Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Erori frecvente legate de consumul de oua


Erori frecvente legate de consumul de oua
de la 23 Ian. 2018
Erori frecvente legate de consumul de oua
Tags: ousalmonelasalmonelozalegislatie europeanafrigidercuticul

Legislatia europeana specifica ca ouale nu trebuiesc tinute in frigider si nu trebuiesc spalate. Altfel, riscam sa ne imbolnavim de salmoneloza. Oare putem tine cont de aceasta legislatie ?

Cati dintre noi stim ca in Europa este interzis ca ouale sa fie puse, de catre comercianti, in frigider ? Eu nu am stiut acest lucru pana nu am citit acest articol.: “Faites-vous cette erreur avec vos œufs ?”,Jean-Marc Dupuis, Sante, Nature, Innovation, 22.01.2018. Personal, de cate ori am cumparat oua “de la stat” le-am gasit instalate in vitrine frigorifice.
Conform legislatiei europene (EC) Nr. 589/2008, din 23 iunie 2008 “ ouale trebuiesc stocate si transportate la temperatura ambianta, si nu trebuiesc refrigerate inainte de a fi vadute la consumatorul final”. Ouale se pun intr-un raion fara frigider. La randul lui, consumatorul nu ar trebui sa puna ouale in frigiderul lui. De ce ?

Salmoneloza, maladia grava transmisa de oua
Salmoneloza este o boala grava transmisa de salmonela, o bacterie. Boala incepe cu diaree, febra si crampe cumplite abdominale. Calvarul poate dura o saptamana. Pentru unele persoane spitalul ramane o solutie obligatorie. Bacteriile, dupa ce au proliferat in intestin, intra in circuitul sanguin, putand provoca o infectie generalizata si chiar moartea pacientului.
Conform OMS in fiecare an se imbolnavesc de salmoneloza cateva zeci de milioane de persoane si mor cam 100.000.
Una din sursele sigure de imbolnavire sunt chiar ouale. Mai ales cele ouate de cateva zile sau de cateva saptamani.
Pe de alta parte, cu cat este mai cald, cu atat mai repede se reproduc bacteriile. Cercetarile stiintifice confirma ca un ou infestat cu salmonela si stocat la temperatura ambianta timp de peste 3 saptamani, va avea mai multe bacterii decat un ou stocat in frigider.
Atinci ? Este bine sa le tinem, totusi, in frigider? Sa nu ne grabim cu raspunsul.

Natura este bine construita
In mod normal, ouale nu ar trebui sa contina aceste bacterii. Chiar inainte de a se oua, gaina imbiba oul cu un lichid protector care impiedica patrunderea bacteriilor in interiorul oului. Acest lichid se usuca si formeaza o crusta numita cuticul. Chiar daca oul se tavaleste apoi prin excrementele gainii – celebrul gainat – si ramane murdar, el nu va lasa salmonela din excremente sa intre in ou.
Nu este bine sa spalam ouale
Strategia naturii pica daca spalam ouale. Prin spalare distrugem cuticulul. In Europa, spalarea lor este interzisa (iarasi, nu stiam acest lucru), conform aceleasi legi 589. 
 
Nu este bine sa tinem ouale in frigider
Daca tinem oul in frigider, la scoaterea lui se va acoperi de condens si va deveni un mediu propice dezvolatrii bacteriilor.
 
Ajungem astfel la o problema greu de rezolvat. Este bine sa mancam oua abia ouate, murdare. In afara de fermieri, cine-si permite acest lucru? 
 
Sanatate !
 
 



Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Manager


Newsletter zilnic GRATUIT
Protectia Datelor cu Caracter Personal
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Top imagine

Comentarii

0 comentarii


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Top imagine
Newsletter zilnic GRATUIT
Protectia Datelor cu Caracter Personal
Aboneaza-te la newsletterul Manager.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit  "Protectia Datelor cu Caracter Personal".


Cele mai citite stiri




Advertisement
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

Protectia Datelor cu Caracter Personal


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016