Studiu: Sistemul fiscal care a scos tari din criza economica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Studiu: Sistemul fiscal care a scos tari din criza economica Studiu: Sistemul fiscal care a scos tari din criza economica
de Manager.ro la 21 Ian. 2014
Urmareste-ne pe Google News
sistem fiscaleconomieirlandabelgiabrics

Sistemele fiscale favorabile din Singapore, Irlanda si Belgia au ajutat aceste tari sa intreaca restul lumii in atragerea de investitii straine directe in cei cinci ani de la criza financiara globala, se arata in studiul efectuat de reteaua internationala de contabilitate UHY.

In aceasta perioada, Belgia a atras investitii straine directe echivalente cu 91% din PIB-ul sau (un total de 442 miliarde dolari), in timp ce Singapore a atras echivalentul a 74% din PIB (in total 203 miliarde dolari) si Irlanda 44% (un total de 93 de miliarde dolari).
 
In medie, tarile au atras investitii straine directe reprezentand 17% din PIB-ul lor in cei cinci ani de la criza creditelor.
 
Studiul a analizat afluxul net de investitii straine directe in ultimii 5 ani pentru 33 economii majore din lume, masurand  succesul avut de aceste tari  in atragerea investitiilor straine directe comparativ cu PIB-ul lor.

 
Investitiile straine directe ofera un important impuls economiilor nationale: pe termen scurt creeaza noi locuri de munca si venituri impozabile si pe termen lung imbunatatesc productivitatea prin contributia la finantarea investitiilor de capital si prin cresterea competitivitatii companiilor  nationale.
 
Irlanda si Singapore au avut un mare succes datorita crearii unor reglementari legislative favorabile care au incurajat companiile sa-si stabileasca sediile regionale in aceste tari.
 
Spre exemplu, toate companiile Yahoo, Google, Apple, PayPal si LinkedIn au sediile europene in Irlanda, iar sediile asiatice in Singapore.
 
Atat Irlanda, cat si Singapore ofera cote scazute ale impozitului pe profit comparativ cu alte tari din regiune, precum si conditii atractive privind preturile de transfer pentru grupurile internationale.
 
In plus, Singapore ofera facilitati fiscale pentru companiile care activeza in sectoare-cheie precum  transport, comert cu bunuri, managementul fondurilor si biotehnologie.
 
Belgia pe primul loc
 
“Primul loc in clasament a fost ocupat de Belgia, care a atras investitii straine directe nete echivalente cu 91,4% din PIB in ultimii cinci ani – investitii directe totalizand peste 442 miliarde dolari americani. In termeni de nivel absolut al investitiilor straine directe primite, Belgia s-a aflat pe locul al treilea, in urma Statelor Unite ale Americii (care a primit peste 1 trilion de dolari) si China (563 miliarde de dolari)” spun oficialii UHY in studiu.
 
Belgia a fost inovativa mai ales in modul cum a utilizat legislatia fiscala pentru a atrage companii internationale.
 
In timp ce Belgia a eliminat recent rolul asa-numitelor "centre de coordonare" pentru imprumuturile intre parti afiliate, ceea ce a ajutat companiile sa gestioneze obligatiile fiscale la nivel mondial, ea spera acum sa se diferentieze prin furnizarea de facilitati fiscale pentru companiile care isi finanteaza afacerile prin intermediul capitalurilor proprii si mai putin prin capital imprumutat.
 
Aceasta tara are facilitati fiscale generoase pentru cercetare si dezvoltare si pentru investitii in bunuri de capital, precum si stimulente fiscale pentru angajari.
 
Atractivitatea Belgiei ca sediu european este intarita prin accesul pe care il ofera factorilor de decizie din UE si importanta sa ca locatie logistica.
 
Cele doua tari aflate pe ultimele locuri ale clasamentului din studiu au fost Italia si Japonia. Italia a atras echivalentul a 3,1% din PIB pe parcursul perioadei de cinci ani, iar Japonia doar 0,6%. In cazul amandurora, este dificil pentru investitorii straini sa achizitioneze active din aceste tari. 
 
Si Germania s-a clasat pe un loc mai putin bun decat asteptat, aflandu-se in ultimele cinci tari in ceea ce priveste valoarea investitiilor straine directe atrase ca procent din PIB. UHY explica faptul ca procesele pentru infiintarea unei companii in Germania sunt complexe, ceea ce poate descuraja anumite tipuri de investitii straine.
 
De-a lungul ultimilor cinci ani, SUA si China au obtinut cel mai mare volum de investitii directe straine in termeni absoluti, chiar daca investitiile straine directe reprezinta o pondere mai mica din economia lor per ansamblu.
"Economii mici, cum ar fi Singapore si Irlanda, se pot dezvolta enorm prin oferirea de facilitati fiscale semnificative companiilor straine care se infiinteaza pe teritoriile lor. Cu toate acestea, facilitatile fiscale functioneaza numai deoarece respectivele tari au niste angajati bine pregatiti, o infrastructura puternica si un sistem sofisticat de furnizori – elemente necesare unei multinationale care se decide sa se stabileasca intr-o anumita tara”, a declarat Ladislav Hornan, presedintele UHY.
 
UE, permisiva
 
Economiile in general deschise ale tarilor din Uniunea Europeana le-au permis sa atraga fluxuri puternice de investitii straine directe in raport cu dimensiunea lor, obtinand un flux mediu de investitii straine directe echivalent cu 20% din PIB comparativ cu o medie de 10% in cazul tarilor BRIC.
 
UHY afirma ca in ciuda proportiei oportunitatilor de investitii in aceste tari aflate in crestere, sistemele fiscale complexe, birocratia imprevizibila si limitele privind proprietatea straina in anumite sectoare constituie o bariera.
 
 
"Brazilia reprezinta o perspectiva interesanta pentru investitori - este o economie uriasa si in crestere cu o bogatie minerala enorma si o populatie tanara, care devine din ce in ce mai bogata. Din pacate, aspectele practice privind investitiile in Brazilia pot fi descurajante. Sistemul nostru fiscal nu este bine inteles de catre investitorii straini, anumite sectoare, cum ar fi sistemul de sanatate, sunt complet interzise si in alte sectoare exista restrictii cu privire la dreptul de proprietate straina", este de parere Eric Waidergorn, Director al UHY Moreira Auditores, membru al UHY in Brazilia.
 
Cu toate acestea, guvernele nationale si regionale sunt constiente de necesitatea de a atrage mai multe investitii straine directe, iar unii investitori straini se pot bucura de scutire de la anumite impozite federale si regionale. Ceea ce este necesar este simplificarea, astfel incat Brazilia sa se poata prezenta  ca o alternativa atragatoare pentru investitii
 
UHY afirma ca multe alte tari au indepartat investitiile straine descurajand in mod activ preluarea companiilor nationale de catre investitorii straini.
 
Egipt, Mexic si Spania se numara printre tarile care au limitari sau interdictii clare cu privire la capitalul strain al companiilor sau activelor care sunt considerate ca fiind strategice, cum ar fi: energia nucleara, petrol, transportul aerian, mass-media si industria de aparare sau chiar terenurile agricole.
 
In SUA, anumite operatiuni pot fi examinate de catre Comitetul pentru Investitii Straine din Statele Unite, pentru a determina daca acestea sunt potential daunatoare pentru securitatea nationala a SUA.
 
”Cu certitudine, beneficiile sunt mai ridicate decat riscurile, motiv pentru care guvernele din multe economii dezvoltate pun mare accent pe masuri destinate mentinerii atractivitatii pentru investitorii straini. Pe langa facilitatile fiscale, astfel de masuri pentru incurajarea investitiilor in active sau domenii neglijate includ dezvoltarea expertizei in industrii de valoare ridicata si de inalta tehnologie (masuri adoptate de Israel) sau imbunatatirea transportului si a infrastructurii”, a mai spus Hornan.
 
Despre Romania
 
”Romania a fost permanent constienta de necesitatea unor masuri care sa incurajeze investitiile straine directe. Rezultatele studiului confirma acest fapt. In termeni relativi, investitiile straine directe reprezinta in medie 15.60% din PIB, plasand Romania in primele zece tari care au atras un nivel de investitii straine directe ridicat prin raportare la PIB”, este de parere Camelia Dobre, director general la UHY AUDIT CD, membru al UHY in Romania.  
 
Cu toate acestea,  Romania se situeaza pe locul 27 din cele 33 de tari in ceea ce priveste volumul absolut al investitiilor straine directe din perioada 2008 – 2012. In viitor se doreste cresterea acestui volum, prin imbunatatirea infrastructurii, prin reducerea birocratiei, prin exploatarea pozitiei sale strategice si prin stimularea unor domenii-cheie cum ar fi energia verde si agricultura.
 

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x