OAR: Blocurile gri socialiste se transforma in niste cladiri ridicole spoite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OAR: Blocurile gri socialiste se transforma in niste cladiri ridicole spoite OAR: Blocurile gri socialiste se transforma in niste cladiri ridicole spoite
de Manager.ro la 06 Iun. 2012
Urmareste-ne pe Google News
oararhitectiordinul arhitectilor din romaniasolutiiimobiliareblocuri

Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Teritoriala Bucuresti atrage atentia ca utilizarea polistirenului in renovarea cladirilor vechi nu este o reteta standard care se poate aplica uniform, existand posibilitatea de a opta si pentru alte solutii. Aceasta practica este contraindicata in cazul cladirilor publice sau a imobilelor vechi cu o valoare arhitectonica deosebita. Un prim efect nefast al programului de reabilitare al blocurilor vechi il reprezinta "betia cromatica psihedelica", dar si calitatea indoielnica a lucrarilor care poate periclita sanatatea imobilelor si a locatarilor.

La sfarsitul anului 2011 OAR Bucuresti a trimis catre Ministerul Dezvoltarii Durabile si a Turismului (MDRT), catre toate primariile de sector precum si primariei Capitalei (PMB) o documentatie generoasa ca informatie si argumentare, care cuprindea o serie de solutii alternative, aplicate in Franta, pentru reducerea pierderilor de caldura in blocurile vechi. Acest demers nu a avut deloc efectul scontat.

De la blocurile gri, la blocurile sorcove

"Cresterea confortului in locuinte si diminuarea pierderilor de caldura sunt obiective realiste si urgente in conditiile imbatranirii fondului construit si a cresterii alarmante a costurilor de intretinere. De aici pana la alterarea aspectului original al fatadelor si la betia cromatica s-a mers prea departe cu arbitrarul deciziilor", declara prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, Presedintele OAR Bucuresti. "S-a ajuns la o cromatica absolut psihedelica in ceea ce priveste blocurile de locuinte. Avem acum cladiri peste care s-a aplicat o zugraveala violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri in care primariile au impus formule unice care contin combinatii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini", adauga arhitectul Mircea Ochinciuc (foto).


Arhitectii din Bucuresti acuza lipsa de control in ceea ce priveste zugravirea blocurilor. "In unele cazuri administratorul Asociatiei de Proprietari este cel care decide culorile si geometria acestor pete si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice", precizeaza reprezentantul OAR Bucuresti.

Polistirenul, vedeta reabilitarii termice a blocurilor

Dincolo de obiectiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate arhitectii atrag atentia si in ceea ce priveste utilizarea polistirenului, fenomen numit de acestia "polistirenizare". Arhitectii amintesc ca Ungaria si Italia s-au declarat impotriva acestei solutii, preferand solutii alternative aplicate la interior. Polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. In plus, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de soareci, sobolani si insecte care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor. Mai mult, in anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori.

"Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp", explica arhitectii bucuresteni.

Acest tip de termoizolare nu a fost testat suficient. In acest moment nu exista nici o cladire termoizolata astfel si peste care sa fi trecut 10 sau 15 ani, pentru a putea vedea cum se comporta in timp. Potrivit datelor Guvernului din 2011 in perioada 2008-2011 au fost reabilitate 1.667 de blocuri la nivel national. Aceste proiecte au atras investitii de circa 600 de milioane de euro. Bucurestiul a fost orasul cu cele mai multe blocuri reabilitate in ultimii trei ani, sectorul 2 fiind lider detasat in ceea ce priveste fondurile alocate. La nivel national, in ceea ce priveste numarul de cladiri reabilitate, pe locul doi este Cluj Napoca, urmat de Slatina, Drobeta Turnu Severin si Piatra Neamt. Blocurile reabilitate pana acum in Bucuresti reprezinta o treime din totalul pe tara. Pentru urmatorii trei ani primariile de sector promit sa reabiliteze peste o mie de blocuri.

Numai 1,5% din licitatii au respectat normele

Filiala Teritoriala Bucuresti a realizat o analiza a licitatiilor pentru achizitii publice (lucrari de  arhitectura si proiectare desfasurate in perioada ianuarie-mai 2012). Numai 1,5% din licitatiile analizate au respectat normele in vigoare, in sensul in care comisia a evaluat si calitatea proiectului. Astfel, in peste 98% din cele 67 de licitatii incluse in studiu, pretul a fost unicul criteriu de atribuire a proiectului, incalcand astfel legea in vigoare.

In cadrul licitatiilor studiate de OAR Bucuresti cererea de oferta a fost procedura preferata de autoritati in vederea achizitiei unui proiect sau a unei lucrari de arhitectura (in 45 de cazuri). Aceasta este o procedura simplificata, recomandata pentru lucrari simple, care nu necesita o pregatire elaborata a documentatiei.

Printre proiectele considerate de autoritati ca fiind "simple" si necesitand o documentatie ce poate fi elaborata in aproximativ 15 zile – neconsiderandu-se astfel necesara introducerea unor criterii de atribuire pe criterii de calitate –  se numara Planul Urbanistic General al orasului Pantelimon (PUG), sediul nou al Judecatoriei din Buzau sau consolidarea si restaurarea unor monumente istorice, un exemplu in acest sens fiind Manastirea Cozia.

"Aceste licitatii au probleme extrem de diverse, iar solutiile pentru care se opteaza nu iau in calcul calitatea arhitecturii, protectia mediului, calitatea executiei, oportunitatea investitiei sau impactul pe termen lung. Ne dorim ca prin acest demers sa tragem un semnal de alarma si sa semnalam faptul ca nu se respecta legea", declara prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc, Presedinte OAR Bucuresti.

Doar pentru o treime din aceste achizitii s-a optat pentru licitatii deschise. Dintre acestea doar trei au respectat durata de minimum 51 de zile intre data publicarii anuntului si data de predare a documentatiei. De asemenea, au fost organizate doua concursuri la nivel national, insa juriile in aceste cazuri nu au fost desemnate de OAR, asa cum ar fi cerut legea. Mai mult, in cadrul unuia dintre concursuri a existat chiar specificatia ca "participarea nu este rezervata doar unei anumite profesii". Asadar, autoritatile pot cumpara proiecte de arhitectura care nu sunt semnate de arhitecti.

Pretul s-a dovedit a fi criteriul de achizitie cel mai important, precum si durata executiei, desi in multe dintre cazuri lucrarea nu se poate executa rapid din motive care tin de tehnica executiei si de punerea in opera. S-au intalnit astfel situatii in care in oferta se specifica faptul ca renovarea unui spital se va executa in 2 saptamani, ceea ce este imposibil. 21 dintre aceste licitatii s-au referit la lucrari de proiectare si constructie luate la pachet (cu toate ca acestea sunt doua competente extrem de diferite). "Pentru obtinerea unui produs de arhitectura de calitate cu un raport ideal calitate-cost se recomanda ca licitatia pentru serviciile de arhitectura si cea pentru lucrarile de executie sa se faca separat", explica arhitectul Mircea Ochinciuc.

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x