Interviu cu Calin Cincu, EFI Garant: Pionier al garantiilor non bancare in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Calin Cincu, EFI Garant: Pionier al garantiilor non bancare in Romania
Interviu cu Calin Cincu, EFI Garant: Pionier al garantiilor non bancare in Romania
de Ana Tudor la 16 Feb. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
efi garantgarantii non bancarecalin cincucredite ifngarantii anafscrisori garantare

EFI Garant Group IFN este o importanta institutie financiara din Romania. Scopul principal al companiei il reprezinta emiterea de garantii si asumarea angajamentelor de finantare si de garantare. Desi in Romania piata de profil nu este foarte dezvoltata in prezent, EFI Garant Group s-a impus la standarde europene, fiind o companie cu multe realizari remarcabile si numeroase garantii importante emise pana in prezent.

Instrumentele pe care Efi Garant Group le ofera clientilor sai sunt:

Garantii pentru Ministerul Finantelor Publice: garantii pentru esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, garantii pentru ridicarea masurilor obligatorii, suspendarea executarii silite ori pentru licenta de organizare si autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc. De asemenea, institutia mai ofera si garantii de mentenanta, de buna plata, garantii pentru returnare avans, sau alte tipuri de garantii, la cererea clientilor. Lista completa de garantii poate fi vizualizata aici.

Cine poate obtine o scrisoare de garantare in 2018, de ce avem nevoie de garantii si care sunt procedurile specifice pentru a le obtine ne-a povestit chiar domnul Calin Cincu, Presedintele EFI Garant Group, intr-un interviu acordat in exclusivitate Manager.ro:

 
Ana Tudor: Ce inseamna, pe scurt, EFI Garant Group si cum s-au schimbat obiectivele si strategia business-ului de la infiintare si pana in prezent?
 
Calin Cincu: Voi raspunde la aceste intrebari  in calitatea mea de actionar si fondator al firmei. EFI Group este un vis devenit realitate si o continuare pe taram romanesc a activitatii mele profesionale de ani de zile in domeniul asigurarilor , inceputa in Italia. EFI Garant Group reprezinta un know how acumulat si agregat de servicii ce raspund cerintelor locale in domeniul intermedierii financiare si a activitatii de asumare si emitere de garantii. Si nu ma feresc sa afirm ca functionarea sub umbrela Legii 93 a IFN-urilor, cu obiect principal de activitate emitere de garantii, ceea ce ne plaseaza ca fiind, deocamdata, unici pe piata romaneasca, in acest domeniu de nisa.
 
Ana Tudor: Ce trebuie sa stie o firma care isi doreste sa apeleze la serviciile dvs.? Care sunt documentele de care are nevoie si, mai ales, care este procedura pe care trebuie sa o urmeze?

Calin Cincu: Clientii nostri sunt persoane juridice care, prin activitatea pe care o desfasoara, au nevoie de garantarea activitatii lor sub forma unei scrisori de garantie. Vorbim despre garantii de buna executie, de exemplu care sunt echivalente cu cele emise de institutiile de credit prin faptul ca EFI Garant IFN SA desfasoara activitatea de emitere si asumare de garantii cu titlu profesional si este inregistrat in Registrul General la Banca Nationala a Romaniei in acest scop.

Prin urmare, analiza cererii de garantare presupune o analiza a situatiilor financiare ale clientilor pe ultimii 2 ani, prezentarea unui certificat constatator actualizat, a unui certificat de atestare fiscala si a contractului care sta la baza emiterii garantiei. Dorinta noastra este sa fim cat mai flexibili si cat mai rapizi in ofertarea serviciilor noastre si intelegem presiunea timpului in situatii de ofertare la licitatii, de exemplu. Cu toate acestea, este important sa mentionam ca prin incadrarea noastra sub umbrela de supraveghere a Bancii Nationale a Romaniei, politica noastra de analiza a clientilor si de acordare a garantiilor trebuie sa respecte principiile de prudentialitate aferente domeniului de activitate. 

Ana Tudor: Emiteti o gama extrem de variata de scrisori de garantare. Care dintre garantiile pe care le oferiti sunt cele mai cautate/apreciate de catre clienti?

Calin Cincu: Am constatat o concentrare a cererii pentru garantia de buna executie si pentru garantia de esalonare la plata creantelor catre ANAF. Consideram ca in cazul garantarii esalonarilor la plata creantelor ANAF implicarea noastra profesionala ofera o solutie sigura autoritatii fiscale in predictibilitatea colectarii. Tocmai de aceea, ne asteptam la un dialog deschis si o abordare cu buna credinta din partea autoritatii in acest parteneriat indirect. In acest scop, incercam un dialog permanent cu  reprezentantii ANAF  si cu cei ai Ministerului Finantelor Publice in sensul imbunatatirii procedurii si practicii in domeniu. Asadar, cea mai mare pondere si cele mai cautate sunt garantiile de buna executie, care reprezinta 38% din totalul garantiilor in sold. Apoi sunt garantiile de buna plata (26,6%) si garantiile pentru sume retinute (11,5%).
 
Ana Tudor: Ce s-a schimbat in Romania pe piata in care activati, de la momentul infiintarii companiei dvs. si pana in prezent? Care a fost cea mai benefica dintre schimbarile aparute in acesti ani?

Calin Cincu: Un aspect important pentru activitatea noastra este cadrul legislativ. Am constatat, inca din primul an de activitate, faptul ca legislatia nu este coroborata....vorbesc despre articole de legislatie care intra in conflict si care produc o anulare a prevederilor Legii 93 in baza careia functionam ca emitenti de garantii. Concret, Legea achizitiilor publice, ghidurile de cofinantare prin fonduri europene, sunt texte de legislatie speciala si secundara care nu recunosc garantiile emise de IFN-uri, incalcand astfel principii ale Legii Concurentei si ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, cu sprijinul unor specialisti ai firmei de consultanta Diplomat Consult, inregistrata in Registrul Transparentei al Comisiei Europene si a Parlamentului European, am reusit in cursul anului 2017 sa corectam articolul 211 din Codul de Procedura Fiscala in sensul recunoasterii garantiilor emise cu titlu profesional de catre IFN-uri, in mod egal celor emise de institutiile de credit si de firmele de asigurare. Este un efort care a creat succes si prin buna intelegere si comunicare a expertilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice, in sensul in care, largirea competitiei serveste bunastarea economiei.
 
Ana Tudor: Cum vedeti viitorul companiei dvs. in urmatorii 10 de ani? Ca volum de munca, numar de angajati, gama de garantii pe care le emiteti?

Calin Cincu: Viitorul este un termen la indemana noastra, pe care il construim! Am pornit la drum pentru a construi un model de business de nisa ce are cerere tot mai mare. Suntem pionieri in aceasta piata si asta ne provoaca la constructia unui model de business incadrat in principiile bunei practici la nivel international in domeniu.

Clientii nostri cunosc deja produsele pe care le punem la dispozitie: garantii de buna executie, garantii de puna plata, garantii de mentenanta pe perioada de notificare a defectelor, garantii de participare la licitatii, garantii de returnare a avansului.

Daca vorbim despre volum, atunci cand punctul de plecare este un start up, putem spune ca avem o crestere anuala de cca. 60%. Lucram cu o echipa de angajati si colaboratori de cca 60 de profesionisti care ne reprezinta interesele in toata tara. Dorim sa ne extindem in strainatate cu ofertele noastre, mai ales in cadrul Uniunii Europene, respectand si aplicand principiul liberei circulatii a capitalului si a serviciilor.

Sunt planuri de viitor pe care le construim in deplina cunostinta a obligatiilor noastre de buna practica si de prudentialitate. Nu trebuie sa uitam ca functionam ca o institutie financiara iar acest domeniu de activitate este unul suprareglementat!

Pentru acest an EFI Garant Group isi propune urmatoarele obiective:
a) cresterea volumul de garantii si a veniturilor cu 50%;
b) majorarea fondurilor proprii cu peste 200%;
c) incheierea de parteneriate cu Fonduri de garantare si alte entitati pentru cresterea capacitatii de garantare;
d) extinderea retelei de vanzari prin deschiderea de noi puncte de lucru.
 
Suntem in curs de a incheia parteneriate cu fonduri de garantare din Romania și Banci si Fonduri de investitii din strainatate in vederea consolidarii pozitiei noastre pe piata si cresterea fortei de penetrare pe segmente noi ale pietei garantiilor.
 
Ana Tudor: Va afecteaza in vreun fel compania sau serviciile pe care le oferiti modificarile fiscale prevazute de noul program de guvernare? De exemplu, cresterea salariului minim brut pe economie sau trecerea contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina salariatului.

Calin Cincu: Cred ca este prea repede ca sa emit o opinie in acest sens. La modul general insa pot sa spun fara nici o retinere ca impredictibilitatea cadrului legislativ fiscal este un cost al riscului care afecteaza rezultatul intregii economii .
 
Ana Tudor: Cum caracterizati echipa pe care ati format-o impreuna cu angajatii, in cadrul companiei pe care o conduceti? Care sunt punctele ei forte?

Calin Cincu: Echipa , resursa umana, reprezinta activul principal al unei companii, activ fara de care nu putem creste, nu putem dezvolta si adapta linia noastra de business. Incercam sa investim incredere in echipa noastra si sa oferim solutii de crestere profesionala anagajatilor si colaboratorilor nostri. Planificam in acest an sa incepem un program special de constructie a echipei precum si asumarea unui calendar de perfectionare continua a personalului angajat. Evaluarea anuala este nu doar o obligatie ci o necesitate in acest sens.

Primeaza criteriul competentei si, desigur, experienta pe care o au cei care vor sa ne fie alaturi. Fiecare angajat a fost selectat cu mare atentie. De la fiecare dupa capacitate, fiecaruia dupa munca...asa, doar sa pomenesc un principiu mai vechi care este oricand valabil. Nu in ultimul rand, cautam sa cream un mediu profesional adecvat astfel incat fiecare membru al echipei noastre sa se simta apreciat si sa inteleaga ca la EFI Garant Group are posibilitatea de a invata de la adevarati profesionisti, si de a avansa pe linie profesionala.
 
Ana Tudor: Cati clienti avea EFI Garant Group dupa primul an de la lansare si cati are in 2018?

Calin Cincu: Este important sa amintesc nu numarul de clienti ci faptul ca am reusit, in acest timp relativ scurt de la inceputul activitatii noastre, sa fidelizam clientii. Cresterea numerica este mare, de cca. 80% dar important este ca avem deja o baza de clienti pe care-i cunoastem iar acest aspect este foarte important in construirea unui sentiment de incredere in parteneriatul cu clientii.
 
Ana Tudor: Din experienta dvs. in emiterea de garantii pentru companiile mici si medii, puteti face un clasament (top 3) al domeniilor de activitate din care fac parte companiile care opteaza pentru aceste servicii?

Calin Cincu: Domeniile de activitate pe care le garantam sunt in deplina dependenta de evolutia ramurilor economiei nationale. Constatam deci ca cea mai mare pondere o constituie domeniul constructiilor si cel al serviciilor. Urmarim cu atentie si profesionalism indicatorii de risc pentru fiecare domeniu al economiei romanesti si investim in domenii care prezinta increderea unei stabilitati a businessului pe durata asumarii contractuale a garantiei noastre. Prin urmare, activitatea de garantare este una in deplina dependenta de calitatea si evolutia economiei romanesti si in acelasi timp ofera sustenabilitate acestor domenii prin asumarea riscului pentru clientii nostri.
 
Ana Tudor: Ce inseamna EFI Garant Group in cifre, volum de munca, numar de angajati?

Calin Cincu: Asa cum va spuneam la inceputul discutiei suntem o companie in plina dezvoltare si ne dorim sa fim alaturi de clientii nostri. EFI Garant Group in cifre are o expunere de peste 200 milioane, iar in 2018 se va face o majorare semnificativa a capitalului social cu cca 3 mil. Eur. Pentru anul 2019 preconizam deschiderea societatii si vanzarii actiunilor la Bursa. Este posibil ca in urmatorii cinci ani sa ajungem la o expunere de peste 1 miliard Eur, din care deriva o lista larga de beneficii.
 

Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x