Spania: Somajul la cel mai scazut nivel din 2008

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Spania: Somajul la cel mai scazut nivel din 2008
Spania: Somajul la cel mai scazut nivel din 2008
de Razvan Popa la 15 Iul. 2018
Urmareste-ne pe Google News
somaj spaniaredresare economicacrestere economica spaniascadere somaj

Spania inregistreaza cea mai scazuta rata a somajului, la 9 ani dupa criza economica ce a lovit puternic intreaga lume in anul 2008 dupa prabusirea companiei Lehman Brothers.

Este cel de-al treilea trimestru de scadere a somajului inregistrat de Spania dupa ce in anul 2008, incepand cu primul semestru, a inceput sa urce de la 9,6% cu cate 1% la fiecare trei luni, ajungand la apogeul din anul 2013 (apogeul crizei) de aproape 27%
 
In prezent, rata somajului este de 16,38%, ceea ce inseamna o estimare de aproximativ 3.470.000 de someri  intr-o tara a carei populatie este estimata la aproximativ 47 de milioane de locuitori.

De asemenea, redresarea economica a facut ca un oras precum Barcelona sa fie mai ieftin decat Londra, considerat a fi orasul cu cele mai scumpe conditii de trai din Uniunea Europeana. 

  Rezultatele masurilor de austeritate  

In anul 2012, Spania anunta masuri drastice de austeritate cu scopul de a redresa economia in urma crizei care a lovit intreaga lume.

Cu o rata a somajului crescand de la un trimestru la altul, Guvernul spaniol a anuntat taierea cheltuielilor privind ajutorul de somaj, cei ramasi fara loc de munca urmand sa primeasca doar 50% din salariul minim pe economie aferent.

Faptul ca Spania a fost cea mai afectata de criza dintre toate tarile din Uniunea Europeana este din cauza ca in 2008, spargerea bulei imobiliare a fost amplificata de datoriile suverane din Zona Euro, care a afectat in special statele din Sudul Europei si Irlanda, care a avut nevoie de interventia UE si FMI pentru a nu intra in faliment

Istoria unei economii supuse unor grele incercari 


Desi criza economica mondiala care a izbucnit in 2008 a lovit Spania mai grav decat multe alte tari europene, acela nu a fost primul impas al unei economii perceputa de catre romani ca fiind stabila si infloritoare.

Din 1930 si pana azi, Spania a trecut prin numeroase tumulturi interne, crize politice si culturale care au dus la conflicte interne si, in mod inevitabil, la o economie instabila pe fondul razboaielor mondiale si a unor reforme esuate.

  Spania sub Marea Criza Economica (The Great Depression)  

Economia spaniola a cunoscut o crestere intre anii 1914 – 1918 datorita mentinerii neutralitatii si mentinand relatiile economice cu ambele tabere, fapt care a generat numai cateva lipsuri din pricina redirectionarii resurselor catre industria de razboi a celorlalte tari.

Dupa 7 ani de dictatura sub conducerea lui Miguel Primo de Rivera, care s-a instalat la putere in anul 1924, imparatul Alfons al XIII-lea abdica pe fondul unei crize economice interne si a votului masiv pro-republican la alegerile din 1931.

Schimbarea vechiului regim a venit pe fondul Marii Crize Economice care a afectat puternic si Spania, iar slaba gestionare a situatiei economice a dus la un val de nemultumire si revolte in 1930.

In anul 1936, cu o rata a somajului de 30%, fapt care a cauzat un val de frustrare sociala extrem de puternica, izbucneste Razboiul Civil Spaniol din care Francesco Franco iese invingator.
 

Neincluderea Spaniei in Planul Marshall


Dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Statele Unite prin George Marshall au intocmit renumitul Plan Marshall  prin care aliatii SUA din Europa erau indrumati si ajutati pentru a-si reface economiile devastate de razboi.

Daca prin vointa lui Stalin statele est-europene au refuzat planul, iar statele vestice l-au acceptat, Spania nu a fost nici macar inclusa in aderarea la acest plan de restructurare economica.

Desi a ramas neutra in perioada razboiului, Franco a venit la putere sustinut de catre Germania lui Hitler si Italia lui Mussolini, fiind acuzat de simpatizare si cooperare cu puterile Axei, inclusiv de faptul ca a oferit nazistilor o lista a evreilor spanioli, motiv pentru care Statele Unite au refuzat sa intinda aceasta mana de ajutor Spaniei.

Consecintele? Spania a suferit o izolare internationala din cauza regimului fascist condus de Generalul Franco.

 Pactul de la Madrid si revitalizarea Spaniei.  

Izolarea internationala a fost o perioada crunta pentru bunastarea cetatenilor spanioli in cadrul contextului politico-economic de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, PIB-ul inregistrandu-se la doar 40% din cel al tarilor care au aderat la Planul Marshall

In ciuda regimului antidemocratic al Generalului Franco, in 1953 are loc semnarea Pactului de la Madrid  care implica amplasarea unor baze militare americane pe teritoriul spaniol, oferind astfel un ajutor de aproximativ un miliard de dolari investiti in economia tarii si in mijloacele militare de aparare.

 Redresarea economica  

In pofida unu regim  izolationist, Spania a inceput sa se arate deschisa catre cooperarea internationala (si) datorita faptului ca acesta nu era un regim cu intentii expansioniste, dar si faptul ca tarile europene aveau nevoie de sprijinul Spaniei pentru a-si reveni cat mai repede din colapsul cauzat de razboi.

Astfel, statul spaniol adera la Organizatie pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED) in anul 1961, dupa ce a aderat in anul 1959 la Fondul Monetar International (FMI) si s-a alaturat si Bancii Mondiale in acelasi an.

Astfel, aceste organisme internationale au lucrat pentru a pune capat autarhiei  economice practicate de Spania care a dus la saracirea populatiei din cauza izolarii comerciale.

In anul 1959, Guvernul a anuntat Planul de Stabilizare  care presupunea adoptarea masurilor fiscal-monetare necesare pentru a restrange cererea si a micsora inflatia, iar in acelasi timp stimula liberalizarea comertului extern si incurajarea investitiilor cu capital strain.

In ciuda faptului ca in primul an masurile de austeritate au redus veniturile, fapt ce a determinat in jur de 500 de mii de muncitori sa plece in cautarea unui trai mai bun in celelalte state vestice, planul a avut succes si la finalul anulul 1959, rezerva de capital valutar era estimata la un surplus de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Investitiile cu capital strain au crescut de 7 ori, iar fluxul exploziv de turisti intre 1959 si 1960 a adus  un mare plus valutar de care economia spaniola avea mare nevoie.

Astfel, a inceput o noua era a industrializarii, lucru care a dus la scaderea somajului si o dezvoltare economica fara precedent, probabil singura de acest fel in cadrul unui regim fascist existent in noua ordine care s-a instalata dupa cel de-Al Doilea Razboi.

Boom-ul economic dintre 1997 si 2007. 


Intre acesti ani, Spania a cunoscut o colosala crestere economica ce a inceput sub administratia premierului Jose Maria Aznar

Guvernul lui Aznar a mentinut angajamentele economice fata de Uniunea Europeana si ceilalti parteneri internationali prin politicile liberale de incurajare a comertului, iar in 1999 Spania a aderat cu succes la Zona Euro, adoptand astfel moneda unica si mentinandu-se in topul cresterilor economice din Uniunea Europeana.

Din pacate, criza din 2008 a lovit, dintre toate tarile Uniunii, cel mai grav Spania, iar avantul economic s-a oprit, urmand cea mai grea redresare a economiei din intreg spatiul UE.

Astazi, Spania reuseste sa inregistreze cea mai scazuta rata a somajului dintre toate statele membre si sa fie un adevarat exemplu de putere si renastere pentru toate economiile lumii.

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x