China: Carne de sobolan sau de vulpe in loc de vita sau miel
chinatrafic de carnesecuritate alimentarascandaluri alimentare
Autoritatile chineze au dezmembrat o imensa retea de trafic de carne. Peste 900 de persoane au fost arestate in Shanghai si in provincia Jiangsu. Organizatia infractionala vindea sobolani si alte mamifere de mici dimensiuni drept carne de vita sau de miel, obtinand astfel venituri de peste de un milion de dolari, au anuntat autoritatile chineze.
In China, consumatorii nu mai stiu in ce fel de carne sa aiba incredere. Dupa porcii aruncati in raul Huangpu, sursa de apa potabila pentru Shanghai, si dupa puii gripati cu H7N9, iese la iveala ca s-a pus in vanzare si carne de vita sau de miel care, de fapt, era de sobolan sau de vulpe. Ministerul Securitatii Publice din China a anuntat ca o imensa retea de trafic de carne a fost dezmembrata. Operatiunea a durat trei luni si a dus la arestarea a peste 900 de persoane din imprejurimile orasului Shanghai si din provincia Jiangsu. Doar vanzarea carnii de sobolan sau de vulpe etichetata drept miel le-a adus traficantilor venituri ilicite de peste 1 milion de dolari.
In pofida eforturilor politiei, securitatea alimentara ramane o problema serioasa, au recunoscut autoritatile. Imaginatia traficantilor pare nelimitata. Ei utilizau tot felul de aditivi pentru a da unui animal gustul altuia. In Guizhu, "tehnologia" de falsificare includea amestecarea unei solutii pe baza de peroxid de hidrogen cu gheare de pui, care sunt apreciate ca adevarate delicatese. In plus, carnea era adeseori "umflata" cu apa. Politia a confiscat peste 20.000 de tone de carne falsificata.
Curtea Suprema din China a definitivat vineri o lege care permite pedepsirea crimelor de securitate alimentara. Ea adauga in lista specifica a infractiunilor vanzarea de alimente cu un continut excesiv de produse chimice sau fabricate cu carne provenind de la animale bolnave sau moarte din cauze necunoscute.