51% din copiii din Romania traiesc in saracie. Ce consecinte sunt asupra economiei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
51% din copiii din Romania traiesc in saracie. Ce consecinte sunt asupra economiei? 51% din copiii din Romania traiesc in saracie. Ce consecinte sunt asupra economiei?
de Ion Dan Trestieni la 15 Mar. 2017
Urmareste-ne pe Google News
saracieeconomieeducatiedezvoltare durabila

Copiii crescuti in medii sarace au toate sansele de a avea, la varsta adulta, probleme de dezvoltare defectuoasa a creierului. Si noi avem 51% din copii in aceasta situatie!

Exista o teorie care imi place foarte mult: se numeste “Teoria Catastrofelor”. A fost creata de matematicianul francez Rene Thom intre anii 1968 – 1972. Acest specialist in topologia matematica, posesor al Medaliei Fields (1958), Premiul Nobel in  Matematica, spune, in esenta, ca poti vedea cum arata o structura, oricat de bine a fost ea ascunsa, atunci cand se produce o ruptura – catastrofa. Atunci apare o falie prin care, analizand-o, poti accede la structura in “realitatea” ei.

Anul 2008 a produs o astfel de catastrofa in functionarea economiilor bazate pe teoria economica neoliberala – s-a declansat o criza  mondiala, care se continua si in prezent. Teoreticienii neoliberali incearca, in van, sa o rezolve, tot in marja conceptelor lor, adancind astfel si mai mult criza.

Si pentru ca am deschis capitolul “placeri” voi aminti cateva din ideile reputatului sociolog Pierre Bourdieu, care a publicat, inca din 1998, o analiza critica pertinenta a neoliberalismului (Pierre Bourdieu, L’essence du neoliberalisme – Cette utopie, en voie de realisation, d’une exploitation sans limite, Le Monde Diplomatique, martie 1998, republicat in Le Monde Diplomatique, 12 martie 2017). El a vazut, inca de atunci, o falie pe care altii nu au vazut-o!


“Programul neoliberal isi extrage forta sociala din forta politico-economica a acelora carora le exprima interesele – actionari, operatori financiari, industriasi, oameni politici conservatori sau social-democrati convertiti la renuntarile ce se vor linistitoare ale ‘laissez-faire’-ului, inalti functionari din finante. Se tinde, in mod global, sa se favorizeze ruptura dintre economie si realitatile sociale. Se doreste construirea unui sistem economic care sa fie conform cu teoria economica (filozofia matematica a ganditorilor antici), adica un fel de masina logica, un lant de constrangeri care sa fie impuse agentilor economici.“

“Se instituie practic o lume darwiniana a luptei tuturor contra tuturor, la toate nivelurile ierarhice, care-si gaseste resorturile in adeziunea oarba la sarcina si la intreprinderea angajatoare, pe fond de insecuritate, suferinta si stres… se creeaza o armata de mana de lucru docilizata prin precaritate si prin amenintarea permanenta cu somajul… Fundamentul ultim al acestei ordini economice plasata sub semnul libertatii este, in fapt, violenta structurala, exprimata prin somaj, precaritate si amenintarea permanenta cu concedierea.”

“Si totusi lumea este aici, cu efectele imediat vizibile ale punerii in opera a marii utopii neoliberale. Vorbim despre mizeria unei fractiuni din ce in ce mai mari de oameni chiar in societati dintre cele mai avansate din punct de vedere economic. Vorbim despre cresterea extraordinara a diferentelor intre venituri… “Winner”-ul, format de matematicile superioare si de saltul cu elasticul instaureaza ca practica a normalitatii lupta acerba contra tuturor si cinismul.”

Una dintre cele mai dramatice consecinte a acestui darwinism social generalizat este cresterea vertiginoasa a numarului de copii aflati sub pragul derularii unei vietii decente - risc major de saracie si de excluziune sociala.

Romania exceleaza la acest capitol, fiind pe locul intai in Europa la numarul de copii crescuti in saracie – conform studiului organizatiei Salvati Copiii Romania, 51% din copiii romani sunt in risc de saracie si de excluziune sociala (studiu publicat pe 16 noiembrie 2016, site-ul vocea.biz). Acesti copii, conform autorilor studiului, cresc in familii care au un venit disponibil mai mic de 60% din media nationala a veniturilor (definitia aleasa a saraciei). Presedinta organizatiei, Gabriela Alexandrescu, vorbeste despre un cerc vicios care devine perpetuu: lipsurile materiale provoaca saracia educationala iar aceasta din urma perpetueaza lipsurile materiale.
Prin urmare, la noi, mai mult de un copil din doi creste in saracie. In Franta vorbim de un copil din cinci. In Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania, Letonia, vorbim de un copil sarac din trei.

Suntem victimele cele mai mari ale aplicarii principiilor economiei neoliberale in Europa. La nivel european s-a creat o inegalitate enorma: 10% din gospodariile din Europa castiga 31% din venituri si detin 50% din boagatia totala. In 11 tari din Europa acoperirea serviciilor de ingrijire a copiilor de 0-3 ani este sub 20%. In Romania, Slovacia, Polonia si Cehia este, atentie, sub 10% !

Pe data de 14 februarie 2017 jurnalul "Le Monde" a publicat scrisoarea deschisa a lui Bill si Melinda Gates catre Warren Buffet. In 2006, Warren Buffet a donat o mare parte din averea sa familiei Gates pentru a face o Fundatie caritabila. Dupa spusele lui Bill Gates, “a fost cel mai mare cadou pe care, vreodata, cineva, l-a facut altcuiva”. Waren Buffet i-a trimis recent o scrisoare lui Bill Gates in care-l roaga sa spuna cum a folosit banii. Scrisoarea de raspuns a fost publicata in Le Monde.

Bill Gates declara ca “salvarea vietii copiilor este cea mai buna afacere filantropica”. Si vine cu argumente:

- datorita banilor fundatiei au fost salavate vietile a 122 milioane de copii in lume, din 1990 incoace - a scazut cu acest numar mortalitatea copiilor sub 5 ani;
- pe banii fundatiei, 86% din copiii lumii au facut vaccinul pentavalent (cinci vaccinuri la o injectare). Un vaccin costa 1 dolar;
- pentru fiecare dolar cheltuit pentru imunizarea unui copil, pe banii fundatiei, societatea a castigat 44 dolari in beneficii economice;
- sunt 19 milioane de copii aflati in zone de conflict la care Fundatia lui Bill si Melinda Gates nu a putut ajunge!

Este extraordinar ceea ce a realizat Fundatia caritabila. Dar, oare, acesti copii sunt chiar salvati ca cetateni activi si valizi in construirea unei vieti decente sau doar continua sa subziste ?

Studii recente demonstreaza ca este mai curand adevarata varianta a doua - subzistenta.
Intr-un material care mi-a placut mult, publicat in "Le Monde", in data de 13.03.2017, Pascale Santi si Sandrine Cabut dovedesc ca saracia vatameaza grav creierul copiilor, inca de la nastere! Acesti copii, crescuti in medii sarace, nu au nici o sansa sa-si depaseasca conditia de oameni saraci. Eu cred ca asa au inventat populatiile ancestrale din Africa zeii lor ai integrarii - ei hotarasc soarta oamenilor in ceea ce priveste opulenta inca inainte de a se naste. Au pornit de la o observatie empirica corecta.

Autoarele materialului spun: “acest articol abordeaza un subiect delicat care nu poate gasi un raspuns politic corect astazi. Dificultatile sociale si economice au un efect negativ asupra dezvoltarii creierului copiilor, asa cum o patesc, de altfel, cea mai mare parte din tesuturile biologice care sunt supuse stresului si conditiilor materiale precare. Numai ca a fi echipat cu un creier performant este exact ce au mai mult nevoie copiii care traiesc in stratul social al saracilor. Numai asa pot ei spera sa acceada la un strat social superior. Cum sa se sparga acest cerc vicios?” Buna intrebare.

Se prezinta in articol studiile de exceptie ale Angelei Sirigu, director de cercetare la Centrul de neurostiinta cognitiva -CNRS-Universitatea Lyon. Iata cateva din rezultatele ei:

- cercetarile recente in neurostiinta arata ca statutul socio-economic nu altereaza in maniera globala toate functiile cerebrale. Efectele lui sunt specifice conturarii unor circuite neuronale care joaca un rol decisiv in functii ca limbajul si capacitatile ‘executive’ (atentie, memorie in munca, controlul inhibitiei, reglarea emotiilor);

- astfel, s-a demonstrat, pe o populatie de copii supusi unui test lingvistic, ca statutul socio-economic masurat (SSE) coreleaza pozitiv cu nivelul de activare a "gyrusului frontal inferior stang”- copiii cu un SSE slab au o specializare mai redusa a zonei creierului dedicata limbajului;

- un studiu facut pe sugarii pana in 14 luni a aratat ca cei proveniti din familii cu SSE slab au raspunsuri exagerate la stimuli neasteptati. Ei prezinta o dificultate mai mare in a filtra evenimentele care distrag atentia si recruteaza in mai mica masura zonele prefrontale implicate in actul atentiei, comparativ cu sugarii proveniti din familii cu SSE inalt;

- s-a dovedit ca exista o relatie stransa intre gradul de indepartare de la o traiectorie de dezvoltare decenta in viata si numarul de ani petrecuti de copii in zona de precaritate socio-economica. Hengyi Rao si colegii lui de la Universitatea Philadelphia au aratat ca investitia parentala (de timp, emotionala si materiala) in ingrijirea si educarea unui copil de 4 ani prezice marimea pe care o va atinge la adoloescenta “hippocampul”, o regiune implicata in memorie. In schimb, in aceasta materie, stimularea cognitiva pe care o procura mediul social exterior si scoala nu par sa joace un rol semnificativ.

Ele prezic mai curand competentele lingvistice si gradul de specializare a emisferei stangi la varsta adulta. De mentionat ca emisfera stanga, intre altele, este responsabila pentru gandirea rationala. Martha Farah, cercetator la Universitatea Philadelphia arata, fara echivoc, ca, in copilarie, mediul social, afectiv si cognitiv modifica durabil creierul.

Acum putem sa reinterpretam procentul de 51% din copiii romani care traiesc in medii sarace. Daca nu intervenim in viata lor vom avea o armata de oameni activi ca statut dar inactivi ca potential. Crescuti in medii defavorizate acesti copiii vor avea parte, fara doar si poate, de performante scolare slabe, de abandon scolar, de izolare sociala si de multa, multa nefericire. Si acest lucru se va intampla indiferent de evolutia sistemului educativ din Romania. Foarte descurajant pentru o dezvoltare durabila a Romaniei. Si vorbim, inca odata, de 51% din copiii actuali ai tarii.

Ce ar insemna o astfel de interventie? Poate ceva de genul a ceea ce am vazut in Norvegia, in 2011. In orasul Oslo exista doua zone cu statut socio-economic distinct: zona de vest, cu oameni saraci si zona de est, cu oameni bogati. Sprijinite de primarie, mai multe ONG-uri fac programe prin care sa li se permita copiilor din zona de vest sa duca o viata asemanatoare cu cei din zona de est. Si o fac cu mult succes. La maturitate acesti copii au o dezvoltare normala a creierului.

Statul nostru va trebui sa aiba insa, si el,  programe speciale pentru acesti copiii. Dar o va face oare? Momentan parlamentarii sunt preocupati exclusiv de elaborarea unor legi prin care furtul pe care-l practica ei si clientii politici sa nu mai fie penalizat. Sunt, de asemenea, interesati de dezvoltarea turismului pe insule izolate, prin construirea de cazinouri. Cu adevarat o problema nationala de interes major!
Nu-si pun in nici un fel problema ca forta de munca viitoare nu va putea sa faca fata unor proiecte ambitioase de dezvoltare economica. Ne preocupa insa oare acest lucru? Adevarul este ca la modul in care gandim si actionam, pana in acest moment, nu s-a inventat o viteza acceptabila de dezvoltare a noastra in Europa. Si viteza a doua este mare! “Curat dezvoltare durabila, coane Fanica!”.


Ultimele NOUTATI

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x