Preturile alimentelor, la nivel mondial, au continuat sa scada si in 2014
preturi alimenteieftiniriscaderi preturifaoonu
Indicele preturilor produselor alimentare mondiale, calculat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), s-a situat la o medie de 202 puncte, in 2014, in scadere cu 3,7% in comparatie cu 2013.
Potrivit FAO, anul trecut a fost al treilea la rand de scadere a preturilor mondiale la alimente.
Organizatia publica, in fiecare luna, propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, carne, produse lactate, uleiuri vegetale si zahar.
In decembrie 2014, Food Price Index a avut o valoare medie de 188,6 de puncte, in scadere cu 3,2 puncte, adica 1,7%, in raport cu 192,7 de puncte, in noiembrie 2014.
Pe ansamblul anului 2014, preturile la patru dintre cele cinci produse din cosul luat in calcul de FAO au scazut pana la sau in apropiere de cele mai mici niveluri din ultimii cinci ani.
Exceptie a facut pretul carnii, care, in 2014, a atins un record de 199 de puncte, in crestere cu 8,1%, fata de 2013.
In schimb, cerealele s-au ieftinit cu 12,5%, in comparatie cu 2013, ca urmare a prognozelor legate de productiile record si de stocurile mari.
In acelasi timp, preturile produselor lactate s-au diminuat cu 7,7%, cel al uleiului cu 6,2%, in timp ce zaharul a fost cu 3,8% mai ieftin.