ANALIZA: Drumul de la candidat la angajat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANALIZA: Drumul de la candidat la angajat ANALIZA: Drumul de la candidat la angajat
de Manager.ro la 22 Ian. 2013
Urmareste-ne pe Google News
candidatangajatresurse umanelucruriesecproblememanagement

Un candidat intreaba: Ce sfaturi aveti pentru un somer care isi doreste sa lucreze intr-un startup antreprenorial? In primul rand, antreprenorii actioneaza rapid, astfel incat trebuie sa-ti demonstrezi flexibilitatea. Nu trebuie sa te temi de esec, atunci cand lucrezi intr-un startup, astfel incat trebuie sa demonstrezi, sa testezi, sa esuezi, sa pivotezi si sa imbunatatesti lucrurile, ridicandu-se deasupra tuturor celorlalti candidati.

Unele companii angajeaza in functie de ideile inovatoare ale candidatilor si de gandirea acestora. Cum poti aduce un element nou in startup? Cum poti fi inovator?

Startup-urile vor sa angajeze pe cineva care este deja familiarizat cu produsele lor, care s-ar potrivit in echipa si ar putea imbratisa aceeasi cultura. Fa-ti temele si afla tot ce se poate despre respectiva companie si fondatorii sai, inainte de a merge la un interviu. De asemenea, s-ar putea sa lucrezi mai multe ore pentru un salariu mai mic, astfel incat trebuie sa fii sincer cu tine insuti: Chiar iti doresti acest lucru?

Cei mai multi antreprenori sunt adevarate “detectoare de minciuni”. Nu-i poti minti in fata. Nu inventa nimic. Altfel, vei ajunge de unde ai plecat.

Totodata, un candidat care isi cauta un job intr-o companie trebuie sa vina pregatit cu un set de intrebari despre activitatea acesteia. In mod ideal, candidatul ar putea face sugestii despre imbunatatirea situatiei startup-ului respectiv. Demonstreaza ca esti interesat cu adevarat de aceasta companie.

Antreprenorii si in general angajatorii recruteaza personal care sa “duca activitatile la bun sfarsit” - necesitand, totodata, o supraveghere minima. Arata-le ca te poti conduce si singur, nu este nevoie de monitorizare constanta. Informeaza-te minutios inainte de interviul de angajare si accepta chiar sa demarezi un mic proiect, pentru a-ti demonstra aptitudinile.

Portofoliile nu mai reprezinta doar “arma” celor creativi. Angajatorii cauta exemple concrete in care acel candidat a avut o realizare. Fie ca vorbim de planificarea unor documente, economiile realizate intr-o anumita companie sau alte succese, nu ezita sa le aduci in discutie. Antreprenorii vor rezultate, nu hartii.

Un alt element important este personalitatea. Sigur ca antreprenorii cauta aptitudini si calificari, dar startup-urile se bazeaza si pe caracterul persoanei respective, un aspect extrem de important.

In calitate de candidat pentru un job, trebuie sa ii explici angajatorului ca nu te afli in cautarea unui profit imediat. Astfel, vei demonstra ca ai si alte interese, in afara celor materiale.

Totodata, startup-urile sunt formate din echipe mici, care se confrunta cu probleme mari. Demonstreaza-i angajatorului ca poti rezolva orice problema, ca poti gasi solutii creative la orice problema.

Daca te afli in fata unui angajator, un antreprenor, discuti, probabil, cu o persoana care si-a investit timpul, banii si sanatatea in acea companie. Trebuie sa ii arati ca te incadrezi in viziunea sa, ca stii sa iti faci temele, sa pui intrebari inteligente si sa obtii raspunsuri pe masura.

Cele mai multe startup-uri dispun de conturi pe Twitter, Facebook si YouTube. Foloseste aceste resurse in avantajul tau. Obtine cat de multe informatii sunt necesare, inainte de a participa, propriu zis, la interviu. In acest mod, vei intelege daca te incadrezi in cultura acelei companii si daca este intelept din partea ta sa faci pasul respectiv.

Rezultate bune? Orientat catre obtinerea de rezultate? Nu mai folosi stereotipuri. Explica-i angajatorului de ce iti place respectiva companie si cum poti contribui la bunastarea ei.

Care sunt calitatile unui angajat ideal?

Acesta trebuie sa fie capabil sa se concentreze asupra activitatilor unui startup si sa le execute in consecinta. Angajatii care stiu sa ignore diversiunile si sa stabileasca unele obiective sunt cei mai pretiosi. Este un act al echilibrului, in situatia in care un proiect bine executat valoreaza mai mult decat zece alte proiecte marete, dar esuate.

Multi oameni vor sa lucreze cu prietenii lor, mai ales cei tineri. Stii sa “tii” la o gluma? Stii sa fii deschis? Comunicativ? Numai asa mediul de lucru va fi dominat de profesionalism, devenind in acelasi timp confortabil si sustenabil. Suntem cu totii oameni!

In filmul “Grand Torino”, personajul interpretat de veteranul cinematografiei, Clin Eastwood, spune: “Eu termin lucrurile, cu asta ma ocup”. Asta trebuie sa faca un angajat, sa finalizeze activitatile care ii sunt incredintate. Daca inregistreaza succesul inca din prima incercare, este excelent. Daca esueaza, este la fel de bine. Invatam din greseli. Numai asa vom ajunge departe.

In orice firma sau companie, angajatii trebuie sa se dezvolte continuu, sa poata administra noi proiecte, clienti si alti angajati, atunci cand devin manageri. In cea mai mare parte a timpului, managerii sau fondatorii nu au timp sa ii invete totul pe ceilalti, astfel incat un angajat AUTODIDACT este indispensabil. Acesta va dobandi o imagine mai buna in companie si va primi recunostinta celorlalti pentru munca depusa.

De asemenea, cei mai buni angajati, cel putin in cazul unui startup, sunt impacati cu ideea nesigurantei si stiu ca lucrurile se pot schimba intr-o fractiune de secunda, indiferent de dimensiunea companiei respective. Ei “navigheaza” practic pe aceasta Mare a Presiunii, reusind sa duca misiunea la bun sfarsit.

Una din cele mai rare abilitati de care au nevoie angajatorii este cea de a vinde. Daca un angajat stie sa vanda - catre clienti, investitori si alti angajati - o sa fie promovat. Daca doresti sa fii promovat, antreneaza-ti talentul de a vinde; o sa-ti foloseasca foarte mult in cariera si mai ales intr-un startup, care se afla la inceput de drum.

Merele nu cad de obicei din pom, direct in cosuri - si nici oportunitatile. Daca angajatii vor sa fie promovati rapid, trebuie sa profite de orice oportunitate. Initiativa este fundamentala pentru calitatea muncii intr-o companie (mare sau mica), deoarece se gaseste intotdeauna ceva mai mult de facut si niciodata destui angajati, care sa duca lucrurile la bun sfarsit.

De asemenea, in calitate de angajat, daca esti atent la toate detaliile, atunci cand jonglezi cu mai multe proiecte, o sa te situezi intr-o pozitie mai buna. Avansarea in cariera depinde doar de tine. Tocmai de aceea, managementul si organizarea sunt atat de importante, pe masura ce inaintezi pe “treptele” unei companii.

In acelasi sens, angajatii trebuie sa se transforme intr-un magnet pentru oportunitati. Angajatii care genereaza valoare unui startup sau unei afaceri mici sunt cei care vor fi promovati. Daca aduci oportunitati in companie (clienti, parteneriate, relatii valoroase), seful tau va vedea in tine un posibil lider.

Unii angajatori experimenteaza zile infernale, saptamani si luni in care lucrurile nu functioneaza conform planului, deadline-uri tot mai apropiate si alte obstacole si ar dori, cumva, sa inventeze o masina a timpului.

Demonstreaza-i angajatorului ca poti “pacali vremea” si reusesti sa functionezi sub imperiul presiunii si vei fi apreciat. Trebuie sa ai capacitatea de a rezolva problemele. Cei mai multi oameni se descurca foarte bine, cand li se spune ceea ce sa faca, dar foarte putini oameni poti decide ce trebuie facut.

Ca urmare, intr-o companie, capacitatea de a lucra singur, fara ajutor, este esentiala. Daca vrei sa fii promovat, vino cu solutii neasteptate. Nu accepta infrangerea, deziluzia. Poti sa rezolvi problemele companiei? Vei fi promovat deindata!

Ultimele NOUTATI

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x