra pietei concurentiale, autoritatea de concurenta considera ca se impune o modificare a acesteia, astfel incat sa fie stabilita la un nivel care sa asigure eliminarea restrictiilor tehnice si de siguranta in functionarea sistemului. 
 
Acest nivel ar trebui sa fie determinat in urma unei analize tehnice de specialitate privind functionarea infrastructurilor sistemului la parametri optimi. In contextul prevederilor europene referitoare la independenta operatorilor de inmagazinare, Autoritatea de Concurenta recomanda finalizarea procesului de separare juridica si comerciala a activitatii de inmagazinare din structura producatorului Romgaz si asigurarea functionarii a noului operator de inmagazinare rezultat, in deplina corelare cu criteriile minime de independenta prevazute de Directiva 2009/73/CE.
 
Totodata, Consiliul considera ca, intr-o etapa ulterioara procesului de separare, se poate analiza oportunitatea trecerii activitatii de inmagazinare de la un sistem de functionare integral reglementat la un sistem cu componenta concurentiala. In aceasta perspectiva, pentru asigurarea beneficiilor de natura concurentiala, trebuie evaluata oportunitatea cresterii numarului de operatori prezenti in acest segment de activitate.
 
O problema majora a pietei gazelor naturale din Romania, rezultata din analiza Autoritatii de Concurenta este si cea privind lipsa de predictibilitate si accentuarea, pe parcursul perioadei 2012-2016, a volatilitatii cadrului legislativ. Acest lucru a  determinat o adaptare conjuncturala a furnizorilor la reglementari, cu consecinte in alocarea de resurse suplimentare. In acest context, definirea cadrului legal prin adoptarea OUG 64/2016, inclusiv cu modificarile si ajustarile care se impun la nivelul legislatiei primare, trebuie sa reprezinte o prioritate.

Citeste si: Statul are de unde cere dividende mai mari
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului
Imobiliare

Primele semne clare de criza in imobiliare incep sa apara: raport oficial de la o institutie a statului

today18 Apr. 2024
Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024
Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x