Steve Jobs a murit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Steve Jobs a murit Steve Jobs a murit
de Manager.ro la 06 Oct. 2011
Urmareste-ne pe Google News
steve jobsmoarteappleiphonecancergeniu

Steve Jobs, creierul din spatele gadget-urilor Apple iPhone, iPad, iPod, iMac si iTunes, a murit dupa o indelungata suferinta, la varsta de 56 de ani.

"Suntem profund indurerati sa va anuntam ca Steve Jobs a decedat in decursul zilei de astazi (miercuri, n.r.)", se arata intr-o declaratie a boardului director al Apple. "Genialitatea lui Steve, pasiunea si energia au fost sursele unor inovatii nenumarate, care au imbogatit viata noastra. Lumea este incomensurabil mai buna, datorita lui Steve. Cea mai mare dragoste a avut-o pentru sotia sa, Laurene si familie. Suntem alaturi de ele, noi, toti cei care am fost marcati de harul sau extraordinar".

Editorial Florin Campeanu: Steve, cui ne lasi?

Site-ul Apple a afisat o pagina intreaga, in care putem observa imaginea lui Jobs, insotita de textul "Steve Jobs 1955 - 2011".


Odata ce dam clic pe imagine, putem citi: "Apple a pierdut un geniu vizionar si creativ si lumea a pierdut o fiinta umana extraordinara. Noi, cei care am fost indeajuns de norocosi incat sa il cunoastem si sa lucram cu Steve Jobs, am pierdut un prieten drag si un mentor de exceptie. Steve lasa in urma compania pe care numai el o putea cladi si spiritul sau va ramane pentru totodeauna sinonim cu Apple".

Jobs a cofondat Apple Computer in 1976, alaturi de prietenul sau din copilarie, Steve Wozniak, promovand primul computer personal din lume, Apple II. La scurt timp de la aflarea vestii mortii lui Jobs, Wozniak a declarat pentru ABC News: "Sunt socat si uimit".

Cei din industria computerelor si gadget-urilor au vazut in Jobs un maestru - comparandu-l cu marele Thomas Edison. Jobs a schimbat pentru totdeauna universul calculatoarelor personale, a modului in care inregistram si ascultam muzica si firul comunicatiilor.

In 2004, a reusit sa invinga un cancer pancreatic de forma rara. In 2009, a fost obligat sa faca un transplant de ficat. Dupa multi ani de suferinta, Jobs a anuntat in data de 24 august ca paraseste functia de CEO al Apple. "Am spus intotdeauna ca daca va veni ziua in care nu voi mai putea duce la bun sfarsit indatoririle de la Apple, voi fi primul care va va anunta", a declarat Jobs in scrisoarea de demisie. "Din pacate, acea zi a venit".

Unul din cei mai importanti CEO din lume, Jobs, a dus o viata discreta. Cofondatorul Apple a refuzat multe interviuri si si-a inchis viata intr-un coocoon, pentru siguranta si intimitatea sotiei si copiilor sai. "Nu a fost o persoana care sa cocheteze cu presa", a declarat analistul industriei IT & C, Tim Bajarim, presedintele Creative Strategies, dupa demisia lui Jobs. "A acordat interviuri in contextul lansarii unor noi produse, in beneficiul Apple, dar nu a vorbit niciodata despre el insusi".

Traiectoria carierei lui Jobs este binecunoscuta: un geniu care a parasit Reed College din Oregon. La 21 de ani, a pus bazele Apple cu Wozniak in garajul parintilor sai. La 25 de ani, era multimilionar si la 26 de primaveri a aparut pe coperta revistei Time. In 1984, la varsta de 30 de ani, a plecat de la Apple.

In anii ce au urmat, Jobs a intrat in alte afaceri, fondand compania NeXT si in 1986 a cumparat divizia grafica a Lucasfilm, transformata ulterior in Pixar Animation Studios.

A fost descris drept un sef perfectionist si uneori dur, a comandat si a respins nenumarate versiuni ale noilor produse, pana la cele finale. Pentru Jobs, designul si estetica unui produs erau la fel de importante ca si componentele hardware si programele instalate.

In 1996, Apple se chinuia sa ajunga in top. L-a cooptat din nou pe Jobs, prin achizitia NeXT. A devenit director executiv al Apple in 1997 si a plasat compania pe o cale remarcabila. In 2001, industria muzicala era in genunchi, din cauza inregistrarilor digitale, copiate si oferite online pe internet. Milioane de oameni nu mai cumparau CD-ul original, preferand sa descarce piesele de pe internet, fara bani.

Spre deosebire de alti pionieri tehnologici, Jobs a profitat de situatie cu iPod - in esenta un harddisk portabil de calculator, cu comenzi simple si un set de casti, la care poti asculta ore intregi de muzica. A pus bazele magazinului online de muzica iTunes si a vandut melodii cu 99 centi bucata. Oamenii nu mai erau nevoiti sa cumpere CD-uri din oras. Le puteau descarca de pe iTunes direct in iPod, contracost.

In 2007, Jobs a redefinit telefonul mobil. Iconicul iPhone cu touchscreen este un gadget complet: dincolo de functiile unui telefon, stocheaza muzica si poate fi utilizat ca portofel digital. Multi concurenti de pe piata, precum BlackBerry, Nokia si Motorola, s-au vazut pus in umbra de iPhone-ul lui Jobs.

Anul trecut, tableta iPad de la Apple a inceput sa canibalizeze tocmai business-ul in care compania excelase: segmentul de calculatoare personale. iPad este o tableta PC cu touchscreen si dispune de putine butoane fizice. Cu iPad poti naviga in tihna pe net, poti vedea filme, poti asculta muzica si poti citi carti.

Jobs a pastrat un cerc strans de prieteni, in care i-a inclus, printre altii, pe John Lasseter de la Pixar si Larry Ellison de la Oracle. Nu si-a dezvaluit viata personala in fata nimanui.

Dar chiar viata sa - a fost dat la nastere pentru adoptie, a fost un copil "din flori" - a fost corelata cu cea a starurilor de la Hollywood - devenind o intriga pentru fanii sai si utilizatorii de Apple.

Jobs si sotia sa, Laurene Powell, s-au casatorit in cadrul unei ceremonii modeste in Yosemite National Park, in 1991 si au trait in Woodside, California, alaturi de cei trei copii ai sai: Reed Paul, Erin Sienna si Eve. La varsta de 23 de ani, Jobs a recunoscut ca a avut un copil cu prietena sa din copilarie, Chris Ann Brennan. Fiica lor, Lisa Brennan Jobs, s-a nascut in 1978.

Jobs are o sora biologica, Mona Simpson, autoarea unor carti cunoscute, precum "Anywhere But Here". CEO-ul Apple nu s-a intalnit cu aceasta pana la varsta maturitatii. Simpson a scris o carte despre relatia cu fratele ei, "A Regular Guy". La Reed, Jobs a fost implicat intr-o relatie cu solista Joan Baez. Enigmaticul, dar carismaticul Jobs a vorbit foarte putin despre el si boala sa. Puterile au inceput sa-l lase.

In 2004, a recunoscut insa ca a suferit de o forma rara de cancer pancreatic. In 2009, s-a descoperit ca a facut un transplant de ficat intr-un spital din Memphis. Jobs si-a luat trei concedii medicale de la Apple. Nu a oferit insa alte detalii.

In urma cu doi ani, membrii boardului executiv al Apple l-au obligat sa vorbeasca despre boala sa, din cauza posibilelor probleme de succesiune, care ar putea afecta "sanatatea companiei". Luna martie l-a gasit pe Jobs in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume. Ocupa locul 109, cu o avere de 8,3 miliarde de dolari, destul cat sa starneasca imaginatia reporterilor.

Analistii spun ca Apple s-a descurcat bine dupa plecarea lui Jobs chiar datorita prezentei sale din umbra. Jobs a putut lua decizii majore in ultimele luni ale vietii sale. Tim Cook, succesorul sau, s-a sfatuit in nenumarate randuri cu Steve Jobs. Compania are o istorie tumultoasa.

In ianuarie 2009, dupa ce Jobs a anuntat ca isi ia liber pentru a doua oara din motive medicale, actiunile Apple au scazut la 78,20 dolari. Si-au revenit insa rapid, devenind "vedete" pe Wall Street. Intr-o zi de vara din 2011, cand actiunile au inrosit valoare de 400 dolari, Apple a devenit cea mai valoroasa companie din lume, devansand gigantul petrolier ExxonMobil.

Ultimele NOUTATI

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cele mai grave greseli la volan: aceste gesturi duc anual la mii de decese

today17 Apr. 2024
Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Verificari obligatorii la masina, cand vine vara: nu mai amana vizita la service

today17 Apr. 2024
Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024
Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai tari 30 de sfaturi financiare pentru cei trecuti de 30 de ani

today17 Apr. 2024
Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale
Casa si gradina

Beneficiile unei pompe de caldura aer-apa in economia si confortul casei tale

today17 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?
Afla...

Cum a murit Toma Caragiu la cutremurul din 1977. Sotia lui rupe tacerea: Ce te uiti asa la mine de parca ti-ai lua adio?

today17 Apr. 2024
Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense
Ultima ora

Klaus Iohannis, despre candidatura la sefia NATO: discutiile sunt foarte intense

today17 Apr. 2024
De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana
Economie

De trei luni de zile, Romania are cea mai mare rata a inflatiei din toata Uniunea Europeana

today17 Apr. 2024
Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?
Ultimele stiri economice

Cati bani are, de fapt, Ion Tiriac. E mai bogat ca Becali?

today17 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x