Banca Nationala a Romaniei nu misca dobanda de politica monetara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Banca Nationala a Romaniei nu misca dobanda de politica monetara Banca Nationala a Romaniei nu misca dobanda de politica monetara
de Alexandra Stanescu la 03 Oct. 2017
Urmareste-ne pe Google News
decizii bnrdobanda politica monetaraisarescu

In sedinta de astazi, 3 octombrie 2017, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 1,75%.

Alte decizii sunt gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25%, de la +/- 1,5%. 
 
Astfel, din 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50%, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3%.
 
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei si-a continuat ascensiunea pe ansamblul primelor doua luni ale trimestrului III, inregistrand o crestere semnificativa in luna iulie (la 1,42%, de la 0,85%, in luna anterioara), urmata de o temperare pana la 1,15%, in august, nivel usor inferior celui prognozat.
 
Cresterea a fost determinata de componenta preturilor administrate, ca efect al majorarii tarifului la energie electrica, fiind sustinuta si de evolutia pretului combustibililor in conditiile maririi cotatiilor internationale ale petrolului, precum si de accelerarea inflatiei de baza.
 
Efectele mentionate au fost partial compensate de impactul scaderii preturilor volatile ale produselor alimentare.
 
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a depasit marginal nivelul prognozat, ajungand, in august, la 1,60%, de la 1,42%, in iunie, pe seama accelerarii cresterii preturilor serviciilor si, in mai mica masura, a preturilor produselor alimentare procesate.
 
In iulie 2017, rata medie anuala a inflatiei IPC a intrat in teritoriul pozitiv (de la -0,1%, in iunie) continuand sa creasca de la 0,1%, in iulie, la 0,2%, in august; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala si-a consolidat valoarea pozitiva pana la 0,3%, in august, de la 0,2%, in iunie.
 
Datele statistice privind cresterea economica in trimestrul II 2017 indica accelerarea peste asteptari a dinamicii anuale a PIB real la  5,9%, comparativ cu 5,7%, in trimestrul anterior.
 
BNR a explicat ca evolutia s-a datorat integral cererii interne - consumul privat s-a majorat cu 7,45 (cu o contributie de 5,35 la cresterea PIB), sub impulsul masurilor fiscale si salariale si al imbunatatirii gradului de ocupare a fortei de munca, iar formarea bruta de capital fix a revenit in teritoriul pozitiv (2,4%, cu o contributie de 0,6%).
 
Un impact semnificativ la dinamica PIB l-a avut variatia stocurilor (1,3%). In conditiile decelerarii mai pronuntate a dinamicii anuale a exporturilor de bunuri si servicii comparativ cu cea a importurilor, aportul exportului net la evolutia PIB a redevenit negativ (-1,4%). Totodata, deficitul contului curent s-a majorat de aproape trei ori comparativ cu primele trei luni ale anului, iar gradul de acoperire prin investitii straine directe si transferuri de capital a devenit subunitar.
 
Pe partea ofertei, principalul determinant al intensificarii activitatii economice din trimestrul II 2017 a fost industria, al carei ritm anual de crestere, de 7,7%, a reprezentat cea mai inalta valoare din trimestrul III 2008.
 
Sectorul serviciilor isi mentine contributia principala la formarea PIB (3,8%). Cele mai recente date statistice arata scaderea, in iulie 2017, a dinamicii anuale a productiei industriale (la 7,4%, de la 9,2%, in iunie) si intreruperea declinului in sectorul constructiilor, in timp ce volumul cifrei de afaceri din comert si cel al serviciilor prestate populatiei si-au intensificat dinamica anuala.
 
Conditiile monetare reale au fost accentuat acomodative si in trimestrul III. Spre finalul intervalului, ratele dobanzilor de pe piata monetara interbancara au manifestat o tendinta pronuntata de crestere, apropiindu-se de rata dobanzii de politica monetara, in contextul revizuirii ascendente semnificative a anticipatiilor inflationiste, al consolidarii asteptarilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum si al inregistrarii unor fluctuatii de lichiditate, sub influenta factorilor autonomi ai lichiditatii.
 
Dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat si-a accelerat substantial ascensiunea, atingand in luna august nivelul de 6,5%, varful ultimilor cinci ani, in conditiile amplificarii fluxului de credite noi, concomitent cu restrangerea operatiunilor de externalizare a creditelor neperformante. Ponderea creditului in lei a continuat sa se majoreze pana la 61%, evolutie care certifica o mai buna transmisie a politicii monetare.
 
Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva continuarii cresterii ratei anuale a inflatiei in urmatoarele luni, dar intr-un ritm usor mai alert decat cel din prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din august 2017, ca urmare a materializarii unor riscuri asociate evolutiei unor componente exogene ale IPC. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective sunt insa influentate de evolutii din mediul intern si din cel extern.
 
Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale si a celei de venituri, precum si de perspectiva preturilor administrate (gaze naturale, energie electrica) si a celor volatile ale produselor alimentare.
 
Pe plan extern, relevante raman incertitudinile si riscurile legate de cresterea economica in zona euro si pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar si de deciziile principalelor banci centrale (BCE, FED). Totodata, are loc o reconfigurare a politicilor bancilor centrale care schimba evolutia ratelor dobanzilor pe pietele financiare internationale.
 
Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR, intrunit in sedinta periodica, a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, mentinerea ratelor rezervelor minime obligatorii la nivelurile existente si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 1,25%, de la +/- 1,50%.
 
Corespunzator acestora, incepand cu 4 octombrie 2017, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit creste la 0,50%, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se reduce la 3%.
 
BNR arata ca deciziile Consiliului de administratie au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse.
 
BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune.
 
Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 10 octombrie 2017, la ora 15:00.
 
Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 7 noiembrie 2017, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x