LIVE TEXT: Guvernul PONTA a demisionat. Cine va fi noul premier al Romaniei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
LIVE TEXT: Guvernul PONTA a demisionat. Cine va fi noul premier al Romaniei LIVE TEXT: Guvernul PONTA a demisionat. Cine va fi noul premier al Romaniei
de Ana Tudor la 04 Nov. 2015 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
victor pontademisie pontademisi guvern pontaa picat guvernul

Premierul Victor Ponta si-a depus demisia miercuri dimineata, asadar Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar sa indeplineasca actele necesare pentru administrarea treburilor publice. A fost indeplinita astfel dorinta celor 25.000 de oameni care au cerut in strada demisia Guvernului Ponta. Urmeaza constituirea unui nou Guvern.

UPDATE: Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, este noul premier interimar al Romaniei

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis va sustine joi, la ora 11:30, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, in cadrul careia ar anunta numele premierului interimar al Romaniei.

UPDATE 20:00: Presedintele Klaus Iohannis a primit demisia premierului Victor Ponta
 
Iohannis: "A fost nevoie sa moara oameni pentru ca aceasta demisie sa se intample. Manifestantii au avut dreptate. Propunerile lor trebuie luate in seama."

Presedintele spune ca pana la sfarsitul acestei saptamani vrea sa finalizeze prima runda de consultari pentru a avea o imagine despre cum vad partidele solutionarea acestei situatii.

UPDATE 17:00: Iohannis: Avem un Guvern demisionar. Astept demisia premierului

"Vom avea un Guvern interimar. Voi comunica solutia atunci cand se cristalizeaza. Astazi, deja, partidele si analistii au vehiculat multe variante, eu nu vreau sa intru in detalii tehice."

"Acesta e doar un pas in directia  schimbarii politicii romanesti, in directia imbunatatirii clasei politice romanesti, schimbare care sa duca la o eficienta pragmatica, transparenta. Sunt dispus sa imi asum aceste demersuri, care sa duca la altfel de politica in Romania, o politica pentru cetateni, una transparenta."

"Sper ca urmatorii guvernanti sa nu repete aceasta greseala."


UPDATE 14:40: Propunerea lui Victor Ponta pentru premierul interimar este Mircea Dusa

Mircea Dusa: "Asa cum stiti, premierul interimar preia atributiile premierului pana la stabilirea unui nou premier. Sa vedem daca presedintele este de acord cu numirea mea in aceasta functie".

C.P. Tariceanu: "Este important ca premierul interimar sa beneficieze de sprijin politic, deoarece ar fi o dificultate majora de guvernare fara sprijin politic".

"Gestul primului ministru de a demisiona este foarte elocvent. Premierul este cel ce isi asuma responsabilitatea pentru toata activitatea Executivului, e un gest (demisia) care trebuie vazut ca atare, asa s-ar intampla in orice tara europeana", mai spune Tariceanu.

UPDATE 13:40: Primele reactii ale lui Traian Basescu

"Victor Ponta a facut ceea ce trebuia, desi trebuia sa demisioneze de mult timp, de la povestea plagiatului, de la povestea trimiterii in instanta, dar la strada nu poate privi cu nonsalanta, pentru ca nu a venit nicio comisie care sa spuna ca strada nu are dreptate", spune fostul presedinte Traian Basescu.

 Traian Basescu: Cred ca urmatorul premier va fi Catalin Predoi daca se respecta angajamentele politice.

UPDATE 13:20:  Vasile Blaga si Alina Gorghiu fac declaratii


Decizia domnului Ponta este tarzie, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. E nevoie de un acord politic pentru ca alegerile anticipate sa aiba loc intr un timp cat mai scurt cu putinta. Alegerile anticipate sunt in acord cu ceea ce isi doresc cetatenii Romaniei - prin care ei sa isi aleaga pe cine isi doresc sa ii reprezinte", a declarat Blaga.

Principalele declaratii:

Mergem la Cotroceni cu mandat de alegeri anticipate.

PNL a inteles ca manifestarea de aseara e impotriva neglijentei, un avertisment puternic pe care societatea civila romana il da clasei politice. Nu cred ca e o surpriza pentru nimeni ca astazi PNL solicita alegeri anticipate, printr-un acord politic.

Presedintele Iohannis este in cursul unui eveniment foarte important pentru Romania, care din nefericire trece in plan secund din cauza crizei politice de la noi din tara.

UPDATE 12:50:
vicepremierul Gabriel Oprea nu mai vrea sa faca parte din niciun Guvern, spun mai multe surse apropiate situatiei.

Aceleasi surse arata ca PSD vrea sa ramana la Guvernare, insa fara mai coopteze UNPR.

UPDATE 12:15:  Dupa demisia lui Victor Ponta, si primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone si-a anuntat demisia.

Dupa toate reactiile din ultimele zile, dupa emotia si furia total justificate si exprimate in spatiul public in cautarea vinovatilor, dupa miting-ul de ieri din Capitala imi prezint astazi demisia de Primar al Sectorului 4, in semn de respect fata de victimele tragediei  si sper ca vidul legislativ si carentele administrative sa traga un semnal de alarma, de la cel mai simplu functionar, pana la cel mai inalt for legislativ.

----------------------------------------------------------------------------------

Victor Ponta a anuntat miercuri de dimineata ca demisioneaza, dupa ce peste 25.000 de oameni au protestat marti seara in Capitala si au cerut demiterea premierului, a vicepremierului Gabriel Oprea si a primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone.

"Constat supararea legitima din cadrul societatii. Oamenii simt nevoie de mai mult. Ar fi o greseala sa ignor. Sunt gata sa fac acest gest. Incepand de azi imi depun mandatul de prim-ministru. Supararea, suferinta legitima nu trebuie sa degenereze in jocuri de putere", a declarat Victor Ponta.

Potrivit legislatiei in vigoare, atunci cand prim-ministrul isi da demisia, Guvernul este demis, iar membrii acestuia mai pot doar sa indeplineasca actele necesare pentru administrarea treburilor publice (pana cand membrii noului Executiv isi depun juramantul).

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor

Noul Guvern va fi numit de catre seful statului pe baza votului de incredere acordat de Parlament.

Cine ar putea fi noul premier al Romaniei

In sedinta de miercuri va fi desemnat un nou premier. Vasile Dancu, unul dintre liderii Grupului de la Cluj si unul dintre consilierii de-a lungul timpului ai lui Victor Ponta, Rovana Plumb - PSD, Dacian Ciolos - fostul comisar european, Florin Georgescu - viceguvernatorul BNR,  George Maior - fost sef la SIE, in prezent ambasador in SUA sunt favoriti pentru preluarea mandatului de premier, spun surse apropiate situatiei.

Potrivit legislatiei nationale, noul prim-ministru interimar va fi desemnat de presedintele tarii. Acesta va indeplini atributiile primului-ministru pana la formarea unui nou Guvern.

Perioada in care Romania poate avea un premier interimar este de cel mult 45 de zile, perioada in care trebuie format un nou Guvern.

 "Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cazul societatii si dorinta, din nou legitima, de a avea responsabilitati mai mari decat ale patronilor de la firma respectiva (clubul Colectiv — n.r.). Oamenii simt nevoia de mai mult si ar fi mare greseala din partea mea sa ignor acest lucru. Nu vreau si nu cred ca este corect sa las aceasta responsabilitate nici pe seama celor care au fost in teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, ministrilor. Sunt gata sa fac eu acest gest pe care o parte importanta din societate il asteapta si, evident, incepand cu ziua de astazi imi depun mandatul de prim-ministru, implicit si al Guvenului", a declarat premierul.

Victor Ponta spune ca de-a lungul anilor, ca politician, a dovedit ca rezista la orice batalie cu adversarii politici, insa niciodata nu se lupta cu oamenii, alegand, asadar, sa demisioneze.

"Niciodata, insa, nu ma bat cu oamenii. Si cred ca ar fi o mare greseala si cred ca am avea toti de suferit", a spus premierul demisionar.


Discursul de demisie al premierului Victor Ponta




"As vrea sa spun cateva cuvinte in calitatea de prim-ministru al Guvenului: faptul ca in ultimele zile, alaturi de colegi, mi-am folosit toate eforturile pentru a incerca sa ajutam victimele. Multumesc tuturor pompierilor, medicilor, celor care si-au facut datoria. Vreau sa ii apar, in continuare, pentru ca, fara pompieri si medici, aceste tragedii se vor intampla si cred ca merita sa ii sprijinim si sa nu consideram ca noi, din fata televizorului, suntem mai buni decat cei care intervin. Raspunderea juridica va fi stabilita de catre justitie. Sper doar sa nu fie vorba de o razbunare, ci doar de responsabilitate juridica si sa nu ne pacalim ca principalii vinovati sunt lacomia si responsabilitatea", a declarat Ponta.

Demisia premierului vine pe fondul revoltei oamenilor, care au iesit in numar mare in strada si au cerut caderea Guvernului Ponta pentru iresponsabilitatea dovedita in cazul incendiului de la Clubul Colectiv, in care 32 de tineri si-au pierdut viata.

Marti seara, pe strazile Capitalei au protestat peste 25.000 de oameni, care au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea si a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. In semn de solidaritate fata de victimele din clubul Colectiv au iesit in strada sute de oameni si alte orase ale tarii.

Dupa ce si-a anuntat demisia in mod oficial, Victor Ponta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, care a a disparut la scurt timp de la publicare.

Mesajul de demisie pe care Ponta l-a scris si apoi sters de pe Facebook:

"Oamenii simt nevoia de mai mult si cred ca ar fi o mare greseala din partea mea sa ignor acest lucru! Nu vreau si nu este corect sa las aceasta responsabilitate nici pe seama celor care au fost pe teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, a ministrilor.

Sunt gata sa fac eu acest gest pe care o parte importanta din societate il asteapta - imi depun mandatul de prim-ministru, implicit si al guvernului Romaniei.

Supararea si suferinta legitima a oamenilor nu trebuie sa degenereze intr-un joc politic sau joc de putere cu efecte negative imposibil de anticipat. Cred ca agresivitatea, intoleranta si violenta, chiar verbala, reprezinta un cost pe care nu trebuie sa ni-l asumam daca vrem sa traim intr-o tara care se imbunatateste in fiecare zi.

Sper ca depunerea mandatului meu si al Guvernului sa satisfaca asteptarile celor care au protestat si sa revenim cat mai rapid la ratiune si la solutii rationale pentru ceea ce e de facut in Romania.

Am obtinut cu greu in ultimii ani rezultate economice si sociale remarcabile, iar daca avem o perioada lunga de instabilitate, de tulburari sociale si politice, putem sa pierdem tot si sa ne intoarcem la momentul 2012".

-stire in curs de actualizare-

Editorialist Manager.ro
9 ani de experienta in domeniul editorial
adresa de email: mariat@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor?  Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024
Afla...

Tu stiai ca inca exista joburi interzise femeilor? Vezi aici 6 meserii nepermise femeilor, in 2024

today20 Apr. 2024
Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cat de periculoasa e viata de sofer pe comunitate: ies bani, dar nu e o meserie pentru toata lumea

today19 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x