Pauza la Legea privind diminuarea risipei alimentare
risipa alimenteoprire risipalege diminuare risipa alimentara
Aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendata pana pe 31 decembrie 2017, urmand ca, in aceasta perioada, sa fie clarificate unele prevederi si eliminate dificultatile de aplicare semnalate de reprezentantii asociatiilor din productia primara, procesare, comert si ONG-uri care activeaza in acest sector.
Decizia a fost stabilita de Guvern printr-o ordonanta de urgenta si va deveni aplicabila incepand cu intrarea in vigoare a actului normativ.
Prevederile Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare au intrat in vigoare incepand cu 21 mai 2017, insa nu au fost aprobate inca normele de aplicare.
In urma intalnirilor organizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu reprezentantii asociatiilor din sectorul alimentar in vederea elaborarii normelor metodologice de aplicare, au fost semnalate o serie de disfunctionalitati in aplicarea legii. Astfel, nu este foarte clar definit cine sunt operatorii economici care trebuie sa aplice acest act normativ, prevederea din lege avand caracter general.
Masurile prevazute in scopul diminuarii risipei alimentare nu sunt in acord cu realitatea din Romania si nu au caracter imperativ clar. "Aproape de expirarea datei-limita de consum" este o sintagma relativa care poate varia foarte mult in functie de specificul fiecarui produs.
De asemenea, prevederile referitoare la vanzarea produselor cu 3% plus TVA din pretul de achizitie poate crea o retea paralela de comercializare a produselor agroalimentare supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. Totodata, alte norme si prevederi legale trebuie armonizate cu aceste prevederi referitoare la comercializarea produselor cu 3% plus TVA din pretul de achizitie sau de productie.
In Legea 217/2016, nu sunt prevederi clare referitoare la autoritatile care constata contraventiile si aplica sanctiunile, iar, in bugetul pe anul in curs, nu sunt prevazute resurse financiare pentru aplicarea legii.
De asemenea, sunt si alte texte din lege neclare sau imposibil de pus in aplicare.
Din aceste considerente, potrivit Guvernului, este necesara reanalizarea intregului text legislativ si modificarea lui, astfel incat sa poata fi realizat un sistem sustenabil si functional de reducere a risipei alimentare. Romania trebuie sa respecte recomandarile Comisiei Europene, care are drept obiectiv reducerea risipei cu 50%, pana in 2030 si diminuarea numarului de persoane afectate de lipsa de alimente.