de Maria Nicutar
la 15 Dec. 2015

Nu uitati faptul ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza si in care angajatorii au obligatia de a acorda zile libere salariatilor, sunt prevazute la art. 139 alin. (1) din Codul muncii Legea nr. 53/2003, republicata astfel:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Cum se recompenseaza munca in zilele de sarbatoare legala:
Nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
Salariul minim 2016: Calcul salariu brut/net. Cheltuieli la angajator
COR 2015: Clasificarea ocupatiilor din Romania actualizata la zi. Noi ocupatii incluse in COR
Majorarea pensiilor in 2016. Pilonul I, pilonul II
sursa foto: pixabay.com
Comentarii