ANALIZA Cinci ani de la evenimentul care a aruncat in aer sistemul financiar mondial: Falimentul Lehman Brothers

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA Cinci ani de la evenimentul care a aruncat in aer sistemul financiar mondial: Falimentul Lehman Brothers ANALIZA Cinci ani de la evenimentul care a aruncat in aer sistemul financiar mondial: Falimentul Lehman Brothers
de Manager.ro la 02 Sep. 2013
Urmareste-ne pe Google News
lehman brotherssistemul bancarfalimentsistemul financiar

Acum aproape cinci ani a avut loc cel mai mare faliment din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA). O istorie care, in paranteza fie spus, nu duce deloc lipsa de falimente rasunatoare.

Numai ca acest faliment nu a doar mare si atat, ci avea sa fie epicentrul unei crize financiare care a afectat si afecteaza intreaga planeta si in ziua de azi, la cinci ani de la eveniment.

Pe 15 septembrie 2008, banca de investitii Lehman Brothers a declansat procedura de faliment avand active care valorau atunci aproape 640 miliarde dolari. Datoriile companiei era de aproape 620 miliarde dolari. Din cauza valorii uriase ale activelor, falimentul a fost mai mare decat in cazul altor cazuri rasunatoare, WorldCom si Enron. In momentul prabusirii, banca era a patra din SUA din punct de vedere al valorii activelor si avea peste 25.000 de angajati pe plan mondial. Lehman a fost cea mai mare entitate juridica doborata de criza financiara indusa de creditele ipotecare subprime.

Pierderi de 10 trilioane dolari. Intr-o singura luna


Colapsul bancii a dus, in octombrie 2008, la pierderi de 10 trilioane de dolari pe pietele de capital de pe intreaga planeta, cea mai mare pierdere lunara din istoria omenirii inregistrata de pietele financiare, potrivit Investopedia.com. Compania care avea sa domine lumea financiara dupa anul 2000 a avut origini modeste.

In 1.844, emigrantul german Henry Lehman a infiintat un magazin in orasul Montgomery din statul american Alabama. Sase ani mai tarziu, Henry Lehman si fratii sai, Emanuel si Mayer, au infiintat Lehman Brothers. Compania a crescut de-a lungul anilor, pe masura ce SUA devenea o mare putere economica a planetei. Managerii companiei au reusit sa salveze compania in toate marile crize care au afectat economia americana de-a lungul deceniilor. Colapsul companiilor din caile ferate din secolul XIX, Marea Criza Economica din 1929-1933, doua Razboaie Mondiale: compania reusit sa treaca cu brio prin aceste grele incercari.

Apoi, mai recent, in 1994, firma s-a confruntat cu o criza de lichiditati cand s-a desprins de American Express. Colapsul fondului de investitii Long Term Capital Management din anul 1998 a afectat intreaga piata financiara americana, dar Lehman Brothers a scapat si de aceasta data. Tot in 1998 a avut loc si criza financiara din Rusia, care a afectat serios pietele din SUA. In ciuda unei abilitati iesite din comun de a supravietui dezastrelor, compania a fost pana la urma ingenuncheata de prabusirea sectorului imobiliar care a inceput in SUA in 2007. Totul a inceput in 2003, odata cu boom-ul pietei imobiliare din SUA.

Foto: Fostul sediu al Lehman Brothers. Sursa: Wikipedia.



Pentru a profita de castigurile uriase care se inregistrau atunci in sectorul respectiv, Lehman a achizitionat in 2003 si 2004 cinci companii specializate pe credite ipotecare. Printre acestea erau si doua companii, BNC Mortgage si Aurora Loan Services, specializate pe acordarea de credite de tip Alt-A, pentru care clientii nu trebuiau sa aduca toate documentele necesare. Initial, aceste achizitii au avut efecte benefice asupra rezultatelor financiare. Lehman a inregistrat venituri record din divizia specializata pe credite imobiliare, cresterea fiind de 56% intre 2004 si 2006.

Divizia respectiva a avut cea mai mare crestere din cadrul grupului, peste divizia de investitii sau cea de administrare a activelor. In 2006, anul de varf pentru sectorul imobiliar, banca a introdus in portofoliu credite imobiliare de peste 146 miliarde dolari, cu 10% mai mult decat in 2005. In 2007, compania a raportat un profit net record, de 4,2 miliarde dolari la venituri de 19,3 miliarde dolari. In februarie 2007, actiunile companiei crescusera, iar Lehman ajunsese la o capitalizare bursiera de 60 miliarde dolari. Totusi, inca din primul trimestru din 2007, au inceput sa apara probleme in sectorul imobiliar. Numarul insolventele din domeniul creditelor subprime crescuse atunci pana la cel mai mare nivel din ultimii sapte ani.

Problemele au inceput sa apara in martie 2007

Pe 14 martie 2007, la doar o zi dupa ce piata de actiuni inregistrase cea mai mare scadere din ultimii cinci ani, Lehman a raportat venituri si profituri record in primul trimestru. In conferinta de presa de atunci, directorul financiar al bancii, Christopher O'Meara, a afirmat ca riscurile aduse de creditele subprime nu pot afecta semnificativ veniturile bancii. Oficialul companiei a declarat ca nu estimeaza probleme la nivelul intregii piete imobiliare sau economiei SUA cauzate de sectorul creditelor subprime. In august 2007 a inceput insa sa devina clar pentru aproape toata lumea ca piata financiara americana are niste probleme serioase. Atunci, doua fonduri speculative, detinute de Bear Stearns, s-au prabusit, iar actiunile Lehman au scazut semnificativ.

In luna respectiva, Lehman a concediat circa 2.500 de angajati care lucrau in divizia de credite ipotecare si a inchis BNC. In plus, a inchis in trei state americane sucursalele brokerului de credite imobiliare Aurora. Chiar daca piata imobiliara din SUA incepuse sa scada serios, Lehman a continuat sa fie un mare jucator in acest domeniu. In 2007, banca acumulase in portofoliul sau datorii legate de piata imobiliara de circa 85 miliarde dolari, mai mult decat oricare alta entitate din SUA. In plus, valoarea respectiva era de patru ori mai mare decat valoarea neta a activelor companiei (valoarea bruta a activelor minus datoriile - n.r.).

In ultimul trimestru din 2007, valoarea actiunilor a inceput din nou sa creasca, pe fondul unui nou avant pe pietele financiare. Insa, in loc sa profite de acea crestere temporara si sa reduca expunerea pe imobiliare, Lehman a preferat sa pastreze intact portofoliul respectiv sperand ca acesta va creste si mai mult si va aduce pentru banca profituri record. Unul dintre principalele motive ale prabusirii Lehman Brothers a fost nivelul mare de indatorare al companiei.

Datoriile reprezentau aproape 97% din valoarea Lehman Brothers

Practic, raportul dintre valoarea totala a activelor companiei, 640 miliarde dolari, si valoarea neta a acestora (ce ramane dupa ce se scad datoriile - n.r.), adica 20 miliarde dolari, era de peste 30. Din valoarea totala a activelor, datoriile reprezentau 97%. Practic, orice scadere semnificativa a pietei putea sterge cu totul valoarea reala a companiei. Pe 17 martie 2008 se prabuseste Bear Stearns, al doilea mare jucator pe piata datoriilor legate de piata imobiliara. Atunci, actiunile Lehman scad cu 48% pe fondul temerilor ca banca ar putea fi urmatoarea victima a unei piete care incepea sa scada cu o viteza tot mai mare.

Practic, atunci a devenit clar pentru toata lumea ca datoriile pietei imobiliare au devenit o uriasa piatra de moara care atarna de gatul bancilor de pe Wall-Street, banci care trebuiau acum sa inoate in ape tot mai tulburi. In aprilie, Lehman reuseste sa obtina aproape 4 miliarde dolari printr-o noua emisiune de actiuni, intr-o incercare disperata de a acoperi pierderile uriase. Richard Fuld, CEO-ul Lehman Brothers, declara in aprilie 2008 ca pietele au trecut de punctul critic, chiar daca situatia ramane instabila. 

A fost insa doar un mic moment de respiro, pretul continuand sa scada pe masura ce investitorii incepeau sa realizeze cat de mari sunt problemele sistemului financiar in general si ale Lehman Brothers in special. Pe 9 iunie, banca anunta o pierdere de 2,8 miliarde dolari pentru cel de-al treilea trimestru din 2008. Aceasta este prima pierdere de la despartirea de American Express, din 1994.

Tot atunci, banca mai obtine 6 miliarde dolari de la investitori. In incercarea de a stopa prabusirea, oficialii companii sustin ca firma are acum lichiditati de 45 miliarde dolari, iar valoarea bruta a activelor a scazut cu 147 miliarde dolari. In plus, compania isi reduce expunerea pe sectorul imobiliar cu 20%. Avea insa sa fie prea putin si prea tarziu. In timpul verii, conducerea bancii incearca sa atraga mai multi cumparatori, dar nu reuseste. Luna septembrie avea sa fie fatidica pentru a patra banca din SUA ca si marime a activelor. Actiunile scad cu 77%, pe fondul prabusirii pietelor de actiuni din intreaga lume. Investitorii pun la indoiala planul CEO-ului Richard Fuld de a pastra compania independenta prin vanzarea de active.

Sperantele potrivit carora banca de stat Korea Development Bank ar putea cumpara un pachet majoritar s-au prabusit pe 9 septembrie, cand institutia a oprit negocierile. Aceasta informatie a reprezentat lovitura mortala pentru Lehman, actiunile scazand cu 45%. Clientii fondului speculativ detinut de banca incep sa se retraga. Creditorii Lehman ingheata liniile de credit. Pe 10 septembrie, Lehman anunta ca rezultatele financiare pe cel de-al treilea trimestru sunt foarte slabe. Pierderile companiei se apropie de 4 miliarde dolari si este demarat un program de restructurare. In aceeasi zi, Moody's revizuieste ratingurile companiei si anunta ca banca va trebui sa vanda un pachet majoritar de actiuni pentru a evita o retrogradare.

Barclays si Bank of America refuza sa cumpere Lehman Brothers

Pe 11 septembrie, actiunile scad din nou, de data aceasta cu 42%. Lehman mai are un miliard dolari cash, iar totul devine doar o chestiune de zile. Pe 13 septembrie au loc negocieri intense purtate cu Barclays si Bank of America, intr-o ultima incercare de mai salva ceva. Fara succes. Nimeni nu are curaj sa se lege la cap in conditiile in care pietele financiare scadeau, costurile de finantare cresteau, iar banca era masiv expusa pe un sector imobiliar care se prabusea. Doua zile mai tarziu, pe 15 septembrie, Lehman intra in faliment, iar actiunile scad cu inca 93%.

Lunile care au urmat au fost de cosmar pentru jucatorii din piata financiara din intreaga lume. Falimentul unui jucator atat de mare i-a facut pe toti sa se intrebe "Cine urmeaza?". Care mare banca urmeaza sa se prabuseasca? Cat de sigur este de fapt sistemul bancar mondial? Nu cumva totul este un urias balon de sapun care se sparge? Multi au pus sub semnul intrebarii decizia guvernului SUA de a lasa Lehman sa se prabuseasca. In cazul Bear Stearns (achizitionata de JP Morgan Chase), s-a putut gasi o solutie, de ce nu si Lehman Brothers? Merrill Lynch a fost cumparata urgent de Bank of America, intr-o tranzactie fulger care a fost anuntata pe 15 septembrie. Guvernul american s-a reunit de urgenta si a stabilit un fond de 700 miliarde dolari destinati achzitiilor de datorii, in incercarea de a calma investitorii.

Totul devine un urias balon de sapun

Fannie Mae si Freddie Mac, doi giganti din domeniul creditelor imobiliare, au fost preluati rapid de guvern. Practic, falimentul Lehman Brothers a fost fitilul care a aprins butoiul de pulbere pe care stateau finantele mondiale. Increderea investitorilor, pe care se bazeaza intregul sistem bancar mondial, s-a erodat masiv de atunci, iar acest proces risca sa transforme totul in scrum. Practic, fara acest capital de incredere, bancile nu ar putea exista, adevar scos la iveala mai mult ca oricand de evenimentul din 15 septembrie 2008.

Astazi, la cinci ani de atunci, cand economia americana pare ca si-a revenit, presedintele Barack Obama avertizeaza asupra mentalitatii paguboase a investitorilor americani, cea care duce in mod constant la aparitia bulelor speculative si la prabusiri ale pietelor financiare. In plus, dereglementarile pietei financiare, impuse de Rezerva Federala dupa anul 2000, au permis bancilor de investitii sa riste banii deponentilor. Mai mult, acestea au putut sa se imprumute masiv si sa faca operatiuni extrem de riscante cu bani pe care nu-i aveau. Cat timp pietele au crescut, investitiile respective au adus profituri uriase, care nu ar fi putut fi obtinute de catre banci daca ar fi utilizat doar banii lor. Cand a venit insa si nota de plata, totul s-a naruit ca un castel din carti de joc.

Foto: Wikipedia.

Ultimele NOUTATI

Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti
Economie

Romanii cu salariul minim ar trebui sa aiba in banca macar 12.000 de lei economisiti

today20 Apr. 2024
Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor?  Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024
Afla...

Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor? Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024

today20 Apr. 2024
Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x