IMM-urile si "organizatiile efemere"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
IMM-urile si organizatiile efemere IMM-urile si  "organizatiile efemere"
de Ion Dan Trestieni la 11 Aug. 2017
Urmareste-ne pe Google News
organizatie efemerafreelancerstanfordtrue storyimmhollywood

Specialistii au stabilit ca una din caile cele mai bune de a gestiona un IMM este de a-i atasa un tip de organizare efemera . Acesta este un proces foarte tehnic , necesitand baze de date si logiciale speciale, pe care Romania nu le are

Lumea economica planetara evolueaza intr-un ritm nebun , incercand sa se adapteze la goana fulguranta a noilor tehnologii .Noile tehnologii ne impun acum stilul de viata, inclusiv textul rolului de “homo oeconomicus”.

 

Foarte interesanta este evolutia si tendintele ultime ale pietei intreprinderilor mici si mijlocii. Pentru unele tari ele sunt sufletul economiei.

 

In Franta exista 3,5 milioane de intreprinderi mici si mijlocii, adica 99,9% din totalul intrepriderilor. Ele ocupa 48,3% din forta de munca, dau 35,5% % din cifra de afaceri si aduc 43,9% din valoarea adaugata.

 

In Elvetia 99% din intreprinderi sunt mici si mijlocii si 66% din forta de munca lucreaza aici.

 

Romania se claseaza pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de IMM-uri active , cu cele 426.295 intreprinderi ale sale. Avem 21,3 firme mici si mijlocii la o mie de locuitori , comparativ cu 42,7, media din Europa. Sora noastra Cehia are 95,9 IMM-uri la mia de locuitori.

 

Ei bine, ultima tendinta de gestionare a IMM-urilor este cea facuta prin “organizatiile efemere” (temporare). Foarte interesant in acest sens este un articol publicat in New York Times si preluat de Courrier international : “ Des equipes ephemeres, nouvelle evolution de l’economie des petits boulots”, 7.08.2017.

 

Organizatiile efemere au fost inspirate de modul de functionare al productiilor Hollywoodiene de filme : recrutarea de profesionisti cu orizonturi foarte diferite pentru a contribui la realizarea unui proiect punctual . Pentru IMM-uri chiar si cadrele medii se recruteaza asa ( cadre cu decizie limitata care ating venituri nete medii de 4000 euro/luna, in Franta).

 

Studiu de caz - “True Story”

 

True Story” este un joc de carti si o aplicatie pentru smartphone si site-ul internet. Jucatorii povestesc istorii inspirate din viata lor cotidiana.

 

Jocul a fost creat de un start-up care a folosit angajati independenti ce au lucrat separat:

 

- producatori de texte “pe banda rulanta” pentru cartile de joc;

 

- graficieni, pentru logo si ambalaje ;

 

- dezvoltatori care au codat aplicatia pentru smartphone si internet;

 

- specialisti in testarea jocului si in descoperirea faliilor in functionarea sa.

 

True Strory” - explicat la Stanford pentru intelegerea “organizatiilor efemere”

 

Profesorii Melissa Valentine si Michael Bernstein de la Stanford explica prin jocul “True Story” cum se folosesc organizatiile efemere pentru gestionarea proiectelor unice din IMM-uri, ONG-uri si guverne.

 

Cei mai interesati de organizatiile efemere sunt producatorii de noi tehnologii.

 

Au aparut intermediarii care pun pe picioare , la cerere , organizatiile efemere

 

Cele mai mari cereri de organizatii efemere vin de la producatorii de logiciale si din industria farmaceutica.

 

Intermediarii, se mentioneaza in articol, “pun la punct in principal date si algoritmuri pentru a determina care lucratori sunt cei mai compatibili intr-un proiect dat . Au si inovatii mai pamantene cum ar fi recurgerea la cadrele medii in calitate de freelanceri...In teorie, numeroase intreprinderi ar putea gasi mai rentabil sa-si ajusteze efectivele in functie de nevoi decat sa-si mentina angajatii intr-o activitate permanenta. Dar nu o fac, spun de mult economistii, pentru ca recrutarea, formarea si supravegherea angajatilor separat pentru fiecare proiect are costuri prohibitive”.

 

Potrivit celor doi profesori de la Stanford aceste costuri ar putea sa scada radical prin inovatiile din informatica.

 

In 2007 Jody Miller a fondat Business Talent Group care se ocupa de crearea echipelor temporare interdependente pentru intreprinderi.

 

In 2014 a aparut platforma Gigster care pune in relatie freelanceri pentru construirea de logiciale

 

In domeniul divertismentului a aparut platforma Artella . Frelancerii din domeniu trebuie sa animeze diferite spectacole, la cerere.

 

Cel mai departe au ajuns Melissa Valentine si Michael Bernstein cu platforma Foundry. Aceasta platforma creeaza si gestioneaza automat o organizatie efemera. Fiecare initiativa pleaca de la un sef de proiect si de la o organigrama. Pentru a umple posturile cu oameni Foundry conatcteaza prin curierat un grup de persoane calificate, pe Upwork, un anuar de freelanceri . Apare un numar de candidati compatibili cu proiectul. Printr-un procedeu automatizat, Foundry ii selecteaza definitiv pe cei necesari proiectului. Dupa aceea le transmite misiuni si communicate prin Slack, o mesagerie interna in linie.

 

Concluziile profesorilor de la Stanford

 

1. Platformele sunt foarte dependente de bazele de date si de forta de calcul (algoritm)

 

Iata in acest sens experienta start-up-ului Gigster: toti membrii echipelor avuti in vedere se evalueaza reciproc in functie de 20-30 criterii pe persoana si pe proiect; o inteligenta artificiala depisteaza tendintele si ajuta seful de proiect sa compuna cele mai bune echipe

 

2. Se acorda importanta functiilor traditionale

 

Pentru ca o echipa efemera sa functioneze bine trebuie ca fiecare membru al ei sa fie familiarizat cu diviziunea muncii pe proiect . De exemplu, pompierii si medicii de la urgente au stiut sa coopereze foarte bine, in situatii foarte complexe si volatile, tocmai pentru ca erau familiarizati cu diviziunea muncii

 

3. Alegerea cadrelor medii ca freelanceri

 

In general independentii sunt perceputi ca niste albine lucratoare. In organizatiile efemere exista insa tendinta de a asocia aceste albine cu cadre medii ( cadre de conducere cu putere de decizie limitata).

 

Iata un exemplu relatat de Daniel Steinbock de la “True Story”. A avut mari probleme la inceput cu realizatorii de de povesti pentru cartile de joc .Unele povesti nu erau bune de loc iar altele meritau fi salvate. Pentru asta trebuia refacute si liderii de proiect isi pierdeau mult timp si nervi in acest proces. Pana le-a venit ideea sa angajeze un “director general al poeziei” si au scapat de balamuc. Ele era cadru mediu.

 

Limitele organizatiilor efemere

 

- functioneaza pentru proiecte care au durata de viata precis delimitata. Nu sunt bune pentru proiectele pe termen lung. Este putin probabil ca Microsoft ar utiliza echipe efemere pentru Windows , un logicial care se schimba odata la cativa ani.

 

- se gasesc greu sefi de proiect , un post extrem de dificil . Cei mai interesati pentru acest post ar fi tot cadrele medii, in contextul in care milioane dintre ei au fost concediati in ultimii ani.

 

- se agraveaza insecuritatea : nu se acorda asigurare pentru boala, nu se asigura pensia .Angajatii foarte calificati ai echipelor efemere sunt bine platiti , ceea ce ar putea compensa ,intr-o anumita masura, aceste lipsuri. Persoanele mai putin calificate pot avea , insa, probleme. Profesorul Michael Bernstein spune ca pe viitor ar trebui garantate anumite asiguari sociale si de sanatate si ca ar trebui permisa sindicalizarea.

 

Concluzia acestui interesant articol este : “Oraganizatia efemera este o forta puternica pentru viitor. In plan strategic ar trebui sa reusim sa emancipam mana de lucru prin contracte care sa dureze de la cateva minute, la cateva saptamani”.

 

Personal , cred ca aceasta maniera de lucru in cadrul unui IMM ar fi benefica si in Romania . Cu o conditie : sa ne punem la punct- sau sa creem- bazele de date cu freelanceri si sa creem logicialele adaptate acestui gen de organizatie efemera. Ar merita !

 

 

 

 

Ultimele NOUTATI

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x