Doua gospodarii din cinci abia suporta cheltuielile curente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Doua gospodarii din cinci abia suporta cheltuielile curente
Doua gospodarii din cinci abia suporta cheltuielile curente
de Alexandra Stanescu la 24 Sep. 2018
Urmareste-ne pe Google News
saracie romaniacheltuieli curenteplata facturiimprumuturiviata grea

Institutul National de Statistica publicat un studiu numit "Conditiile de viata ale populatiei din Romania in anul 2017".

Ancheta asupra calitatii vietii ofera datele statistice necesare pentru caracterizarea unor aspecte diverse ale nivelului de trai al populatiei din Romania, cum ar fi: situatia economica a gospodariilor, conditiile de locuit, inzestrarea cu bunuri de folosinta indelungata, starea de sanatate, nivelul de instruire, experienta profesionala etc. 

Citeste si: Occidentul se confrunta cu o scadere accentuata a natalitatii
 
Studierea acestor aspecte in functie de cele mai importante caracteristici ale gospodariilor si persoanelor permite evidentierea diferentelor intre diferite categorii de populatie din punctul de vedere al nivelului de trai.
 
Structura gospodariilor realizata in functie de statutul ocupational al capului gospodariei arata ca cele mai numeroase categorii sunt cele de pensionari (43,9%) si de salariati (38,4%).
 
O pondere semnificativa o detine categoria gospodariilor al caror cap au statutul ocupational de agricultori (9,6%). Mai putin numeroase sunt gospodariile conduse de lucratori pe cont propriu (inclusiv patroni), de someri si de alte categorii de persoane inactive (3,8%, 1,1%, respectiv 3,2%). Numarul gospodariilor conduse de salariati si pensionari depaseste usor patru cincimi din totalul gospodariilor din Romania.
 
Gruparea dupa varsta capului gospodariei plaseaza pe primul loc gospodariile conduse de persoane in varsta de 25-49 ani (36,8%), urmate de cele cu cap de gospodarie in varsta de 65 ani si peste (34,6%) respectiv de cele de 50-64 ani (28,0%). Gospodariile conduse de persoane mai tine de 25 ani au o pondere neinsemnata.
 
Pe regiuni de dezvoltare, in anul 2017, ponderea gospodariilor continand persoane ocupate se incadreaza in intervalul 60% - 73%. Extremele sunt reprezentate de regiunile Sud Est (59,5%) si respectiv Bucuresti-Ilfov (72,8 %).
 
Sub aspectul capacitatii achitarii la timp a unor cheltuieli curente importante (intretinerea locuintei, rate la imprumuturi, plata utilitatilor), 31,7% au prezentat restante repetate, cauzate, in principal, de situatia financiara nesatisfacatoare. Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante, cele mai frecvente au fost la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%). 
 
Ponderi reduse s-au inregistrat la restantele pentru rate la imprumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plati care sanctioneaza mai sever nerespectarea termenelor de plata, precum si prin frecventa redusa a gospodariilor care au de restituit imprumuturi.
 
Dupa statutul ocupational al capului gospodariei, gospodariile de someri (categorie de persoane active) se regasesc in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 62,7%, proportie mai mare fata de celelalte categorii de gospodarii. 
 
Fenomenul restantelor este mai raspandit in cazul gospodariilor care au copii si mai ales al celor cu doi adulti si 3 sau mai multi copii in intretinere (42,9%) sau respectiv in cazul gospodariilor cu un parinte singur cu cel putin un copil (42,5%).
 
Pentru caracterizarea situatiei economice a gospodariilor este interesant de observat si autoaprecierea gospodariilor privind masura in care pot face fata cheltuielilor curente, folosind o scala de valori care pleaca de la nivelul inferior "cu mare dificultate", pana la nivelul superior "usor si foarte usor".

Citeste si: Piata imobiliara din august 2018, in scadere cu 30% fata de 2017
 
Astfel, 38,9% dintre gospodarii afirma ca suporta cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vietii, iar, daca se iau in considerare si cele care declara o oarecare dificultate in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi, se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor. Aproape pentru una din 5 gospodarii cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depasite destul de usor, usor sau chiar foarte usor. 
 
Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (48%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (45,8%), precum si gospodariile formate din doi adulti cu trei sau mai multi copii in intretinere (56,9%). De asemenea, se regasesc in acesta situatie 66,4% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer, 53,6 % dintre cele conduse de un agricultor si 65% din cele conduse de alt statut.
 
Estimarea de catre gospodarii a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente este in legatura directa cu gradul in care fac fata cheltuielilor impuse de viata de zi cu zi. Din acest punct de vedere, se observa existenta unor diferentieri clare, generate de caracteristicile gospodariilor.
 
Astfel, aproape o treime dintre gospodarii considera ca pot efectua cheltuielile curente cu un venit banesc net lunar minim cuprins intre 1.001 lei si 2.000 de lei, dar trei din cinci gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai putin de o treime din gospodarii considera ca venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui sa fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar.
 
In general, tendinta este de crestere a ponderii gospodariilor care considera ca au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face fata cheltuielilor.  
 
Aprecierea sub aspect banesc a nevoilor gospodariilor demonstreaza clar diferentele mari intre conditiile de trai ale gospodariilor din cele doua medii de rezidenta, in special in zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, daca in mediul rural, aproape 15% dintre gospodarii se incadreaza in primul interval de venituri (sume de pana la 1.000 de lei), in mediul urban, aceasta grupa este considerata corespunzatoare intr-un procent de aproape 6% din gospodarii. 
 
Dintre gospodariile urbane, aproape 71% declara ca ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depasesc 2.000 de lei lunar. Venituri de pana la 2.000 de lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de catre gospodariile conduse de femei, de cei din grupa de varsta de 65 de ani si peste, de cele cu statutul ocupational de agricultor, precum si de gospodariile care nu au in componenta copii dependenti.
 
Imprumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 8% dintre gospodarii, iar ele au fost contractate, in principal, pentru cumpararea in rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic si electronic etc. (50,9%) si plata cheltuielilor pentru imbunatatirea, repararea, renovarea locuintei (46,5%). 
 
In proportii mult mai mici, gospodariile au contractat imprumuturi in alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,5%); cheltuieli pentru concedii si timp liber (6,9%); achitarea unor cheltuieli legate de sanatate (3,7%) si investitii (2,5%).
 
Imprumuturile sunt mai des utilizate de catre gospodariile din mediul urban (10,3% fata de 5,6% la gospodariile din rural) si de catre gospodariile conduse de barbati (9,3% fata de 5,3% in cazul gospodariilor conduse de femei). 
 
Cumpararea in rate a unor bunuri, inclusiv prin leasing (autoturisme, echipament tehnic etc.) a fost cel mai frecvent scop al contractarii de imprumuturi pentru gospodariile conduse de salariati (57,1%), lucratori pe cont propriu (inclusiv patroni) 45,7% si de pensionari (41,9%).
 
Imprumuturile contractate pentru imbunatatirea sau repararea locuintei s-au intalnit cel mai frecvent la gospodariile conduse de: pensionari (53,2%), salariati (45,2%) si lucratori pe cont propriu (inclusiv patroni) 44,9%.
 
Locuinta reprezinta un element foarte important in definirea standardului de viata al unei gospodarii, atat din punct de vedere al caracteristicilor tehnico-constructive si functionale, cat si sub aspectul cheltuielilor impuse de intretinerea ei.
 
In 2017, 96,6% dintre gospodarii ocupa locuinta in calitate de proprietar. Ponderea gospodariilor chiriase este mai mare cu 1,9%, in mediul urban, fata de mediul rural.
 
Studiul mai arata ca 60,6% dintre gospodarii traiesc in locuinte individuale separate, proportia fiind puternic influentata de mediul rural, restul gospodariilor regasindu-se in imobile cu mai multe locuinte (38,4%). 

Citeste si: Diaspora ReSTART ii aduce acasa pe romanii cu spirit antreprenorial

Imobilele in care se gasesc locuintele gospodariilor sunt aproape in totalitate de tipul casa individuala separata in cazul mediului rural (97,5%) si preponderent, apartamente in imobile cu mai multe locuinte (71,2%), in mediul urban.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x