Inca 300 de produse romanesti se pot incadra in sistemele de calitate nationale si europene
recunoastere europeanaproduse romanestiindicatii geografice
Intre lunile martie-august 2017, s-au desfasurat primele intalniri din 40 judete, organizate de directiile agricole, in baza calendarului aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in vederea accelerarii demersurilor de aplicare a Programului de incurajare a produselor traditionale.
Au fost identificate aproximativ 300 de produse care se pot incadra in sistemele de calitate nationale (produse traditionale, reteta consacrata) si europene (Denumire de Origine Protejate - DOP; Indicatii Geografice Protejate - IGP, si Specialitati Traditionale Garantate - STG).
Obiectivul programului este inregistrarea a 14 produse pentru Romania pe sisteme de calitate europene, pana in 2020. Timp de 5 luni, trei echipe de specialisti din cadrul MADR au purtat un dialog interactiv cu toti factorii implicati, explicand legislatia nationala si europeana pentru incadrarea pe sisteme de calitate europene si nationale.
S-au prezentat cazuri concrete de inregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate nationale ca produs traditional sau ca reteta consacrata romaneasca si etapele de inregistrare pe sisteme europene, cat si impartasirea experientei romanesti in implementarea regulamentelor europene din domeniu.
Un alt subiect abordat la aceste intalniri a fost accelerarea implementarii legislatiei nationale in vederea acordarii dreptului de utilizare a mentiunii de calitate facultativa produs montan, Romania avand o treime din suprafata in zona montana (658 de UAT-uri din 27 de judete).
In analiza celor aproximativ 300 de produse propuse de judete, cu potential pe termen lung, s-au identificat 100 de potentiale produse cu denumiri care pot accesa sistemele de calitate europene.
Pana in 2019, aproximativ 20 de produse, identificate la evenimentele din lunile martie-august 2017, sunt in atentia MADR pentru finalizarea documentatiei conform Regulamentului european nr. 1151/2012 si a legislatiei nationale corespunzatoare acesteia: Telemea de Vaideeni judetul Valcea; Telemea de Sibiu; Branza de burduf de Bran; Gem de rabarbar; Branza de Gulianca; Salata deltaica cu icre de stiuca; Virsli de Hunedoara; Paine de Pecica; Salam de Nadlac; Salinate de Turda; Usturoi de Copalau; Ceapa de Pericei; Sunca ardeleneasca; Varza de Toboliu; Bere nemteana; Cobza cu pastrav afumat de Valea Putnei; Covrigul muscelean; Prune afumate de Samburesti; Carnati oltenesti; Mere de Voinesti.
Romania are inregistrate ca indicatii geografice patru produse alimentare: Magiunul de prune de Topoloveni (IGP), Salamul de Sibiu (IGP), Novac afumat din Tara Barsei (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP).
Alte trei produse sunt in analiza la Bruxelles: Carnati de Plescoi (IGP); Scrumbie de Dunarea afumata (IGP) si Cascaval de Saveni (IGP).
Tot pentru obtinerea de indicatii geografice protejate, se afla intr proces de verificare noua bauturi spirtoase: Vinars Tarnave; Vinars Segarcea; Vinars Murfatlar; Vinars Vaslui; Vinars Vrancea; Palinca; Horinca de Camarzana; Tuica de Arges; Tuica Zetea de Mediesu Aurit.