Manager.ro hands-on: Lumia 800 sau de ce Nokia merita o a doua sansa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Manager.ro hands-on: Lumia 800 sau de ce Nokia merita o a doua sansa Manager.ro hands-on: Lumia 800 sau de ce Nokia merita o a doua sansa
de Manager.ro la 18 Apr. 2012
Urmareste-ne pe Google News
nokia lumia 800nokiawindows phonemicrosoftfacebook

Cei care s-au saturat sa stea in gradina inchisa care e iOS sau cei pentru care Android este un sistem de operare prea complicat de setat, si parca vesnic nefinisat, ar putea incerca Windows Phone (WP), sistemul de operare pentru dispozitive mobile de la Microsoft.

Versiunea Mango a WP este, in opinia mea, dovada ca Microsoft merita o a doua sansa in industria mobila, iar Lumia 800 dovada ca Nokia, candva cel mai mare producator de smartphone-uri, merita sa ramana pe piata. Veti vedea mai jos si de ce spun asta. 
 
Nokia a lansat, dupa o lunga perioada de asteptare pentru fani, linia de smartphone-uri Lumia. I-a luat mult pentru ca a vrut ca totul sa fie perfect. Nu a reusit asta, insa si-a atins obiectivul in mare parte. Nu va luati dupa gura lumii, care spune ca noile terminale ale companiei nu pot concura de la egal la egal cu iPhone 4 sau telefoanele high-end cu Android. Cei care zic asta probabil nu au tinut un Lumia 800 mai mult de 5 minute in mana. 
 
DESIGNUL. Forma telefonului este diferita de a oricarui alt terminal de pe piata si este o variatie pe marginea designului modelului Nokia N9. Astfel, Apple, Samsung sau HTC nu pot veni sa spuna: "Ne-ati clonat." Lumia 800 este disponibil in trei culori, albastru si rosu pentru cei putin mai "extravaganti", si negru, pentru conservatori. 
 
Terminalul nu are pe partea din spate un capac al carcasei (construita din policarbonat rezistent la zgarieturi), dand astfel impresia de monolit si de soliditate. La fel ca si la iPhone, bateria Lumia 800 nu poate fi accesata, iar memoria flash de 16 GB este incorporata (nu exista slot pentru card microSD). Mai simplu, bateria nu poate fi schimbata. 
 
Cartela, care este micro SIM, se introduce intr-un slot din capatul telefonului sub un mic capac care poate fi deschis prin glisare. Un alt capac (cam fragil, dar din fericire poate fi inlocuit la service-urile autorizate Nokia), cu balama, aflat in continuarea primului, permite accesul la slotul micro USB. In cutia telefonului vine si o husa din silicon in culoarea terminalului. Cu ea sau fara, forma Nokia Lumia 800 nu difera prea mult ca "look", insa husa ofera protectie suplimentara la socuri. 

 
Ecranul de 3,7 inci, protejat de sticla rezistenta la zgarieturi Gorilla Glass, se integreaza foarte bine in produsul finit datorita marginilor putin curbate. Acestea fac si navigarea prin meniurile telefonului sau pe internet mai usoara. Nu simti diferenta atunci cand treci, cu degetelul, de la suprafata carcasei la display. Aproape ca nici macar un fir de praf nu incape la imbinarea dintre ecran si carcasa. Pentru un confort mai mare, butonul de pornire al telefonului a fost plasat pe marginea din dreapta sub cel de volum. 

 
Grilele difuzorului si a microfonului sunt integrate in carcasa. Acum sa va spun si ce mi-a creat disconfort. Nu pot spune ca nu mi-a placut, deoarece nu este vorba de asta, ci de faptul ca manevrabilitatea telefonului a fost afectata de faptul ca are capetele taiate parca cu laserul. Se face, la colturi, o trecere abrupta de la marginile curbate la plan drept. Aceste colturi ascutite incomodeaza uneori degetele cu care tii telefonul. 

 
Camera, asezata pe partea centrala a spatelui telefonului, este incadrata de un ornament elegant din otel inoxidabil. 

 
ECRANUL. Sunt un fan al tehnologiei LCD - in special Nova - cand vine vorba de ecrane de telefoane mobile. Pot insa sa fac casa buna si cu tehnologia AMOLED-ul de pe Nokia Lumia 800 dupa doar cateva ore de utilizare. AMOLED consuma mai putina energie si afiseaza culori mai vii, insa se observa pixelii, iar atunci cand dai scroll rapid la ecran textul afisat "curge" putin precum cerneala proaspata folosita in exces pe o foaie. Terminalul dispune de tehnologia ClearBlack, marca Nokia. Aceasta face ca orice punct negru de pe ecran sa fie negru pur, cum n-ai mai vazut vreodata.  

Cel mai bun ecran de telefon: LCD, AMOLED sau NOVA? >>>
 
CAMERA. Daca vrei sa faci poze foarte bune, iti cumperi un aparat foto performant. Daca vrei sa faci poze bune, camera de 8 megapixeli de pe Lumia 800 este tot ceea ce iti trebuie. Imaginile ies cel mai bine in conditii de luminozitate medie spre ridicata. Desi are stabilizator de imagine, se observa blurul in pozele in care obiectele din cadru sunt in miscare. Telefonul permite inregistrarea video in format HD la 720p@30fps. Camera dispune de tehnologie optica de la Carl Zeiss - intalnita la cele mai bune telefoane de pe piata - si blit cu LED dublu. Din pacate terminalul nu are si camera frontala pentru apeluri video si nici LED pentru notificari (acel beculet pe care il poti seta sa afiseze o culoare diferita pentru fiecare notificare). 
 
CONECTIVITATE. De Pasti am fost la munte pe Valea Lotrului. Acolo exista doar acoperire Edge. Acolo, telefonul s-a miscat pe internet aproape la fel de repede cum se misca Motorola Defy in retelele 3G. Lumia 800 confirma si faptul ca telefoanele Nokia au semnal foarte bun comparativ cu alte terminale. In locurile in care un LG Optimus One sau HTC Cha Cha nu aveau semnal aproape deloc, Nokia Lumia mi-a permis sa vorbesc in conditii decente sau sa trimit SMS-uri.  
 
SISTEMUL DE OPERARE. Recunosc, mi-a placut Windows Phone 7 inca de la lansare. Versiunea "Mango" instalata pe Lumia 800 dispune de peste 500 de imbunatatiri si functii noi, comparativ cu WP7. Platforma a fost modificata de Nokia, fiindu-i integrate servicii precum cel de navigatie Nokia Drive sau cel de feedback We care. Am folosit telefonul timp de o saptamana cu circa 30 de aplicatii instalate si nu s-a blocat niciodata, dovada ca procesorul de 1,4 GHz isi face bine treaba. 
 
Browserul Internet Explorer functioneaza bine si este rapid, insa parca se simte nevoia unei alternative reale, cu mai multe optiuni si grafica, care, deocamdata, nu exista in magazinul virtual de aplicatii Windows Phone Marketplace. Programele de navigare disponibile precum Surf Cube sau Surfy nu sunt, in opinia mea, potrivite pentru a inlocui IE. Microsoft va trebui sa convinga (dar de ce ar incuraja rivalii?) dezvoltatori consacrati de browsere, precum Opera sau MoboTap (Dolphin) sa lanseze versiuni si pentru Windows Phone. 
 
Cand cumperi telefonul din magazin acesta nu are, cel mai probabil, ultimele actualizari la sistemul de operare instalate si ar putea avea probleme de conectivitate la internet. Am avut dificultati la conectarea la Gmail si la serverul Microsoft Exchange. Dupa ce am facut doua actualizari, una de la Microsoft si alta de la Nokia, prin intermediul programului pentru computer Zune, totul a functionat fara probleme. Recomandarea mea: imediat ce scoateti telefonul din cutie, descarcati Zune si faceti actualizarile software. 
 
BATERIA de (doar) 1.450 mAh are o autonomie de circa 12 ore in regim de utilizare normala (putin YouTube, putin citit pe net, putin Facebook, s.a.). Telefonul are avantajul ca dispune de ecran AMOLED care consuma mai putina energie. Daca folosesti terminalul doar pentru convorbiri si SMS-uri, bateria te tine lejer 24 de ore. 
 
APLICATII. Nokia Lumia 800 vine cu cateva aplicatii Nokia preinstalate. Este vorba de serviciul de navigatie Nokia Drive (foarte capabil, bazat pe platforma Navteq), Contacts Transfer, CNN si We care. Contacts Transfer este ideal pentru cei care nu folosesc un serviciu de backup pentru contacte, precum Google Contacts sau Windows Live. Am transferat, prin Bluetooth, contactele de pe telefonul meu, Motorola Defy, pe Lumia 800 in cateva secunde. Serviciul de contacte de pe Lumia pastreaza campurile completate (imagine, nume, email, mobil, telefon de munca, functie, organizatie) exact asa cum au fost ele introduse in agenda Android, o veste foarte buna pentru perfectionisti.   
 
Tastatura Windows Phone este una din cele mai bune si precise existente. Ofera performante similare cu cele ale SwiftX Key pentru Android.
 
Multi spun ca nu trec la Windows Phone deoarece nu exista suficiente aplicatii, iar carcotasii vorbesc de lipsa unor alternative la programe populare de Android sau iOS. Ei bine, exista. Haideti sa le luam cateva exemple.
 
SkyDrive (Microsoft) - Serviciul de stocare online al Microsoft ofera 25 GB, gratuit. Pot fi incarcate acolo documente, imagini sau videoclipuri. Serviciul este foarte bine integrat in sistemul de operare, fiind foarte usor de accesat si utilizat. SkyDrive este echivalentul din lumea WP al Dropbox sau Box. 
 
Creative Studio (Nokia) - Aplicatie pentru editarea de imagini. Sunt disponibile efecte si filtre. Este echivalentul Pixlr-o-matic pentru Android. 
 
GReadr - Client de Google Reader simplu de utilizat si rapid. Permite trimiterea articolelor pe contul de Instapaper. 
 
GDocs - Este una din cele mai frumoase aplicatii pentru Windows Phone pe care le-am folosit. Acest client de Google Docs este rapid si permite editarea documentelor. 
 
SoundHound si Shazam - Ambele programe populare pentru identificarea de muzica sunt disponibile, oficial, in Windows Phone Marketplace. 
 
Facebook (Microsoft) - Aplicatia arata foarte bine si ofera o experienta completa, insa este inceata. Recomand accesarea Facebook din browserul telefonului. Atat Facebook, cat si Twitter, sunt integrate in sistemul de operare Windows Phone. Astfel, distribuirea de continut pe cele doua retele de socializare online se face foarte usor. 
 
Alte aplicatii care imi plac: ConnectivityShortcuts, Bing Wallpaper, Draw Free!, Free Ringtones, Level, Stocks, Unit Converter, World Clock, Weather.
 
Ce vine in cutie:
 
- Incarcator prin USB
- Cablul de incarcare si de date
- Setul de casti stereo
- Ghid de initiere rapida, Ghid pentru utilizator si brosura cu informatii despre produs
- Carcasa flexibila (care corespunde culorii telefonului)
 
Puncte tari:
 
- Design foarte reusit
- Ecran AMOLED
- Windows Phone este rapid si foarte usor de folosit
- Semnal puternic
- Camera foto capabila
 
Puncte slabe: 
 
- Nu poate fi folosit pe post de modem de internet pentru computer (internet tethering)
- Nu are camera frontala si nici LED pentru notificari
- Are doar 512 MB memorie RAM
- Nu are sistem de management al fisierelor (file management)




*Telefonul testat ne-a fost pus la dispozitie de catre Orange Romania.

Ultimele NOUTATI

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024
Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani

today17 Apr. 2024
Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale
Casa si gradina

Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x