LECTIA DE MANAGEMENT: Paszkany si fotbalul ca un proiect imobiliar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LECTIA DE MANAGEMENT: Paszkany si fotbalul ca un proiect imobiliar LECTIA DE MANAGEMENT: Paszkany si fotbalul ca un proiect imobiliar
de Manager.ro la 06 Sep. 2012
Urmareste-ne pe Google News
managementpaszkany arpadcfr clujimobiliare

Paszkany Arpad e atat de realist incat e greu sa ti-l imaginezi visand, cu 10 ani in urma, marile victorii ale fotbastilor sai de la CFR Cluj. Mai degraba il vezi planificandu-le alaturi de directorii sai sportivi in timp ce se intersecta pe culoarele sediului sau de la Sigma Center din Cluj cu avocatii si inginerii implicati in afaceri precum Polus Center ori Esplanada.

Cand zicea, cu 10 ani in urma, ca CFR Cluj, echipa de Divizia C pe care tocmai o salvase de la faliment, va ajunge sa se bata cu marile nume ale Romaniei si Europei, toata lumea a crezut ca, gata!, fotbalul romanesc s-a imbogatit cu inca un personaj dus cu pluta.Numai ca Paszkany Arpad, tanarul antreprenor clujean cu experienta de ani de zile in mediul de afaceri Occidental si cu afaceri de zeci de milioane de euro in zona imobiliarelor din Romania, gandea deja de atunci fotbalul la cu totul alt nivel decat il gandise cineva la noi. Primul lucru pe care l-a facut cand a devenit actionar majoritar la club a fost sa-i dea afara pe toti "oamenii de fotbal" aciuati pe acolo. Si-a adus propriii oameni la toate nivelurile, iar presedinte la pus pe Iuliu Muresan, cel care ii coordonase pana atunci afacerile Ecomax, prin care vindea in Ardeal importante marci auto. Admite azi faptul ca "perfectionarea la locul de munca" a oamenilor sai de incredere l-a costat cam cat niste transferuri bunicele. Au fost si greseli in primii ani, dar proiectul a mers inainte, accelerat, in ciuda lor. Acum, la 11 ani de la intrarea sa in fotbal, Paszkany Arpad se poate lauda un trei prezente in grupele Champions League, cu trei titluri de campioana a Romaniei, cu trei cupe si doua supercupe, cu o finala de UEFA Intertoto si cu incasari de zeci de milioane de euro de pe urma calificarilor si a marilor transferuri reusite in ultimii ani. Putini au investit atat de multi bani in fotbal precum Paszkany Arpad, dar nimeni nu a scos macar pe jumatate din cat a scos el. Ultima prezenta in Champions League, cea de acum doua sezoane, i-a adus 18 milioane de euro de la UEFA, plus vreo 15 miloane de euro din transferurile principalilor jucatori a caror cota a explodat cu acel prilej – Lacina Traore, Alvaro Pereira, Juan Culio si Ciprian Deac. Prezenta din acest an ii garanteaza deja peste 20 de milioane de euro, iar marile cluburi au ochit deja cativa dintre jucatorii remarcati in calificarile Champions League... Dar fotbalul inseama pentru investitorul clujean mai mult decat banii.
 
"Cumperi terenul, faci studiile de fezabilitate..."
 
Explicat de Paszkany Arpad, fotbalul pare desprins dintr-un document Excel. Nu e o bula umpluta cu fantasmagorii si vise de marire, ca-n imaginatia marilor naivi ce populeaza Liga 1, nici o conspiratie meschina menita sa capitalizeze simpatie care sa fie, apoi, convertita in profit in sfera de influente politice si economice ale cuiva, asa cum iarasi se mai intampla in Romania. Si nu e nici un tun financiar, pentru ca Paszkany intelege foarte bine in ce a intrat.
 
La Paszkany, fotbalul e un proiect de anvergura asa cum a dezvoltat zeci in ultimii ani – un proiect perfect asumat ca logica investitionala: "niciodata nu cred ca la sfarsitul unui campionat o sa ma uit la profitul financiar pe care mi l-a adus echipa". "Eu am vazut aceasta investitie ca pe o investitie imobiliara. Cumperi terenul, apoi incepi sa faci studiile de fezabilitate, incepi sa faci fundatia viitoarei cladiri, construiesti cladirea si apoi totul incepe sa functioneze. Si vrei sa realizezi intotdeauna cladirea cea mai buna, cea mai frumoasa, cea mai functionala", povesteste finantatorul CFR-ului.
 
In Excel-ul lui Paszkany, toate lucrurile sunt limpezi. Obiectivele, de la promovarea din C in B, pana la primul titlu si, apoi, mai departe, primele performante notabile in Europa, stau frumos aliniate, unul sub altul. In dreapta, incolonate la randul lor, sunt bugetele de investitii. O rubrica mai lata decat toate celelalte, pentru ca investitiile au ajuns, de la cateva mingi, niste plase pentru porti si doua randuri de echipamente in 2001 la milioanele de euro inghitite de modernizarea arenei din Gruia si de salariile de Champions League ale unor vedete precum Kone, Pereira sau Peralta. In fine, coloana deadline-urilor e cea la care Paskany tine cel mai mul. E gata oricand sa pluseze la coloana investitiilor pentru a se incadra in termenele pe care si le-a propus. "Mi-am trasat de fiecare data o perioada in care am vazut realizabil ceea ce am dorit sa ating. Se stie foarte bine ca la inceput am trasat 7 ani si am spus ca daca nu promovam in primul an din Divizia C in B, anul urmator vom promova, am dat 3 ani in Divizia B, apoi intrarea in prima liga si, la sfarsitul celui de-al patrulea an, sa ne batem pentru locurile fruntase. Si asa s-a si intamplat", spune Paszkany. Apoi, se corecteaza cu un zambet larg: "Ma rog, am economisit un an si jumatate".
 
Buget de 14 milioane de euro anual
 
Rubrica Profit nu exista in Excel-urile fotbalistice ale lui Paszkany. "Sunt niste realitati peste care nu se poate trece. Realitatea inseamna economia in primul rand. In urmatorii 25 de ani nu vad ca fotbalul sa fie la nivelul economic pe care-l dorim noi. Daca as primi si eu de la Consiliile Local si Judetean vreo 4 milioane de euro annual, cum primesc alte echipe, atunci am echilibra putin balanta,dar tot n-am fi pe plus. Un an pentru acest club inseamna 13-14 milioane de euro buget si chiar am incercat sa reducem cheltuielile, fiind si o perioada de criza, dar nu ai cum. Poti face mici ajustari, dar nu poti face economii daca vrei performanta", transeaza Paskany.
 
Nu doar prezentul, ci si viitorul clubului se construieste ca un proiect imobiliar. Bugetul pentru sectiile de copii si junior se ridica la 700.000 de euro pe an. "In 7 ani de zile, am reusit ca din sapte echipe de juniori pe care le aveam cinci sa obtina locul 1 in turneele zonale, jucand la doua categorii de varsta finalele nationale, chiar daca ai nostri erau cu un an, un an si jumatate mai mici. Eu sper ca in 6-7 ani cel putin patru jucatori din primii 11 sa fie formati de noi. In ceea ce priveste formarea lor, ea se intampla exact dupa modelul echipei mari. Copiii trebuie sa creasca intr-un spirit de performanta continua, sa creasca dupa anumite norme si rigori: disciplina, prestanta, cantonamente, ca in cele din urma sa ai mandria de a purta blazonul clubului". E acelasi stil, sunt aceiasi pasi: "cumperi terenul, apoi incepi sa faci studiile de fezabilitate, incepi sa faci fundatia viitoarei cladiri…".
 
Logica investitiei in fotbalisti
 
Ca-n orice proiect imobiliar, fundatia e cea mai importanta. Paskany intelege astfel lucrurile si atunci cand coboara de la viziunea macro la detalii ce tin de structura lotului si de campaniile de achizitii. "Noi gandim transferurile cu 2 ani inainte, practic stim jucatorii care vin la jumatatea campionatului sau la sfarsitul acestuia, pentru ca sunt jucatorii pe care-i urmarim practic de 2 ani. Din acest motiv, in iarna si la sfarsitul campionatului se realizeaza doua-trei transferuri", lamureste seful CFR-ului filosofia de transferuri a echipei sale. 
 
E "omul cu viziunea", cum bine l-a caracterizat, in felul sau direct, lipsit de linguseli, Ioan Andone. "Paszkany ar fi un foarte bun presedinte de club. Are tot ce ii trebuie pentru asta", a mai adaugat Ando. Functia de presedinte de club nu se regaseste, insa, in planurile pe urmatorii 20 de ani ai finantatorul CFR-ului "Am avut rezultate in organizarea anumitor afaceri si cred ca ma pricep la asta. Principala mea preocupare a fost sa fac echipe. Echipe la toate nivelurile, la nivel de firma, la nivel de club, la nivel nivel de asociati. Eu ma vad unde sunt acum, nu cred ca as fi potrivit ca si presedinte de club in fotbalul din Romania, pentru ca, inevitabil, presedintele trebuie sa mearga la sedinte, or eu sunt un om dinamic, doua treimi din an eu nu sunt in tara. Imi fac, de regula, targeturi pe 6-7 ani, iar in urmatoarele trei targeturi nu se ragaseste statutul de presedinte de club".
 
Nu se vede in fotoliul de presedinte, dar se vede implicat in fotbal si peste 20 de ani. "In fotbal voi fi mereu, daca o data il ai in sange... Daca n-as mai avea, cumva, echipa de fotbal, viata ar merge inainte, dar nu m-as mai simti ca acum. As renunta la masini, la multe lucruri, dar la fotbal nu! As fi dispus sa fac multe sacrificii de la mine, pentru ca sunt un tip pragmatic, nu sunt foarte cheltuitor, dar fara fotbal nu m-as simti la fel de bine!". O marturisire pe care, in pragmatismul lor atat de drag lui Paszkany, patratelele din Excel-urile proiectului CFR nu au incaput-o…
 
Articolul preia informatii prezentate in exclusivitate in cartea "Vestiarul campionilor", de Cantor Zoltan si Ciprian Rus, aparuta la Editura Eikon din Cluj. Cei interesati pot comanda cartea la telefon 0722.391.442.

Ultimele NOUTATI

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!
Economie

Lumea nu ar putea functiona fara aceasta inventie veche de 2.600 de ani!

today29 Mar. 2024
Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x