Se poate construi in Romania o economie si o societate digitala ? Da, spune Florin Talpes, patronul Bitdefender ! !

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se poate construi in Romania o economie si o societate digitala ? Da, spune Florin Talpes, patronul Bitdefender ! ! Se poate construi in Romania o economie si o societate digitala ? Da, spune Florin Talpes, patronul Bitdefender ! !
de Ion Dan Trestieni la 01 Nov. 2017
Urmareste-ne pe Google News
florin talpesdesispecializari ale romanieiuniunea europeanainteligenta artificialafacultatea de matematica

Florin Talpes propune 5 tipuri de specializari care li se potrivesc romanilor , pentru ca Romania sa devina o economie si o societate digitala onorabila

Lumea de maine va avea un nume clar : Societatea si Economia Digitala. Cine nu se integreaza pe acest flux se va izola .

Iata de ce ,in fiecare an, se calculeaza indicele DESI - “Digital Economy and Society Index”.
S-a calculat DESI pentru Uniunea Europeana in 2017 : Romania se afla pe ultimul loc !

Cum se calculeaza DESI ?

DESI este un indice compozit si masoara progresele in domeniul digital in baza a 5 elemente.

1 – Conectivitatea
Banda larga fixa, banda larga mobila, viteza si preturile benzii largi.
 
2 – Capitalul uman
Gradul de utilizare a internetului de catre populatie ; competentele digitale de baza si avansate ale populatiei.
 
3 – Utilizarea internetului
Gradul de utilizare a informatiilor accesibile pe internet, de catre cetateni; comunicarea on-line; tranzactiile on-line.
 
4 – Integrarea tehnologiei digitale
Digitalizarea intreprinderilor si a comertului electronic
 
5 – Serviciile publice digitale
E-guvernarea.
 
Cel mai mare indice DESI s-a acordat Danemarcei. Nu este de mirare ca in aceasta societate s-a introdus in sistemul educational, din acest an, in scolile maternale si primare, materia “Robotica” : tehnici de criptare, tehnici de colaborare cu robotii, tehnici de construire de programe securizate, etc.
 
Fara indoiala ca Romania trebuie sa se miste serios in acest domeniu . Are vreo sansa ? Da, ne spune Florin Talpes, unul dintre patronii emblematicei companii .Este una din putinele companii din Romania care se dezvolta “natural” pe piata IT din lume. Iata de ce, ceea ce spune Florin Talpes, poarta aura unei autoritati dovedite in materie : forta lui a fost legitimata de piata.
 
El a dat un interviu foarte interesant site-ului STARTUP CAFE , pe care-l reproduc integral ( “VIDEO Florin Talpes, Bitdefender: Motorul care poate da drumul la proiecte IT si startup-uri in Romania este specializarea. 5 tipuri importante de specializare “, Raluca Abrihan, 31.10.2017 ).

"Florin Talpes:
Sunt unul dintre acei intreprinzatori care crede ca tehnologia, mai precis inovatia in tehnologie, poate sa fie o oportunitate pentru o tara ca Romania, pe care indicele economiei și societații digitale (DESI) o plasează in coada clasamentului.
Eu sunt un adept al ideii ca periodele de schimbare masiva sunt o mare oportunitate pentru cei noi veniti, dar inclusiv pentru codasi. Iar noi acum trecem printr-o perioada de foarte mari schimbari.
Inovatia tehnologica nu poate sa fie locala. Nu exista genul de inovatie tehnologica facuta la mine in oras, prin definitie aceasta este globala, nu poti sa inovezi in tehnologie decat la nivel global.
Daca ne uitam putin la Romania vedem ca nu avem prea multe companii care sunt in zona inovatiei tehnologice. Estimarile noastre (estimari facute cu ajutorul celor care conduc acceleratoare de afaceri, cei care au posibilitatea sa vada cam tot ce se intampla in aceasta zona, plus investitori) arata cam asa: anual, in Romania, apar cateva sute de proiecte de inovatie tehnologica. Sute! Din acestea cateva sute, doar cateva zeci ajung in startup-uri.
Deci, startup-uri care sa fie cu adevarat focalizate pe inovatie tehnologica apar doar la nivelul zecilor in Romania.
Daca ne uitam la numere, ele nu sunt mari. Si atunci, chiar daca vorbim de industria 4.0, care inseamna de fapt o robotizare inteligenta la nivelul industriei producatoare, incluzand si industria auto, pare sa fie un spectru foarte larg, comparat cu numarul de proiecte, de startup-uri IT, pe care Romania le naste.
Eu sunt un adept al specializarii.
Pentru a creste, pentru a da drumul la robinetul care duce la proiecte de inovatie tehnologica si apoi la startup-uri, pentru a creste numarul lor, un motor care trebuie folosit este specializarea.
Atunci cand apare un fel de cluster pe o tema, pe o specilizare, pe o verticala, ÅŸansa de a aparea mai multe proiecte, din zona de cercetare universitara care sa fie duse mai departe de antreprenori, spre exemplu, creste cu un ordin de marime.

Ideea de specializari, in Romania
Sunt cateva specializari care sunt obligatorii pentru fiecare ţara. Avem 2 dintre ele:

1. Prima este educatia – ma refer la educatia folosind tehnologii moderne. Iar aici, fata de anul trecut, este ceva care ma inspaimanta. Se vorbeÅŸte in Romania de "editura de stat unica" si se vorbeste de controlul de catre Ministerul Educatiei a resurselor educationale pe care un profesor sau invatator sa le foloseasca, ce tradus pe limbajul nostru inseamna inclusiv controlul resurselor educationale care sunt pe internet, date pe care un dascal vrea sa le foloseasca la scoala( s.n).
Asta ar insemna de fapt moartea unei posibile industrii care se infiripa in Romania, legata de educatia folosind tehnologia.
Educatia este o specializare pe care Romania trebuie sa o aiba. Nimeni nu va veni cu aceasta specializare in Romania.

2. O alta este legata de e-Guvernare, adica guvernarea folosind tehnologii moderne. Anul trecut (pe vremea lui Dacian Ciolos, n.n) credeam ca digitalizarea se poate face si de sus in jos in Romania, anul acesta nu mai cred asta. Cred că digitalizarea trebuie facuta de jos in sus.
Noi ca industrie ar trebui sa colaboram cu guvernarile locale, care ar trebui sa fie la nivel de judet, oras, localitate, pentru a ajuta partea de digitalizare, care, inca o data, ca specializare nu poate sa ne-o faca altcineva, iar in Romania, lipsa guvernarii digitale este o frana in calea dezvlotarii antreprenoriatului in tehnologie.

3. Marketing Automation – o alta specializare importanta pentru noi.
Un lucru care apare tot mai clar conturat tine de fenomenul de automatizare a influentarii oamenilor.
Ce inseamna asta?
A aparut capacitatea de a influenta folosind tehnologia mase mari de oameni. Tine si de faptul ca sociologia, psihologia si alte stiinte incep sa fie transpuse in tehnologie.
Dar noi vorbim aici de marketing, de influentarea comportamentului de cumparator, care este un proces cheie.
Vad aceasta specializare ca fiind foarte importanta in Romania, pentru ca daca ne uitam la acel numar de cateva sute de proiecte de inovatie tehnologica ce ajung sa se transforme in doar cateva zeci de startup-uri, cauza numarul unu care duce la o conversie atat de slaba este legata de nivelul scazut de cunostinte de business si talent antreprenorial. (business skills si knowledge)
În Romania nu se discuta prea mult despre acest lucru, dar situatia este oarecum normala, sa nu uitam ca in urma cu 28 de ani eram o Å£ara comunista, economia centralizata, planificata pe 5 ani, fara a avea nevoie de o scoala sau o piata de competente de marketing sau vanzari. Aveam nevoie de competente de inginerie, de management, dar nu de marketing si vanzari.
Trăim acum o perioada, in care organizatiile care fac apel la marketing automation pot "sa rupa" piata. Anumiti actori pot sa ajunga sa domine lumea economica folosind marketing automation. Sunt oportunitati care nu existau in urma cu cativa ani, dar care acum se deruleaza. De aceea, pe criza asta de business skills si knowledge pe care Romania o are ,ideea mea este de a specializa Romania ca dintr-un codas sa poata ajunge in prima linie.

4. O alta specializare importanta este Inteligenta Artificiala. Despre orice am vorbi azi, orice fel de domeniu, vorbim si despre AI, mai precis, machine learning. Noi, la Bitdefender am inceput crearea unei comunitati pe zona de machine learning.
Este o specializare generica, care acopera mai multe industrii si care ar merge foarte bine in Romania, pentru ca tara noastra are o buna scoala de matematica, iar inteligenta artificiala este foarte legata de partea asta (s.n).
In sfarsit ajungand la specializarea pe verticala, poate sa fie in industria 4.0, industria auto. Ne uitam la Romania si nu doar ca avem industrie auto si aici nu vorbim doar de cei doi mari jucatori Renault si Ford ci de o intreaga industrie de componente, de piese. Exista cateva echipe foarte puternice de cercetare pe zona de smart cars (masini inteligente) (s.n.).
 
5. O ultima specializare de care am sa pomenesc, poate nu stiati, dar Romania a devenit una din primele 10 tinte din lume, ca dezvoltare a ceea ce se cheama servicii globale. Global Services Industry a pozitionat Romania pe harta top 10 in lume in acest domeniu, si tara noastra urca vertiginos in acest clasament.
Industria serviciilor explodeaza in acest moment in Romania, care nu cauta doar IT-isti ci si specialisti in limbi straine (s.n.)
Iar aici ideea noastra de specializare se refera la Robotic Process Automation – adica automatizarea anumitor procese, iar industria de servicii globale este ideala pentru asa ceva. Acest lucru implica iarasi inteligenta artificiala si alte tehnologii noi.
Avem aici ca exemplu startup-ul romanesc UiPath
Avem cateva seminte acolo, iar in jurul lor poate fi creata o adevarata industrie.

Finantarea
Ne uitam activ dupa fonduri, dupa cum ziceam finantarea este un element cheie. Intre timp, ce am aflat este ca exista deja o suma de fonduri care vor ataca startup-urile care se afla la nivel “seed”, dar ca cel mai bine pentru a creste fluxul in zona de inovatie tehnologica este sa incercam sa influentam zona de “pre-seed.”
Din fericire, aceasta este si zona care costa cel mai putin, in care nu avem nevoie de fonduri mari de investitii.
Aici chiar noi companiile putem pune umar de la umar, incat sa creem acel ecosistem de pre-seed, asta inseamna aparitia de idei, odata cu cuplarea experientei de business pe care putem sa o aducem, in asa fel incat sa fie cat mai multe idei pe anumite teme si aici intervine specializarea, despre care vorbeam mai devreme.”
 
Florin Talpes deschide o discutie care ar putea fi “nationala” : care sunt nisele de dezvoltare pe care Romania le are, datorita specificului ei, si prin care ar putea sa devina o economie si o societate digitala onorabila in scurt timp ?
El vorbeste despre Inteligenta Artificiala – care este sustinuta de o Facultate de Matematica prestigioasa in Romania – despre “Robotic process automation”, care ar putea servi extraordinar  Global Services Industry, in care Romania figureaza deja in top 10 si de industria 4.0 de masini, unde deja romanii au echipe puternice de cercetatori pentru “smart cars”.
Eu sper ca va fi auzit !
 
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x