ANALIZA: Va reusi RIM sa isi revina din amorteala? Ce spun expertii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Va reusi RIM sa isi revina din amorteala? Ce spun expertii ANALIZA: Va reusi RIM sa isi revina din amorteala? Ce spun expertii
de Manager.ro la 30 Ian. 2013
Urmareste-ne pe Google News
blackberryrimresearch in motionfunctiisecuritatewindows phone 8

In anii care urmeaza, lansarea Blackberry 10 ar putea reprezenta un moment de cotitura in istoria mult incercatei companii canadiene Research In Motion (RIM) sau dimpotriva, episodul in care a fost condamnata definitiv la faliment.

Chiar daca BB10 imprumuta o parte din numele programelor care au dat viata primelor telefoane mobile ale celor de la RIM, aceasta este o platforma cu totul diferita.

Schimbarea a fost problematica. Amanarile au afectat preturile actiunilor RIM si au determinat debarcarea unor executivi.

Acest fapt a contribuit si la raportul din decembrie 2012, potrivit careia RIM a inregistrat prima scadere a numarului de abonati din istoria sa.

Stirile au orbitat in jurul unor scenarii cat se poate de pesimiste. In ultima vreme, optimismul a revenit insa pe chipurile celor de la RIM.

Cativa experti tehnologici au laudat functia sistemului de operare BB10, care le permite utilizatorilor sa navigheze printre aplicatii si mesaje.

Pretul actiunilor RIM a ajuns la 15,66 dolari/unitate, in crestere de la 6,31 dolari, valoare inregistrata in luna septembrie a anului 2012.

RIM a precizat ca va oferi 70.000 de aplicatii, precum si filme, emisiuni de divertisment si muzica, continut provenit de la cele mai mari studiouri, odata cu relansarea Blackberry World (magazinul virtual de aplicatii BB).

Inainte lansarii BB10, BBC a discutat cu patru experti, care si-au impartasit opiniile cu privire la sansele acestui produs de a atrage investitori, potentiali cumparatori, impatimiti ai gadget-urilor si directori ai companiilor IT.

Stuart Jeffrey, analist Nomura Securities: "Fanii Blackberry si utilizatorii corporatisti nu vor renunta la "viciul" lor tehnologic. BB10 ar putea determina o crestere a vanzarilor initiale ale RIM, sustinand astfel aprecierea actiunilor"

Dar exista doua probleme, care pot tempera acest optimism. In timp ce alti producatori de smartphone-uri si-au diversificat parteneriatele, RIM este o companie integrata - ca si Apple, explica Jeffrey.

Pentru a dobandi succesul, RIM trebuie sa "se lupte" cu rivalii sai, Apple si Samsung. Daca RIM esueaza - ceea ce este foarte posibil, potrivit celor de la BBC - vanzarile ar putea viza o singura nisa, destul de redusa - cea a angajatilor din companii.

In al doilea rand, migrarea RIM la BB10 va eroda o parte din sursele de profit: abonatii BB7 platesc un tarif lunar pentru serviciile unice ale RIM.

BBC estimeaza ca abonatii platesc in jur de 2 - 3 dolari pe luna si utilizatorii din companii, 7 - 8 dolari pe luna.

Astfel, profitul RIM ar putea scadea cu un miliarde de dolari, in urmatorii doi ani.

Pentru a inlocui aceasta sursa de profit, RIM trebuie sa creasca vanzarile de smartphone-uri cu 15 milioane de unitati (+50%). Doar asa va putea spune ca si-a revenit complet din amorteala. Dezvoltarea pe termen lung a RIM ramane problematica.

Ben Wood, consultant telecomunicatii CCS Insight: "Smartphone-urile cu Blackberry 10 se vor adresa unui numar de trei mari grupuri"

"Cred ca RIM va viza trei mari grupuri cu smartphone-urile sale dotate cu sistem de operare BB10", spune Ben Wood.

Prima grija a companiei va fi legata de clientii existenti. Exista acei utilizatori vechi de Blackberry, care l-au folosit drept smartphone de serviciu si s-au indragostit de brandul canadian.

Multi dintre ei considera ca au ramas in urma prietenilor lor, cand vine vorba de achizitionarea unui smartphone modern; totusi, tastatura fizica QWERTY, serviciul excelent de email si alte functii, precum Blackberry Messaging (BBM), au contribuit la fidelizarea acestor utilizatori.

"Daca RIM nu isi va tine promisiunea fata de acesti oameni, noua platforma si noile smartphone-uri vor avea un viitor nesigur. Daca decid sa ramana alaturi de RIM, vor deveni adevarati evanghelisti pentru produsele actualizate si ar putea contribui la recuperarea gigantului tehnologic", explica Ben Wood.

Un alt grup este reprezentat de fostii proprietari de Blackberry. Ei sunt sedusi de iPhone, Samsung Galaxy S3 sau LG L7.

RIM nu le-a oferit acestora un motiv bun, pentru a reveni la Blackberry. Cat timp vor mai ezita fostii utilizatori de Blackberry, pana cand vor reveni la smartphone-urile "negre"? Ultimul grup care intra in atentia RIM este reprezentat de tinerii care cumpara un Blackberry pentru a beneficia de serviciul BBM si Facebook.

Acestia sunt clientii care au transformat Blackberry-ul in al treilea cel mai mare vanzator de smartphone-uri din Marea Britanie, la finele lui 2012.

Acest grup nu isi va permite cel mai scump smartphone Blackberry, dar ar putea achizitiona unele mai ieftine. RIM trebuie sa se asigure ca BB10 ii va atrage pe tineri, deoarece ei reprezinta un motor extraordinar de crestere.

Joseph Volpe, jurnalist Engadget: "Blackberry foloseste un limbaj comun cu iPhone, cel putin in privinta designului"

"Cu un design inspirat probabil de iPhone 5, este lesne de inteles ca smartphone-ul RIM va reprezenta un puternic subiect de discutii, chiar daca a fost proiectat cu mult timp inaintea telefonului celor de la Apple", spune Joseph Volpe, jurnalist al site-ului tehnologic Engadget.

Orice factor situat sub perfectiune va cauza un feedback negativ in cazul RIM, in situatia in care compania a mizat totul pe BB10. Totusi, in ultima vreme, chiar si telefoanele cu performante "nu chiar extraordinare" au cucerit podiumul - luati exemplul lui Samsung Galaxy S3.

"Soarta companiei sta in mainile sistemului de operare BB10. Anul trecut, am fost impresionat de platforma bazata pe QNX. OS-ul este rapid, fluid si "curat". BB10 reprezinta o experienta simplificata pentru utilizatori si cei invatati cu Android si iOS se vor afla, la inceput, in dificultate", explica Joseph Volpe.

In privinta functionalitatii, se incadreaza in aceeasi categorie cu Windows Phone 8. Din fericire, fanii inraiti ai BlackBerry raman loiali acestui brand si se asteapta la o revenire spectaculoasa.

Scott Matsumoto, expert in securitate la Cigital: "Directorii tehnologici vor aprecia BB10"

Potrivit lui Matsumoto, BB10 este construit in jurul experientei RIM oferite in zona securitatii dispozitivelor mobile.

Directorii tehnologici vor aprecia functia Balance, care nu permite ca datele din companie sa fie accesate de aplicatiile personale ale utilizatorilor; de asemenea, informatiile confidentiale din cadrul unei companii pot fi sterse de la distanta (de exemplu, cand un angajat demisioneaza).

Capacitatea de a separa continutul de la munca si cel personal in interiorul unui singur dispozitiv ar trebui sa ofere o anumita intimitate pentru utilizatori si o protectie maxima pentru angajatori.

In general, asemenea functii vor fi binevenite in cazul managerilor si directorilor de companii, deoarece ei manevreaza cele mai importante (si confidentiale) informatii. De asemenea, multe companii si-au instalat deja alte programe si aplicatii, pentru a administra smartphone-urile iPhone si Android, asigurandu-se ca angajatii nu ameninta, voluntar sau nu, securitatea firmei.

Mai mult, companiile care vor sa ofere mai multe aplicatii proprii pentru personalul angajat vor prefera sa negocieze cu dezvoltatorii familiarizati cu iOS si Android, deoarece aceste sisteme de operare domina piata smartphone-urilor.

RIM se afla intr-o concurenta si cu Windows Phone 8, care beneficiaza de functii de securitate foarte bine structurate. "BB10 ofera, intr-adevar, o serie de functii de securitate excelente - dar in contextul trendurilor actuale adoptate de companii, este putin probabil ca acestea sa adopte BB10 ca solutie unica, asa cum faceau in trecut", conchide Scott Matsumoto.

Ultimele NOUTATI

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie...

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x