Cum a reactionat piata de panificatie dupa reducerea TVA
ieftinire painerompanaurel popescureducere tva paine
Dupa reducerea la 9% a TVA perceputa pentru paine si produse de panificatie, in unele zone din tara, pretul a scazut cu 25%, potrivit lui Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan.
"Piata a reactionat destul de bine. Dupa numai doua zile de la reducerea TVA la 9% la paine si la produse de panificatie, avem zone unde pretul painii a scazut, in medie, cu 15% odata cu reducerea TVA, dar si zone unde producatorii au aplicat o scadere si cu 25%.
In Bacau, Pambac a aplicat o reducere cu 25% la produsele proprii si le-a cerut celor carora le livreaza produse sa faca acest lucru.
In acest fel, si ceilalti producatori vor fi obligati sa ieftineasca painea, chiar daca, pana in prezent, nu au facut-o", a declarat Popescu, citat de Agerpres.
Seful Rompan a adaugat ca, in cel mult doua saptamani, patronatul din panificatie va anunta rezultatele unei prime evaluari a efectelor reducerii TVA, inclusiv in ceea ce priveste evaziunea fiscala.
Rompan face o monitorizare din 10 in 10 zile in ceea ce priveste vanzarile, daca au crescut si cu cat.
Popescu a spus ca o prima evaluare a efectelor reducerii TVA va fi anuntata in jurul datei de 15 septembrie.
Din cercetarea efectuata de Rompan, in zilele de 1 si 2 septembrie, cea mai ieftina paine de 300 de grame poate fi cumparata cu 59 de bani, iar cea mai scumpa cu 1,3 lei.
Costurile de productie sunt estimate la circa 43 de bani pentru o paine de 300 de grame.
Potrivit Rompan, evaziunea fiscala din sectorul de morarit si panificatie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, in circa opt luni dupa introducerea TVA de 9% la paine, respectiv de la un miliard de lei, in prezent, la circa 200 de milioane de lei.