INTERVIU Bogdan Balaci, CEO Ymens: "The era of personal cloud" - business-urile din Romania inca nu se impaca prea bine cu "tehnica" BYOD

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
INTERVIU Bogdan Balaci, CEO Ymens: The era of personal cloud - business-urile din Romania inca nu se impaca prea bine cu tehnica BYOD INTERVIU Bogdan Balaci, CEO Ymens: "The era of personal cloud" - business-urile din Romania inca nu se impaca prea bine cu "tehnica" BYOD
de Manager.ro la 08 Apr. 2014 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
the era of personal cloudbyodcompaniiafaceriymensbogdan balaci

Solutiile cloud din Romania sunt la nivelul de "norisor", mai ales cand vine vorba de intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Daca pentru tara noastra se estimeaza o piata de 150 de milioane de euro, pana in 2017, la nivel mondial, piata va fi de cel putin o mie de ori mai mare, in 2016. Bogdan Balaci, CEO Ymens, a vorbit, in exclusivitate pentru Manager.ro, despre utilitatea cloud-ului in business-ul romanesc si cum se vede "the era of personal cloud", in conditiile in care tara noastra are o piata paradoxala din anumite puncte de vedere.

1. Cum pot fi convinse IMM-urile sa foloseasca solutiile de cloud, avand in vedere ca numai unul din 10 IMM-uri utilizeaza in momentul de fata asa ceva?
 
Segmentul IMM-urilor are un potential foarte mare de crestere din punctul de vedere al accesarii tehnologiilor de ultima generatie si al gradului de adoptie a cloud-ului. Tot mai multi antreprenori si manageri din IMM-uri dovedesc un interes crescut pentru optimizarea operationala prin tehnologie si pentru eficientizarea utilizarii resurselor, iar cloud-ul este cea mai buna solutie. Piata de cloud este inca la inceput in Romania, dar cercetarile de piata estimeaza ca va depasi 150 de miloane de euro in 2017, in timp ce la nivel mondial companiile de cercetare de piata vorbesc despre o industrie de 210 de miliarde de dolari (echivalent a peste 150 de miliarde de euro) in 2016. Expertii previzioneaza insa o evolutie la nivel local mai rapida: daca in lume cloud-ul inregistreaza un avans de 15-18% pe an, in Romania cresterea anuala preconizata este de aproximativ 30%.
 
Pentru IMM-uri, principalele argumente in favoarea utilizarii solutiilor cloud sunt accesul rapid si simplu la resurse IT de ultima generatie, eficientizarea operatiunilor si cresterea performantelor, precum si consumul de IT fara investitii initiale ridicate, pe baza unui abonament lunar. In plus, prin cloudsourcing, atat IMM-urile, cat si companiile mari si institutiile publice pot accesa nu doar solutiile de business in cloud de care au nevoie, ci si o gama vasta de servicii IT, de la consultanta, implementare sau suport si pana la business process outsourcing (BPO), IT outsourcing, application management services (AMS) sau securitate IT.

 
Practic, prin cloud, IMM-urile pot opta pentru aplicatii software moderne si servicii asociate cu ajutorul carora pot concura indeaproape companiile mari. Daca pana de curand doar acestea aveau acces la tehnologie de ultima generatie, acum solutiile moderne de tip cloud sunt disponibile oricarui tip de organizatie, indiferent de dimensiunea acesteia sau de domeniul de activitate. Pe o piata tot mai dinamica, in care exigentele clientilor continua sa creasca si sa se diversifice, suntem siguri ca, in cativa ani, cloud-ul va deveni prima alegere tehnologica pentru IMM-uri.
  
2. Care sunt tintele pentru noua piata de cloudsourcing din Romania?
 
Modelul de business Ymens este unic pe plan local: compania este primul broker de cloud din Romania si aduce in premiera cloudsourcing-ul pe piata. La nivel global, se vorbeste deja de cativa ani despre modelul de tip cloud broker si despre potentialul foarte mare de crestere - potrivit unor estimari Gartner, consumatorii de cloud din mediul de business vor apela tot mai mult la serviciile unui broker de cloud: pana la cel putin 20% in 2015. In Romania insa, piata este la inceput si acum incepe de fapt sa se formeze, astfel ca este prematur pentru asemenea estimari. Credem insa ca, odata cu dezvoltarea pietei de cloud din Romania, rolurile si modelele de business ale jucatorilor de cloud se vor diversifica si transforma tot mai mult pentru a raspunde la cerintele consumatorilor de cloud.
  
3. Recent, ati anuntat lansarea serviciilor de cloudsourcing. Despre ce preturi vorbim la abonamente daca ne referim la un IMM-uri (dati-ne un exemplu care va vine mai la indemana)
 
Prin cloudsourcing, companiile au posibilitatea sa opteze pentru o solutie cloud integrata din aplicatii si servicii care raspund particularitatiilor proprii fiecarei afaceri. Solutiile de business de tip cloud sunt combinate in cadrul strategiei de cloudsourcing cu o gama variata de servicii: consultanta, suport, administrare si mentenanta a infrastructurii IT, externalizare IT, BPO (Business Process Outsourcing), AMS (Application Management Services) sau servicii de securitate IT. Pe modelul impus de tehnologia cloud, clientul va beneficia de solutii si servicii in baza unui abonament lunar aferent utilizatorilor sai. Valoarea acestui abonament este greu de determinat cu precizie, intrucat fiecare companie are nevoi particulare, diferite, in ceea ce priveste serviciil IT de care are nevoie.
 
Concret, pentru aplicatiile cloud din platforma, abonamentele sunt cele comunicate inclusiv pe site-ul Ymens, in timp ce pentru servicii, in functie de specificul activitatii si de complexitatea de business, este necesara o oferta integrata, de aplicatii plus servicii, care va presupune un abonament integral, lunar. Nu exista un pret exact pentru servicii tocmai pentru ca oferta catre client este personalizata business-ului sau.
  
4. Cum se impaca tehnologia cloud cu faptul ca Romania este una dintre ultimele tari din Europa la inovatie in IT?
 
Romania este o piata paradox, fapt care explica nivelul inca redus de penetrare a noilor tehnologii, insa sunt increzator ca urmatorii ani vor aduce schimbari importante. Suntem printre cei mai buni la informatica si ne aflam pe locul sase in lume din punctul de vedere al vitezei de Internet, avem specialisti in IT apreciati la nivel international, ceea ce ar trebui, cel putin in teorie, sa faciliteze adoptia tehnologiilor noi in Romania. In realitate, foarte multi specialisti romani in IT se formeaza si cresc profesional in multinationale, deservind practic pietele externe.
 
Daca la nivelul companiilor mari din Romania, cu echipe IT dedicate, gradul de adoptie a noilor tehnologii si, implicit a cloud-ului, este ridicat, atunci cand ne referim la IMM-uri, utilizarea tehnologiei in activitate, in general, este inca redusa. Statisticile din Carta Alba a IMM-urilor publicata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in 2013 arata ca: 47% dintre IMM-urile romanesti nu folosesc deloc solutii software, doar 27% au website propriu si doar 4% efectueaza tranzactii online.
 
In cativa ani, aceste statistici vor arata cu totul altfel, pe masura ce companiile romanesti vor intelege tot mai mult beneficiile tehnologiei si, in mod particular, ale tehnologiei cloud. Ymens este aproape de companiile romanesti, pentru a le sustine in acest pas important al migrarii in cloud. Stim – chiar de la clientii nostri - ca e nevoie de consultanta, de suport, de personalizarea solutiilor cloud prin servicii asociate fiecarui business in sine, de aici si cloudsourcing-ul.
  
5. Multe companii de cercetare vorbesc despre cloud ca fiind mult mai vulnerabil in fata atacurilor cibernetice fata de alte metode de stocare ale informatiilor, cum le raspundeti acestora?
 
Companiile de cercetare vorbesc mai degraba despre temerile potentialilor utilizatori de cloud din mediul de business privind securitatea cloud-ului si a datelor confidentiale pe care acestia le utilizeaza in cloud. O infrastructura interna a unei companii care nu are domeniul de activitate corelat cu IT-ul si nici nu dispune de un departament IT vast si specializat inclusiv pe securitatea datelor este cu siguranta vulnerabila la atacuri informatice, spre deosebire de infrastructura cloud. Un furnizor de solutii cloud dispune de toate sistemele de securitate IT pentru infrastructura si solutiile pe care le ofera clientilor sai si, mai mult decat atat, este pregatit, specializat si certificat sa gestioneze eventuale atacuri.
  
6. Tot la capitolul vulnerabilitati, cum se impaca BYOD (Bring Your Own Device) si tehnologia cloud, in Romania, avand in vedere ca la noi exista tot mai multe cazuri de furt de informatii confidentiale?
 
BYOD este un subiect fierbinte de discutie inclusiv in Romania, fiind un considerent important pentru care companiile decid sa migreze in cloud. Pe plan global, exista deja un set de bune practici, reguli si masuri de securitate urmate de mediul de business in implementarea conceptului de BYOD, care in Romania nu sunt inca foarte clar stabilite. Conform Gartner, companiile trebuie sa se pregateasca pentru un nou nivel in utilizarea dispozitivelor mobile la locul de munca. Asa-numita “the era of personal cloud” descrie o lume in care toate dispozitivile vor functiona in cloud. Astfel, accentul nu va fi asupra imbunatatirii dispozitivelor in sine ci, mai degraba, asupra cresterii capabilitatilor acestora pentru lucrul in cloud.
 
Cloud-ul poate facilita adoptia BYOD si in Romania, prin sprijinul din punct de vedere al securitatii informatice pe care il poate oferi companiilor nu doar pentru dispozitivele proprietare, ci si pentru cele ale angajatilor, pe care acestia le utilizeaza in activitatea de zi cu zi.
 

Ultimele NOUTATI

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce trebuie sa faci daca ti-a expirat permisul de conducere: reguli 2024

today18 Apr. 2024
Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti
Financiar-Bancar

Cum poti sa incepi sa investesti la Bursa de Valori Bucuresti

today18 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?
Life Style

Cum sa alegi motoare de barca cu puterea potrivita pentru barca ta?

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x