Cum sa ne descurcam cu sefii care ne streseaza ? Recomandari marca "Harvard"

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa ne descurcam cu sefii care ne streseaza ? Recomandari marca Harvard Cum sa ne descurcam cu sefii care ne streseaza ?  Recomandari marca "Harvard"
de Ion Dan Trestieni la 18 Sep. 2017
Urmareste-ne pe Google News
lidermanagementharvardstressuccescariera

Profesorul Thomas Chamorro-Premuzic ne face recomandari valoroase pentru a ne descurca cu sefii dificili

In majoritatea cursurilor, simpozioanelor, formarilor profesionale, atelierelor la care am participat dupa eliberarea nostra mintala – de 30 de ani – ni s-a oferit, pe tava, o mare solutie in tratarea problemelor. Peste tot  se vorbeste de “Gandirea Pozitiva”. Andrei Plesu a spus odata ca este o mare prostie – eu ii dau dreptate. Gandirea este gandire , in toate ipostazele ei. Cel mult putem spune ca este o vizune particulara, subiectiva, a vietii. Obiectivarea ei o putem face descriind semantica din perspectiva careia observam lumea : cunostinte, idei, experienta, biografie, etc, etc.
 
Thomas Chamorro-Premuzic , CEO la Hogan Assessments,  profesor de psihologia businessului la University College London si la  Columbia University, si cercetator asociat la Harvard’s Entrepreneurial Finance Lab., face o pledoarie interesanta pentru a nu gandi pozitiv in toate circumstantele. 
 
Abordeaza  un caz de care ne lovim in viata de fiecare zi : liderii rai, care ne streseaza. Am aflat lucruri interesante din materialul sau “How to Deal With a Boss Who Stresses You Out”, JULY 19, 2017,Tomas Chamorro-Premuzic, Harvard Business Review.
 
Nu stiu cum sunteti dumneavoastra dar eu ma las usor coplesit de autoritatea unei persoane – o persoana a carei competenta/putere este recunoscuta prin statut . De aceea , personal, iau in serios ceea ce spune Thomas pe acest subiect.
 
Refuzul gandirii pozitive, pentru autor, inseamna a nu merge pe caile batute ale focalizarii pe rezultatele pozitive ale unui bun management : inovatie, implicarea angajatilor sau performanta organizationala.
 
El pleaca de la constatarea ca pentru majoritatea angajatilor liderii sunt mai curand o sursa de stres decat de inspiratie. El se raporteaza la studiile facute de Barbara Kellerman de la Harvard University. Ea si-a dedicat majoritatea carierei pentru a-i studia pe liderii problematici. Sunt de 7 tipuri : (1) incompetentii, (2) rigizii , (3) epuizatii, (4) apaticii, (5) coruptii, (6) izolatii si (7) raii.
Ceea ce au in comun toti acesti lideri este capacitatea lor de a induce stres, mai ales subordonatilor.
Cercetarea a dovedit ca in cazurile extreme, faptul de a avea de-a face cu un sef stresant poate conduce la “tulburarea de stres post-traumatic”, o boala cronica.
 
Din pacate sefii care produc probleme sunt omniprezenti, este greu sa-i evitam. Cea mai buna solutie ar fi fuga. Poti da insa peste un sef si mai rau. Uite asa ajungi sa apreciezi raul pe care il cunosti in locul aceluia pe care nu-l cunosti. Cel mai rau este atunci cand esti propriul tau boss si acela este rau. Cui sa te mai plangi ? Este vorba despre tendinta foarte la moda de “self-employment”.
 
Asa se formuleaza o intrebare recurenta  - care este cea mai buna metoda de a aborda sefii rai ?
 
Profesorul  Premuzic ne face trei recomandari :
 
Sa intram in mintea lor : oricat ar fi ei de rai, sunt consistenti (au o logica a rautatii). De aceea este bine sa invatam sa prezicem tipurile lor de comporatment. Vor deveni o problema diminuata. Norvegienii au o vorba : “: mai rau decat vremea rea sunt hainele rele”.
 
Analizele stiintifice au aratat  ca exista cam 11 deraieri pe care managerii le pot provoca.54% au doar 3 dintre ele. Multi le au pe toate 11.
Iata deraierile:
 
1 )  Excitabil
Manifestari comportamentale : schimbari intense de stare de spirit, volatilitate, reactii emotionale exagerat de mari, impulsivitate, despotism, persecutare;
Strategii abordabile de catre subordonati :  calm, asteptarea trecerii furtunii.
 
2  ) Suspicios
Manifestari comportamentale : incredere instabila, cinism extrem, neincredere, sete de razbunare, paranoia.
Strategii abordabile de catre subordonati : folosirea argumentului datelor, a nu le pune intrebari, a nu te astepta sa aiba incredere in tine
 
3  ) Circumspect
Manifestari comportamentale :teama de critica, aversiunea fata de risc, paralizia in fata analizei, impotrivirea de a folosi oportunitatile, impotriva inovatiilor.
Strategii abordabile de catre subordonati : urmarirea procesului, "slow motion", nebruscarea lucrurilor.
 
4  ) Rezervat
Manifestari comportamentale : dezinteresat de altii si sentimentele lor, incapabil de comunicare, lipsa de expresivitate (greu de citit).
Strategii abordabile de catre subordonati : a comunica prin mail, nu fata-in-fata, a nu-l pune in centru, a-i respecta “privatul”.
 
5  ) Comod/lenes
Manifestari comportamentale : inflexibil, evita conflictul,agresivitate pasiva, rezistenta pasiva, lipsa de cooperare.
Strategii abordabile de catre subordonati :a  nu-l grabi, a nu presupune ca e de acord cu tine sau ca te ajuta, chiar atunci cand pare favorabil ( este fals).
 
6  ) Curajos
Manifestari comportamentale : arogant, revendicativ, narcisist, incapabil sa accepte greselile.
Strategii abordabile de catre subordonati :a-l  lauda si a-i evalua egoul, a nu-l blama, mai ales in public. 
 
 
7  ) Rautacios
Manifestari comportamentale : farmec manipulator, netemator in a-si asuma riscuri, indiferent, impulsiv
Strategii abordabile de catre subordonati :a juca politica lui,a face conversatie, a te amuza cu el – dar cu  atentie.
 
8  ) Vioi
Manifestari comportamentale : melodrama, exhibitionism, cautarea atentiei, lipsa focalizarii pe ceva anume.
Strategii abordabile de catre subordonati : a fi un spectator loial, a-l lasa sa te distreze, a nu intra in competitie cu el pentru a te afla in centru.
 
 
 
9  ) Imaginativ
Manifestari comportamentale : excentric, originalitate lipsita de pragmatism, viziuni nerealiste, idei absurde.
Strategii abordabile de catre subordonati : a fi entuziasmat de ideile lui, a te focaliza pe imaginea globala, a fi gata sa executi sau sa culegi piesele.
 
 
 
10  ) Asiduu
Manifestari comportamentale : obsesiv, “micro-managing”, standarde imposibile, perfectionism contraproductiv.
Strategii abordabile de catre subordonati : sa iti pese de ceea ce faci, sa dai atentie calitatii, sa fixezi standarde inalte.
 
11  ) Devotat
Manifestari comportamentale : doritor sa placa autoritatilor , ii plaseaza pe subordonati pe ultimul plan.
Strategii abordabile de catre subordonati : a te supune regulilor, a fi loial, a-l ajuta sa le placa sefilor.
 
Sa nu fim noi o sursa de stres : fiecare manager are si parti luminoase, pe care le scoate uneori la suprafata. Stresul tinde sa scoata la suprafata numai partea lor intunecoasa. Cele 11 deraieri de mai sus ies la iveala mai ales cand managerii sunt sub presiune sau cand nu-si pot controla reputatia. De aceea nu trebuie sa inrautatim lucrurile. Cu alte cuvinte trebuie sa dam dovada de inteligenta emotionala – vor fi promovati acei subordonati care vor sti sa lucreze cu sefii lor.
 
Sa-l facem pe sef sa arate bine : sa-i devenim indispensabili, sa-i aratam ca va arata mai bine cu noi in “board”. Autorul il citeaza pe cercetatorul Ben Dattner : multi manageri au succes in cariera, nu din cauza talentului de lider, ci pentru ca pot aclama  realizarile unor subordonati si pot blama greselile alor subordonati .
Problema este de a fi, in permanenta, o resursa valoroasa pentru sef. Chiar daca-i faci astfel viata mai usoara, ai grija ca acesta sa ramana un secret. Daca seful vede ca ceilalti te privesc ca pe o valoare se va gandi ca , fie ai sa-l parasesti, fie ai sa-i iei locul.
 
In stadiile timpurii ale carierei succesul tau va depinde de maniera in care vei sti sa gestionezi aspectele intunecate ale sefului.
 
In stadiile mai tarzii, cand ai deja o competenta si un prestigiu, succesul tau va depinde de maniera in care vei sti sa gestionezi propriile-ti aspecte intunecate, mai ales daca vei dori sa fii un lider eficient
 
Succes !!!!!
 
 
 
 
 

Ultimele NOUTATI

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x