Un american pentru pensiile private. Actiunea preconizata de guvernul Tudose este un furt sponsorizat de stat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un american pentru pensiile private. Actiunea preconizata de guvernul Tudose este un furt sponsorizat de stat Un american pentru pensiile private. Actiunea preconizata de guvernul Tudose este un furt sponsorizat de stat
de Ion Dan Trestieni la 04 Dec. 2017
Urmareste-ne pe Google News
pensii privatepensii pay-as-you-gopaul h.smithcfa instituteguvernul tudosefurt

Paul H.Smith, presedintele CFA Institute, explica gravitatea intentiilor guvernului Tudose de a taia contributiile la pensiile private

 
In orice actiune politica sau sociala ai de-aface cu mai multi pasi care sa te conduca la realizarea obiectivului pe care ti l-ai propus. Foarte schematic, acesti pasi ar fi :
 
- diagnoza situatiei/domeniului,
- prognoza asupra actiunii viitoare;
- actiunea concreta;
- evaluarea rezultatelor;
- curatie/terapie;
- actiune corectata.
 
Faza de diagnoza este esentiala . Este bine sa fie facuta de profesionisti ,cu experienta in domeniu. In ceea ce priveste Pensiile Private, dintre cei mai buni diagnosticieni sunt cei de la CFA Institute.
 
Ce statut au purtatorii titlului de CFA ?
 
Iata ce este mentionat pe site-ul Erste.Asset Management: “ Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.
 
Astazi, in lume exista peste 100.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele 136 societati membre ale CFA Institute.
Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene intr-o perioada de 3 -7 ani. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte.
CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele 136 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, CFA Romania are peste 140 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 nivele ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, etc.”
 
Ce parere are Paul H. Smith despre tairea in Romania a contributiilor la pensiile private ?
 
Paul H. Smith si-a exprimat parerea despre acest subiect, facand o diagnoza, intr-un interviu recent : “INTERVIU Paul H. Smith, presedinte CFA Institute, despre taierea contributiilor la pensiile private: Furtul sponsorizat de stat a avut arareori sau niciodata consecinte fericite!”, Oana Osman, 4.12.2017, PROFIT.ro.
 
Iata ce spune Paul H. Smith:
 
“Profit.ro (PR): in conditiile evolutiilor demografice din prezent, cand populatia imbatraneste, iar oamenii fac mai putini copii si la varste mai inaintate decat generatiile anterioare, pot redeveni sustenabile sistemele publice de pensii pay-as-you-go, bazate pe solidaritate intre generatii, sau sunt acestea condamnate la faliment? 
 
PHS : Condamnate ar putea fi un cuvant prea puternic, dar, in mod clar, aceste sisteme sunt sortite sa aiba probleme semnificative. Deteriorarea ratei de dependenta in majoritatea tarilor inseamna ca sistemele de pensii publice pay-as-you-go pur si simplu nu mai pot functiona matematic, iar guvernele de oriunde trebuie sa inceapa sa educe membrii societatii sa inteleaga acest fapt simplu. Ar putea ajunge sa fie necesara taierea pensiilor in plata, perioada activa va trebui prelungita, iar oportunitatile de investitii regandite, astfel incat sa creasca randamentul investitiilor.
 
 PR : in acest moment, credeti ca mai poate gasi cineva solutii pentru a rezolva problema deficitelor sistemelor de tip pay-as-you-go? Daca, de management s-ar ocupa cei mai buni profesionisti in finante, analisti CFA de exemplu, in locul politicienilor? 
 
PHS : Cred ca profesionistii in investitii ar face o treaba mai buna in administrarea banilor pentru a obtine randamente mai bune. Dar oricat de sclipitoare ar fi strategia de investitii si executia acesteia, tendintele demografice sunt prea puternice. Indiferent de cine le-ar administra, sistemele de pensii pay-as-you-go vor fi oricum deficitare. 
 
PR : Dat fiind modul de functionare, in care celor care contribuie acum li se promit beneficii ce vor fi platite din banii altora, care vor contribui in viitor, sistemele pay-as-you-go au fost considerate similare unei scheme Ponzi. Sunteti de acord cu comparatia? La ce consecinte sa ne asteptam?
 
PHS : Sunt similare in modul de functionare, desi, evident, nu si in intentie. Oricum, rezultatul e acelasi: la un moment dat, muzica se opreste si ultima persoana se trezeste ca tine o geanta goala. 
 
PR : Ca viitori pensionari in acest sistem, putem spera sa incasam pensii mai mari decat primesc acum parintii nostri? 
 
PHS : Este perfect posibil daca munciti o perioada mai lunga decat au facut-o parintii, daca platiti o rata de contributie mai mare decat au platit ei si daca aveti parte de randamente mai bune in investitie decat au avut ei. Dar daca aceste trei conditii se realizeaza la niveluri egale cu cele reusite pentru generatia parintilor nostri, atunci nu este posibil si pensiile vor fi subfinantate.
 
PR : Cu o povara fiscala in crestere pentru copiii nostri (obligati sa ne sustina pensiile in viitor), va asteptati la agravarea conflictului intre generatii in anii ce vor urma? Cu ce consecinte? 
 
PHS : Cred ca aceasta este o ingrijorare reala. Generatia mai tanara va fi la putere intr-o zi. Se vor uita la generatia celor mai batrani si-i vor vedea ca se bucura de un stil de viata la care ei nu pot decat sa viseze. Vor vedea ca au in proprietate o casa, ca au economii decente si o pensie buna. Aceasta va conduce cu siguranta cel putin la tendinta de a taxa mai puternic generatiile celor mai batrani in viitor. Iar batranii de atunci se vor supune cu gratie, altfel vor fi tensiuni. Ca membru al generatiei mai in varsta, cred ca suntem datori, pentru copiii nostri, sa raspundem acum acestei provocari si sa incepem rapid sa corectam aceste dezechilibre.
 
PR : Sistemele de pensii private au fost introduse ca solutie la problemele sistemului public. Dar in tari sarace, asa cum este Romania, oamenilor nu le raman multi bani de economisit dupa ce isi platesc contributiile obligatorii la sistemele publice falimentare de asigurari sociale. si atunci, cat de realist este sa credem ca problema poate fi rezolvata de fondurile private doar ca alternativa la sistemul public, fara desfiintarea acestuia din urma? 
 
PHS : Cred ca ar fi folositor un sistem in care poti opta sa iesi complet din schema guvernamentala de pensii si sa directionezi contributiile catre scheme private. Aceasta ar construi increderea si ar ajuta oamenii sa-si asume responsabilitatea propriei batraneti. 
 
PR : Daca desfiintam sistemul pay-as-you-go si-i facem pe oameni responsabili, in locul statului, pentru propria batranete, vom crea noi probleme pentru pensionarii actuali. Care e solutia? 
 
PHS : Pensionarii existenti va trebui sa fie tratati ca o categorie separata, de tranzitie, in societate. Guvernul va trebui sa retina fonduri suficiente pentru a continua plata pensiilor catre acestia, dar, probabil, retinand rate mai mici. 
 
PR : Reforma pensiilor s-a dovedit destul de fragila in tari ca Polonia, Ungaria, unde guvernele au confiscat economiile oamenilor in fonduri private pentru a rezolva problema deficitelor publice. in Romania, contributiile la fondurile administrate privat vor fi taiate anul viitor, din aceleasi motive. Ce efecte anticipati?
 
 
PHS : in mod clar, nu aceasta este schema avuta in vedere de cei care au gandit reforma sistemului de pensii. Miscari precum acestea descrise de dumneavoastra vor duce la colapsul increderii in sistem si in guvern. Pensiile nu sunt o forma de finantare guvernamentala si ar trebui protejate prin lege de acest tip de activitati. Furtul sponsorizat de stat a avut arareori sau niciodata consecinte fericite! 
 
PR : Care sunt principalele provocari si dificultati cu care se confrunta azi fondurile private de pensii? 
 
PHS : Randamentul investitiilor. Traim intr-un mediu cu rate de dobanzi joase, aproape de zero, care ar putea continua cativa ani. Aceasta inseamna ca investment returns vor fi de asemenea reduse, iar costurile vor inghiti disproportionat din beneficii. Aceasta este marea problema: cum sa generam randamente mai mari fara sa ne asumam riscuri inacceptabile.”.
 
Ceea ce vrea sa faca guvernul Tudose este , deci, “un furt sponsorizat de stat” iar astfel de actiuni ar trebui evitate prin protectia legii. Nu este admisibil ca guvernul sa confiste economiile oamenilor din fondurile private, pentru a rezolva problema deficitelor publice.
 
Acest lucru nu il spun eu ci un specialist  AMERICAN, care stie despre ce vorbeste. Subliniez AMERICAN si … “prietenii stiu de ce !”
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ultimele NOUTATI

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata
Companii

Antreprenorii romani tuna si fulgera: avem e-factura, e-transport, e-sigiliu si cu toate astea marii infractori nu sunt prinsi niciodata

today27 Mar. 2024
Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024
Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!
Life Style

Curatenia de primavara bate la usa! Pregateste-te cu produse profesionale care sa-ti faca munca mai usoara!

today27 Mar. 2024
7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte
Life Style

7 sfaturi utile pentru organizarea nuntii perfecte

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala
Economie

Se scumpesc taxele locale pentru proprietati. Nu scapa nici macar firmele, ce spune noua legislatie fiscala

today27 Mar. 2024
Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar
Economie

Salarii litoral 2024. Cat de generosi sunt patronii, salarii si de 10.000 de lei bani in mana, lunar

today27 Mar. 2024
Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Atentie, soferi: in caz de accident, la 45km/h esti proiectat prin parbriz, daca nu porti centura

today27 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today27 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x