ANALIZA: Banii - Cum sunt vazuti de bancheri si ce efecte au

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Banii - Cum sunt vazuti de bancheri si ce efecte au ANALIZA: Banii - Cum sunt vazuti de bancheri si ce efecte au
de Manager.ro la 14 Ian. 2014
Urmareste-ne pe Google News
banifinanciarbancheriasigurarifinanceprofessionals

Profesionistii din domeniul financiar sunt pasionati de meseria lor, iar acest lucru se datoareaza cel mai mult pachetului salarial pe care-l au, se arata intr-un studiu realizat de Finance Professionals.ro. Totodata, mai bine de 80% dintre participantii la studiu au o atitudine favorabila sau neutra cu privire la natura jobului lor, si numai 17% isi exprima nemultumirea.

“Pachetul salarial va ramane unul din elementele motivationale cheie, dar nu singurul. Recunoasterea meritelor angajatului, implicarea acestuia in diverse proiecte, precum si flexibilitatea la locul de munca sunt factori care, pe termen mediu si lung, contribuie semnificativ la retentia angajatilor si – implicit – la crearea si consolidarea unui mediu de lucru eficient”, se arata in studiu.
 
Desi  banii ii tin pe multi in posturile pe care le ocupa, nu toti sunt multumiti de salariile primite. Doar 16% din angajati se declara satisfacuti de nivelul pachetului salarial, in timp ce 33% sunt nemultumiti, iar 51% au o opinie neutra. Elementul cel mai demotivant pentru angajatii din domeniul financiar este reprezentat de lipsa oportunitatilor reale de promovare. 57% dintre respondenti se declara nemultumiti de acest aspect.
 
Banii n-au culoare, dar nici transparenti nu sunt

 
Nivelul salariilor din piata muncii din Romania nu este transparent. Daca pe pietele mai dezvoltate, nivelul salariului este facut public in anunturile de recrutare, in Romania acesta pare un subiect tabu. De asemenea, studiile salariale realizate in Romania nu sunt facute publice, fiind adresate in primul rand angajatorilor.
 
Astfel, angajatii din Romania nu au la dispozitie surse credibile de informatii pe baza carora sa isi evalueze nivelul salarial actual si sa isi poata estima o evolutie a salariului pe termen mediu. Din aceste motive exista perceptia generala ca se castiga mai bine in alte companii.
 
55% dintre respondenti considera ca nivelul lor salarial este mai mic decat salariile pentru acelasi nivel de experienta din alte companii, in timp ce numai 14% cred ca au salarii mai mari decat in alte companii.
 
In acelasi timp, 55% dintre participantii la studiu considera ca actualul lor salariu este similar sau mai mare decat cel al colegilor de generatie care au o cariera in domeniul financiar, iar 46% considera ca au venituri mai mici. Aproximativ o treime sunt de parere ca au un nivel de salarizare la nivelul pietei.
 
Bancherii sunt stresati
 
Cariera in domeniul financiar este solicitanta si necesita dedicatie si o investitie importanta de timp si efort. Doar 3% din respondenti considera ca la actualul loc de munca isi pot concentra atentia cu prioritate asupra vietii personale, in timp ce 36% se concentreaza in primul rand asupra carierei. Aproape doua treimi din angajati reusesc sa mentina un echilibru intre cariera si viata personala.
 
Atingerea unui echilibru in ceea ce priveste cariera si viata personala depinde in mare parte de strategia abordata pentru dezvoltarea carierei si de masura in care un angajat alege sau are sansa sa se dezvolte intr-un mediu oportun. 42% din respondentii aflati la inceput de cariera acorda prioritate activitatii profesionale in detrimentul vietii personale.
 
Ponderea acestei categorii scade la 32%, in cazul celor cu peste 20 de ani de experienta. Chiar daca domeniul financiar permite realizarea unui anumit echilibru, necesita intotdeauna un nivel ridicat de efort.
 
Doar intre 4 si 7% dintre respondenti au constatat o evolutie favorabila a ofertei de locuri de munca in domeniul financiar. In ceea ce priveste pachetul salarial, 70% dintre respondenti considera ca nivelul salariilor oferite de angajatori este in scadere fata de anii precedenti.
 
Sunt bani dar nu sunt oportunitati
 
Aproximativ un sfert din participantii la studiu considera ca nivelul oportunitatilor de cariera in 2013 s-a mentinut constant in raport cu anii precedenti. Angajatii constientizeaza faptul ca oferta de locuri de munca in domeniul financiar, la fel ca in multe alte domenii a fost grav afectata de criza economica din ultimii 3-4 ani.
 
“Cele mai puternice scaderi au fost resimtite in sectorul serviciilor financiare (banci, asigurari, alte institutii financiare), acesta fiind si sectorul cel mai afectat de restructurari. 81% din respondentii care activeaza in acest sector au mentionat scaderea nivelului salarilor oferite in piata. In domeniul energiei si utilitatilor nivelul salariilor a fost mai putin afectat, 42% din respondenti considerand ca nivelul ofertei a ramas constant in 2013”, se mai arata in studiu.
 
59% dintre participantii la studiu considera ca numarul candidatilor aflati intr-o cautare activa a fost in crestere fata de anii trecuti.
 
Consecinta directa a crizei economice, valul de restructurari din ultimii ani a crescut semnificativ numarul de candidati activi in cautare de joburi. Si profesionistii din domeniul financiar s-au lovit de realitatea dura, care a demonstrat in reperate randuri ca niciun loc de munca nu este 100% sigur, indiferent de domeniu si de nivelul ierarhic. Cresterea numarului de candidati este determinata atat de restructurari, cat si de activarea pe piata a unor candidati pasivi.
 
Pe de alta parte, doar 19% din respondenti evalueaza calitatea candidatilor ca fiind in crestere. Peste o treime din participanti considera nivelul de profesionalism al candidatilor activi pe piata ca fiind in scadere. Aceasta perceptie este surprinzatoare, intrucat in domeniul financiar nivelul de pregatire profesionala este considerat, in general, ca avand un trend crescator.
 
Explicatia vine din doua directii:
 
- Cresterea asteptarilor angajatorilor. Spre deosebire de perioada de pana in 2008-2009, in prezent piata este a angajatorilor. Acestia au devenit mult mai exigenti si au asteptari crescute de la candidati.
 
- Cresterea prea rapida in cariera. In perioada de boom economic, multe companii au avut o politica de promovari agresive, cu scopul principal de motivare si retentie, dar si pentru a acoperi necesarul de personal in perioade de crestere accelerata. Un numar relativ mare de angajati au fost promovati fara sa acumuleze experienta necesara si sarind peste etape intermediare importante in cariera. Ajunsi pe o piata concurentiala, unii dintre candidati nu demonstreaza substanta necesara pozitiilor pentru care aplica.

Lucreaza cu bani si sunt atrasi de bani
 
Potrivit stiudiului, FinanceProfessionals.ro pachetul salarial reprezinta cel mai important element care determina atractivitatea unui angajator. 25% din participantii la studiu au declarat ca salariul este cel mai important element, iar 75% plaseaza salariul in Top 3 criterii. De asemenea, stabilitatea locului de munca devine al doilea factor ca importanta.
 
Profesionistii din domeniul financiar nu sunt in general dispusi la compromisuri. Pentru cei mai multi, cel mai mare compromis pe care l-ar accepta ar fi sa inceapa activitatea intr-un sector complet nou (31%), iar 15% declara ca nu ar face niciun compromis.


 
“Printre cei mai importanti factori se numara perspectivele de dezvoltare profesionala pe termen lung. 15% dintre respondenti ar accepta un salariu mai mic, dar numai 8% s-ar impaca cu lipsa oportunitatilor de promovare. 20% dintre participanti ar accepta un job in afara localitatii de domiciliu, in schimbul unui salariu dorit sau a oportunitatilor de cariera”, se mai arata in analiza.
 
15% dintre respondenti care ar accepta un salariu mai mic in schimbul unor oportunitati de cariera pe termen lung. Acest fapt este determinat de restructurarile din anumite sectoare (sectorul public, servicii financiare, etc.), care au generat un numar suplimentar de candidati activi.
 
Acestia devin constienti ca pentru a fi competitivi, trebuie sa isi dezvolte competente diferite sau complementare si accepta un pachet salarial mai mic, ca o investitie pe termen lung in cariera.
 
Experienta face diferenta
 
Experienta profesionala reprezinta cel mai important factor care influenteaza oportunitatile de cariera in domeniul financiar, conform raspunsurilor a 40% dintre participanti. Al doilea criteriu este reprezentat de relatiile personale si profesionale (31%).
 
Acest fapt este normal in mediul de business, inclusiv in domeniul recrutarilor, unde de multe ori se apeleaza la recomandari sau referinte.
 
Networking-ul este unul din cele mai importante elemente pe care se poate baza un profesionist in domeniul financiar. Competentele tehnice nu sunt suficiente, daca nu sunt sustinute si de elemente sociale si interpersonale. In mod surprinzator, doar 3% dintre participantii la studiu considera ca studiile reprezinta factorul cheie in realizarea oportunitatilor de cariera.
 
Apetitul pentru risc in randul specialistilor din domeniul financiar este moderat, 44% dintre respondenti preferand siguranta oferita de un loc de munca, in detrimentul unui salariu mai mare.
 
Cu toate acestea, procentul de 56% care prefera un pachet salarial mai mare in detrimentul unui job mai sigur indica faptul ca angajatii sunt increzatori in capacitatea de a isi gasi un loc de munca relativ usor.
 
Doar unul din cinci specialisti in domeniul financiar considera ca exista oportunitati mai bune de dezvoltare in cariera alaturi de angajatorul actual. Un numar dublu de profesionisti considera ca exista oportunitati mai bune in alte companii, dar in acelasi sector de activitate.
 
37% considera ca oportunitatile din sectorul in care activeaza sunt limitate si intrevad oportunitati mai bune intr-o industrie diferita.
 
Asteptari mari cand vine vorba de salariu
 
Estimarea nivelului salarial care poate fi negociat la schimbarea locului de munca depinde foarte mult de transparenta informatiilor din piata muncii in domeniul financiar. 44% dintre respondenti se asteapta la o crestere de pana la 20% fata de salariul actual.
 
Un procent de 40% cred ca pot obtine o crestere de peste 20%. Aceasta crestere este posibila in general in cazul candidatilor la inceput de cariera, cand baza de crestere este relativ mica in valoare absoluta.
 
La polul opus, 16% dintre specialistii in domeniul financiar se asteapta la un nivel salarial similar celui actual sau mai scazut, ca efect al reajustarii pietei in contextul crizei economice.
 
Specialistii din sectorul public sunt cei mai optimisti: 62% din dintre acestia se asteapta la o crestere a salariului cu mai mult de 20%. La polul opus, angajatii care lucreaza pentru companii din domeniul tehnologiei si comunicatiilor considera doar in pondere de 25% ca pot obtine un salariu mai mare cu peste 20% la schimbarea locului de munca.
 
43% dintre profesionistii din domeniul financiar isi doresc o cariera la finalul careia sa ocupe o pozitie de top management intr-o organizatie. Aproximativ o treime isi doresc sa fie recunoscuti ca experti in domeniul in care activeaza, fara a tinde catre un rol de management.
 
Spiritul atreprenorial in randul specialistilor in domeniul financiar este relativ scazut. Doar 18% dintre respondenti isi doresc un viitor in aceasta directie.
 
Studiul se bazeaza pe chestionarele completate online de un numar de 693 de profesionisti din domeniul financiar in trimestrul III 2013.
 

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x