Interviu cu Florin Codre, sculptor: Riscam sa contaminam viitorul generatiilor care vin dupa noi cu handicapul intratabil al umilintei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Florin Codre, sculptor: Riscam sa contaminam viitorul generatiilor care vin dupa noi cu handicapul intratabil al umilintei
Interviu cu Florin Codre, sculptor: Riscam sa contaminam viitorul generatiilor care vin dupa noi cu handicapul intratabil al umilintei
de Lucian Vasilescu la 28 Mai. 2018
Urmareste-ne pe Google News
florin codremonumentul regelui ferdinandcentenarul marii uniri

Sculptorul Florin Codre este cel care l-a "readus" pe Regele Carol I in spatiul dintre Biblioteca Centrala Universitara si fostul Palat regal si tot el este cel care a castigat concursul pentru realizarea monumentului "Regele Ferdinand Intregitorul", care va fi dezvelit, in anul centenarului, in Piata Victoriei din Bucuresti. Detalii despre realizarea monumentului ne-a povestit chiar Sculptorul Florin Codre, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Manager.ro:

Manager.ro: Atat Monumentul Regelui Carol I cat si cel dedicat Regelui Ferdinand au fost realizate, in prima jumatate a secolului XX, de acelasi sculptor. Acum, monumentele distruse de comunisti vor fi semnate tot de un singur sculptor...
 
Florin Codre: De un sculptor roman, da. Monumentele initiale au fost realizate de sculptorul croat Ivan Mestrovic. E bine ca s-au facut aceste monumente, precum e bine si ca s-a luat decizia ca ele sa fie refacute – sunt monumente noi, nu sunt replici ale celor distruse de comunisti. Apropo de asta, stiti cate monumente de for public au distrus comunistii in toata tara? Cam 150! O barbarie! Firesc ar fi ca toate acestea sa fie refacute, cat mai grabnic.
 
Manager.ro: Au trecut opt ani de cand a fost declansat concursul pentru realizarea Ansamblului Monumental Regele Ferdinand Intregitorul. Ce s-a intamplat in tot timpul asta?

 
Florin Codre: Cum sa spun... mai mult s-a lucrat la hartii decat la statuie. E de parcurs un hatis birocratic greu si de inteles, greu si de descris in cuvinte... In fine, insa, anul acesta va fi dezvelit Monumentul Ferdinand in Piata Victoriei, intr-o locatie apropiata de cea a monumentului initial, dezvelit la 10 mai 1940.
 
Manager.ro: Au fost si voci care au contestat oportunitatea realizarii acestor doua lucrari...
 
Florin Codre: Au fost, da. Insa nu oportunitatea realizarii statuilor a fost contestata – a fost contestata insasi istoria nationala. Iar cei care contesta Istoria nu merita niciun raspuns. N-ai cum sa intri in dialog cu cineva care-si dispretuieste parintii. Nu te poate incerca decat un sentiment de mila fata de aceste fiinte.

S-a mai spus si ca realizarea monumentelor costa scump, in vreme ce noi tot mai avem, sa zicem, gropi in asfalt, in vreme ce soseaua de centura a Bucurestiului nu este terminata, ca poate ar fi fost mai bine ca din banii astia sa se organizeze mari chermeze publice, unde sa li se dea oamenilor mancare si bautura din belsug, asezonate cu muzica. La obiectia cu gropile din asfalt si cu centura Bucurestiului n-are rost sa raspund, fiindca stim cu totii de ce stau lucrurile asa cum stau. Celor care au spus ca niste chermeze ar fi fost mai nimerite le spun atat: costul unei sarbatori publice rezulta impartind banii dedicati acestuia la numarul de zile cat dureaza sarbatoarea, in vreme ce costul real al unui monument se obtine impartind fondurile alocate acestuia la timpul viitor. La tot timpul viitor. Calculul este simplu de facut si rezulta, matematic, ca o sarbatoare publica este infinit mai scumpa decat un monument de for public.


 
Manager.ro: Inteleg, insa, ca problema finantarii Monumentului Ferdinand este rezolvata.
 
Florin Codre: Cam da si cam nu, in acelasi timp...
 
Manager.ro: Cum vine asta?
 
Florin Codre:
Proiectul cu care am castigat concursul pentru Ferdinand presupunea realizarea unei ecvestre de opt metri inaltime, fara soclu, in vreme ce contractul care mi-a fost propus este pentru o ecvestra mult mai mica, de doar cinci metri.
 
Asa cum vad eu lucrurile, Ferdinand, Intregitorul de Neam si de Tara, ar trebui sa fie Semnul identitar pe care-l vom lasa noi viitorimii – un Semn a carui semnificatie isi va redobandi locul in ADN-ul mandriei ÅŸi al demnitatii nationale.
 
Am amintit mai devreme de statuia dezvelita la 10 mai 1940, statuie despre care a vorbit, la vremea respectiva, primarul general al Capitalei, generalul de divizie Victor Dombrowski, intr-un interviu aparut sub semnatura poetului si jurnalistului Cicerone Theodorescu si aparut in numarul 245, din 4 februarie 1939, al ziarului Romania: "Statuia Regelui Ferdinand va avea, in afara de soclu, 8,5 metri inăltime si, turnata in bronz, va cantari 25 de tone. O frumusete deosebită va da statuii porticul circular care o va inconjura, cu pilastri de granit si precedat de coloane suportand, fiecare, cate o «victorie inaripata», sculptate tot de Mestrovici."
 
Statuia Regelui Intregitor pe care o vom dezveli anul acesta va avea doar 5 (cinci) metri, iar aceasta grava subdimensionare nu va face decat să ofere "muniţie" celor, nu putini, care-si doresc o Romanie tacuta si umila. Din ce in ce mai umilă. Ba chiar din ce in ce mai mica si mai umila. In ultima instanta, in loc sa transmitem generatiilor care ne vor urma sentimente de demnitate si de mandrie, le vom contamina viitorul cu handicapul intratabil al umilintei.

 
Manager.ro: Si, vorba lui Lenin, ca de la el ne-a ramas intrebarea: "Ce-i de facut?"
 
Florin Codre: Acum ma straduiesc, cam de unul singur, e drept, sa conving factorii de decizie din administratia locala si din cea centrala ca, in momentul de fata, ne confruntam cu un trist paradox: in vreme ce insemnătatea lucrarii identitare a Regelui Ferdinand a sporit si sporeste cu trecerea vremii, ne gasim in situatia in care ne pregatim sa-l reprezentam, statuar, mult mai mic, la propriu, ca odinioara, ca si cum, privita din perspectiva istorica, importanta Marii Uniri, la centenar, ni s-ar arata a fi mult mai mica decat odinioara. In artele plastice, intr-adevar, regula perspectivei functioneaza in acest fel. Atata doar ca aici aveam de-a face nu cu o perspectiva plastica, ci cu una istorica. Or, regula perspectivei istorice functionează prin amplificarea momentului semnificant in devenirea unei natiuni, nicidecum prin diminuarea acestuia.
 
Mai incerc sa-i conving pe aceiasi factori de decizie ca dezvelirea unui Monument Ferdinand la dimensiunile adecvate va reprezenta momentul in care poporului roman ii va fi inapoiat un Semn identitar care, prin semnificatia lui, ii va reda continuitatea istorica, racordandu-l la viitor. Pentru ca acesta este rolul si aceasta este puterea unui monument omagial de for public: să genereze, prin semnificatia sa, viitor prin racordarea corecta la istorie.
 
Acest monument va fi o borna, un Semn catre si pentru viitor.
Prin comparatie, oricat am multiplica si am expune sigla Centenarului Marii Uniri, aceasta va rămane doar un in-semn care va expira la sfarsitul acestui an, in vreme ce Semnul Monumentului Intregirii va dainui.
 
Manager.ro: Cred ca, dac-ar putea vorbi, macar statuia insasi v-ar ajuta in demersul dumneavoastra...
 
Florin Codre: Dac-ar putea vorbi, cu siguranta m-ar ajuta... Vedeti dumneavoastra, statuile sunt mute dar lucrarea lor in mentalul colectiv genereaza, incet si trainic, in timp, sentimentul respectului de sine si al demnitatii nationale. Genereaza, in ultima instanta, emotia sentimentului de national, de neam, de acasa. Iar dacă pretindem altora să ne respecte, ca tara si ca popor, ar trebui sa incepem prin a ne respecta noi insine. Respectul nu se solicita si nu se tranzactionează, el se impune prin gesturi, atitudini şi Semne semnificante.
 
Cu prilejul Centenarului se organizeaza si se vor organiza, cu sonoritati acute, parade, serbari populare, hore si cantari. Iar toate acestea, la un moment dat, vor amuti. Si cand vor amuti, in memoria colectiva va ramane Semnul Monumentului, in mutenia lui monumentala. Noi, cei de astazi, avem datoria de a fi responsabili de pregnanta gestului nostru.
 
Manager.ro:
As fi vrut sa ne oprim aici, dar imi pare un sfarsit cam trist si nu-mi plac finalurile triste…
 
Florin Codre: Se poate si mai trist. Priviti diferenta de anvergura dintre cele doua monumente, cel dezvelit la 1940 si cel pe care-l vom inaugural de Centenar – daca la 100 de ani de la evenimentul celebrat vom dezveli un cal care pare manzul calului de la 1940 si un rege in miniatura, aplicand un rationament "dialectic", peste inca 100 de ani, daca cei de atunci vor mai gasi de cuviinta sa mai dedice un monument Intregitorului, il vor reprezenta micut cat un copilas, leganandu-se pe un calut de lemn. Si peste inca 100 de ani i se va dedica Regelui Marii Uniri un breloc.
 
Manager.ro: E si mai trist, intr-adevar… Eu zic sa ne oprim aici…
 
Florin Codre: Cum doriti… Opriti-va dumneavoastra, eu voi continua, chiar si de unul singur…
 
 

Ultimele NOUTATI

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x