10 trucuri pentru a-ti construi rapid o cariera de succes!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
10 trucuri pentru a-ti construi rapid o cariera de succes! 10 trucuri pentru a-ti construi rapid o cariera de succes!
de Mihai Balescu la 21 Nov. 2017 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
carieracariera de succescele 10 reguli ale carierei de succes

De ce oamenii competenti si capabili bat adesea pasul pe loc in cariera? De ce alti indivizi, mult mai putin inteligenti sau mai putin pregatiti, ajung in doi timpi si trei miscari pe pozitii de manageri si de directori? Ce criterii stau de fapt la baza promovarii? Sunt posibile scurtaturi catre o pozitie de top?

Daca lucrezi sau ai lucrat vreodata intr-o companie sau intr-o organizatie (de orice fel), cu siguranta ai fost si tu martor la promovari “nenaturale” si cu siguranta ti-ai pus si tu intrebarile de mai sus. Si, la fel de sigur, ti-ai dat seama ca pentru a promova nu e suficient sa fii un tip competent si muncitor.

Promovarea depinde si de alte lucruri, de adevarate trucuri pe care e obligatoriu sa le stapanesti pentru a putea spera la o cariera de succes. Iti prezentam in continuare cateva astfel de trucuri (extrase din cartea Cele 10 reguli ale carierei de succes), in fapt niste sfaturi incredibil de simple, de practice si de eficiente, care ilustreaza 100% realitatea din practica.

10 reguli obligatorii pentru o cariera fulminanta!


Regula 1: Cum vorbesti, asa sa mergi
Regula 2: Sa stii ca esti mereu judecat
Regula 3: Fa-ti un plan
Regula 4: Daca nu poti sa spui ceva pozitiv, mai bine taci chitic
Regula 5: Ai grija de tine
Regula 6: Intra in peisaj
Regula 7: Comporta-te “cu un pas inainte”
Regula 8: Cultiva diplomatia
Regula 9: Cunoaste sistemul si exploateaza-l
Regula 10: Controleaza opozitia

Evident, in cartea Cele 10 reguli ale carierei de succes  fiecare regula este explicata si dezvoltata pe larg in cate un capitol separat, cu intamplari sugestive si recomandari concrete, punctuale, aplicabile imediat. Iata in continuare cateva extrase:

Afla cine conduce de fapt firma!

“In mod sigur, nu seful cel mare. Sefii tind sa se inchida in turnul lor de fildes, lasand conducerea afacerii in seama altcuiva. Treaba ta e sa-l identifici pe acest cineva si sa te porti cum trebuie cu el. (…) Du-te mai intai la persoana care are intrare la sef. Ea reprezinta adevarata autoritate si pe ea trebuie s-o respecti. Stiu ca nu-i corect si ca nu-ti place, dar pana la aparitia unui sistem mai bun trebuie sa defilam cu ce avem.”

Imbraca-te frumos!

“Urmaream odata un tanar eficient, experimentat, inteligent, bun comunicator, de incredere, dar care nu era promovat. De ce? Fiindca ignora regula de mai sus. Conducea o motocicleta – nimic rau in asta – dar intra in birou in fiecare dimineata tinandu-si strans casca de protectie sub brat si purtand un combinezon portocaliu-deschis de motociclist.

Iar asta il facea sa fie considerat un pusti. Managerii de nivel mediu nu calaresc motociclete. Iar directorii generali au trecut de muuuuult de varsta cande tanjeau dupa o Honda. Asadar, tanarul acesta nu avea nicio sansa sa fie promovat atata vreme cat arata ca un motociclist. Fiecare post isi are stilul lui. Alege sa te imbraci in acel stil, apoi vei primi postul. Simplu ca buna ziua.”

Zambeste!

“Zambeste. Zambeste cand iti saluti colegii dimineata. Cand strangi mana cuiva. Cand ceva incepe sa mearga prost. Cand e iadul pe pamant. Zambeste orice-ar fi.

Incepe lucrul in fiecare zi cu o vibratie pozitiva. Vei fi considerat omul care trece prin stres, necazuri si probleme ca gasca prin apa. Iti vei castiga o reputatie de persoana controlata, lejera, relaxata, increzatoare si foarte matura. (…) Odata ce esti vazut ca o persoana vesela si pozitiva, oamenii vor vrea sa stea mai mult pe langa tine. Nimic nu e mai atragator ca o persoana vesela.”

Cunoaste cultura firmei!

“Fiecare corporatie, companie, domeniu sau chiar firma mica isi are propria sa cultura. A sti ce inseamna cultura aceea inseamna a detine cheia succesului. Cunoasterea este putere. Cultura inseamna cum fac oamenii diferite lucruri. Uneori este impusa de companie, dar cel mai adesea este generata de oameni. Se dezvolta organic, fara un plan sau o strategie Daca nu o cunosti – sau nu faci uz de ea – poti sfarsi prin a parea stupid. Dupa care esti usor de exploatat sau de minimalizat. (…)

Nu trebuie sa accepti cultura firmei. Nici macar nu trebuie sa crezi in ea. Pur si simplu trebuie sa te incadrezi in peisaj. Daca joaca golf cu totii, joaca si tu. Nu suporti golful, dar o sa-l joci. Ca sa te incadrezi in peisaj.”

Studiaza sistemul de promovare

“Cand iti incepi cariera, esti la nivelul cel mai de jos. Te uiti lung in sus la seful tau, la manager, la directorul general, cu respect si teama. (…) Daca vrei sa intri in sistemul de promovare si sa profiti de pe urma lui, trebuie sa-l studiezi. Pur si simplu n-are rost sa astepti sa se intample ceva. Sau sa te inhate soarta de ciuf si sa-ti dea un branci inainte prin noroc sau sansa. Trebuie sa te ridici singur in interiorul sistemului.

Asadar, care e sistemul de promovare in domeniul tau? Il stii? Studiaza antecedentele altora care au ajuns acolo inaintea ta. Daca nu, iti ramane doar varianta sa te bazezi pe noroc pentru a realiza ceva. Poate fi OK si poti ajunge acolo unde vrei. Dar e nesigur. S-ar putea sa se intample, dar e putin probabil.”

Toate aceste trucuri te invata pur si simplu cum “sa ai stofa de manager”!

Iar acesta este principalul factor de care depinde promovarea ta. Sigur, trebuie si sa iti faci meseria foarte bine, dar aici concurenta e mai mare. Plus ca, asa cum se vede adesea in practica, nu cel mai competent ajunge manager, ci cel care stapaneste si aplica in modul optim mixul de reguli enuntate mai sus.

Ca sa fii manager, trebuie mai intai sa intri in pielea unui manager!
Conteaza ziarul pe care il citesti. Creionul pe care il folosesti. Felul in care vorbesti cu colegii. Ce spui la sedinte. Totul este pus sub lupa, cantarit, luat in considerare.

Nu e suficient sa fii in stare sa iti faci meseria. Daca vrei sa ajungi cineva, trebuie sa fii considerat un tip adecvat pentru a ajunge cineva. Si Richard Templar, autorul cartii Cele 10 reguli ale carierei de succes explica foarte clar aceste lucruri inca din introducerea cartii sale:

“Am inceput sa lucrez la aceasta carte cu multi, multi ani in urma, pe vremea cand eram asistent manager. Pe atunci se pregatea o promovare pentru postul imediat urmator, de manager. Erau doi posibili candidati: eu si Rob. Pe hartie, eu aveam mai mult experienta. In general, stiam mai bine ce aveam de facut. Ca s-o spunem pe-a dreapta, Rob nu era bun de nimic.

Stateam la o parola cu un consultant extern de-al companiei. L-am intrebat de sanse credea ca am. «Cam subtiri», mi-a raspuns. M-am revoltat. I-am povestit totul despre experienta mea, competenta mea profesionala, despre calitatile mele superioare. «Mda», a zis, «dar nu ai mers de manager.» «Si Rob are?» «Mda, cam asta-i punctul lui forte.» N-are rost s-o mai spun; avea perfecta dreptate, iar Rob a primit postul. A trebuit sa fiu subalternul unui prost. Dar al unui prost care stia sa mearga.

Consultantul o nimerise. Acela era un mers de manager. Am inceput sa observ ca fiecare salariat, fiecare meserie, practic fiecare isi avea propriul lui mers. Receptionerii merg intr-un fel. La fel casierii, cei de la catering, birouri, administrativ, paznicii si, bineinteles, managerii. In secret, am inceput sa exersez mersul.”

Incepe si tu sa exersezi comportamentul adecvat postului pe care il vizezi! Urca treapta cu treapta, rapid, in ierarhia firmei! Si bucura-te astfel de cariera spectaculoasa pe care ti-o doresti, cu toate avantajele care decurg de aici!

Editorialist Manager.ro
adresa de e-mail: mihaib@rs.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x