Piata asigurarilor a avansat cu 11%

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Piata asigurarilor a avansat cu 11% Piata asigurarilor a avansat cu 11%
de Alexandra Stanescu la 29 Sep. 2016
Urmareste-ne pe Google News
piata asiguraripiata rcadaune rca

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat, in primul semestru al anului, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 5 miliarde de lei, in crestere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, potrivit ASF.

Ambele segmente de asigurari, atat cele generale (AG), cat si cele de viata (AV) au consemnat un avans de aproximativ 11%,  respectiv de 10%, comparativ cu intervalul similar din 2015.
 
Valoarea primelor brute subscrise, in primele sase luni ale anului, de catre societatile de asigurari si de catre sucursale, doar pe teritoriul Romaniei, a fost de 4,92 miliarde de lei, in crestere cu 13%, comparativ cu prima jumatate a anului precedent. 
 
Primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat o scadere cu 51%, (0,08 miliarde de lei), fata de aceeasi perioada din 2015.
 
In prima jumatate a anului in curs, asigurarile auto, clasa A3 (asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (asigurari de raspundere civila pentru autovehicule), reprezinta 75% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor generale si 60% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piata.
 
Subscrierile aferente celor doua clase de asigurari generale au crescut, in 2016, in special cele pentru clasa A10, care au inregistrat un avans de aproximativ 29%.
 
Spre deosebire de piata europeana de asigurari, care este dominata de segmentul asigurarilor de viata (circa 61% conform datelor Insurance Europe), in Romania acesta reprezinta doar 17% din primele brute subscrise, piata fiind dominata de asigurarile generale, respectiv de cele auto.
 
Sucursalele au cumulat, in prima jumatate a anului 2016, prime brute subscrise in valoare de 333,1 milioane de lei, in crestere cu 11% fata de semestrul I 2015: primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale sunt in suma de 153,6 milioane de lei, in crestere cu 7%; primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de 179,6 milioane de lei, in crestere cu 14%.
 
De asemenea, societatile de asigurare autorizate si supravegheate de catre ASF au cumulat, in prima jumatate a anului 2016, prime brute subscrise in valoare de 4,66 miliarde de lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului 2015, astfel: primele brute subscrise aferente asigurarilor generale sunt in suma de 3,88 miliarde de lei, in crestere fata de perioada similara a anului precedent cu 11%; primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata sunt in suma de 784,92 milioane de lei, in crestere fata de perioada similara a anului anterior cu 9%.
 
In prima jumatate a anului 2016, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 32 de societati care desfasurau, la 30.06.2016, activitati de asigurare/reasigurare. Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale a fost de 3,88 miliarde de lei, mai mare cu 11%.
 
Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 (raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre), A3 (vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant) si A8 (incendiu si calamitati naturale pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7). 
 
Ponderea acestor trei clase a fost de 89% din totalul primelor brute subscrise de catre societatile de asigurare pe segmentul asigurari generale. Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari pentru activitatea de asigurari de viata au avansat cu 9%, atingand pragul de 784,92 milioane de lei. 
 
Din total, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 (asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare) respectiv C3 (asigurari de viata si anuitati legate de fonduri de investitii) care impreuna cumuleaza 95% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.
 
La sfarsitul primului semestru al 2016, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari (AG+AV), in suma de 1,87 miliarde de lei.
 
In ceea ce priveste piata RCA, conform ASF, aceasta a fost supusa unor socuri semnificative, in anii 2015-2016, cu jucatori importanti aflati fie in insolventa, fie in dificultate financiara. Cu toate acestea, in 2016, a fost resimtita si o crestere a interesului unor noi societati de a intra pe acest segment de piata.
 
Ulterior falimentului Astra, analiza datelor raportate de societatile de asigurari a relevat ca redistribuirea pietei s-a realizat intre un grup restrans de societati, respectiv Asirom, Carpatica, Euroins si City Insurance, remarcandu-se cresterea semnificativa a Asirom pana la nivelul de aproximativ 26% din piata RCA.
 
In primul semestru din 2016, volumul total al PBS pe segmentul RCA a fost de 2,09 miliarde de lei, cu 33,22% mai mult fata de aceeasi perioada din 2015. Cresterile de tarife RCA din ultimul an, coroborate cu necesitatea optimizarii costurilor prin contractarea unor polite cu durata de valabilitate mai mare, au determinat anumite schimbari in optiunile consumatorilor. 
 
In al doilea trimestru din 2016, a fost observata o crestere semnificativa a ponderii politelor RCA emise pe o perioada de 12 luni (35,68% din politele incheiate in trimestrul al doilea din 2016 au fost pe perioada de 12 luni, comparativ cu 32,62% in aceeasi perioada a anului trecut). 
 
Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut cu circa 13,15%, in 2015, atingand maximum ultimilor 5 ani, si la persoanel fizice si la persoane juridice. La aceasta tendinta a contribuit majorarea semnificativa a valorii daunei medii si a valorii totale a despagubirilor brute platite comparativ cu anul 2010. 
 
Tendinta de crestere a continuat usor si in al doilea trimestru al anului 2016, avand in vedere primele medii la nivel de piata. Dauna medie RCA platita in al doilea trimestru din 2016 a crescut, comparativ cu primul trimestru, atat pe daune materiale, cat si pe vatamari corporale.
 
Al doilea trimestru din 2016 a consemnat un varf istoric al daunei medii platite pentru persoane fizice, de 7.325 lei, dupa scaderea inregistrata in trimestrul I 2016. Dauna medie platita a fost mai mare cu 18,3% fata de trimestrul I din 2016, respectiv cu 14% fata de trimestrul II din 2015. 
 
Aceasta crestere a daunei medii platite a fost determinata de majorarea daunei medii pe dosarele de vatamari corporale pana la 77.906 lei, cu 114% peste nivelul din trimestrul I 2016. 
 
Pe segmentul dosarelor cu daune materiale, dauna medie a crescut la 5.478 lei, fiind mai mare cu 6,3% fata de trimestrul I 2016.
 
Statistica privind toate politele RCA atat pentru persoane fizice, cat si  pentru cele juridice arata cresteri ale daunei medii cu circa 15% in al doilea trimestru al 2016, fata de primul trimestru, si cu aproximativ 11,3% fata de aceeasi din 2015.
 
Rata daunei combinata a fost, in trimestrul al doilea din acest an, de 104,2% fata de 127,08%, in aceeasi perioada a anului trecut.
 
In urma centralizarii raportarilor transmise, pentru data de 30 iunie 2016, de un numar de 340 brokeri de asigurare si/sau reasigurare, rezulta ca, la aceasta data, valoarea primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata a fost in suma de 3,01 miliarde de lei, cresterea nominala fata de aceeasi perioada a anului 2015 (2,51 miliarde de lei) fiind de 20,04%.
 
In primul semestru al anului 2016, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat 64,63% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare AG+AV (4,66 miliarde lei), ceea ce reprezinta o crestere cu 6,49%, fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2015 (58,14%).
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci
Financiar-Bancar

Ce inseamna restructurarea unui credit si cum te poate ajuta cand esti ingropat in datorii la banci

today16 Apr. 2024
Cum poti sa faci bani ca tanar in Romania, chiar daca esti inca la scoala sau facultate
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum poti sa faci bani ca tanar in Romania, chiar daca esti inca la scoala sau facultate

today16 Apr. 2024
Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber

today16 Apr. 2024
Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia
Economie

Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia

today16 Apr. 2024
5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale
Casa si gradina

5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale

today16 Apr. 2024
Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Business

Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii

today16 Apr. 2024
Contractele cu statul: O solutie reala pentru dezvoltarea afacerii?
Business

Contractele cu statul: O solutie reala pentru dezvoltarea afacerii?

today16 Apr. 2024
Cumparati aur, e cea mai sigura investitie. Iata de ce
Ultimele stiri economice

Cumparati aur, e cea mai sigura investitie. Iata de ce

today16 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum poti sa faci bani dintr-o gradina la tara: idei de afaceri pentru timpul liber

today16 Apr. 2024
Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia
Economie

Noua lege a pensiilor aduce mai multi bani batranilor: formula noua de calcul, in plus fata de ce se stia

today16 Apr. 2024
5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale
Casa si gradina

5 moduri creative de a incorpora covoare din blana de oaie in decorul casei tale

today16 Apr. 2024
Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii
Business

Credite Agricole: Care sunt cele mai bune optiuni si conditii

today16 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x