Analiza Keysfin: Foamea de bani a statului, lobby-ul bancilor si disparitia sacoselor cu bani din 9 mai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Analiza Keysfin: Foamea de bani a statului, lobby-ul bancilor si disparitia sacoselor cu bani din 9 mai Analiza Keysfin: Foamea de bani a statului, lobby-ul bancilor si disparitia sacoselor cu bani din 9 mai
de Manager.ro la 17 Apr. 2015
Urmareste-ne pe Google News
tranzactii numerartranzactii cashplata cu cardul

Incepand cu data de 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice). Potrivit analistilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finantelor publice si, mai ales, un castig in plus pentru mediul bancar.

Noua lege "pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar " (nr. 70/2015), publicata in Monitorul Oficial, prevede ca platile care acum se pot face in numerar vor fi limitate. Potrivit analistilor KeysFin, masura reprezinta o lovitura puternica pentru cei care lucreaza acum cu sume importante de cash.
 
"Tinta autoritatilor o reprezinta limitarea sumelor mari de cash care circula in economie si, in general, stimularea platilor prin conturi, ce pot fi urmarite de organele fiscale si impozitate", afirma KeysFin.
 
"Este o masura menita sa reduca evaziunea dar care, pe de alta parte, limiteaza circulatia banilor intr-o economie imatura. Nu este exclus ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta sa imfluenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei, una semnificativa", au explicat expertii.

 
"Vorbim in general de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto, acolo unde se fac inca platile la sacosa si unde, de altfel, evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate", afirma acestia.
 
Noile reglementari vor afecta inclusiv tranzactiile intre persoanele fizice, care nu erau limitate pana in prezent.
 
 Astfel, incasarile si platile in numerar intre persoane fizice, drept urmare a unui contract prin care se transfera dreptul de proprietate (spre exemplu, contract de vanzare, schimb) asupra unor bunuri sau drepturi, prin care se presteaza servicii sau se acorda/restituie imprumuturi, nu vor mai putea depasi un plafon de 50.000 lei / tranzactie.
 
Expertii spun ca trebuie sa privim pe ansamblul economiei. Iar experienta altor tari arata ca efectele ar trebuie sa fie, pe ansamblu, pozitive.
 
"In Italia, de exemplu, limitarea platilor in numerar este aplicata inca din 2011, la 1000 de euro. Si acolo s-a discutat puternic despre pericolul ingradirii libertatii economice, controlului tot mai puternic al statului si al bancilor, insa, pe ansamblu, efectele masurii au fost pozitive", spun analistii.
 
In Spania, o masura similara a intrat in vigoare in octombrie 2012, limita maxima fiind de 2500 de euro, iar efectele s-au simtit imediat, asta intr-o economie in care evaziunea era estimata la 245 de miliarde de euro, echivalentul a 23% din produsul intern brut.
 
"Poate cel mai relevant exemplu il constituie tarile nordice, in special Norvegia, acolo unde doar 5% din tranzactii se mai fac cu bani lichizi, iar pana in 2020 vor fi eliminate complet", au explicat expertii Keysfin.
 
O GURA DE OXIGEN PENTRU BANCI
 
Noua lege va oferi o "gura de oxigen" bancilor. "Va oferi,implicit, sistemului bancar o noua parghie de castig, pentru ca bancherii vor putea comisiona un volum mai mare de tranzactii", spun acestia. "O sursa care le va permite sa continue procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante din anii expansiunii consumului".
 
Interesant este ca statul a impus bancilor limitarea comisioanelor interbancare la maxim 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.
 
Prevederea va intra in vigoare insa abia anul viitor, pe 9 mai 2016, la 12 luni distanta de la intrarea in vigoare a noilor prevederi legale.
 
CARDUL DE COMPANIE VA LUA AVANT
 
Expertii de la KeysFin afirma, totodata, ca masura limitarii tranzactiilor cash va extinde folosirea cardurilor de firma, metoda prin care firmele si angajatii pot face plati electronice.
 
Majoritatea bancilor detin astfel de instrumente, iar accesul la platile prin card se va extinde semnificativ o data cu aceasta masura.
 
"Platile cu cardul vor simplifica activitatea zilnica a afacerii, vor conferi un plus de credibilitate si vor impulsiona reducerea blocajului financiar", spun economistii de la KeysFin.
 
CINE SI CUM POATE PLATI CASH
 
Potrivit actului normativ, de pe 9 mai 2015, incasarile in numerar de la operatorii economici se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar platile in numerar catre firme se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
 
Firmele vor putea sa efectueze plati in numerar catre persoane fizice  in limita sumei de 10.000 lei/zi catre o persoana.
 
Platile din avansuri spre decontare se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare, in timp ce magazinele de tipul cash and carry vor putea incasa numerar de la firme, PFA, II etc in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.
 
Interesant este si faptul ca platile nu vor putea fi realizate fragmentat, cu exceptia existentei unor contracte de vanzare-cumpare cu plata in rate.
 
De asemenea, pentru facturile stornate, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuata in limita a 10.000 de lei in numerar, sumele care depasesc aceste plafoane putand fi restituite prin instrumente de plata fara numerar.
 
Noile reguli se vor aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Incadrarea in noile plafoane se va efectua in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.
 
Amenda in cazul depasirii pragurilor de tranzactii cash va fi de 10% din suma ce depaseste limita prevazuta de lege, dar nu mai putin de 100 de lei.
 
Noua lege „pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati“ (nr. 70/2015), publicata in Monitorul Oficial din 10 aprilie mentine platile fara niciun prag precum:
 
- depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar (art.5a);
- plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe - timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;((art.5b)
- plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului (art 5c);
- retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal (art 5d);
- transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR (art 5e);
- depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede (art 5f)

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x