Mugur Isarescu implineste 65 de ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mugur Isarescu implineste 65 de ani Mugur Isarescu implineste 65 de ani
de Manager.ro la 01 Aug. 2014
Urmareste-ne pe Google News
mugur isarescuaniversarezi de nasterebiografie

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), academicianul Mugur Constantin Isarescu s-a nascut la 1 august 1949, la Dragasani, in judetul Valcea. Mugur Isarescu este licentiat al Academiei de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Comert, specializarea Comert Exterior (1971); doctor in economie (1989).

Isarescu a fost cercetator principal si sef de departament la Institutul de Economie Mondiala - Bucuresti (1971-februarie 1990), asistent universitar la ASE Bucuresti (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timisoara (1994-1996), profesor la ASE Bucuresti, Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (1996- prezent), potrivit unui documentar realizat de Agerpres.
 
Mugur Isarescu a fost distins cu titlul de Doctor in stiinte economice cu teza ''Tendinte in politica guvernamentala a cursurilor de schimb pe plan international si incidenta lor asupra relatiilor economice externe ale Romaniei'', coordonator stiintific prof. dr. Costin Kiritescu, sustinuta la Academia de Studii Economice Bucuresti (1989).
 
In februarie 1990, Isarescu a intrat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe in functia de secretar II la Ambasada Romaniei din Washington (martie-septembrie 1990), cu misiunea de a intretine relatiile cu Banca Mondiala si FMI.
 
Pe 4 septembrie 1990, Isarescu a fost numit in Consiliul de Administratie al BNR, guvernator general si presedinte al BNR, functie in care a fost reconfirmat la 31 iulie 1991. 
 
Mandatul sau de guvernator a fost prelungit pe 16 decembrie 1998, de Parlament, pe o perioada de 5 ani, fiind reales, apoi, la 28 septembrie 2004 si la 8 octombrie 2009 (al cincilea mandat). 
 
La 16 iunie 2014, Plenul reunit al Parlamentului l-a validat pentru un nou mandat in functia de guvernator al BNR.
 
A fost desemnat guvernator pentru Romania in Consiliul Guvernatorilor al FMI; viceguvernator pentru Romania in Consiliul Guvernatorilor al Bancii Mondiale si BERD; director al Institutului de Economie Mondiala ''Costin Murgescu'' din Bucuresti al Academiei Romane; vicepresedinte al Clubului guvernatorilor bancilor centrale din zona Balcani, zona Marii Negre si Asia Centrala (1998-2002); presedinte al Clubului Guvernatorilor bancilor centrale din Zona Marii Negre, Balcani si Asia Centrala (2003-2004). 
 
Mugur Isarescu este membru al Clubului de la Roma si presedinte al Asociatiei Romane a Clubului de la Roma; membru al Comisiei Trilaterale, presedinte al Asociatiei Romane de Sah; membru fondator al Societatii Economice Romane (SOREC); vicepresedinte al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania - AGER; vicepresedinte al Asociatiei pentru Drept International si Relatii Internationale (ADIRI); membru al Societatii Numismatice Romane; membru in Consiliul Consultativ al Biroului Regional pentru Europa si CSI din cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
 
Totodata, Mugur Isarescu este vicepresedinte al Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, presedinte al Comitetului National pentru Stabilitate Financiara, presedinte al Sectiei de Economie, Sociologie si Stiinte Juridice a Academiei Romane (2006).
 
Mugur Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei, intre 22 decembrie 1999 si 28 decembrie 2000, si a candidat, ca independent, la alegerile prezidentiale din 26 noiembrie 2000 (primul tur de scrutin), clasandu-se pe locul patru, cu 9,54% din voturi, dupa Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor si Theodor Stolojan.
 
Pe 1 iulie 2005, Isarescu a introdus leul nou, dupa liberalizarea contului de capital. A dus o politica activa in privinta dobanzilor acordate la credite, a sigurantei bancilor. A publicat peste 21 de lucrari, studii de specialitate.
 
A initiat importante sponsorizari in domeniul cultural: a dotat mai multe biblioteci, a refacut, printr-o initiativa personala, manastirea Horezu, ctitorie a lui Constantin Brancoveanu.
 
Este autor, coautor, coordonator al 30 de carti; a publicat 15 lucrari stiintifice; a participat la comunicari stiintifice in cadrul unor reuniuni financiar-bancare interne si internationale (circa 100); a elaborat peste 60 de studii si a coordonat circa 10 studii de cercetare in perioada activitatii de cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala (1971-1990).
 
Mugur Isarescu a fost distins cu Ordinul ''Crucea Sudului'' (Brazilia) (1999, 2000), Ordinul National ''Steaua Romaniei'' (2000), cu titlul de ''Cel mai bun guvernator de banca centrala din lume pentru anul 2001'', acordat de revista britanica "The Banker", cu diploma de excelenta ''Personalitatea anului pentru o Romanie Europeana'', acordata de Fundatia Eurolink-Casa Europei (octombrie 2010), Crucea Patriarhiei, inalta distinctie conferita de Patriarhia Romana, Crucea Ardealului, inalta distinctie acordata de Mitropolia Ardealului si Decoratia regala ''Nihil Sine Deo'', conferita de Majestatea Sa Regele Mihai I.
 
Presedintele Romaniei, Traian Basescu i-a conferit, pe 2 februarie 2007, Ordinul ''Meritul Industrial si Comercial'' in grad de Mare Ofiter, pentru ''cea mai spectaculoasa perioada de crestere de dupa de cel de-Al Doilea Razboi Mondial'', cu aceasta ocazie fiind decorat intregul Consiliu de Administratie al BNR. 
 
In iulie 2009, Isarescu a fost desemnat de World Records Academy drept cel mai longeviv guvernator al unei banci centrale, insumand 19 ani in functie. 
 
Pe 11 noiembrie 2009, Isarescu a primit din partea Senatului ASE  din Bucuresti, diploma "Virgil Madgearu" cu medalia de aur pentru contributia adusa la promovarea invatamantului superior si a cercetarii economice.
 
De asemenea, pe 26 ianuarie 2010, i-a fost conferita cea mai inalta distinctie a statului roman, Steaua Romaniei in grad de Colan, pentru ''efortul deosebit depus in vederea elaborarii si implementarii politicilor care au asigurat stabilitatea financiara a Romaniei''. La 4 martie 2011, a fost distins de catre Ambasada Frantei la Bucuresti cu Ordinul Legiunii de Onoare, in grad de Ofiter.
 
In 2012, a primit Trofeul ''Carol Davila'' - inalta distinctie acordata de Universitatea de Medicina si Farmacie ''Carol Davila'' si a fost distins cu Crucea de Merit in Ordin de Comandor al Republicii Polone (decembrie 2012).
 
Este membru corespondent (din 2001) si membru titular al Academiei Romane (2006); presedintele Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Sociologice a Academiei Romane (reales la 8 aprilie 2010); membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania (2009); membru corespondent al Academiei Regale de Stiinte Economice si Financiare din Barcelona (2008).
 
A primit titlul de Doctor Honoris Causa al urmatoarelor institutii de invatamant superior: Universitatea de Nord din Baia Mare (2000), Universitatea din Craiova (2003), Universitatea din Pitesti (2006), Universitatea din Bacau (2007), Universitatea de Vest din Timisoara (2007), Universitatea ''Babes-Bolyai'' din Cluj-Napoca (2009), Universitatea ''Al. I. Cuza'' din Iasi (2009), Academia de Studii Economice din Chisinau (2010), Universitatea din Oradea (2011), Universitatea ''Transilvania'' din Brasov (2011), Universitatea Romano-Americana (2011), Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (2011), Universitatea ''Lucian Blaga'' din Sibiu (2013), Universitatea Politehnica Bucuresti (2013), Universitatea din Bucuresti (2014), Academia Navala "Mircea cel Batran" din Constanta (2014).

Ultimele NOUTATI

Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat
Economie

Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat

today25 Apr. 2024
Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari
Imobiliare

Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari

today25 Apr. 2024
Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x