Interviu cu Mihai Stanescu, fondator RoCoach: Rolul coaching-ului pentru managementul de top in Romania

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Interviu cu Mihai Stanescu, fondator RoCoach: Rolul coaching-ului pentru managementul de top in Romania
Interviu cu Mihai Stanescu, fondator RoCoach: Rolul coaching-ului pentru managementul de top in Romania
de Ana Tudor la 06 Iun. 2018
Urmareste-ne pe Google News
ce este coachingulcursuri coachingrocoachingmihai stanescu

Management, leadership, coaching. Acesti 3 termeni nu mai sunt in 2018 straini niciunui business romanesc. Diferentele dintre manager si lider sunt tot mai vizibile – in timp ce managerul nu ocupa functii de conducere si se ocupa strict de sarcinile aferente domeniului sau de activitate, liderul este cel care are nevoie de abilitati suplimentare, pentru a forma si motiva echipele cu care lucreaza si a le ajuta sa performeze.

Nu doar vechimea in functie, realizarile, puterea de convingere si modul de impunere definesc un lider bun. Problemele reale apar de fapt atunci cand liderii nu reusesc sa gestioneze sarcinile de natura umana privind echipele pe care le conduc, care se vor reflecta in rezultate profesionale sub asteptari. 
 
Astfel a luat nastere conceptul de coaching, o metoda moderna de dezvoltare personala si profesionala, care presupune un proces orientat spre rezultate si performante. Pentru a intelege mai bine conceptul de coaching si rolul sau in evolutia managementului de top in Romania, am discutat cu Mihai Stanescu, fondator RoCoach, intr-un interviu acordat in exclusivitate Manager.ro:
 
Ana Tudor: Cum a luat nastere RoCoach si ce v-a determinat sa infiintati o companie de coaching in Romania?
 
Mihai Stanescu: RoCoach a luat nastere in urma unei viziuni inainte de vreme, in anul 2000 cand in Romania nu se auzise inca despre coaching. In Romania, la acea perioada, venisera 2-3 coach expati in structurile de board ale unor companii multinationale, cu titlul de experiment si am avut viziunea sa ofer coaching comunitatii de business din Romania. Alegerea am facut-o vocational, nu comercial, si cred ca sunt in continuare in topul acestei industrii datorita pasiunii si a cunostintelor acumulate de-a lungul anilor. 
 
Ana Tudor: Ce servicii ofera RoCoach, mai exact, clientilor din Romania?
 
Mihai Stanescu: In primul rand trebuie sa facem distinctie dintre tipurile de clienti pe care RoCoach ii are in Romania. Serviciul cel mai important este cel de Executive Coaching, adica acompaniem conducatori de business, CEOs, General Manageri, Directori etc sa-si intre foarte bine in rol, iar daca sunt deja intrati, sa-si atinga un nivel de performanta ridicat din functiile de conducere. In cea de-a doua categorie de clienti, intra echipele de management, majoritatea companiilor din Romania fiind conduse de grupuri de manageri, care inca mai au pana sa devina echipe, desi oamenii stiu foarte bine ce trebuie sa faca la nivelul propriei responsabilitati, si ramane doar sa-si asume responsabilitatea la nivelul intregii organizatii, iar noi asta construim cu ei. 
 
Pentru antreprenorii romani avem un serviciu special, care tine de specificul lor de dezvoltare. Conducatorii de business antreprenorial au nevoie de multa atentie si multa invatare, chiar si cei care cred ca stiu ce au de facut, mai au multe de descoperit. 
 
Iar pentru segmentul corporate, dezvoltam programe destul de standard. Noi le vedem standard, pentru ca trebuie sa se plieze pe un timeline standard de dezvoltare, care se regaseste in majoritatea corporatiilor, dar solutiile pe care le oferim sunt departe de a fi standard. Obisnuim sa credem ca elaboram cu fiecare client cele mai bune solutii pentru cultura si pentru nivelul organizatiei, istoricul ei si tipul de lidership cel mai potrivit. 
 
Ana Tudor: Exista diferente intre lidershipul occidental si cel romanesc?
 
Mihai Stanescu: La prima vedere am spune ca nu, deoarece tot despre un tip de leadership de business vorbim, insa exista doua mari diferente: prima este ca Romania inca nu a inteles ca lidershipul apare numai cand managementul este bine pus la punct, atunci cand procesele, procedurile si structurile sunt bine asezate si incep sa functioneze. In al doilea rand, romanul are o mare deschidere catre relatie, deci implicit lidership, si aici are un mare avantaj, insa pana cand acest model de lidership se blocheaza datorita lipsei rezultatelor. Adica pentru noi conteaza mai mult relatiile decat rezultatele si asta e o presetare culturala, numai ca in business si in sportul de mare performanta, conteaza mai mult rezultatele, cel putin in prim plan. 
 
Ana Tudor: Ce presupune programul Leadership Unplugged si cum vine acesta in ajutorul managerilor?
 
Mihai Stanescu: Am construit MasterClass-ul Leadership Unplugged pentru acei manageri care vor sa invete intr-un mod practic ce inseamna lidershipul, nu teorii si sisteme de lidership. Adica este foarte contextualizat pe situatia in care suntem acum. Noi ca tara, ca si climat de business. De mai multi ani am derulat procese si in afara tarii, in Sud-Estul Europei si in Europa Centrala, unde am avut ocazia sa observ cum ne priveste Europa. De aceea, propun managerilor un spatiu de reflexie si invatare foarte relaxat, in care ne deconectam de zgomotul zilnic si adaugam niste experiente cheie la stilul nostru de lidership.
 
Ana Tudor: Ne puteti spune mai multe detalii despre seria MasterClass din cadrul RoCoach?
 
Mihai Stanescu: Seria de MasterClass: Leadership Unplugged sunt evenimente unde cei mai de top lideri din Romania vin si isi dezvolta intr-un mod practic abilitatile de conducere. Am gandit MasterClass-urile ca niste meditatii pentru cei care vor sa participe la un nivel de olimpiada la nivel national si international, si unde, in 6 ore vor avea ocazia sa-si puna in practica cunostintele acumulate intr-un mediu select si deschis.   
 
Ana Tudor: Ne ajutati cu trei sfaturi pentru cititorii Manager.ro, de care trebuie sa tina cont pentru a asigura un management de top?
 
Mihai Stanescu: Primul sfat este pe care il ofer este la nivel de principiu: toata lumea are nevoie de recunoastere. De fiecare data cand incerci sa critici pe cineva cu speranta ca acel cineva va aduce rezultate mai bune, nu uita de acest prim sfat.

Al doilea sfat ar fi sa stai departe de micro management. Stai departe de problemele care sunt presante si iti sunt vandute ca fiind foarte urgente, dar care au un impact foarte scazut in aria de business pe care o conduci.
 
Al treilea sfat este sa-ti creezi o echipa puternica, si asigura-ti rezultatele prin aceasta echipa. Recruteaza cei mai buni oameni, acorda-le tot sprijinul si dezvolta-i. Ei sunt cei care iti vor aduce rezultatele pe care ti le doresti. 
 
Ana Tudor: Care sunt tendintele in leadership in 2018?
 
Mihai Stanescu: Lidershipul este o stiinta foarte veche, avand mai mult de 2000 de ani. Tendintele in lidership la nivel local sunt in primul rand sa ne indepartam de un lidership neetic si imoral. Lidershipul cu pumnul in gura, lidershipul directiv, lidershipul facut din pozitie de forta. Avem nevoie sa invatam sa fim constructivi si colaborativi in lidership. La nivel global, lidershipulul secolului 21 ia in considerare in primul rand ca totul poate fi vazut si inteles foarte repede, si o buna strategie si o buna orientare catre rezultate, ofera performanta aproape imediat. Acestea sunt niste idei forta care au dus la cererea puternica a mediului organizational. Schimbarile vin foarte repede si este nevoie de oameni care sunt foarte flexibili in fata schimbarii, si care se adapteaza repede.  
 
Ana Tudor: Ne puteti spune, pe scurt, ce inseamna succesul pentru dvs.?
 
Mihai Stanescu: Succesul inseamna sa ajungi la rezultatele pe care ti le doresti, ba chiar sa ti le depasesti un pic, intr-un mediu emotional si relational ok, curat din punct de vedere psihologic si cu motivatia si angajamentul organizatiei foarte foarte sus. 
 

Mihai Stanescu este fondatorul companiei RoCoach, prima companie care furnizeaza servicii exclusive de coaching de nivel premium in Romania. Are la activ peste 10.000 de ore de executive si business coaching, livrate catre clienti individuali, catre grupuri de oameni de afaceri si catre echipe de management.
 
In ultimii 16 ani, Mihai Stanescu a implementat proiecte de dezvoltare organizationala prin coaching cu peste 500 companii private din Romania si din Sud-Estul Europei (Austria, Grecia, Ungaria, Bulgaria) si a fost distins cu premiul Coach of the Year in anul 2007 si in anul 2013.
 
Pe 22 iunie, Mihai Stanescu lanseaza o sesiune de masterclasses intensive dedicate mediului corporate si mediului de afaceri. Seria MasterClass by Mihai Stanescu va propune mai multe sesiuni cu tematica variata, de-a lungul anului 2018, iar primul masterclass este intitulat Leadership unplugged. Leadership unplugged se adreseaza mediului de top management si este structurat pentru a oferi o intelegere profunda a dinamicii leadership-ului.

Masterclass-ul propune un spatiu de intalnire inedita, inspirat din atmosfera selecta a cluburilor de jazz si de blues, pentru a invita la depasirea  limitelor si  barierelor – la fel cum energia publicului imbinata cu energia artistului depasesc limitele scenei. Polii de lucru vor fi in jurul conceptelor de conectare prin deconectare si de autenticitate, scopul fiind de a largi orizontul de asteptari in business, precum si de a identifica noi posibilitati de abordare din perspectiva leadership-ului.
 
Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x