18 lucruri care alcatuiesc "arsenalul" unui candidat la interviul de angajare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
18 lucruri care alcatuiesc arsenalul unui candidat la interviul de angajare 18 lucruri care alcatuiesc "arsenalul" unui candidat la interviul de angajare
de Manager.ro la 15 Oct. 2013
Urmareste-ne pe Google News
resurse umanearsenalinterviu de angajarelocuri de muncajoburivanzaricvcv-uri

Un articol recent din AOL, intitulat "18 lucruri pe care un luptator SEAL nu le uita acasa", poate reprezenta o buna inspiratie pentru candidatul aflat in fata marii incercari a interviului de angajare. Nu sugeram purtarea unor veste antiglont. Cu toate acestea, tineti cont de urmatorul set de elemente.

1) Cateva copii imprimate ale CV-ului tau. Nu vei stii niciodata daca vei intalni si alti oameni. De asemenea, multi angajatori uita sa iti imprime CV-ul inainte ca tu sa intri pe usa. O copie a CV-ului demonstreaza ca esti bine pregatit. Asigura-te ca este cea mai actualizata versiune. 
 
2) O singura geanta. Vorbim aici despre femei, dar si despre barbati. Nu aduce ditamai geanta cu tine la interviu si nu veni la intalnirea cu angajatorul cu rucsacul de laptop in spate. Alege o geanta simpla, usoara, in care sa incapa cateva lucruri. 
 
3) Un carnetel pentru insemnari. Vei avea nevoie de notite. Cere permisiunea angajatorului, atunci cand asterni ceva pe hartie. Ai grija sa te prezinti cu un notebook clasic, fara floricele si sclipici. Doar nu vrei sa pari un copilas iesit de pe bancile scolii.
 
4) Cateva pixuri. Vei avea nevoie de un instrument de scris. Daca managerul respectiv se afla in "pana de pixuri", imagineaza-ti ce bine te vei simti dupa ce ii vei oferi stiloul tau. Inca o dovada ca ai venit pregatit, chiar foarte pregatit, in fata sa.
 
5) O imagine profesionala. Oamenii aud ceea ce vad, spune Doris Day. Cand te imbraci pentru un interviu, asigura-te ca transmiti un mesaj corect, prin coafura, machiaj, bijuterii, pantofi etc. Nu miza pe haine "vintage" sau accesorii exagerate. Pastreaza-le pentru petrecerile la care participi. Tine culorile in frau, in privinta vestimentatiei. Concentreaza-te asupra modului in care o sa vorbesti, cand te vei afla pe scaunul angajatorului, nu miza pe proverbul care spune ca "haina il face pe om". Chiar daca tinuta este importanta, conteaza si ceea ce vei transmite prin cuvinte si atitudine.
 
6) Un caracter de invingator. Companiile vor sa angajeze oameni entuziasti, care vor sa lucreze pentru indeplinirea unui obiectiv superior. Ai grija sa vii cu zambetele la tine si o atitudine energica. Nu juca teatru, dar incearca sa iti maschezi eventualele emotii. Nu te comporta ca o persoana disperata, ci pur si simplu demonstreaza-i angajatorului ca esti cu adevarat interesat de jobul respectiv. 
 
7) O lista de intrebari pentru angajator. La finele interviului, vei avea ocazia sa pui intrebari. Aceasta este sansa ta! Fa-ti temele, documenteaza-te in legatura cu firma respectiva, pastreaza "in geanta" cateva intrebari, legate de business-ul respectiv, planurile de viitor, oportunitatile oferite. Intrebarile trebuie sa fie concentrate asupra valorii pe care o aduci TU in acea companie. Vei fi angajat daca vei demonstra ca "iti meriti banii". Aceste intrebari vor demonstra un anumit nivel de experienta si angajament in organizatie. Pe scurt, intrebarile corecte vor demonstra ca esti candidatul corect. 
 
8) Recomandarile. Daca angajatorul iti solicita recomandari, iti spune, de fapt, ca este interesat sa te angajeze. Ofera-i informatiile chiar la interviul de angajare. Vorbeste despre relatia profesionala avuta cu fiecare dintre cei enuntati de tine. Pune-i la dispozitie datele lor de contact. Astfel, angajatorul va avea incredere in tine si reputatia ta profesionala. 
 
9) Fii pregatit sa raspunzi la intrebari mai dure. Nimeni nu ar trebui sa vina nepregatit la interviu. Studiaza intrebarile tipice, la care vei fi cu siguranta supus. Pregateste-te insa sa raspunzi si la chestiuni mai dificile. Angajatorii adreseaza uneori intrebari comporamentale, pentru a vedea daca esti pregatit pentru un rol in companiile lor. Acestea implica oferirea unor raspunsuri mai ample, in care sa spui cum ai putea administra o anumita situatie, cum ai reactiona intr-un anumit mediu etc. Cat timp vei fi pregatit pentru "ce este mai rau", vei ramane relaxat si increzator in tine.
 
10) Inchide-ti telefonul mobil. Nu raspunde la telefon in timpul interviului. Daca simti nevoia, inchide-l cu desavarsire. Cea mai rapida cale spre usa in cadrul unui interviu de selectie este "imprudenta" de a raspunde la un apel telefonic, chiar in mijlocul conversatiei cu angajatorul. Nimic nu pare mai lipsit de respect, nu-i asa? 
 
11) O sticla de apa, servetele de nas, solutie antibacteriala. Uneori, ne vine sa tusim, sa stranutam, in cele mai nepotrivite situatii. Asigura-te ca ai la indemana un servetel, o batista, o sticla de apa. Aceste lucruri vor sta "cuminti" in geanta ta, deasupra, pentru a avea acces direct la ele. 
 
12) Pantofii potriviti la locul potrivit. Nu vei sti niciodata cand angajatorul te va scoate la un tur al fabricii sale. Nu iti sugeram sa porti adidasi sport, ci pantofi confortabili, in care te poti deplasa, daca va fi nevoie. Pare un detaliu banal, dar trebuie sa fii pregatit pentru orice situatie.
 
13) Contactul vizual si zambetul. Cei mai multi manageri de resurse umane spun ca le trebuie doar cateva minute pentru a sti daca vor angaja sau nu un anumit individ. Limbajul corporal, expresiile faciale, contactul vizual si gesturile mainilor, toate aceste indicii spun multe despre tine, in timpul interviului de angajare. Chiar si atunci cand nu esti un om expresiv, mentine un contact vizual si un zambet relaxat, pentru a ilustra o atitudine cat se poate de pozitiva. Vrei sa te faci placut. Vrei ca seful respectiv sa simta ca poate discuta cu tine in fiecare zi, fara sa i se urce tensiunea. 
 
14) Adevarul si numai adevarul. Nu minti in timpul interviului de angajare. Daca ai fost concediat sau disponibilizat, explica-i angajatorului cum s-a intamplat nefericitul "incident". Minciuna poate fi depistata cand te astepti mai putin. Angajatorii nu te vor suna, stiind ca le-ai ascuns adevarul despre tine. In acelasi timp, gestioneaza-ti emotiile cum se cuvine. Afacerile sunt afaceri. Daca te comporti in alt mod decat cel specific unui profesionist, angajatorul te va elimina din cursa. 
 
15) Exemple ale muncii tale. Acest aspect este cu atat mai important daca activezi intr-un domeniu al designului. Angajatorul ar putea dori sa vada exemplele "palpabile" ale activitatilor mentionate in decursul interviului. Nu veniti cu toate plansele la purtator, ci aduceti cele mai bune exemple. Oferiti asemenea dovezi doar daca vi se solicita. Inca o data, discutam despre un om pregatit.
 
16) Mentalitatea BOO (business of one). Daca nu esti angajat, esti un potential vanzator pentru aceasta organizatie. Compania face achizitii scumpe de servicii. Tu esti unul dintre furnizorii acestora. Cand recunosti ca esti pe cont propriu, poti aborda interviul cu o mentalitate potrivita. Angajatorul este un potential client, pe care trebuie sa-l asculti cu atentie, sa ii furnizezi informatii detaliate, sa il respectiv, deoarece are incredere in serviciile tale. Nu este nevoie sa devii un vanzator insistent. Gandeste-te ca esti pur si simplu un consultant, care doreste sa rezolve o problema, sa "inlature durerea" dintr-o companie. 
 
17) Strategia relatiei pe termen lung. Nu veni la interviu cu gandul sa n-o sa obtii jobul respectiv. Abordeaza aceasta oportunitate, pentru a construi o relatie profesionala cu un viitor angajator. Castiga-i increderea. De asemenea, in caz ca nu obtii locul de munca in cauza, gandeste-te ca interviul a fost un pas dintr-un proces de stabilire a unor relatii pe piata muncii, mizeaza pe o strategie pe termen lung.
 
18) Ai incredere in tine. Trebuie sa ai incredere in fortele proprii, daca doresti sa ii demonstrezi angajatorului ca esti candidatul ideal pentru un job ideal. Exista si altii la rand, dar tu meriti mai mult aceasta sansa decat ei. Fii mandru de aptitudinile tale si nu te teme sa vorbesti despre tine. Multi dintre noi am fost educati in spiritul modestiei, astfel incat o discutie despre realizarile noastre ar putea parea ciudata. Totusi, trebuie sa ii transmiti angajatorului ca te pricepi mai bine ca oricine la activitatea respectiva. Cand nu ai incredere in tine, angajatorii vor sesiza nesiguranta. Ai cumpara ceva foarte scump de la un vanzator care pare ca nu crede in ceea ce vinde? 

Ultimele NOUTATI

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?
Ultima ora

Diferenta dintre zaharul alb si zaharul brun: Care este mai sanatos si de ce?

today29 Mar. 2024
2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania
Companii

2 anunturi de joburi cu salarii de peste 20.000 de lei net in Romania

today29 Mar. 2024
De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia
Economie

Ce sa eviti sa spui si sa faci in fata patronului, dupa ce iti dai demisia

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x