Review Manager.ro: Sony Xperia P, un telefon care intoarce capete pe strada

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Review Manager.ro: Sony Xperia P, un telefon care intoarce capete pe strada Review Manager.ro: Sony Xperia P, un telefon care intoarce capete pe strada
de Manager.ro la 17 Iun. 2012
Urmareste-ne pe Google News
reviewmanager.rosonysony xperia pgoogle drive

Am testat smartphone-ul Sony Xperia P. Acesta face parte din noua gama de terminale Xperia lansate dupa preluarea completa societatii mixte Sony Ericsson de catre Sony.

DESIGNUL. De fiecare data cand l-am scos la vedere intr-un grup de persoane, terminalul a atras imediat atentia. "Ce telefon e?" "Oau, arata foarte bine!". iPhone nu mai starneste de multa vreme astfel de reactii. 
 
Carcasa telefonului este ralizata din aluminiu si este acoperita cu o pulbere rezistenta la zgarieturi. Primul lucru care iti atrage atentia atunci cand scoti Xperia P din cutie este portiunea transparenta din partea de jos a terminalului in care sunt amplasate butoanele "Back", "Home" si "Meniu". Ai putea crede ca acestea nu raspund bine la comenzi, insa nu s-a intamplat nici macar o data sa imi faca probleme. Felicitari inginerilor de la Sony Mobile pentru acest element care chiar diferentiaza telefonul de competitie in ceea ce priveste designul! Dupa gusturile mele, telefonul arata foarte bine si este parca venit din viitor daca il comparam cu majoritatea telefoanelor Android disponibile, cu carcase din plastic care dau senzatia de produse ieftine. 
 
Formele ascutite ale Xperia P il fac uneori dificil de tinut in mana si putin incomod. Ai tendinta sa il strangi de teama sa nu-ti cada din mana. O carcasa insa, din silicon sau gel, ofera protectie si rezolva in mare parte acest neajuns. Carcasa din imaginea de mai jos nu vine la pachet cu telefonul. O puteti insa comanda de aici.  
 
Pe partea dreapta a telefonului sunt asezate toate cele trei butoane fizice pe care le are Xperia P: "Pornire/Oprire", "Volum" si "Camera". Tot acolo este pozitionat si difuzorul, acoperit cu o grila eleganta care pare din din inox. Ca tot veni vorba de difuzor, Xperia P dispune de tehnologie xLOUD care imbunatateste sonoritatea difuzorului. 
 
Pe partea din stanga a telefonului gasim slotul pentru cartela micro SIM, conexiunile HDMI (pentru a vedea continutul de pe telefon pe TV) si USB. Pe partea de sus singurul element este slotul audio uniersal de 3,5 mm. 

 
Nu va intrebati unde este slotul pentru card de memorie, pentru ca Xperia P nu are unul. Terminalul vine cu memorie interna standard de 16 GB, din care 13 GB sunt disponibili pentru utilizator. Pentru mine este de ajuns, insa sunt si alti utilizatori care incarca filme pe telefon. Pentru ei lipsa slotului pentru card ar putea fi o problema, mai ales cand pe piata sunt disponibile telefoane cu memorie interna de 32 GB. 
 
ECRANUL. Este un LCD cu o diagonala de 10,16 cm (4 inci), rezolutie de 540 x 960 pixeli si o densitate a pixelilor de 275 ppi, care este protejat de sticla rezistenta la zgarieturi. Ecranul dispune de tehnologia Mobile BRAVIA Engine. Telefonul foloseste o noua tehnologie de la Sony, numita WhiteMagic, care face ecranul vizibil si sub lumina soarelui. Intr-adevar, chiar si la o luminozitate tinuta scazuta, pentru a consuma mai putina baterie, continutul de pe ecran se vede bine in zilele insorite. Potrivit unui sondaj realizat la Mobile World Congress de la Barcelona, 9 din 10 persoane care au testat ecranul de pe Xperia P au spus ca acesta este mai bun decat competitia in zilele insorite. 
 
Ecranul raspunde excelent la comenzi, iar calitatea afisajului este mare.
 
CAMERA. Este de departea cea mai buna pe care am intalnit-o la un smartphone folosit sau testat de mine. Are un senzor de 8 MP (rezolutie maxima 3264x2448 pixeli) si dispune de autofocus, LED flash, stabilizator de imagine si detectie automata a fetei. Am luat telefonul cu mine la munte si in timpul zilei nu am simtit niciodata nevoia sa scot din rucsac camera compacta Canon PowerShot 1200 HD pe care o am pentru a face poze. Camera de pe Xperia P a fost suficienta. Iata cateva poze facute cu telefonul:


 
Camera permite inregistrarea de continut video la calitate Full HD (1080p@30fps). Terminalul dispune si de camera frontala VGA, pentru apeluri video. Aici se putea mai bine. Ma asteptam la o camera secundara de cel putin 1,3 MP. 
 
CONECTIVITATE. Xperia P dispune de tehnologie HSDPA care permite viteze de descarcare a datelor de pana la 14,4 Mbps si de incarcare (HSUPA) de pana la 5,76 Mbps. Are conexiuni Wi-Fi (poate fi transformat in hotspot mobil), Bluetooth 2.1, DLNA, HDMI si USB. 
 
Este de ramarcat faptul ca Xperia P dispune de tehnologie NFC pentru plati mobile. In Romania aceasta este insa inutila, deoarece nu avem infrastructura pentru NFC. 
 
Despre sistemul de operare nu sunt prea multe de spus. Telefonul vine cu Android 2.3.7 "Gingerbread" preinstalat, insa in curand va primi actualizarea Android 4.0 "Ice Cream Sandwich". 
 
Androidul de Xperia P dispune de interfata Sony. Eu nu m-am impacat niciodata bine cu interfetele de casa (Samsung TouchWizz, HTC Sense s.a.) asa ca am instalat pe telefon launcher-ul de aplicatii ADWLauncher EX, care vine cu mult mai multe setari si optiuni de personalizare. 
 
Am inlocuit de asemenea tastatura cu care vine telefonul cu SwiftKey X Keyboard, in opinia mea cea mai buna existenta pe piata. Aplicatia invata din SMS-uri, e-mailuri, Facebook sau Gmail pentru a-ti oferi cele mai bune predictii. Este precisa si are suport pentru limba romana. 

 
Terminalul se misca excelent si se poticneste foarte rar. Procesorul dual-core de 1 GHz si memoria RAM de 1 GB isi fac bine treaba. Am instalat 54 de aplicatii pe telefon si am avut probleme doar cu Facebook, o aplicatie slaba (ca sa nu zic proasta) de cand o stiu. Aplicatii precum Google Reader sau Evernote, incete pe telefoane Android mai slabe, functioneaza excelent pe telefonul Sony testat.
 
BATERIA. Desi are doar 1.305 mAh, dar ofera o autonomie de peste 24 de ore in regim de utilizare normala (putin YouTube, putin citit pe net, putin Facebook s.a.). O depaseste la autonomie pe cea de pe Nokia Lumia 710, despre care spuneam ca este smartphone-ul cu cea mai lunga durata de viata a bateriei din cate am utilizat. Daca folosesti Xperia P doar pentru convorbiri si SMS-uri, bateria tine lejer 48 de ore. 
 
CE APLICATII RECOMAND. In magazinul virtual de aplicatii Google Play chiar ai de unde alege. Mai mult de jumatate din programele disponibile sunt insa de calitate indoielnica. Din fericire, sunt si aplicatii extraordinare. 
 
SoundHound si Shazam - Ambele programe populare pentru identificarea de muzica functioneaza excelent. Sony a inclus pe Xperia P propriul program de acest fel, TrackID. Prefer insa in continuare aplicatia SoundHound, pe care o folosesc de cand mi-am cumparat primul Android.  
 
Evernote - O aplicatie esentiala pentru cei ordonati, carora le place sa ia notite si sa faca liste. Aplicatia arata mai bine dupa ultima actualizare si este mai bine organizata. 
 
Google Reader - O aplicatie esentiala pentru cei care vor sa fie la curent cu ce se intampla in tara si in lume. Iti pui toate feed-urile intr-un singur loc. 
 
Pocket - Este aplicatia mea preferata pentru salvat titluri de pe net pe care doresc sa le citesc mai tarziu. Aplicatia, simplu de folosit si foarte eleganta, a fost redesenata complet, atat versiunea web cat si cea Android. Mi-a placut atat de mult noua versiune incat am renuntat complet la Instapaper. 
 
Route 66 - Cei care nu se impaca bine cu Google Navigation pot incerca Route 66, o aplicatie care dispune de harti detaliate pentru Romania si functioneaza foarte bine. 
 
Google Drive - Este un "must have". Sincronizezi fisierele de pe computer cu cele de pe telefon. Ai facut o poza interesanta? Nu mai este nevoie sa pui cablul de date pentru a o transfera in PC. O incarci pe Drive si in cateva secunde o poti accesa de pe computer. Acelasi lucru este valabil si pentru atasamentele de la e-mail, PDF-uri s.a.
 
Pixlr-o-matic - Este aplicatia mea preferata pentru adaugarea de efecte si filtre la imagini. Este un fel de Instapaper fara componenta sociala, de partajare.  Pixlr-o-matic este dezvoltata de respectata companie Autodesk. 
 
Photoshop Expres - Versiunea mobila a celebrului Photoshop. Ideala pentru corectarea imaginilor, redimensionare sau cropuire. 
 
Zedge - Cea mai importanta retea sociala de partajat ringtoneuri, imagini de fundal si notificari este disponibila pentru Android. Poti incarca acolo propriile sonerii si imagini de fundal. 
 
ASTRO File Manager - Este file manager-ul meu preferat. Nu ma multumesc aplicatiile preinstalate, precum OfficeSuite, deoarece paleta de optiuni este restransa la vesiunile gratuite ale acestora. 
 
Ce vine in cutie:
 
- Incarcator prin USB
- Setul de casti stereo
- Ghid de initiere rapida, Ghid pentru utilizator si brosura cu informatii despre produs
 
Puncte tari:
 
- Performante ridicate
- Ecran cu tehnologie WhiteMagic pentru o mai buna vizibilitate in locurile insorite
- Design de exceptie, materiale premium
- Autonomia foarte buna a bateriei, de peste 24 de ore in regim de utilizare normala
- Camera foto foarte capabila
 
Puncte slabe: 
 
- Nu dispune de slot pentru card microSD
- Memoria interna standard este de 16 GB. 32 GB erau mai potriviti pentru un telefon cu conexiune HDMI
- Camera secundara VGA
 

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x