Poate Ion sa stopeze schimbarile climatice cu care ne confruntam ? Un singur Ion, nu ! Multi Ion, da!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Poate Ion sa stopeze schimbarile climatice cu care ne confruntam ? Un singur Ion, nu ! Multi Ion, da! Poate Ion sa stopeze schimbarile climatice cu care ne confruntam ? Un singur Ion, nu ! Multi Ion, da!
de Ion Dan Trestieni la 09 Aug. 2017
Urmareste-ne pe Google News
schimbari climaticeconsum individualamprenta carboneconomisirea energieiwwf

Gesturile simple din viata cotidiana pot incetini sau stabiliza procesul de schimbari climatice cu care ne confruntam . Este o problema de constiinta si de decizie personala.

Mi-a povestit sotia mea despre o un episod petrecut intr-o librarie . Intra un barbat rebegit de frig si incepe sa se planga : “Fir-a-ti voi ai dracului cu incalzirea voastra globala !”

 

Ei bine, in zilele acestea de canicula mi-ar fi placut sa-l intalnesc pe sugubatul din librarie ! Iad !

 

Toata lumea vorbeste despre schimbarile climatice si de schimbarea radicala a vietii noastre cotidine din cauza lor . Dar la ce ne ajuta aceste discutii? Ne fac ele verile mai putin toride, ne aduc mai multe ploi, mai multa zapada , iarna, mai multa apa potabila, care este pe cale de disparitie, mai multe partii de schi naturale , mai putina poluare care ne efecteaza pana si calitatea semintei barbatilor, deci a semintiei umane , mai putine inundatii, furtuni si incendii ? Ce ne facem ?

 

Am gasit o abordare interesanta in materialul “Ce que nous pouvons faire en tant qu’individus contre le changement climatique “ , Robert Bright, Huffington Post,fr., 27.07.2017.

 

Opinia lui Robert Bright este foarte clara : “ Uneori, provocarea reprezentata de schimbarea climatica ni se pare atat de gigantica incat reactia noastra naturala este sa ridicam bratele spre cer, in semn de disperare , si sa strigam ca nu putem face nimic .

 

Dar, cum se spune, diavolul se ascunde in detalii : lucrurile mici – maniera de a trai si de a lucra , de a cumpara si a consuma, obiceiurile noastre domestice – pot inclina serios balanta transformarilor climatice . Sa ne ascultam instinctele bune si sa imbunatatim obceiurile noastre personale”.

 

Stingerea luminii ori de cate ori parasim o incinta, scaderea cu doua grade a termostatului, auto-interdictia de a consuma carne o zi pe saptamana, sunt lucruri care conteaza. De ce ? Pentru ca aceste gesturi simple se cumuleaza zile, luni, ani .

 

Asa se ajunge la un mediu care se dezvolta durabil . Ori, dezvoltarea durabila inseamna asigurarea bunastarii economice si biologice a unei populatii, pe termen lung. Suntem capabili, cu progresele actuale ale medicinii si geneticii, sa avem o speranta de viata de 100 de ani cam prin anul 2050. Cu o conditie : mediul in care ne dezvoltam, sa ne sustina in acest demers.

 

Robert Bright ne propune un traseu rezonabil, in acest sens .

 

Fixarea de reguli, in casa

 

In casa proprie consumam cea mai mare parte de energie. Aici putem fi, deci, cei mai eficaci in lupta impotriva schimbarilor climatice.

 

Lumina, apa , aragazul, aerul conditionat, nu trebuie sa functioneze fara rost. De asemenea ne-ar fi de mare ajutor sa spalam rufele la masin cu o temperatura de 30 sau 40 grade Celsius. Nu mai putin de 70 sau 80 % din energia masinii se consuma cu incalzirea apei.

 

Trbuie sa cumparam aparate electromenajere de calitate

 

Unele lucruri sunt usor abordabile . De exemplu, sa inlocuim becurile incandescente cu LED-uri si becuri fluocompacte care cheltuiesc 80% mai putina energie si au o durata de viata de 25 ori mai mare

 

O alta actiune isteata ar fi sa cumparam un contor inteligent pentru masurarea consumului de energie . In Franta sau in Marea Britanie societati ca Smapee iti propun captatori si prize de curent speciale. Ele masoara in detaliu consumul de energie si-ti permit sa controlezi de la distanta aparatele electrice din casa gratie unei aplicatii care se pune pe smartphone.

 

Daca trebuie sa achizitionam aparate electromenajere mari – gaziniere , frigidere, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, aspiratoare, etc – este bine sa luam aparate care consuma putina energie. Este drept ca sunt mai scumpe, dar ,prin economia facuta la energie se scot banii suplimentari folositi in achizitionarea lor. In UE aparatele sunt notate in functie de consumul de energie . Pot fi aparate A+++, pentru cele mai economicoase, si D sau G pentru cele mai risipitoare in energie.

 

Sa consumam responsabil

 

Un consum important al menajurilor este cel al hranei si al produselor de intretinere a casei. Se pot face gesturi imporatnte pentru protejarea mediului : sa nu cumparam multe ambalaje de plastic – danezii folosesc 20 pungi de plastic pe an si pe locuitor iar polonezii 2000 - sa privilegiem cumpararea produselor locale – cele din afara localitatii trebuiesc transportate , de unde rezulta si poluarea – sa privilegiem produsele bio care au mai putine pesticide si ingrasaminte sintetice ce rezulta din rafinarea petrolului, procedeu cu un grad inalt de poluare.

 

Potrivit Worldwatch Institute fermele de crestere a animalelor produc 50% din emisiile de gaz cu efect de sera. Producerea a 500 g carne de vita genereaza de 18 ori mai multe emisii de gaz cu efect de sera decat producerea a 500 g de paste .Iata de ce, o decizie personala de a consuma mai putina carne ar ajuta mediul sa se regenereze.

 

In acest moment World Wildlife Fund (WWF) deruleaza un proiect extraordinar botezat LiveWell .Proiectul alerteaza populatia prezentandu-i efectele pe care consumul alimentar individual le poate avea asupra mediului. Dar nu se opreste aici . Se indica piste concrete pentru a adopata un regim alimentar mai sanatos, mai putin scump si mai grijuliu cu mediul.

 

Sa reducem amprenta noastra carbon in timpul calatoriei

 

Este vorba de poluarea pe care o producem prin deplasarea noastra. Se prevede ca vehicolul electric ar fi o solutie buna din acest punct de vedere dar trebuie asteptata ieftinirea lui . Pana atunci trebuie sa ne asiguram ca vehicolul pe care-l folosim polueaza cat mai putin cu putinta : trebuiesc umflate bine pneurile si trebuie facuta soferia in asa fel incat consumul de benzina sau motorina sa fie cel mai redus. Trebuie preferat trenul electric, cand se poate – aici, dupa cunostintele mele sunt multe discutii contradictorii : unii specialisti spun ca procesul de construire a caii ferate lasa o amprenta carbon uriasa.

Idealul ?: “per- pedes-ul” si bicicleta. De asemenea , dupa cunostintele mele transportul fluvial si maritim se relanseaza puternic, avand o amprenta carbon redusa.

 

Totul este o problema de mentalitate/constiinta : sa ne gandim la mediu cand desfasuram o actiune sub obladuirea lui.

 

Sa ne facem auziti

 

Cand este vorba despre schimbarile climatice activismul personal, al fiecaruia, conteaza mult. Sa le explicam altora, de exemplu, ca un arbore plantat absoarbe in cursul vietii lui o tona de CO2. Sau ca este importanta impartirea unei masini intre mai multi proprietari - “covoiturage “. Sau ca este nevoie de mai multe piste de bicicleta . Sau ca este nevoie de donatii pentru ONG-urile de mediu care chiar fac treaba in acest domeniu.

 

 

Trebuie sa ne fixam, pe langa releele de succes in viata cotidiana si un releu al supravietuirii – releul de protectia mediului. Ca si cazul celorlalte relee vom sti ca l-am instalat in momentul in care ne vom simti penibil pentru ca nu avem suficienta grija de mediu

 
 
 
 
 
 
 

 


 


 


 

 

Ultimele NOUTATI

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x