Ghidul gurmandului -salata de vinete ca baza pentru alte feluri de mancare
gurmandgastronomie francezasalata de vinetebucatarie romaneascaandrei plesu
Salta de vinete poate fi folosita ca mancare in sine, ca aperitiv. Poate fi insa si o baza pentru alte feluri de mancare . Veti vedea in ce fel !
Nu stiu altii cum sunt ,dar eu sunt... gurmand . Am sa dau definitia gurmandului din Dictionarul Larousse . De ce Larouse ? Pentru ca este dictionarul limbii franceze. Si ce daca ? Franta este singura tara din lume in care gastronomia – arta de a gati – a fost decretata “patrimoniu mondial UNESCO “. Acolo se formeaza adevaratii gurmanzi.
Gurmand este “omul caruia ii place sa manance mult, si lucruri bune”. Atentie deci : mult si bun. Dar mai inseamna ceva . Francezii au o expresie : “etre gourmand comme un chat” - a fi gurmand ca o pisica . Ati vazut cum mananca pisicile ? Nu se grabesc deloc, nu “infuleca”, par a savura fiecare imbucatura si sunt foarte concentrate pe actul mancarii .
Daca l-ati vazut vreodata pe domnul Andrei Plesu mancand la o petrecere, il veti compara , cu siguranta, cu un motan. Se aseaza la masa, isi focalizeaza privirea asupra lucrurilor pe care le vede in fata, isi face un plan, isi delimiteaza spatiul – cam 1 metru patrat- si incepe sa manance incet si foarte concentrat. Atata vreme cat mananca, nu poate fi abordat de nimeni. Nu vede, nu aude! Dupa ce ramane un vid in metrul lui patrat redevine un om sociabil si foarte convivial, facandu-i si pe ceilalti sa manance bine. Filozoful este un tip clasic de gurmand.
Si Cehov, intr-una din nuvelele lui , vorbeste despre gurmanzi . Da un soi de definitie negativa : nu este gurmand acela care , avand lucruri bine gatite pe masa, vorbeste despre altceva decat despre mancarea respectiva.
Romanii sunt ei, oare, in general, gurmanzi ? Dupa parerea mea, nu ! Mancam mult, dar nu si bine . Noi suntem tara bautorilor de “sprit”, a celor care pun apa in vin . In Franta “metre de l’eau dans le vin” ( a pune apa in vin) este o expresie pentru o actiune ratata. Se mai fac la noi si alte sacrilegii : se pune pepsi in vin rosu, zahar in tuica, etc, etc.
Se vorbeste despre mancarea traditionala romaneasca dar s-a descoperit ca avem, de fapt, un singur fel de mancare unicat :bulzul. Este o mancare inventata de ancestralii ciobani, pentru tagma lor. Pentru noi, ceilalti, cine a mancat bulz adevarat – mamaliga fiarta in unt de oaie – a descoperit ca bulzul este o bomba culinara, la propriu .
Ca sa nu insir cuvinte fara noima, va pun o intrebare : ce se poate face cu o salata de vinete – vinete coapte, tocate, amestecate cu ulei, usturoi si ceapa( cine este mai gurmand poate aduga lamaie sau maioneza).
Raspunsul clasic , potrivit cu cultura/traditia noastra culinara, este : se poate manca ca atare, cu rondele de rosii, ca aperitiv.
Le-am adresat si francezilor aceeasi intrebare – am studiat site-ul cuisineaz.com. Si am gasit multe retete in care salata de vinete dintr-un borcan este doar un ingredient intr-o alta mancare .Imi face placere sa vi le prezint.
1. Lazagne cu dovlecei, smantana si jambon
Ingrediente
- 1 pachet foi de lazagne;
- 1 borcan cu salata de vinete clasica;
- 2 dovlecei;
- 370 g smatana pentru frisca (lejera);
- 6 transe de jambon;
- 100 g casacaval “gruyere” ras;
- sare, piper
Preparare
- se preincalzeste cuptorul (180 grade Celsius, th 6)
- se spala, se curata si se taie dovleceii in rondele;
- intr-un bol, se amesteca salata de vinete cu smantana lejera;
- se unge vasul care merge la cuptor cu unt. Se pune, in ordine, un strat de foi de lazagne, un strat de rondele de dovlecei, un strat de salata de vinete amestecata cu smantana, un strat de lazagne, o transa de jambon, salata de vinete cu smantana . Se repeta aceasta succesiune pana se umple vasul. Ultimul strat contine : lazagne, salata de vinete amestecata cu smantana, casacaval “gruyere” ras.
- se pune la cuptor si se tine 40 minute.
2. Rulada cu salata de vinete si jambon
Ingrediente
- o foaie de placinta foietaj ;
- 100 g salata de vinete;
- 50 g branza de capra proaspata, frantuzeasca (“chevre en buche”, se gaseste la Mega Image si Carrefour);
- 4 transe de jambon;
- 2 linguri de supa pline cu mustar;
- 1 galbenus de ou;
Preparare
- se preincalzeste cuptorul la 210 grade Celsius, th 7;
- se deruleaza foaia de placinta si se unge cu mustar . Apoi se pune un strat de salata de vinete ;
- se zdrobeste branza de capra cu furculita si se imprastie pe foaia de placinta;
- se taie transele de jambon in lamele si se raspandesc peste foaia de placinta; se ruleaza foaia de placinta, se pune intr-o folie de hartie -filmata, si se plaseaza 15 minute la congelator;
- se scoagte foaia -filmata si se taie rulada in bucati groase. Se pun intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se badijoneaza fiecare cu galbenusul de ou batut si amestecat cu putina apa;
- se pune la cuptor timp de 20-30 minute. Se supravegheaza.
3. Tarta fina cu salata de vinete si rosii
Ingrediente
- o foaie de placinta foietaj;
- 150 g salata de vinete;
- 50 g parmezan ras;
- 4 rosii;
- ulei de masline;
- busuioc proaspat
Preparare
- se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius (th 6);
- se deruleaza foaia de placinta si se taie in triunghiuri ;
- se unge fiecare triunghi cu salata de vinete, se acopera cu rondele de rosii. Se presara parmezan si se pune un fir de ulei de masline
- se pune la cuptor 20-30 minute pana ce foaia de placinta este aurie. Se scoate si se pune busuioc tocat marunt.
4. Sufleu “poids plume” de salata de vinete
Ingrediente
- 100 g salata de vinete ;
- 4 oua;
- o legatura de patrunjel;
- sare, piper
Preparare
- se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius (th 6);
- se bat ouale ca pentru omleta. Se spala si se toaca patrunjelul;
- se amesteca salata de vinete, ouale batute, patrunjelul tocat marunt . Se pune acest amestec in boluri care merg la cuptor, unse cu unt si presarate cu faina, in prealabil;
- se pun bolurile 15 minute la cuptor si nu se deschide deloc usa cuptorului in aceasta perioada. Se serveste imediat .
5. Rulouri de somon fume cu salata de vinete
Ingrediente
- 250 g somon fume ;
- 3 dovlecei;
-100 g salata de vinete;
- 1 legatura de coriandru;
- o paine bagheta;
- cateva foi de salata;
- sare, piper
Preparare
- spalati dovleceii, eliminati capetele, taiati dovleceii in lamele subtiri pe lungime ( nu in rondele );
- firbeti lamelele in apa fierbinte cu sare (care nu a ajuns la fierbere), timp de 2-3 minute. Este bine sa nu le puneti pe toate odata, sa faceti operatia de mai multe ori .Dupa ce le-ati fiert puneti-le in hartie absorbanta.
- decupati somonul fume in lamele. Puneti o lamela pe planul de lucru, acoperiti-o cu o lamela de dovlecel, presarati putina sare si piper, puneti un strat de salata de vinete, puneti o foaie de coriandru la unul din capete. Sarati si puneti piper.
- rulati usor ansamblul, fara a strange prea tare. Tineti ruloul inchis cu o scobitoare. Faceti atatea rulouri cate ingrediente aveti.
- tineti rulourile la frigider pana in momentul servirii lor. Dupa ce le scoateti , le puneti pe felii de bagheta acoperite cu cate o foaie mica de salata verde.
As dori foarte mult ca speculatiile mele despre arta culinara la romani sa fie gresita . Exista si modaliatati clare de a a ma combate. Recomanadati-mi si alte retete care folosesc salata de vinete ca baza pentru alte mancaruri. Pana atunci, pofta buna !